Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL 11-10-2008

Post autor: Artur »

W dzisiejszej aktualizacji NI problem Piaseczna jest rozwiązany. Ale to proteza. Problem występuje dla miejscowości o tej samej nazwie występujących w różnych regionach. Ominąć go można różnicując nazwy i tak zrobiono w przypadku Piaseczna. Czekamy na zmiany w kompilatorze, które ten problem rozwiążą globalnie.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

Artur pisze:W dzisiejszej aktualizacji NI problem Piaseczna jest rozwiązany. Ale to proteza. Problem występuje dla miejscowości o tej samej nazwie występujących w różnych regionach. Ominąć go można różnicując nazwy i tak zrobiono w przypadku Piaseczna. Czekamy na zmiany w kompilatorze, które ten problem rozwiążą globalnie.
Znaczy się po wgraniu można znajdować? Ciekaw jestem na ile jest to problem buga w kompilatorze a na ile jakiejś skopanej kompilacji. Szukałem w źródłach jakiegoś innego Piaseczna z ulicami, ale go nie znalazłem. No nic, ale może Staszek znajdzie przyczynę :D.
Artur
Moderator
Kontakt:

wopozka pisze:Szukałem w źródłach jakiegoś innego Piaseczna z ulicami, ale go nie znalazłem
Chyba nie musi występować dwa razy z ulicami. I nie do końca w różnych regionach jak sugerował Alf. Sprawdź Góra. Występuje sporo razy i daje się wyszukiwać jako miasto. W mazowieckim występuje z ulicami i też się znajduje. Ale w wielkopolskim występuje kilka razy i raz z nazwą ulicy i się nie znajduje analogicznie jak przed chwilą Piaseczno...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Awatar użytkownika
Fickus
Bywalec

Brak nazwy ulicy na liście ulic..

Post autor: Fickus »

Spotkałem się już kilkakrotnie w różnych miastach, ostatnio w Wawie, że wpisując adres i np. ul. Pruszkowską w Warszawie nie ma takiej w spisie. A na mapie jak się okazuje jest; a jakże. Mowa oczywiście o UMP (aktualizacja dwa tyg temu). Czemu tak jest?
Garmin 76CSx :-)
Artur
Moderator
Kontakt:

Przeglądnij ten wątek (dlatego przeniosłem Twój post tutaj). Niestety czasami tak bywa i problem nie jest do końca namierzony.
Artur
Gizmoon
Nowy

Problem z załadowaniem UMP przez MapSource

Post autor: Gizmoon »

Chciałem sobie dzisiaj załadować zaktualizowane UMP i pokazuje mi się taki durny komunikat:

ZESTAW MAP OBEJMUJE OKOŁO 92.5 MB ALE TYLKO 1963.6 MB JEST DOSTĘPNYCH W TYM MIEJSCU.
WYBIERZ MNIEJSZĄ ILOŚĆ MAP I SPRÓBUJ PONOWNIE.

Niestety ani zmiana map ani nic innego nie pomaga.Co może być przyczyną?
Nuvi 250/CNE2008/UMPpcPL/Software3.60
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Problem z załadowaniem UMP przez MapSource

Post autor: beetle-m »

Mam to samo. Podejrzewam, że coś nie tak z dzisiejszą kompilacją.
Problem z załadowaniem UMPpcPL
Problem z załadowaniem UMPpcPL
UMP_bug.PNG (9.33 KiB) Przejrzano 9841 razy
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
wopozka
Bywalec

Re: Problem z załadowaniem UMP przez MapSource

Post autor: wopozka »

beetle-m pisze:Mam to samo. Podejrzewam, że coś nie tak z dzisiejszą kompilacją.
UMP_bug.PNG
Cos sie totalnie popsulo z indeksami (przynajmniej w wersji nie NI). Nie mozna wyszukac zadnego miasta. Cierpliwosci, pewnie Alfred wkrotce poprawi.
frasun
Radny

Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL

Post autor: frasun »

To ja popsułem wersję rsynchową. Sorry. Wieczorem nowa, aktualna wersja.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
polaris
Bywalec

Post autor: polaris »

Witam,
widzę, że wersja NI bez ogonków jest już uaktualniona. Kiedy można się spodziewać aktualizacji wersji NI-og?

Pozdrawiam.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
polaris
Bywalec

Jeszcze pomarudzę :)

Po zaktualizowaniu UMP do wersji z 16.01 zauważyłem, że przy wyszukiwaniu według adresu nie włącza się domyślnie Polska-UMP jako kraj wyszukiwania. Trzeba wybrać ręcznie. W wersji z 10.01 po wybraniu aktywnej mapy UMP, z automatu pojawiała się w adresach jako aktywny kraj. Mam nuvi 200.

Przy wybraniu CN2009 kraj wyszukiwania pojawia się sam.

Pozdrawiam.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
Krzywoj
Bywalec

Post autor: Krzywoj »

Jakiś błąd przy wczorajszej kompilacji wersji NI, czy problem u mnie? :? Kiedy dzisiaj rano zaktualizowałem przez ikonkę z pulpitu, w MapSource zamiast UMP została tylko sama mapa bazowa. :shock:
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Coś w tym jest u mnie mapsource się nie uruchamiał.
Pobierz wersję nie NI
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
polaris
Bywalec

No niestety, najnowsza UMP "gryzie się" z MS :(
Wszystkie mapy działają, a po wyborze UMP albo MS wywala błąd albo wskazuje na błędne mapy UMP i prosi o reinstall UMP.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
roberto
Początkujący

Post autor: roberto »

Prawda... ostatnia aktualizacja zablokowała MS również u mnie. Zapytam grzecznie czy kolejna aktualizacja rozwiąże ten problem? Czy należy wykonać inne czynności? Troszkę mi zależy, bo jutro jadę w trasę i chciałem sobie popracować w MS a tu kicha.
Garmin nuvi 760 /765 / 1490T- GPMapa 2010,3
City Navigator Eu 2012,4 + karta 2GB UMP-pcPL
ODPOWIEDZ