Czym przykleić gumę do obudowy Vista Cx?
Czym przykleić gumę do obudowy Vista Cx?
Witam!
Zlazła mi guma ochronna w legendarnym Garminie Vista Cx. Klej przestał trzymać. Zdjąłem wszystko, elegancko wyczyściłem, teraz pytanie: jakim klejem to skleić żeby to wszystko trzymało. Na razie popularne kropelki itp. zawiodły, trzymać się nie chce. No i do tego, ta guma jakoś tak "wydłużyła się" co z tym fantem zrobić - uciąć i skrócić?
EDIT: No w końcu przekopałem się przez forum i znalazłem notkę o jakimś silikonie akwarystycznym. I o zestawie naprawczym za 30 zł... trzeba będzie pomyśleć.
Zlazła mi guma ochronna w legendarnym Garminie Vista Cx. Klej przestał trzymać. Zdjąłem wszystko, elegancko wyczyściłem, teraz pytanie: jakim klejem to skleić żeby to wszystko trzymało. Na razie popularne kropelki itp. zawiodły, trzymać się nie chce. No i do tego, ta guma jakoś tak "wydłużyła się" co z tym fantem zrobić - uciąć i skrócić?
EDIT: No w końcu przekopałem się przez forum i znalazłem notkę o jakimś silikonie akwarystycznym. I o zestawie naprawczym za 30 zł... trzeba będzie pomyśleć.
Ostatnio zmieniony 11 lip 2008, 01:15 przez kamileq, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
Re: Czym przykleić gumę do obudowy Vista Cx?
Wydłużoną gumę po prostu skróć, utnij kawałek gdzieś w bocznej części, później na odbiorniku złożysz to do kupy. Jeśli zostawisz gdzieś tę wyciągniętą część - wkrótce będziesz powtarzał całą procedurękamileq pisze:Witam!
Zestawy naprawcze przerabiałem, gdy miałem Vistę - po przyklejeniu zestawu nowa guma trzymała sie kilka miesięcy i odlazła. Od razu ta taśma klejąca z zestawu wydała mi się podejrzana. Nie polecam.
Klej musi być ELASTYCZNY. Żadne kropelki itp. Kleiłem właśnie silikonem akwarystycznym, który ma to do siebie, że ma elastyczną strukturę. Do tego jest bardzo tani
Temat był już tak wiele razy wałkowany, ale... przypomnę jeszcze: zapomnij o używaniu USB, odginanie tego kapturka to właśnie przyczyna odłażenia gumy.
pozdrawiam
GPSMap H1 + Forerunner 965
Witam rodakakamileq pisze:Witam!
Polecam elastyczny klej Loctite 4850. Skleiłem nią gumę w mojej Viscie HCx i na razie (odpukać) trzyma się bardzo dobrze.
Trzeba przyznać jednak, ze długo szukałem kleju do gumy o pełnej sprezystości złacza.
Podaję namiar:
http://www.loctite-kleje.pl/index.jsp?u ... mka=glowna
Pozdr
Vista HCx, TOPO_PL_100, TOPO Slovakia v.2, GPMapa 2007.4 UPG
Ostatnio zmieniony 24 paź 2008, 09:53 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat postu poprzedzającego.
Pozdrawiam! Krzychu.
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
Vista HCx + Topo_PL_100 + UMP-pcPL-topo oraz parę innych map
No i widzisz Krzychkul - zacznę od końca:
Trzeba myśleć
bardziej twórczo - to raz.
Powtórzę za innymi, bo to ważne dla całokształtu : "Palenie szkodzi" czasem nawet bardziej boleśnie, pardon kosztownie - to dwa.
Teraz problemu z gumą nie masz, rzeczywiście - ale... czy za parę miesięcy (no w porywach za rok - widzisz jak dobrze Ci życzę
) zastosujesz tę samą metodę
- to trzy.
/ale sie nie bój czatować na to nie będę - mam swoją Vistę HCx
/
No jestem złosliwa, wiem, wiem, ale... i tak Cię lubie
Trzeba myśleć
Powtórzę za innymi, bo to ważne dla całokształtu : "Palenie szkodzi" czasem nawet bardziej boleśnie, pardon kosztownie - to dwa.
Teraz problemu z gumą nie masz, rzeczywiście - ale... czy za parę miesięcy (no w porywach za rok - widzisz jak dobrze Ci życzę
No jestem złosliwa, wiem, wiem, ale... i tak Cię lubie
Ostatnio zmieniony 24 paź 2008, 09:53 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Bogna.
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
UMP, Navigator
Każda wyprawa, także w nieznane, byle z przyjaznym GPS-em, który wskaże drogę do osiągnięcia zamierzonego (a czasem nie) celu.
Był Foretrex 201, była Vista HCx i "póki co" już się skończyło. Jest eTrex 30
Przyszedł czas naprawy gumy w mojej Viście HCX. Pod gumą wokół obudowy znajdowała się folia, za pośrednictwem której pewnie guma była przyklejona. Zdjąłem ją, ale pod nią był przyklejony jeszcze jeden pasek elastycznej folii, która chyba uszczelniała obudowę. Też ją zdjąłem, bo trochę odklejała się na brzegu i chyba źle zrobiłem. Mam teraz dylemat, jak to rozwiązać. Klej kupiłem taki, jaki kilka postów wyżej rekomendował PouchX. Był z nim w zestawie kawałek grubej elastycznej folii naprawczej, którą chyba można by użyć jako ten pierwszy podkład uszczelniający obudowę pod gumą. Zastanawiam się jednak, jak teraz to naprawić, by nie zalać klejem przycisków odbiornika. Proszę o jakieś sugestie. Może wypowie się na ten temat PouchX, który pewnie niejeden raz otwierał takie odbiorniki i ma w tym temacie duże doświadczenie.
EDIT: Po próbach mogę jedynie powiedzieć, że wyżej wspomniany klej nie wiąże się z gumą. Trzeba spróbować więc czegoś innego.
EDIT: Po próbach mogę jedynie powiedzieć, że wyżej wspomniany klej nie wiąże się z gumą. Trzeba spróbować więc czegoś innego.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
WitamKrzywoj pisze: EDIT: Po próbach mogę jedynie powiedzieć, że wyżej wspomniany klej nie wiąże się z gumą. Trzeba spróbować więc czegoś innego.
Miałem to samo - ten klej nie chciał trzymać się gumy.
Użyłem dwustronnej taśmy firmy Tessa. Nie pamiętam dokładnych oznaczeń ale to cienka taśma do mocowania wykładzin.
Póki co trzyma.
Pozdrawiam
Grzegorz
Witam wszystkich czytających
W końcu przyszła pora na odlezienie gumy i z mojej Visty.
Jestem już po naprawie (środkami własnymi) i myślę, że moje wskazówki, tak jak wszystkie wcześniejsze też mogą się komuś przydać.
Konieczne do sprawnego wykonania naprawy:
- piwo 0.5l
- taśma klejąca dwustronna - ja użyłem takiej do wykładzin, bandażowej - pochodzenie Castorama
- taśma na rolce o średnicy nie mniejszej niż płyta kompaktowa
- nóż introligatorski
- cierpliwość
- piwo 0.5l
W przypadku mojego odbiornika klej najzwyczajniej rozpłynął się tworząc pod gumą rodzaj lepkiego gluta, który bardziej nadawał poślizgu niż zakotwiczenia
Jedynym miejscem, gdzie klej jeszcze trzymał to okolica oczka na smycz.
Całość operacji zacząłem od zanurzenia odbiornika w dość ciepłej (tak ze 40 stopni) wodzie tak, by klej mógł jeszcze bardziej zglucieć.
Po kilkunastu minutach, guma niemal luźno przesuwała się po odbiorniku. Lekkiej siły (ale z wyczuciem i delikatnie, aby nie rozciągnąć opaski) wymagało oderwanie jej z okolicy oczka na smycz.
Następnie wodą z mydłem usunąłem jak najwięcej gluta z odbiornika i z opaski (nadal bardzo delikatnie - polecam robić to od krawędzi do krawędzi zamiast wzdłuż gumy).
Kolejnym krokiem było oczyszczenie benzyną ekstrakcyjną zarówno odbiornika jak i opaski - nie polecam nitro, bo źle się to skończy dla obudowy.
Zupełnie przez przypadek zauważyłem, że udało m się usunąć sam klej, bez folii, która była jego nośnikiem - okazało się to bardzo pomocne w dalszej części prac.
Po ostrożnym zdjęciu folii tak, by nie uszkodzić drugiej pod spodem, uszczelniającej Vistę, znalazłem zakurzony
mebel i parę razy przykleiłem ją do niego stroną, którą była ona przyklejona do odbiornika. Dzięki temu klej nadal łapał, ale z siłą, która pozwalała na swobodne odrywanie taśmy bez jej uszkodzenia (przy okazji wspomnę, że klej od strony odbiornika to już normalny klej a nie glut).
Los zadecydował, że po powyższych czynnościach, dalszy ciąg naprawy musiałem odłożyć na kilka dni, po których... faktycznie rozciągnięta guma... powróciła do swoich pierwotnych (prawie) rozmiarów
.
Sprawdzałem w międzyczasie, i okazało się, że opaska mocno reaguje na obniżenie temperatury sporo się kurcząc.
Podrasowany kurzem pasek folii zdjęty z odbiornika przykleiłem do rolki taśmy dwustronnej (duża rolka zapewni, że pasek nie najdzie na siebie końcami. Nie zdejmujemy papieru z taśmy dwustronnej).
Dzięki temu uzyskałem szablon taśmy klejącej, którą później nakleję na odbiornik.
Folię przykleiłem wzdłuż krawędzi rolki taśmy dwustronnej, tak by folia leciusieńko wystawała poza rolkę.
Następnie nożem introligatorskim, dość mocno dociskając wyciąłem kształt drugiej krawędzi folii z odbiornika.
W miejscu przycisków naciąłem krzyżyki.
Po delikatnym zdjęciu wyciętego paska taśmy dwustronnej pozostało tylko dokładne naklejenie go na odbiornik. zwracając uwagę, by nacięcia w krzyżyk trafiły w miejsca klawiszy.
Następnym etapem jest przyklejenie gumy.
Robiłem to od tyłu, ze zdjętą pokrywą baterii, zaczynając od góry.
Gumy nie należy naciągać, ani przyciskać przed całkowitym założeniem na odbiornik i dopasowaniem.
Jeśli nie zmaltretujecie gumy przy jej demontażu i czyszczeniu, nie będzie potrzeby wycinania jej fragmentu tak, by pasowała.
U mnie została w całości i dopasowała się w 99,9% idealnie.
Naprawa bez demontażu i czyszczenia zajęła mi około 20 minut co spowodowało, że piwo przed i piwo po z lekka zaszumiało mi w makówce, ale nie mogłem przewidzieć, że robota będzie aż tak prosta.
Powodzenia przy naprawie, i oby wasze gumy nigdy więcej nie spadły
W końcu przyszła pora na odlezienie gumy i z mojej Visty.
Jestem już po naprawie (środkami własnymi) i myślę, że moje wskazówki, tak jak wszystkie wcześniejsze też mogą się komuś przydać.
Konieczne do sprawnego wykonania naprawy:
- piwo 0.5l
- taśma klejąca dwustronna - ja użyłem takiej do wykładzin, bandażowej - pochodzenie Castorama
- nóż introligatorski
- cierpliwość
- piwo 0.5l
W przypadku mojego odbiornika klej najzwyczajniej rozpłynął się tworząc pod gumą rodzaj lepkiego gluta, który bardziej nadawał poślizgu niż zakotwiczenia
Jedynym miejscem, gdzie klej jeszcze trzymał to okolica oczka na smycz.
Całość operacji zacząłem od zanurzenia odbiornika w dość ciepłej (tak ze 40 stopni) wodzie tak, by klej mógł jeszcze bardziej zglucieć.
Po kilkunastu minutach, guma niemal luźno przesuwała się po odbiorniku. Lekkiej siły (ale z wyczuciem i delikatnie, aby nie rozciągnąć opaski) wymagało oderwanie jej z okolicy oczka na smycz.
Następnie wodą z mydłem usunąłem jak najwięcej gluta z odbiornika i z opaski (nadal bardzo delikatnie - polecam robić to od krawędzi do krawędzi zamiast wzdłuż gumy).
Kolejnym krokiem było oczyszczenie benzyną ekstrakcyjną zarówno odbiornika jak i opaski - nie polecam nitro, bo źle się to skończy dla obudowy.
Zupełnie przez przypadek zauważyłem, że udało m się usunąć sam klej, bez folii, która była jego nośnikiem - okazało się to bardzo pomocne w dalszej części prac.
Po ostrożnym zdjęciu folii tak, by nie uszkodzić drugiej pod spodem, uszczelniającej Vistę, znalazłem zakurzony
Los zadecydował, że po powyższych czynnościach, dalszy ciąg naprawy musiałem odłożyć na kilka dni, po których... faktycznie rozciągnięta guma... powróciła do swoich pierwotnych (prawie) rozmiarów
Sprawdzałem w międzyczasie, i okazało się, że opaska mocno reaguje na obniżenie temperatury sporo się kurcząc.
Podrasowany kurzem pasek folii zdjęty z odbiornika przykleiłem do rolki taśmy dwustronnej (duża rolka zapewni, że pasek nie najdzie na siebie końcami. Nie zdejmujemy papieru z taśmy dwustronnej).
Dzięki temu uzyskałem szablon taśmy klejącej, którą później nakleję na odbiornik.
Folię przykleiłem wzdłuż krawędzi rolki taśmy dwustronnej, tak by folia leciusieńko wystawała poza rolkę.
Następnie nożem introligatorskim, dość mocno dociskając wyciąłem kształt drugiej krawędzi folii z odbiornika.
W miejscu przycisków naciąłem krzyżyki.
Po delikatnym zdjęciu wyciętego paska taśmy dwustronnej pozostało tylko dokładne naklejenie go na odbiornik. zwracając uwagę, by nacięcia w krzyżyk trafiły w miejsca klawiszy.
Następnym etapem jest przyklejenie gumy.
Robiłem to od tyłu, ze zdjętą pokrywą baterii, zaczynając od góry.
Gumy nie należy naciągać, ani przyciskać przed całkowitym założeniem na odbiornik i dopasowaniem.
Jeśli nie zmaltretujecie gumy przy jej demontażu i czyszczeniu, nie będzie potrzeby wycinania jej fragmentu tak, by pasowała.
U mnie została w całości i dopasowała się w 99,9% idealnie.
Naprawa bez demontażu i czyszczenia zajęła mi około 20 minut co spowodowało, że piwo przed i piwo po z lekka zaszumiało mi w makówce, ale nie mogłem przewidzieć, że robota będzie aż tak prosta.
Powodzenia przy naprawie, i oby wasze gumy nigdy więcej nie spadły
Witam
Udało mi się zakupić zastępczą gumę do visty, lecz mam jeden problem. Jak wiadomo odbiornik obklejony jest taśmą uszczelniającą. W dostarczonym zestawie otrzymałem oprócz gumy kolejną taśmę lecz tam miała wycięte dziury na przyciski i byłą wyraźnie grubsza. Jak należy prawidłowo zamontować gumę? Czy na taśmę uszczelniającą przykleić drugą otrzymaną w zestawie a na to gumę za pomocą kleju?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Udało mi się zakupić zastępczą gumę do visty, lecz mam jeden problem. Jak wiadomo odbiornik obklejony jest taśmą uszczelniającą. W dostarczonym zestawie otrzymałem oprócz gumy kolejną taśmę lecz tam miała wycięte dziury na przyciski i byłą wyraźnie grubsza. Jak należy prawidłowo zamontować gumę? Czy na taśmę uszczelniającą przykleić drugą otrzymaną w zestawie a na to gumę za pomocą kleju?
Z góry dziękuję za odpowiedź
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Przy okazji, gdzie można kupić gumę do Visty?
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Nikt nie wie jak to zrobić? Bardzo zależy mi na odpowiedzi.