Jak długo wytrzymuje akumulator w Nuvi ?
Jak długo wytrzymuje akumulator w Nuvi ?
Jak długa jest żywotność akumulatora w nuvi, czy ktoś to wymieniał? Czy ktoś wie jak to się robi?
Jędrek
Nuvi 2495LT, etrex 20, GPSMAP60cs, GPSMAP67 , Nuvi 205
, GPmapa, UMP, Topo, PL Topo
Re: Jak długo wytrzymuje akumulator w Nuvi ?
Jakby poczytać instrukcję to wyjdzie na 4 godziny.
Faktycznie źle zrozumiałem pytanie. Ale odpowiedzią będzie przykład telefonu komórkowego. Czyli ok trzech lat.
Faktycznie źle zrozumiałem pytanie. Ale odpowiedzią będzie przykład telefonu komórkowego. Czyli ok trzech lat.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2009, 12:51 przez mc205, łącznie zmieniany 1 raz.
nuvi 255W, CNE NT 2009.11 ALL
to chyba zalezy do nawigacji (bluetooth i nadajnik fm w wlaczony w 760 na pewno skracja jej czas pracy). z moja 255w ostatnio jechalem 1,5h bez kabla i znikla jedna kreska ze wskaznika. pozdro
250 wytrzymuje 5 godzin. Sprawdzone empirycznie.
Garniak 250
200 okolo 4,5h do ok 6h, w zaleznosci od ustawienia jasnosci
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
Wymiana aku w Nuvi to kiepska sprawa.dylemat pisze:Czy ktoś wymieniał aku? Czy ktoś wie jak to się robi?
Za wyjątkiem Nuvi 500/550, gdzie kurs wymiany aku trwa ok. 1sekundy, zaś sama wymiana jest bardzo łatwa, szybka i przyjemna
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Ja pytałem o żywotność akumlatora w odbiorniku nuvi, a nie na ile starcza energii podczas jednego cyklu pracy.
Tak umiem czytać, instrukcję też przeczytałem, ale chodzi mi o jego żywotość całkowitą do chwili kiedy ładowanie nie będzie juz skuteczne.
Tak umiem czytać, instrukcję też przeczytałem, ale chodzi mi o jego żywotość całkowitą do chwili kiedy ładowanie nie będzie juz skuteczne.
nigdy nie sądz ludzi po sobiemc205 pisze:Jakby poczytać instrukcję to wyjdzie na 4 godziny.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2009, 09:26 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: edytujemy posty
Powód: edytujemy posty
Jędrek
Kazda bateria powinna miec podana ilosc ladowan. Niestety odpowiedz na Twoje pytanie jest trudna bo mocno zalezy od sposobu uzytkowania, czestotliwosci eksploatowania i specyfiki ladowa i wiele innych drobniejszych czynnikow.
Mysle ze porownanie do telefonu jest bliskie prawdy aczkolwiek ja bym dal przedzial od 24 miesiecy do 60
Mysle ze porownanie do telefonu jest bliskie prawdy aczkolwiek ja bym dal przedzial od 24 miesiecy do 60
Nuvi 765T & GMXT z N95; CNE 9, GPMapa 2008.4, UMP pcPL
Czy podlaczenie zasilania w aucie w czasie jazdy skraca zywotnosc akumulatora ?, czy po naladowaniu poprostu GPS odlacza zasilacz. Nie ma chyba sensu, dla oszczedzania akumulatora jezdzenie bez ladowania, az do jego wyczerpania,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
Akumulator przecież jest typowy, jak w telefonach, palmtopach itp. Czyli można oczekiwać żywotności rzędu 2 lata. Może więcej, jeżeli będzie dobrze traktowany ale w samochodzie to chyba nie ma specjalnego znaczenia.
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
W samochodzie faktycznie nie ma ale ... często walczymy ze sprzętem w domu i wtedy wychodzi cała prawda o jego aktualnej kondycji.
Moje ostatnie obserwacje dotyczące nuvi 760 sw 4.20 (kupiony: czerwiec 2008) i zasilany przez ten czas tylko poprzez ładowarkę samochodową przyniosły smutny wynik: 10-15 minut żywota bez zasilania.
Dopiero doprowadzenie akumulatora do stanu wyłączenia i dwukrotne ładowanie poprzez USB z PC daje mi możliwość popracowania z nuvi w domu.
Niestety, nie wykonałem pomiaru jak długo mógłbym teraz szaleć. Nadrobię zaległość asap.
Beetl(e)dit (12-02-2009): Powyższa akcja dwukrotnego rozładowania/ładowania daje u mnie aktualnie wynik ok. 4 godziny (jasność wyświetlania 50%, BT nieaktywne).
Moje ostatnie obserwacje dotyczące nuvi 760 sw 4.20 (kupiony: czerwiec 2008) i zasilany przez ten czas tylko poprzez ładowarkę samochodową przyniosły smutny wynik: 10-15 minut żywota bez zasilania.
Dopiero doprowadzenie akumulatora do stanu wyłączenia i dwukrotne ładowanie poprzez USB z PC daje mi możliwość popracowania z nuvi w domu.
Niestety, nie wykonałem pomiaru jak długo mógłbym teraz szaleć. Nadrobię zaległość asap.
Beetl(e)dit (12-02-2009): Powyższa akcja dwukrotnego rozładowania/ładowania daje u mnie aktualnie wynik ok. 4 godziny (jasność wyświetlania 50%, BT nieaktywne).
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Dobrze zrobi dla dlugowiecznosci akumulatora, a na pewno nie zaszkodzi zasada : nowy akumulator rozladowujemy do konca, i ladujemy na full, i tak kilka razy,
nuvi200 + CNE2008 + UMP-pcPL
Dodatkowo, jeśli wrzucamy Nuvi do szuflady między wyjazdami warto częściowo rozładować akumulator - np. do ok. 30-40%. Akumulatory litowo jonowe tracą kilkanaście procent pojemności rocznie, taka już ich natura. Proces przebiega wolniej, gdy nie są naładowane do pełna. Idealnie byłoby więc również nie doładowywać do pełna...
Jeśli chodzi o liczbę cykli ładowania to zwykle szacuje się ją na 1000-1500 dla akumulatorów Li-Ion.
Jeśli chodzi o liczbę cykli ładowania to zwykle szacuje się ją na 1000-1500 dla akumulatorów Li-Ion.
Nuvi 760 + UMP-pcPL (zabytkowa) ----- Sygic na Androidzie (podstawowa)
Czy ktoś spotkał się z wymianą akumulatora samodzielnie, czy trzeba tej operacji dokonywać w serwisie, jeżeli tak to jakie są to koszty?
Jędrek
Witam
Tu jest link jak reanimować akumulator może odniesie skutek.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... rki#p57216
pozdrawiam
Też mysłaem o samym akumulatorze a nie tak dosławnie jak w opisie
Tu jest link jak reanimować akumulator może odniesie skutek.
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... rki#p57216
pozdrawiam
Też mysłaem o samym akumulatorze a nie tak dosławnie jak w opisie
Ostatnio zmieniony 20 sty 2009, 18:38 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que