Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL
Re: Błąd przy wgrywaniu map UMPpcPL
Jak potrzebujesz szybko to ściągnij starszą działającą stąd:
http://ump.jacek.it.pl/mapy/archive/48000003-NI/
http://ump.jacek.it.pl/mapy/archive/48000003-NI/
Pozdrawiam,
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Przemysław (Guzik) Guzinski
GPSmap 62s, UMP PCPl, Góry_PL, PL Topo, GPSWielkopolska
Ok ale jak podnieść MS.
Nic nie działa. Zaraz po odpaleniu włącza się informacja o problemie po czym gaśnie program i tyle mam przyjemności korzystania z MS.
Dodam, że korzystam z visty.
Sprawdziłem problem na blaszaku kumpla ale z XP i po aktualizacji UMP - MS działa prawidłowo ale mapa tylko bazowa.
Pozostałe mapy są i działają. Narazie dam radę ale chciałbym aby rozwiązać problem u siebie bez zbędnego bładzenia po omacku
Nic nie działa. Zaraz po odpaleniu włącza się informacja o problemie po czym gaśnie program i tyle mam przyjemności korzystania z MS.
Dodam, że korzystam z visty.
Sprawdziłem problem na blaszaku kumpla ale z XP i po aktualizacji UMP - MS działa prawidłowo ale mapa tylko bazowa.
Pozostałe mapy są i działają. Narazie dam radę ale chciałbym aby rozwiązać problem u siebie bez zbędnego bładzenia po omacku
Garmin nuvi 760 /765 / 1490T- GPMapa 2010,3
City Navigator Eu 2012,4 + karta 2GB UMP-pcPL
Panowie, SOA#1 czyli u mnie działa (wersja 24.Jan_21), więc musiało coś się pogubić po drodze na serwer z którego ściągacie. Tak czy owak robię nową, dajcie mi z godzinę.
Mysle, ze takie awarie sa przyczyna dla ktorej czesc osob pobiera pelne mapy zamiast je aktualizowac (dociagac tylko nowsze fragmenty). Jest o tym mowa w sasiednim watku... Pewnym rozwiazaniem problemu jest kopia aktualnego folderu z UMP co_jakis_czas. Wtedy w razie problemow zamieniamy caly folder z kopii i znowu wszystko gra, choc na starszych plikach. U siebie w folderze z UMP mam folder "kopia" i tam przechowuje zawsze dzialajaca wersje - to dziala.
Zwykle aktualizujemy dane przed jakim wyjazdem, wiec obok przygotowan innego rodzaju (np. pakowanie dobytku, przygotowanie tras i punktow do gps) wykonywana jest aktualizacja mapy co przeklada sie na mniejsza niz zwykle ilosc wolnego czasu. Wystapienie problemu w takich warunkach jest... sami wiecie jak frustrujace
Jesli jest kopia poprzedniej wersji naprawa zajmuje 1 minute.
Zwykle aktualizujemy dane przed jakim wyjazdem, wiec obok przygotowan innego rodzaju (np. pakowanie dobytku, przygotowanie tras i punktow do gps) wykonywana jest aktualizacja mapy co przeklada sie na mniejsza niz zwykle ilosc wolnego czasu. Wystapienie problemu w takich warunkach jest... sami wiecie jak frustrujace
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Tak też uczyniłem i wszystko działa jak poprzednio tzn. przed aktualizacją . Narazie wstrzymuję się z aktualizacją, poczekam aż wszystko wróci do normy.
Garmin nuvi 760 /765 / 1490T- GPMapa 2010,3
Masz rację, zawsze aktualizuję przez Update UMP-pcPL, ale jeśli coś jest nie tak, przeważnie muszę sciągać pełną mapę.Bas pisze:Mysle, ze takie awarie sa przyczyna dla ktorej czesc osob pobiera pelne mapy zamiast je aktualizowac (dociagac tylko nowsze fragmenty)
Sposób z tworzeniem kopii folderu UMP jest dobry, bedę się stosował na przyszłość.
Tymczasem zaktualizowałem przez UMP Update z pulpitu, właśnie UMP NI i jest problem, piszę bo nie wiem czy wiecie.
Mapa jest OK, do widoku 70km, poniżej czyli od 50km, nie pokazuje szczegółów. Po naciśnięciu znajdz, Mapsource się wysypuje.
mapa UMP NI 24 Jan 09_18

P.S. Po pobraniu z http://ump.jacek.it.pl/mapy/archive/48000003-NI/, mapa działa OK.
Problem z uruchomieniem MapSource
Witam.
Mam nadzieję ,że nie zacząłem wątku niepotrzebnie , ale nie mogłem znaleźć przyczyny błędu.
Przy uruchomieniu MapSource wywala mi error code 3. Wcześniej pracował w porządku , dziś przed uruchomieniem , pobrałem przez rsync aktualizację dla UMP .. myślałem że to właśnie z tym problem , ale usunięcie katalogu z UMP nic nie dało , przeinstalowanie świeżo pobranej wersji aplikacji również.. w komputerze jest sporo wolnego ramu , wszystko działa , włacznie z systemożernymi kompilatorami... Nie mam pojęcia co jest.
Mam nadzieję ,że nie zacząłem wątku niepotrzebnie , ale nie mogłem znaleźć przyczyny błędu.
Przy uruchomieniu MapSource wywala mi error code 3. Wcześniej pracował w porządku , dziś przed uruchomieniem , pobrałem przez rsync aktualizację dla UMP .. myślałem że to właśnie z tym problem , ale usunięcie katalogu z UMP nic nie dało , przeinstalowanie świeżo pobranej wersji aplikacji również.. w komputerze jest sporo wolnego ramu , wszystko działa , włacznie z systemożernymi kompilatorami... Nie mam pojęcia co jest.
Ostatnio zmieniony 25 sty 2009, 18:50 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: przeniesiono
Powód: przeniesiono
Inteligence is not everything , wisdom is more than that.
006-B0827-00 250w?
006-B0827-00 250w?
Zauważyłem, że nie aktualizuje się plik TYP co mogło(?) być powodem wykolejenia się MapSource.
Tak ma być czy coś jednak szwankuje?
Tak ma być czy coś jednak szwankuje?
60CSx, Nüvi 760, DriveLuxe 50 + CNE, UMP-pcPL, TOM navi
Co to znaczy nie aktualizuje się? 
Na serwerze jest nowy, ale nie udaje się go pobrać?
Pozdrawiam,
Na serwerze jest nowy, ale nie udaje się go pobrać?
Pozdrawiam,
Owszem nie aktualizował się. Ale to nie mogło niczego wyłożyć, bo stary był też dobry, co najwyżej zawierał stare rysunki początków szlaków rowerowych i tyle 
Ostatnia wersja UMP ma dziwną przypadłość - jak daję wyszukiwanie po adresie to nie wbija się automatycznie Polska UMP, trzeba wybrać kraj ręcznie. Tak czy inaczej nie znajduje nic. Nawet miasta Kraków.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
nuvi 42LM + CN EE + UMP
UMP ogonki. 11
Po pierwsze, witam wszystkich bo pierwszy raz aktywnie na Garniaku się udzielam 
mam Vistę HCx z fimwarem by PouchX, no i niestety najnowsze wydania umpa
wyglądają tak jak w pierwszym liście tego wątku. Wszystkie nazwy ulic (ale tylko ulic,
albo też tylko nazwy pod kątem?) wyświetlane są jako: Pierwsza duża litera, a potem kropki.
A przy okazji, czy da się w tych kolorowych zgrać ekran tak jak się to w czarno białych robiło?
Tomek Babczyński
mam Vistę HCx z fimwarem by PouchX, no i niestety najnowsze wydania umpa
wyglądają tak jak w pierwszym liście tego wątku. Wszystkie nazwy ulic (ale tylko ulic,
albo też tylko nazwy pod kątem?) wyświetlane są jako: Pierwsza duża litera, a potem kropki.
A przy okazji, czy da się w tych kolorowych zgrać ekran tak jak się to w czarno białych robiło?
Tomek Babczyński
faster jeśli dalej nie masz poprawnej wersji mapy, ściągnij sobie stąd http://ump.jacek.it.pl/mapy/archive/48000003-NI/
48000003-NI-20090203-1423.zip 2009-Feb-03 14:23:00 (przy wypakowywaniu daję no to all) Ta wersja działa OK.
Odnośnie print screenów próbowałeś xImage? http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9 ... lit=ximage
48000003-NI-20090203-1423.zip 2009-Feb-03 14:23:00 (przy wypakowywaniu daję no to all) Ta wersja działa OK.
Odnośnie print screenów próbowałeś xImage? http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9 ... lit=ximage
Witam !!!
Ściągnąłem najnowsze oprogramowanie Mapsource 6.15.3 i do niego załadowałem najnowszą mapę UMP instalka (exe 56M z 11.12 10:58). Następnie załadowałem ją do mojego Garmina Nuvi 760 wraz z innymi mapami. Problem pojawił się w momencie gdy chciałem korzystać tylko z GPMapy a UMP wyłączyć. W żaden sposób nie dało się tego zrobić. To skasowałem ją z pamięci flash Garmina i załadowałem na kartę wraz z innymi mapami problem pozostał. Żeby być pewnym że nie jest to wina Garmina załadowałem inne mapy zarówno do pamięci flash jak i na kartę SDHC. Mapy bez problemu się wyłączają. Czy ktoś może mi powiedzieć w czym jest problem ????
Ściągnąłem najnowsze oprogramowanie Mapsource 6.15.3 i do niego załadowałem najnowszą mapę UMP instalka (exe 56M z 11.12 10:58). Następnie załadowałem ją do mojego Garmina Nuvi 760 wraz z innymi mapami. Problem pojawił się w momencie gdy chciałem korzystać tylko z GPMapy a UMP wyłączyć. W żaden sposób nie dało się tego zrobić. To skasowałem ją z pamięci flash Garmina i załadowałem na kartę wraz z innymi mapami problem pozostał. Żeby być pewnym że nie jest to wina Garmina załadowałem inne mapy zarówno do pamięci flash jak i na kartę SDHC. Mapy bez problemu się wyłączają. Czy ktoś może mi powiedzieć w czym jest problem ????