łączenie zeskanowanych części map
łączenie zeskanowanych części map
Witam serdecznie,
Przeszukałem forum i nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy OziExplorer da radę połączyć po wspólnych punktach kawałki mapy i wyeksportować ją jako jeden plik graficzny? I co ważne nie chciałbym żeby robił mozaikowania na połączonych plikach.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
M
Przeszukałem forum i nigdzie nie mogę znaleźć informacji czy OziExplorer da radę połączyć po wspólnych punktach kawałki mapy i wyeksportować ją jako jeden plik graficzny? I co ważne nie chciałbym żeby robił mozaikowania na połączonych plikach.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedź.
M
GPSMap 60CSx +GpMapa 2007.1 +ump pcPL + topo100
Re: łączenie zeskanowanych części map
Witam.
Jeżeli masz skalibrowane dwi mapy to Mapedit napewno połączy ale jakość przy eksporcie jest niska.
Dobrą jakość uzyskasz na Global Mapper.
Są też programy graficzne na któtych można połączyć a następnie powtórnie kalibrować w Ozim.
Jeżeli masz skalibrowane dwi mapy to Mapedit napewno połączy ale jakość przy eksporcie jest niska.
Dobrą jakość uzyskasz na Global Mapper.
Są też programy graficzne na któtych można połączyć a następnie powtórnie kalibrować w Ozim.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
kalibracji to w ogóle nie potrzebuje. Wystarczy mi bardzo dobre ułożenie przestrzenne obydwu kawałków mapy
Czyli potrzebujesz obrazek?
W prog. graficznych nie mam rozeznania używam Global Mapper. Spróbuj w Mapedit może taka jakość Ci wystarczy.
Do takich celów może być wersja niepłatna.
XnView- program graficzny może połączyc dwa pliki .jpg
W prog. graficznych nie mam rozeznania używam Global Mapper. Spróbuj w Mapedit może taka jakość Ci wystarczy.
Do takich celów może być wersja niepłatna.
XnView- program graficzny może połączyc dwa pliki .jpg
Ostatnio zmieniony 28 sty 2009, 23:24 przez asandrzej, łącznie zmieniany 1 raz.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
Ja do takich celów używałem hugin. Program służy do składania panoram, ale da się wykorzystać do składania skanów. Istotne by jedyne parametry optymalizowane były roll, przesunięcia x,y i FOV. Poza tym wskazane, by skany miały zakładkę, czyli wspólne fragmenty, ok 10% szerokości/wysokości. aby można było wstawić punkty kalibracyjne. Początkowo HFOV można ustawić na jakąś małą np 10.Ważne by suma po złożeniu nie była za duża (<100). Wynikowa projekcja to "Prostoliniowa".
Znalazłem nawet właściwy tutorial:
http://hugin.sourceforge.net/tutorials/scans/en.shtml
Znalazłem nawet właściwy tutorial:
http://hugin.sourceforge.net/tutorials/scans/en.shtml
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Dzięki
Właśnie kombinuje z tymi mapami
Właśnie kombinuje z tymi mapami
Przejrzyj tego posta na konkurencyjnym forum TB 
http://www.linuxtechs.net/kruch/tb/foru ... zfx3#15660
lub
http://tinyurl.com/aswaum
Też szukałem czegoś to połączenia poprzycinanych map topo z "3CD" (mapki są poskanowane i wykalibrowane razem z marginesami i legendą)
http://www.linuxtechs.net/kruch/tb/foru ... zfx3#15660
lub
http://tinyurl.com/aswaum
Też szukałem czegoś to połączenia poprzycinanych map topo z "3CD" (mapki są poskanowane i wykalibrowane razem z marginesami i legendą)
-
SP2BZW
totalnie mylisz pojęciaJohnDoe pisze:Przejrzyj tego posta na konkurencyjnym forum TB
z głową wszystko OK
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nie. Im po prostu się wydaje, że wszystko wymyślili pierwsiSP2BZW pisze:totalnie mylisz pojęcia![]()
@rotsik
W czasach, gdy jeszcze nikt nawet nie myślał o komórce z kolorowym wyświetlaczem, a punkty usługowe ze skanerami A0 były na wagę złota - sklejałem mapy "z zakładką" tą metodą: http://gpsmaniak.com/new/mapy-raster.htm#2
W przypadku map zrobionych "na styk" (np obrazków pobranych z netu) kalibruję je, a następnie łączę Global Mapperem.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Panowie, źle zostałem zrozumiany. Ja absolutnie nie twierdze, że TB w komórce, czy raster w PDA jest lepszy od Garmina, bo pewnie nie jest (ale wojna na ten temat toczy się już w innych wątkach i nie mam zamiaru brać w niej udziału, ale nie zawsze do strzelania do wróbla potrzeba armaty, proca też może wystarczyć). Na razie bawią się z TB, ale intensywnie zbieram fundusze na VIstę. Fakt, że jestem na tym forum od "5 minut", i bardzo mało wiem o Garminie, ale padło pytanie o sposób na łączenie rastrów (a sposobów jest naście) to podałem link do posta na innym forum gdzie są opisane narzędzia do łączenia map właśnie na potrzeby Oziego. Z kilku skalibrowanych map tworzy jedną z kalibracją w formacie dla OziCE.
Zrobił się trochę off topic. No cóż, ale jeśli zamiast najpierw sprawdzić o co mi chodziło niektórzy wolę wywoływać śmieszne wojenki w obronie jedynego Świętego Gralla zobczywszy hasło "TrekBuddy" (to teraz włożyłem kij w mrowisko).
Zrobił się trochę off topic. No cóż, ale jeśli zamiast najpierw sprawdzić o co mi chodziło niektórzy wolę wywoływać śmieszne wojenki w obronie jedynego Świętego Gralla zobczywszy hasło "TrekBuddy" (to teraz włożyłem kij w mrowisko).
Prawdopodobnie chodziło nie o samo zestawienie TB vs Garmin, ale o słowo "konkurencyjne forum", z naciskiem "konkurencyjne", które zostało użyte "trochę niefortunnie". Bo wielu z nas zapewne zna i jedno i drugie. I nie traktuje ich jako ze sobą konkurujących, tylko poświęconym w jakimś stopniu pokrewnym, ale w szczegółach odmiennym sprawom.JohnDoe pisze:Zrobił się trochę off topic
Pozdrawiam
No to nie o to mi chodziło... w sformułowaniu "konkurencyjnym"
Czyżby Garmin był metodą na przedłużenie męskości?SP2BZW pisze:TB to forum dla "małych komórkowców" a napisałeś swój post na forum Garmina...
Jak tak dalej pójdzie, to będę musiał sprzedać odbiornik, coby nie być kojarzony z takim podejściem... :/
Ostatnio zmieniony 30 sty 2009, 08:10 przez kwieto, łącznie zmieniany 1 raz.
Zaczynają wychodzić ukryte kompleksy? "Bo mój Garmin jest większy/lepszy od twojej, małej, beznadziejnej komórki, i tylko mój pokaże gdzie jesteś bo twój mały, nic nie warty sprzęt pokaże ci losowe miejsce"?
A pytanie było jak połączyć mapy... eh...
Każdy wątek choćby trochę nie związany z "jedynie Słusznym" a jednak związany z nawigacją, sprzętem gps wywołuje flame-a, o wyższości świąt...
Na tym zakończmy. Następne OT będą z nagrodami. by Zachu
A pytanie było jak połączyć mapy... eh...
Każdy wątek choćby trochę nie związany z "jedynie Słusznym" a jednak związany z nawigacją, sprzętem gps wywołuje flame-a, o wyższości świąt...
Na tym zakończmy. Następne OT będą z nagrodami. by Zachu
Myślę, że wychodzi ułomność elektronicznej komunikacjiJohnDoe pisze:Zaczynają wychodzić ukryte kompleksy?
Jednak forum to nie stół ze stojącymi na nim kuflami piwa