Jak umieścic plik img mapy bazowej w MapSource
Jak umieścic plik img mapy bazowej w MapSource
Skopiowalem z urządzenia plik gmapbmap.img, który jest mapą bazową ( Worldwide Autorute Basemap v4) i próbuję umieścic ją w MapSource na PC w celu łatwiejszego planowania tras ale bez pozytywnego rezultatu. Jedyny resultat to po zamianie starego plik worldmap.img (Base map v2) na PC przez plik skopiowany z urządzenia (po zmianie nazwy) mam w MapSource dokładniejszą mapę świata. Ale niestety ta mapa nie jest w Mapsource routowalna.
Jakieś wskazówki?
Jakieś wskazówki?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Jak umieścic plik img mapy bazowej w MapSource
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Dziękuję za szybką reakcję. Powyższy topic znam. Popej opisał jak wykonać mapę bazową ale zaznaczył,że jest to proces długotrwały i należy użyć GmapTool, MapSetToolKit, GmapEdit. Pójdę tą drogą, jeżeli nie ma nowszego rozwiązania. Czy ktoś może potwierdzić, że w rezultacie bazowa mapa świata pod MapSource będzie rutowalna, tak jak w urządzeniu.
Przy okazjii w nowej wersji GmapTool (0.40) jest katalog "BaseMap" czy można to wykorzystać?
Przy okazjii w nowej wersji GmapTool (0.40) jest katalog "BaseMap" czy można to wykorzystać?
Ostatnio zmieniony 01 lut 2009, 21:46 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat postu poprzedzającego.
Powód: Usunięto cytat postu poprzedzającego.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Będzie. Dokładniej: powinna być.piotrania pisze:Czy ktoś może potwierdzić, że w rezultacie bazowa mapa świata pod MapSource będzie rutowalna, tak jak w urządzeniu.GPS Maniak pisze:http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=1314
Zapewne popej po to umieścił ten katalog, aby ułatwić ludziom życiepiotrania pisze:Przy okazjii w nowej wersji GmapTool (0.40) jest katalog "BaseMap" czy można to wykorzystać?
Pozdrawiam Lechu
Podjąłem próbę umieszczenia gpmapbmap.img (ostatniej mapy Word map v.4.01) do MapSource korzystając ze wskazówek Popeja. Niestety nie udało się uzyskać w MapSource mapy rutowalnej.
Kilka uwag:
Wydaje się, że bez dokładnej znajomości zasad budowania map nawet przy dużej swobodzie posługiwania się różnymi programami uzyskanie pozytywnego wyniku jest b.trudne.
Wskazówki są mało precyzyjne i różnią się (inaczej po polsku, inaczej po angielsku) i odnoszą się do oprogramowania, które stale się zmienia ( np w nowej wersji MapEdita nie ma Menu Tools>Joint per level)
Sam proces składa się z kilku etapów:
Etap I:
rozłożenie gmapbmap.img na mapy składowe przy pomocy GmapTool. Sprawa prosta otrzymujemy: 05521076.img (b.ogólna mapa swiata) , 05521082.img (Eurazja i Afryka) oraz 04983639.img (ameryki)
Etap II.
Ustawienie układu poziomów. Operacja prosta ale powinna chyba objąć trzy mapy (a nie dwie): 05521082.img, 04983639 oraz mapset00.mp. Niejasna jest proponowana edycja map np. łączenie elementów Tools>joint per level ( instrukcji polskiej jest angielskiej nie) lub usunięcie HW-Exits (w instrukcji angielskiej)
Trudno się połapać w edycji mapset00.mp. Jeżeli np. usuniemy „004b polygon Map” to nic nie zostaje co można modyfikować. Nie mam żadnego obiektu do zastosowania polecenia Modify>Extend All Elements up to level..
Etap III
Korekta mapset00.mp w edytorze tekstu nie stanowi problemu ale wymaga czasu (liczba pustych regionów jest spora)
Kompilacja pliku mapset00.mp do mapset00.img trwa ok. 1h. Kompilacji poddawałem plik mapset00.mp otrzymany w Etapie II przy zastosowaniu różnych wariantów ale żaden nie doprowadził do uzyskania pozytywnego wyniku. Najczęściej cgpsmapper zgłasza dużo błędów i zamyka tworzenie pliku .img.
Dodatkowa uwaga : aby ostateczna mapa była rutowalna trzeba użyć cgpsmappera w wersji personal lub wyższej.
Pomoc mile widziana (niestety nie mam doświadczenia w budowaniu map ani czasu, żeby zagłębić się w ten temat)
Kilka uwag:
Wydaje się, że bez dokładnej znajomości zasad budowania map nawet przy dużej swobodzie posługiwania się różnymi programami uzyskanie pozytywnego wyniku jest b.trudne.
Wskazówki są mało precyzyjne i różnią się (inaczej po polsku, inaczej po angielsku) i odnoszą się do oprogramowania, które stale się zmienia ( np w nowej wersji MapEdita nie ma Menu Tools>Joint per level)
Sam proces składa się z kilku etapów:
Etap I:
rozłożenie gmapbmap.img na mapy składowe przy pomocy GmapTool. Sprawa prosta otrzymujemy: 05521076.img (b.ogólna mapa swiata) , 05521082.img (Eurazja i Afryka) oraz 04983639.img (ameryki)
Etap II.
Ustawienie układu poziomów. Operacja prosta ale powinna chyba objąć trzy mapy (a nie dwie): 05521082.img, 04983639 oraz mapset00.mp. Niejasna jest proponowana edycja map np. łączenie elementów Tools>joint per level ( instrukcji polskiej jest angielskiej nie) lub usunięcie HW-Exits (w instrukcji angielskiej)
Trudno się połapać w edycji mapset00.mp. Jeżeli np. usuniemy „004b polygon Map” to nic nie zostaje co można modyfikować. Nie mam żadnego obiektu do zastosowania polecenia Modify>Extend All Elements up to level..
Etap III
Korekta mapset00.mp w edytorze tekstu nie stanowi problemu ale wymaga czasu (liczba pustych regionów jest spora)
Kompilacja pliku mapset00.mp do mapset00.img trwa ok. 1h. Kompilacji poddawałem plik mapset00.mp otrzymany w Etapie II przy zastosowaniu różnych wariantów ale żaden nie doprowadził do uzyskania pozytywnego wyniku. Najczęściej cgpsmapper zgłasza dużo błędów i zamyka tworzenie pliku .img.
Dodatkowa uwaga : aby ostateczna mapa była rutowalna trzeba użyć cgpsmappera w wersji personal lub wyższej.
Pomoc mile widziana (niestety nie mam doświadczenia w budowaniu map ani czasu, żeby zagłębić się w ten temat)
Pisanie wskazówek to nie jest to, co lubię najbardziej 
Gdybym chciał podłączyć mapę bazową do Mapsource, to zrobiłbym tak:
- wyprodukowałbym jakiś nowy katalog na mapę.
- skopiowałbym do niego gmapbmap.img,
- skopiowałbym do niego gmp.exe i właściwy bat, dla v4.01 to będzie chyba MobileXTBase.bat
- skopiowałbym do niego pliki cgpsmappera free,
- kliknąłbym na MobileXTBase.bat,
- kliknąłbym na install.bat
- sprawdziłbym, czy jest mapa w Mapsource,
- usunąłbym z katalogu niepotrzebne pliki: cgpsmappera, gmt, baty.
Gdybym chciał podłączyć mapę bazową do Mapsource, to zrobiłbym tak:
- wyprodukowałbym jakiś nowy katalog na mapę.
- skopiowałbym do niego gmapbmap.img,
- skopiowałbym do niego gmp.exe i właściwy bat, dla v4.01 to będzie chyba MobileXTBase.bat
- skopiowałbym do niego pliki cgpsmappera free,
- kliknąłbym na MobileXTBase.bat,
- kliknąłbym na install.bat
- sprawdziłbym, czy jest mapa w Mapsource,
- usunąłbym z katalogu niepotrzebne pliki: cgpsmappera, gmt, baty.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, 12:50 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawka nazwy batcha.
Powód: Poprawka nazwy batcha.
Wielkie dzięki Popej. Na to liczyłem. Wszystko działa - mapa jest rutowalna.
Przy okazji,jak zwykle, trochę zadanie utrudniłeś
. Całą sieć preszukałem żeby znależć wskazanego bata ( na tym forum brak informacji). Dopiero na francuskim forum, dowiedziałem się że jest zawarty w poprzednim zestawie Gmaptoola. W aktualnej wersjii v.40 bata nie ma.
Przy okazji,jak zwykle, trochę zadanie utrudniłeś
Zawsze te baty dołączam do archiwum GMapToola. W aktualnej wersji także są:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool
http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool
Sorry, rzeczywiście są baty w innym katalogu nowego wgmaptoola.Musiałem przeoczyć. Czytając komendy bata wynika, że zadanie nie jest zbyt skomplikowane i nie wymaga edycji w programie MapEdit. Jeszcze raz dziękuję.
Witam.
Czy tym sposobem można umieścić tylko plik img mapy bazowej, czy również np. GPMapy?
Pozdrawiam.
Jacek
Czy tym sposobem można umieścić tylko plik img mapy bazowej, czy również np. GPMapy?
Pozdrawiam.
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
_Vista HCX_
Jacek
_Vista HCX_
GMapTool może podłączyć prawie wszystkie mapy, ale nie zapewnia pełnej funkcjonalności pod Mapsource. W przypadku GPMapy lepiej zarejestrować na www.gpmapa.garmin.pl i ściągnąć wersję instalacyjną.
Witam.
Dzięki za szybką odpowiedź.
Pytałem bo chciałem uniknąć instalacji nowej wersji Mapsource.
Pozdrawiam.
Jacek
Dzięki za szybką odpowiedź.
Pytałem bo chciałem uniknąć instalacji nowej wersji Mapsource.
Pozdrawiam.
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
_Vista HCX_
Jacek
_Vista HCX_
Możesz plik instalacyjny rozpakować, potem rozpakować cab, zmienić nazwy plików na poprawne i podłączyć MapSetToolKitem.
Albo skopiować katalog z Mapsource 6.13, zainstalować nowe Mapsource i nadal korzystać z tego starego, skopiowanego.
Albo skopiować katalog z Mapsource 6.13, zainstalować nowe Mapsource i nadal korzystać z tego starego, skopiowanego.
Witam.
Ta druga opcja wydaje się prostsza w wykonaniu
)
Ale i pierwszą wypróbuję, na naukę nigdy nie jest za późno.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jacek
Ta druga opcja wydaje się prostsza w wykonaniu
Ale i pierwszą wypróbuję, na naukę nigdy nie jest za późno.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.
Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
_Vista HCX_
Jacek
_Vista HCX_