Jak umieścic plik img mapy bazowej w MapSource

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
piotrania
Początkujący

Jak umieścic plik img mapy bazowej w MapSource

Post autor: piotrania »

Skopiowalem z urządzenia plik gmapbmap.img, który jest mapą bazową ( Worldwide Autorute Basemap v4) i próbuję umieścic ją w MapSource na PC w celu łatwiejszego planowania tras ale bez pozytywnego rezultatu. Jedyny resultat to po zamianie starego plik worldmap.img (Base map v2) na PC przez plik skopiowany z urządzenia (po zmianie nazwy) mam w MapSource dokładniejszą mapę świata. Ale niestety ta mapa nie jest w Mapsource routowalna.
Jakieś wskazówki?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Jak umieścic plik img mapy bazowej w MapSource

Post autor: GPS Maniak »

Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
piotrania
Początkujący

Dziękuję za szybką reakcję. Powyższy topic znam. Popej opisał jak wykonać mapę bazową ale zaznaczył,że jest to proces długotrwały i należy użyć GmapTool, MapSetToolKit, GmapEdit. Pójdę tą drogą, jeżeli nie ma nowszego rozwiązania. Czy ktoś może potwierdzić, że w rezultacie bazowa mapa świata pod MapSource będzie rutowalna, tak jak w urządzeniu.
Przy okazjii w nowej wersji GmapTool (0.40) jest katalog "BaseMap" czy można to wykorzystać?
Ostatnio zmieniony 01 lut 2009, 21:46 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto cytat postu poprzedzającego.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

piotrania pisze:
GPS Maniak pisze:http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=1314
Czy ktoś może potwierdzić, że w rezultacie bazowa mapa świata pod MapSource będzie rutowalna, tak jak w urządzeniu.
Będzie. Dokładniej: powinna być.
piotrania pisze:Przy okazjii w nowej wersji GmapTool (0.40) jest katalog "BaseMap" czy można to wykorzystać?
Zapewne popej po to umieścił ten katalog, aby ułatwić ludziom życie :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
piotrania
Początkujący

Podjąłem próbę umieszczenia gpmapbmap.img (ostatniej mapy Word map v.4.01) do MapSource korzystając ze wskazówek Popeja. Niestety nie udało się uzyskać w MapSource mapy rutowalnej.
Kilka uwag:
Wydaje się, że bez dokładnej znajomości zasad budowania map nawet przy dużej swobodzie posługiwania się różnymi programami uzyskanie pozytywnego wyniku jest b.trudne.
Wskazówki są mało precyzyjne i różnią się (inaczej po polsku, inaczej po angielsku) i odnoszą się do oprogramowania, które stale się zmienia ( np w nowej wersji MapEdita nie ma Menu Tools>Joint per level)
Sam proces składa się z kilku etapów:
Etap I:
rozłożenie gmapbmap.img na mapy składowe przy pomocy GmapTool. Sprawa prosta otrzymujemy: 05521076.img (b.ogólna mapa swiata) , 05521082.img (Eurazja i Afryka) oraz 04983639.img (ameryki)
Etap II.
Ustawienie układu poziomów. Operacja prosta ale powinna chyba objąć trzy mapy (a nie dwie): 05521082.img, 04983639 oraz mapset00.mp. Niejasna jest proponowana edycja map np. łączenie elementów Tools>joint per level ( instrukcji polskiej jest angielskiej nie) lub usunięcie HW-Exits (w instrukcji angielskiej)
Trudno się połapać w edycji mapset00.mp. Jeżeli np. usuniemy „004b polygon Map” to nic nie zostaje co można modyfikować. Nie mam żadnego obiektu do zastosowania polecenia Modify>Extend All Elements up to level..
Etap III
Korekta mapset00.mp w edytorze tekstu nie stanowi problemu ale wymaga czasu (liczba pustych regionów jest spora)
Kompilacja pliku mapset00.mp do mapset00.img trwa ok. 1h. Kompilacji poddawałem plik mapset00.mp otrzymany w Etapie II przy zastosowaniu różnych wariantów ale żaden nie doprowadził do uzyskania pozytywnego wyniku. Najczęściej cgpsmapper zgłasza dużo błędów i zamyka tworzenie pliku .img.
Dodatkowa uwaga : aby ostateczna mapa była rutowalna trzeba użyć cgpsmappera w wersji personal lub wyższej.

Pomoc mile widziana (niestety nie mam doświadczenia w budowaniu map ani czasu, żeby zagłębić się w ten temat)
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Pisanie wskazówek to nie jest to, co lubię najbardziej ;-)

Gdybym chciał podłączyć mapę bazową do Mapsource, to zrobiłbym tak:
- wyprodukowałbym jakiś nowy katalog na mapę.
- skopiowałbym do niego gmapbmap.img,
- skopiowałbym do niego gmp.exe i właściwy bat, dla v4.01 to będzie chyba MobileXTBase.bat
- skopiowałbym do niego pliki cgpsmappera free,
- kliknąłbym na MobileXTBase.bat,
- kliknąłbym na install.bat
- sprawdziłbym, czy jest mapa w Mapsource,
- usunąłbym z katalogu niepotrzebne pliki: cgpsmappera, gmt, baty.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2009, 12:50 przez popej, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawka nazwy batcha.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
piotrania
Początkujący

Wielkie dzięki Popej. Na to liczyłem. Wszystko działa - mapa jest rutowalna.
Przy okazji,jak zwykle, trochę zadanie utrudniłeś :) . Całą sieć preszukałem żeby znależć wskazanego bata ( na tym forum brak informacji). Dopiero na francuskim forum, dowiedziałem się że jest zawarty w poprzednim zestawie Gmaptoola. W aktualnej wersjii v.40 bata nie ma.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Zawsze te baty dołączam do archiwum GMapToola. W aktualnej wersji także są:
http://www.anpo.republika.pl/download.html#gmaptool
popej
piotrania
Początkujący

Sorry, rzeczywiście są baty w innym katalogu nowego wgmaptoola.Musiałem przeoczyć. Czytając komendy bata wynika, że zadanie nie jest zbyt skomplikowane i nie wymaga edycji w programie MapEdit. Jeszcze raz dziękuję.
Jacent
Początkujący

Post autor: Jacent »

Witam.

Czy tym sposobem można umieścić tylko plik img mapy bazowej, czy również np. GPMapy?

Pozdrawiam.
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
_Vista HCX_
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

GMapTool może podłączyć prawie wszystkie mapy, ale nie zapewnia pełnej funkcjonalności pod Mapsource. W przypadku GPMapy lepiej zarejestrować na www.gpmapa.garmin.pl i ściągnąć wersję instalacyjną.
popej
Jacent
Początkujący

Witam.

Dzięki za szybką odpowiedź.
Pytałem bo chciałem uniknąć instalacji nowej wersji Mapsource.

Pozdrawiam.
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
_Vista HCX_
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Możesz plik instalacyjny rozpakować, potem rozpakować cab, zmienić nazwy plików na poprawne i podłączyć MapSetToolKitem.
Albo skopiować katalog z Mapsource 6.13, zainstalować nowe Mapsource i nadal korzystać z tego starego, skopiowanego.
popej
Jacent
Początkujący

Witam.

Ta druga opcja wydaje się prostsza w wykonaniu :-))
Ale i pierwszą wypróbuję, na naukę nigdy nie jest za późno.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
Jacek
Pozdrawiam
Jacek
_Vista HCX_
ODPOWIEDZ