Przyszłość UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Alferek
Bywalec
Kontakt:

Re: UMP - dokąd zmierza i jak się ma

Post autor: Alferek »

Ilość POI nie ma żadnego praktycznego znaczenia. Istotne są takie, które się wykorzystuje w praktyce. Ostatnio wgrywałem do Automapy szefowi jakiś tam świeży zestaw POI i były tam tak głupkowate kategorie jak "Xelion - doradcy finansowi". Tak więc nie ilość a jakość się liczy.

Wracając do początku tego wątku... UMP się rozwija i chciałbym żeby w całej Polsce tak się rozwijało jak opracowane są okolice Krakowa. Cóż, wolałbym by obejmowało jedynie Polskę, by nie tracić energii na inne państwa.
Czy UMP dogoni komercyjne produkty? Chciałbym, choć już jest to niezły produkt.
хардваре: GPSMap60CSx, GPS12, Navibe GB735+Nokia E50, Akira 3512, Navigon 1300, Lark 35.7, Nokia E71, HTC HD2 z wgranym Androidem, GPS Holux 236+Ramos42. Nie mam tylko GPSa wbudowanego w kufel piwa.
софтваре: jakieś durne mapy :D.

Obrazek
tikky
Początkujący
Kontakt:

Post autor: tikky »

Zgodzę się, że same liczby to nie wszystko, ale jakiś obraz dają.
Natomiast druga część Twojej wypowiedzi sugeruje, że jakoby mapy komercyjne są kiepski gdyź są na nich drogi, których rzeczwyiscie nie ma - może i jakieś się zdarzają, ale ogólnie to poziom map w GPmapie jak i nowej AutoMapie jest bardzo dobry.

Do do POI to niedawno jak byłem w Nysie i wpisałem znajdź najbliższą restaurację to pokazywało mi coś w Kłodzku - 60 km od Nysy. Także nie czepiałbym się drobnych błędów w komercyjnych mapach.

Inna sprawa to adresy, z tym jest naprawdę cienko. Od niedawna mieszkam w Krakowie, którego dobrze nie znam. I o ile mogę znaleźć daną ulicę to jednak dane adresowe bardzo by się przydały.
Tikky
60CSx oraz 255W z CT 2008 NT+UMP
Peter
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Peter »

Na szczescie na http://www.krakow.pl jest bardzo dokladna baza adresowa - wiec wystarczy jak sie gdzies jedzie sprawdzic i przy okazji ponumerowac cala ulice w UMPie :twisted:
A Krakow ma na oko gdzies kolo 20 - 25% numeracji - tyle ze za priorytet uwazam brakujace drogi a nie numerki...
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

tikky pisze:Czego dokładnie na mapie brakuje, czy mamy jakiś spis miejsc w które warto się wybrać, listę priorytetów?
Obraz przemawia lepiej niż słowa i statystyki, więc dodam, że pod linkiem:
http://marcom.homeip.net/gps/ump_zmiany.gif
jest mapka zmian z prawie roku. 9999 znaczy od początku istnienia skryptu generującego ten obrazek codziennie, czyli od 26.04.2008.
Tutaj w większej rozdzielczości ten ostatni zrzut:
http://marcom.homeip.net/gps/ump_zmiany_big.gif
oraz przed chwilą wygenerowany czarno-biały obrazek "pokrycia" Polski przez jakiekolwiek dane:
http://marcom.homeip.net/gps/ump_bw.gif

Widać, że cała Polska nie jest rozwijana równomiernie, co może wynikać z już dość gęstego pokrycia (NW?) lub małej popularności (SE?).

BTW, Fakt że w UMP jest nie tylko Polska, nie oznacza, że nagle każdy robi całą Europę. Raczej jest tak, że znalazło się kilka osób, które chciały jakieś miejsce poza PL i mają możliwość, co nie oznacza od razu, że UMP mierzy w cały świat. Powiedziałbym raczej, że: im więcej ludzi jeździ w danym miejscu, tym większe prawdopodobieństwo, że ktoś podeśle ślad lub zgłoszenie, tym bardziej szczegółowa mapa w tym obszarze.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
jjanusz
Bywalec

Przyszłość UMP-pcPL

Post autor: jjanusz »

Hej,

co do UMP'a zawsze miałem mieszane uczucia. Z jednej strony fakt, że przygotowywana jest na podstawie śladów uzytkowników (tylko i wyłacznie) z założenia jakby ogranicza jej pokrycie, bo tam gdzie nikt nie jechał (nie posłał śladów) mamy białą plamę, z drugiej strony, tam gdzie uzytkownicy jeździli ma najlepszą siatkę dróg. Ale.. jak widzicie przyszłość projektu po wycofaniu sie twórcy gpsmappera z rozwoju kompilatora?

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
asandrzej
Garniak

Re: Przyszłość UMP-pcPL

Post autor: asandrzej »

Witam

Do czasu, kiedy Garmin nie zmieni na tyle FW, że kompilator nie da rady, to nie ma co się martwić,
a później, to stare odbiorniki będą w cenie.
Zaznaczam, nie jestem prorokiem

Pozdrawiam
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

jjanusz pisze:przygotowywana jest na podstawie śladów uzytkowników (tylko i wyłacznie) z założenia jakby ogranicza jej pokrycie, bo tam gdzie nikt nie jechał (nie posłał śladów) mamy białą plamę
Ale to przecież zaleta! UMPowicze są wszędobylscy i z czasem wszędzie dotrą ;-)
Ja, będąc nowym użytkownikiem tej mapy, narzekałem jak gdzieś pojechałem i w UMP były znaczące braki. Teraz, jak już umpowanie weszło krew, czuję niedosyt gdy gdzieś jestem i nie ma niczego nowego do zgłoszenia w UMP :lol:

Obecnie z UMP jest tak, że z tą mapą da się jeździć po Polsce i w zasadzie dojechać wszędzie (przynajmniej ja nie mam z tym żadnych problemów) a na miejscu jest co robić aby po powrocie z urlopu zrobić stosowną wrzutkę na Flyspray ;-)
Później jadąc taką drogą mam większą frajdę niż bym korzystał z jakiejś gotowej mapy komercyjnej, a widząc jakieś błędy nie miałbym nawet komu tego zgłosić. No może ś. p. GPMapa reagowała na zgłoszenia użytkowników, bo CNE ma je raczej w głębokim poważaniu.
Polecam, zamiast malkontenctwa, czynne włączenie się w tworzenie UMP. To naprawdę może dać satysfakcję. Skoro widzisz białe plamy to czemu nic z tym nie robisz...? Ja w swojej okolicy już niestety mam coraz mniej białych plam :( ;-)

Nobody's perfect - popatrz w odpowiednim wątku jakie są narzekania na CNE ;-)
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

jjanusz ma za dużo czasu i łapią go takie przemyślanie filozoficzne ostatnio ;)
Po co ludzie rysują OSM, przecież tego nie da się używać do nawigowania? Po co robią 1000 innych rzeczy hobbystycznie?
Tak na potwierdzenie że warto: http://www.geoforum.pl/?page=news&id=11 ... 6815,46847
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times

Post autor: Mariusz65 »

Zachu pisze:Po co ludzie rysują OSM, przecież tego nie da się używać do nawigowania?
A UMP się da, czego ja jestem dowodem :!:
Przynajmniej do czasu aż jakieś media nie doniosą, że wjechałem do jeziora :lol:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
jjanusz
Bywalec

Post autor: jjanusz »

Zachu pisze:jjanusz ma za dużo czasu i łapią go takie przemyślanie filozoficzne ostatnio ;)
Tak łapia mnie, kryzys wieku sredniego... ;)

---
jjanusz
zūmo 350LM, Oregon 300, nüvi 205, nüvi 255W
wilmington19805
Bywalec

Post autor: wilmington19805 »

Witam.
Dla mnie mapa jest rewelacyjna, i przynajmniej w moim terenie bardzo dokładna. A jaka satysfakcja jak po moim zgłoszeniu za kilka dni jadę"swoją drogą"
Ale takich dróg jest coraz mniej. A jeżeli chodzi o objazdy i okresowe zamknięcia dróg to nie ma konkurencji.
Wielki szacunek dla kolegów nanoszących aktualizację.
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

Własnie- ostatnio jechałem do Padomia- wiadomo po co:P
Tam na GPMapie- porażka z remontami a powrót na UMP- i już zmiana glównej mapy na stałe:)
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
TolBoy
Początkujący

Post autor: TolBoy »

Najwięcej radochy :-) daje to jak jedziesz drogą którą sam zgłosiłeś.
GPSmap 64st, Edge 800, Drive 50, Vivofit 3, Vivosmart HR
Obrazek
ememek
Bywalec

Post autor: ememek »

Zachu pisze:Po co ludzie rysują OSM, przecież tego nie da się używać do nawigowania?
Da się nawigować na OSM. Pojechałem na niej do Niemiec i m. in. po Hannowerze i Bremie prowadziła mnie sensownie. Jedyne dwie wpadki (czyli nie więcej niż w CNE czy UMP) to nieistniejący lewoskręt oraz zabawny skrót drogami lokalnymi pomiędzy dwoma prostopadłymi autostradami.
Mariusz65 pisze:A UMP się da, czego ja jestem dowodem :!:
Da się, nawet moja LP powiedziała, że bez Garmina nie potrafię już jeździć :D Jak wieczorem przed wyjazdem na urlop po aktualizacji UMP mój Nuvi padł, to chciała abym zamówił nowy sprzęt w Azymucie :o
Mariusz65 pisze:Przynajmniej do czasu aż jakieś media nie doniosą, że wjechałem do jeziora :lol:
Co może się zdarzyć :mrgreen: Ostatnie przygody z UMP: wjazd do lasu, na podwórko, asfaltowe drogi w UMP zaznaczone jako terenowe, brak możliwości wyznaczenia trasy Ustka-Toruń z punktem pośrednim na skrzyżowaniu DW 210 i 212. Nie wspominając koszmaru w Łodzi - jak zignorowałem dwa nieistniejące w rzeczywistości lewoskręty i skręciłem w pierwszym możliwym miejscu, to UMP przerutowała mnie prze zabawną (*)ulicę Kilińskiego :lol:

(*)Ulica jest wąska i wleczesz się za tramwajem, a jest zabawna, bo na chyba każdym skrzyżowaniu jest nakaz skrętu w lewo i/lub w prawo. Jakie było moje zdumienie, gdy okazało się, że wszyscy jadą prosto :? Bowiem nakazy obowiązują w godz. 6-18. Nie mam pojęcia jak tę ulicę opisać w UMP.

PS
Żeby nie było, że jestem jedynie malkotent, to przyznam się, że do UMP podsyłam od dwóch lat i jest to moja główna mapa, ale trasy Ustka-Toruń i Toruń-Łódź wybierając alternatywny przebieg udało mi się spokojnie pokonać dopiero po przełączeniu się na fabryczną CNE 2010.10 :oops:
Nüvi-765
greg_m
Bywalec

Post autor: greg_m »

Da się nawigować na OSM. Pojechałem na niej do Niemiec i m. in. po Hannowerze i Bremie prowadziła mnie sensownie. Jedyne dwie wpadki (czyli nie więcej niż w CNE czy UMP) to nieistniejący lewoskręt oraz zabawny skrót drogami lokalnymi pomiędzy dwoma prostopadłymi autostradami.
Owszem, sam mam awaryjnie wgrana jakby co. Nie wiem ja w Polsce, ale za granica sprawuje sie w miare OK.
Ostatnie przygody z UMP: wjazd do lasu, na podwórko, asfaltowe drogi w UMP zaznaczone jako terenowe, brak możliwości wyznaczenia trasy Ustka-Toruń z punktem pośrednim na skrzyżowaniu DW 210 i 212. Nie wspominając koszmaru w Łodzi - jak zignorowałem dwa nieistniejące w rzeczywistości lewoskręty i skręciłem w pierwszym możliwym miejscu, to UMP przerutowała mnie prze zabawną ulicę Kilińskiego
Trzeba zglaszac na FlySpray najlepiej to sie poprawi.
Jakie było moje zdumienie, gdy okazało się, że wszyscy jadą prosto :? Bowiem nakazy obowiązują w godz. 6-18. Nie mam pojęcia jak tę ulicę opisać w UMP.
Bylo kiedys na liscie mailowej UMP.
Moze sie innym przyda (cytat z listy, autor Tomek B.)
RestrParam=1,0,0,0,0,1,1,0

Jedynki oznaczają "nie dotyczy", zera "dotyczy"

Time=(W,0,1,1,1,1,1,0,01:15,23:30),(W,1,1,1,1,0,0,1,00:00,24:00)

Jedynka - obowiązuje w dany dzień tygodnia, zakres godzin - obowiązuje od do,
pierwsza na liście jest NIEDZIELA (po amerykańsku, tak jak podejrzewałem).
Tak więc powyższe zapisy oznaczają zakaz, który:
- nie dotyczy karetek, rowerów i pieszych,
- obowiązuje od poniedziałku do piątku w godz. 1:15 - 23:30
- oraz od soboty do czwartku całą dobę

Zakaz bez sensu ale nie o to chodzi.
Powyższe na podstawie dokumentacji cgpsmappera oraz implementacji
w mapedicie. Można więc powiedzieć, że autorytatywne.
pozdrawiam
G.
edge 500 + UMP-pcPL@www + OSM Cycle Map + Waze
ODPOWIEDZ

Wróć do „UMP-pcPL”