UMP pcPL a Omnia

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

UMP pcPL a Omnia

Post autor: Lech-u »

Jak zainstalować na Omni naszą ulubioną mapę UMP?
Czy muszę mieć jakiś soft do tego? Jaki?
W jakim miejscu na dysku Omni należy zainstalować UMP?

Na Omni pracuje Windows Mobile. Może to ma jakieś znaczenie...

Proszę o szczegółową instrukcję jak to zrobić (najlepiej wersję dla "słabszych").
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
frasun
Radny

Re: UMP pcPL a Omnia

Post autor: frasun »

Kupić MobileXT i dopiero potem zainstalować UMPa.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

frasun pisze:Kupić MobileXT i dopiero potem zainstalować UMPa.
Pozdrawiam,
Podobno Omnia nie potrzenuje żadnego osobnego softu (informacja z salonu Orange).
Podobno pracuje z Auto Mapą, mapami pod Garmina, TomToma i jeszcze jakimiś, ale nie zapamiętałem.
Czy to prawda?
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Jesli mowili tak w salonie, to musi byc prawda!
(ja nie wierze)
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Lech-u
Początkujący

Pozostaje pytanie: jak to zrobić?
Ostatnio zmieniony 07 lut 2009, 09:37 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
Pozdrawiam serdecznie
Lech-u
wodnik7
Bywalec

Post autor: wodnik7 »

hmm, a moze zapytac w tym salonie?

Sorry, ale nie moglem sie powstrzymac.. jesli juz kupiles takie cos (moim zdaniem niezbyt madre urzadzenie, OT), to powinienes byl sie zorientowac, jak to dziala. A jesli ktos ci w salonie powiedzial, ze wie, to wroc, i niech pokaze (bo ja jeszcze o takim swietnym programie, ktory obsluguje wszystkie mapy nie slyszalem - jak np. wgrac tomtoma i automape bez programu tomtoma i automapy? o garminie nie mowiac - ale jesli jest - moze dowiesz sie, jaka on ma nazwe? tym bardziej, ze ma to chodzic pod windowsem)..
Ostatnio zmieniony 07 lut 2009, 11:31 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie cytujemy poprzedniego postu jeśli odpowiadamy na cały
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Lech-u pisze:Podobno Omnia nie potrzenuje żadnego osobnego softu (informacja z salonu Orange).
Podobno pracuje z Auto Mapą, mapami pod Garmina, TomToma i jeszcze jakimiś, ale nie zapamiętałem.
Czy to prawda?
Moim zdaniem salon udzielił prawidłową informacje jest tylko problem że my słyszymy to co chcemy usłyszeć a nie to o czym nas informują . Produkty take jak Automapa ,TomTom, Mio, MapaMap jest kompleksowym rozwiazaniem, kupując jeden z tych produktów kupujemy kompletne rozwiązanie czyli mapy wraz programem do obsługi tych map.
W informacjach o niektórych produktach jest podane że program do obsługi map jest bezpłatny.
Sprzedawca informując klienta wziął pod uwagę produkty komercyjne nie uwzględniając dostępności map bezpłatnych rozpowszechnianych bez oprogramowania .
Udzielił informacji że na w/w sprzęcie można zainstalować dowolny produkt do nawigacji pracujący w systemie Windows Mobile 6.1.
To że mapy są dedykowane do odpowiedniego oprogramowania jest j oczywiste system Windows standartowo nie ma wbudowanego oprogramowania do obsługi map. Często formułując pytanie o zainstalowaniu (navi , map, nawigacj )
jest rozumiane jako zainstalowanie kompleksowego rozwiązania nawigacyjnego.
W tym przypadku nie pozostaje nic innego jak doradził Frasun.
Ostatnio zmieniony 07 lut 2009, 15:58 przez asandrzej, łącznie zmieniany 2 razy.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Trudno powiedziec co tak naprawde uslyszal Lech-u, ale sprzedawca powinien podac informacje w taki sposob, zeby potencjalny uzytkownik wiedzial o co chodzi. W ostatnich dniach znajomy przyniosl rewelacyjne wiesci o warunkach zakupu sprzetu do odbioru telewizji n. Wiesci okazaly sie nieprawdziwe. W przypadku telewizji n jestem sklonny uwierzyc, ze znajomy uslyszal to, co chcial uslyszec, ale z gps (oprogramowanie, mapy) jest chyba jednak inaczej.
W koncu czego sie nie robi, zeby dany produkt sprzedac :shock:
asandrzej
Garniak

Chyba nie ma tu możliwości swobodnej interpretacji. Lech-u wymienił Automapę a wiemy że samodzielnie (osobno)
bez oprogramowania mapy do tego produktu nie są sprzedawane.Tak jak wspomniałem wcześniej (mówiąc że zainstalowałem mapę) najczęściej jest to rozumiane jako zainstalowanie programu do nawigacji wraz z mapami.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
wodnik7
Bywalec

Post autor: wodnik7 »

asandrzej pisze:Chyba nie ma tu możliwości swobodnej interpretacji. Lech-u wymienił Automapę a wiemy że samodzielnie (osobno)
bez oprogramowania mapy do tego produktu nie są sprzedawane.
Andrzeju, w jaki sposob ty mozesz wiedziec, co dany sprzedawca nawciskal do glowy kupujacemu?? nie chodzi o "swobodna interpretacje", ale o fakt, ze podano informacje, ze "nie potrzeba dodatkowego oprogramowania", vide 4 post.

Poza tym, piszesz "my wiemy" - ale czy Lechu kupujac te nieszczesna omnie, MUSI to wiedziec, czy ma prawo zaufac informacji?

Swoja droga, jak juz pisalem, ja wrocilbym do tego salonu i kazal sobie te mozliwosc przedstawic
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Ja poprosilbym tego goscia w salonie, zeby mi te mapy do sprzetu po prostu wgral i po sprawie... Niechby nawet byly to mapy darmowe dla Garmina, a co tam ;)
Mozna mu nawet zaniesc na plytce UMP w roznych wersjach, zeby nie musial danych ciagnac z sieci, ech...
asandrzej
Garniak

Jeżeli uważacie, że sprzęt jest niezgodny z umowa doradźcie Lechowi, że taki sprzęt może zwrócić moje zdanie w tym wypadku nie ma znaczenia.
Pozdrawiam

http://www.federacja-konsumentow.org.pl ... ?story=390
ODPOWIEDZ