Import śladów *.gpx z karty 60CSx do MapSource - problem

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
TomS
Początkujący

Import śladów *.gpx z karty 60CSx do MapSource - problem

Post autor: TomS »

Witam

Do dziś robiłem tak: przegrywałem z karty na pulpit pliki *.gpx z karty i klikając na nie otwierał się MS ze śladami (wcześniej przypisałem rozszerzenie do programu).

Dziś otworzyłem jeden z *.gpx prosto z karty, obrobiłem i przekopiowałem ślad do pliku zbiorczego śladów.
Natomiast przy próbie otwarcia logu z dnia następnego pojawił się komunikat:

"C:\Documents and Settings\.......\Pulpit\20081014.gpx" to nie jest prawidłowy plik MapSource i nie można go otworzyć.

Podobnie prosto z karty.

Podczas podróży pojawił się raz komunikat "no map" zamiast skali i mapa zniknęła, pomogło (nie po raz pierwszy) ponowne uruchomienie odbiornika (60CSx).
O ile pamiętam jednak w poprzednich przypadkach zaniku mapy nie było problemów z importem (ale nie mam pewności, czy nie korzystałem z pamięci odbiornika - "śladów zapisanych")

Zrobiłem właśnie krótki log dzisiejszy i wszystko gra. Czyli z oprogramowaniem jest raczej OK, problem leży wewnątrz pliku 20081014.gpx

Czy jest jakiś sposób na uratowanie tego pliku? Czyli wyciągnięcie z niego śladów i przekopiowanie do MS?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Re: import śladów *.gpx z karty 60CSx do mapsource - problem

Post autor: popej »

Masz poprawiony.
Załączniki
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
TomS
Początkujący

Re: Import śladów *.gpx z karty 60CSx do MapSource - problem

:shock: :D popej !!
Jesteś Wielkim Popejem !! A nawet E-Popejem :wink:
Działa zajebiście.

To teraz dwa pytanka?
1. Jaka jest Twoim zdaniem przyczyna takiego uszkodzenia?
2. Jak mogę sam sobie z tym radzić?

Beczka Piwa :!:
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Błąd spowodowało pewnie nieoczekiwane wyłączenie. Wygląda to trochę tak, jakby nowy plik był zapisywany na starym. Zostawiłem ten nowy jako tr1 i stary jako tr2, być może brakuje trochę początku tego starego.

Jak popatrzysz na plik zwykłym edytorem, to łatwo rozpoznasz jego strukturę. Spróbowałem konwertować Twój plik przy pomocy gpsbabel i program pokazał, w której linii jest błąd (gdzieś koło 14800). Wystarczyło tylko doprowadzić do porządku strukturę i usunąć 3 punkty, które odskoczyły na 3tys. km ;-)
popej
TomS
Początkujący

Ochłonąłem i przyglądam się dokładniej.
tr1 ma dwa ślady.
Pierwszy (log 115958) zaczyna się dokładnie tu, gdzie powinien. Obejmuje czas od 11:59:58 do 12:27:52.
Następuje przerwa - prawdopodobnie to wyłączenie na skutek utraty mapy.
Kolejny (log122804) logicznie się łączy (po krótkiej przerwie) a obejmuje czas od 12:28:03(04?) do 13:02:54.

tr2: Następnie, znów po krótkiej przerwie, logicznie kontynuacja jest na log115959 czyli wcześniejsza godzina! prawie godzina startu pierwszego śladu dnia! A faktyczny start o 13:02:54 - dokładna godzina zakończenia poprzedniego śladu a na mapie jest różnica w odległości - teleport :) choć mała - 17 metrów. Nie odnotowałem też w praktyce drugiego wyłączenia odbiornika, zwieszki itp.

Po połączeniu "wszystko gra" alee...
Brakuje mi ostatniej godziny!
Log115959 kończy się o 17:05:52 a ja zatrzymałem zapis śladu około 18:00. Po mapie poznaję, że dopłynąłem "godzinę" dalej.
Brak informacji? Nie do odzyskania?

W okolicy zakończenia zapisu (godz. 17) przepływałem pod nisko wiszącą linią wysokiego napięcia i za chwilę ponownie pod następną. Czy to może być przyczyną?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Ślad wyglądał na całkiem normalnie zakończony. Może baterie się wyczerpały?

Aha, nie sugeruj się nazwą logu z drugiego zbioru: log115959. To ja wymyśliłem tę nazwę, nie wnikając w to, że może oznaczać godzinę startu.
popej
TomS
Początkujący

Odbiornik miałem cały czas przed nosem a jak to w kajaku - okoliczności przyrody zmieniają się wolno czyli obserwowałem odbiornik w trybie ciągłym.
Do końca działał poprawnie, nadal ma trzy kreski baterii. Nie ma mowy o wyczerpaniu, do końca (do 18-tej) kreślił ślad.
Około 17-tej (koniec zapisu na kartę) nie wydarzyło się nic niezwykłego poza wspomnianą siecią HV.
wpadłem na pomysł....
.....realizuję......
Jest! :)

W pamięci urządzenia zachował się log aktywny z początkiem "na dużą zakładkę". Od 15:05:56 do 17:54:16.
Podzieliłem aktywny w odpowiednim miejscu, skopiowałem, połączyłem i teraz jestem w końcu bardzo szczęśliwy !! :D :D
Awatar użytkownika
mariw
Początkujący
Kontakt:

Post autor: mariw »

TomS pisze: Podczas podróży pojawił się raz komunikat "no map" zamiast skali i mapa zniknęła, pomogło (nie po raz pierwszy) ponowne uruchomienie odbiornika (60CSx).
Odkopałem temat żeby nie zakładać nowego. Miałem taki sam problem krótko po zakupie odbiornika. Zaraz zaktualizowałem firmware do oficjalnego 3.70 i wkrótce potem zacząłem używać karty 2GB kingstona. Potem od czasu do czasu pojawiał się problem znikającej mapy. Na początku myślałem, że to karta więc używałem zalecanej 256 mb sandiska. To nie pomogło. Postanowiłem cofnąć się do firmware v3.61 (z polskimi literkami). Od jakiś 2 miesięcy problem nie pojawił się ani razu.
60csx, UMP-pcPL, gpmapa, ipaq, dawniej zolty etrex
ODPOWIEDZ