Colorado 300 - "Nie rozpoznano urządzenia USB"
Colorado 300 - "Nie rozpoznano urządzenia USB"
Witam,
podłączałem wielokrotnie do laptopa i było OK.
Wczoraj podłączyłem do innego niż zwykle portu USB w laptopie (do najczęściej używanych dwóch portów miałem podłączone: pendrive i lampkę) i system krzyknął przeciążeniem prądowym USB. Zatem odłączyłem wszystko i już nie udało mi się już podłączyć Colorado tak by był rozpoznany.
Z nadzieją, że to coś ze sterownikami, udałem się do pracy i tu też to samo "USB Root HUB portów 2" - Nieznane urządzenie!
W opcji "System/Interface" ma "Garmin Spanner"
Po podłączeniu do PC Colorado nadaje:
1 USB Cable Detected - Would you like go to Mass Strorage?
po wybraniu "Tak"
2 Zapisuje dane w formacie GPX
3 Wyświetla obrazek podłączenia do PC
4 i dalej (na PC) jak w temacie.
Czyżby padł port w Colorado?
Czy można to jakoś potwierdzić?
podłączałem wielokrotnie do laptopa i było OK.
Wczoraj podłączyłem do innego niż zwykle portu USB w laptopie (do najczęściej używanych dwóch portów miałem podłączone: pendrive i lampkę) i system krzyknął przeciążeniem prądowym USB. Zatem odłączyłem wszystko i już nie udało mi się już podłączyć Colorado tak by był rozpoznany.
Z nadzieją, że to coś ze sterownikami, udałem się do pracy i tu też to samo "USB Root HUB portów 2" - Nieznane urządzenie!
W opcji "System/Interface" ma "Garmin Spanner"
Po podłączeniu do PC Colorado nadaje:
1 USB Cable Detected - Would you like go to Mass Strorage?
po wybraniu "Tak"
2 Zapisuje dane w formacie GPX
3 Wyświetla obrazek podłączenia do PC
4 i dalej (na PC) jak w temacie.
Czyżby padł port w Colorado?
Czy można to jakoś potwierdzić?
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Re: Colorado 300 - "Nie rozpoznano urządzenia USB"
Właśnie miałem pewnie podobny problem. Tzn. jestem na delegacji i odbiornik podłączam do laptopa. Vista (windows) coś-tam-zgłasza, jednak jak-zwykle ignoruje jej komunikaty. Efekt? Mapsource nie widzi 60CSx
Najpierw nie pokojarzyłem, ale po przeczytaniu posta PouchX'a - dzięki
- użyłem innego druta USB, od mp3. Tym razem nie zignorowałem komunikatu Visty, która zainstalowała sobie oprogramowanie i... Bingo
Laptop pogodził się z 60-tką 
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
OKI, sprawdzę z innym. Chociaż ten był firmowy, tzn. zakupiony z ColoradoPouchX pisze:Sprawdź na innym PC i innym kablu USB.
Dzięki.
To, niestety, wcale nie świadczy o jego jakości. Teraz do nowych urządzeń daje się jak najtańsze śmieci, które sypią się niemiłosierniebarga pisze:[...]ten był firmowy, tzn. zakupiony z Colorado[...]
Nie ma to jak kupić porządny sznurek samemu,
pozdrawiam
Krzysiek
SPV M650 + Automapa
Vista HCx + GPMapa TOPO, TOPO_PL_100, UMC pcPL
Krzysiek
SPV M650 + Automapa
Vista HCx + GPMapa TOPO, TOPO_PL_100, UMC pcPL
N oryginalnym kabelku są dwie naklejki - Garmin i Made in China
)
Chyba się nie wygłupiłem próbując z kabelkami od cyfrówek Canona?
W każdym razie nic z podmiany kabelków nie wyszło. Ani na laptopie ani na PC.
PC wykrył coś na USB i nawet wyświetlił "Urządzenie jest gotowe do użycia" żeby po chwili pokazać "Nie rozpoznano urządzenia USB".
Z tego co sam doświadczyłem i czytałem tutaj, to chyba tylko trudno zasilać Colorado przez standardowy kabelek z gniazda zapalniczki, ale komunikacja może się chyba odbywać przez standard.
Zainstalowanie Garmin Spannera też nic nie pomogło (po prostu go nie znalazł)- widać Spanner musi widzieć odbiornik przez USB.
Jeszcze nie sprawdzałem czy daje się Colorado zasilić z gniazda zapalniczki, ale chyba tak, bo nawet przy braku identyfikacji urządzenia USB na kompach, jasność wyświetlacza ostatecznie znacznie wzrasta, co oznacza że bierze prąd z zewnętrznego źródła.
Nie udało mi się znaleźć w menadżerze urządzeń USB portu, na którym mógłbym odczytać pobór prądu.
Zatem jak na wstępie - KICHA.
Chyba się nie wygłupiłem próbując z kabelkami od cyfrówek Canona?
W każdym razie nic z podmiany kabelków nie wyszło. Ani na laptopie ani na PC.
PC wykrył coś na USB i nawet wyświetlił "Urządzenie jest gotowe do użycia" żeby po chwili pokazać "Nie rozpoznano urządzenia USB".
Z tego co sam doświadczyłem i czytałem tutaj, to chyba tylko trudno zasilać Colorado przez standardowy kabelek z gniazda zapalniczki, ale komunikacja może się chyba odbywać przez standard.
Zainstalowanie Garmin Spannera też nic nie pomogło (po prostu go nie znalazł)- widać Spanner musi widzieć odbiornik przez USB.
Jeszcze nie sprawdzałem czy daje się Colorado zasilić z gniazda zapalniczki, ale chyba tak, bo nawet przy braku identyfikacji urządzenia USB na kompach, jasność wyświetlacza ostatecznie znacznie wzrasta, co oznacza że bierze prąd z zewnętrznego źródła.
Nie udało mi się znaleźć w menadżerze urządzeń USB portu, na którym mógłbym odczytać pobór prądu.
Zatem jak na wstępie - KICHA.
Sorry, znalazłem na trzeciej pozycji pobór 100 mA z dopuszczalnych 500 mA
Proponuję System -> Sprzęt -> usuń to nierozpoznane urzadzenie USB, jeśli go nie widać to wybierz 'pokaż ukryte urządzenia' -> odłącz Colorado, reset urządzenia -> podłącz do PC ponownie.
Wojtek
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Colorado po resecie (Lewy + Prawy + Zasilanie)
Devcon raportuje:
USB\VID_0483&PID_1307\ABCDEF0123456789
Name: Masowe urz Hardware ID's:
USB\Vid_0483&Pid_1307&Rev_0182
USB\Vid_0483&Pid_1307
Compatible ID's:
USB\Class_08&SubClass_06&Prot_50
USB\Class_08&SubClass_06
USB\Class_08
USBSTOR\DISK&VEN_GENERIC&PROD_FLASH_R/W_V1.81&REV_2002\ABCDEF0123456789&0
Name: Generic Flash R/W V1.81 USB Device
Hardware ID's:
USBSTOR\DiskGeneric_Flash_R/W_V1.81_2002
USBSTOR\DiskGeneric_Flash_R/W_V1.81_
USBSTOR\DiskGeneric_
USBSTOR\Generic_Flash_R/W_V1.81_2
Generic_Flash_R/W_V1.81_2
USBSTOR\GenDisk
GenDisk
Compatible ID's:
USBSTOR\Disk
USBSTOR\RAW
Oczywista robię :
C:\>devcon remove "USB\Vid_0483&Pid_1307&Rev_0182"
USB\VID_0483&PID_1307\ABCDEF0123456789 : Removed
1 device(s) removed.
Podłączam Colorado do laptopa i... to samo:
- Wykrywa nowe urządzenie
- Gotowe do użycia
- Nie rozpoznano urządzenia USB
Devcon raportuje:
USB\VID_0483&PID_1307\ABCDEF0123456789
Name: Masowe urz Hardware ID's:
USB\Vid_0483&Pid_1307&Rev_0182
USB\Vid_0483&Pid_1307
Compatible ID's:
USB\Class_08&SubClass_06&Prot_50
USB\Class_08&SubClass_06
USB\Class_08
USBSTOR\DISK&VEN_GENERIC&PROD_FLASH_R/W_V1.81&REV_2002\ABCDEF0123456789&0
Name: Generic Flash R/W V1.81 USB Device
Hardware ID's:
USBSTOR\DiskGeneric_Flash_R/W_V1.81_2002
USBSTOR\DiskGeneric_Flash_R/W_V1.81_
USBSTOR\DiskGeneric_
USBSTOR\Generic_Flash_R/W_V1.81_2
Generic_Flash_R/W_V1.81_2
USBSTOR\GenDisk
GenDisk
Compatible ID's:
USBSTOR\Disk
USBSTOR\RAW
Oczywista robię :
C:\>devcon remove "USB\Vid_0483&Pid_1307&Rev_0182"
USB\VID_0483&PID_1307\ABCDEF0123456789 : Removed
1 device(s) removed.
Podłączam Colorado do laptopa i... to samo:
- Wykrywa nowe urządzenie
- Gotowe do użycia
- Nie rozpoznano urządzenia USB
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Rozkręć go i zobacz czy przy porcie USB wsio jest ok.
Wygląda na niekontakt na jednym kanale.
Wygląda na niekontakt na jednym kanale.
A wszystko dlatego, że chciałem podnieść wersję UMP-PL, z powodu że była sprzed miesiąca, a ja właśnie tej nocy wyjeżdżam na weekend do narty.
No cóż, na razie odwiedzę Szczyrk i - choć b. nie lubię rozkręcać coś co kupiłem 2 miesiące temu - śrubokrętów poszukam w poniedziałek.
Jakieś www z instrukcją step by step?
No cóż, na razie odwiedzę Szczyrk i - choć b. nie lubię rozkręcać coś co kupiłem 2 miesiące temu - śrubokrętów poszukam w poniedziałek.
Jakieś www z instrukcją step by step?
Rozkręcanie Colorado 
Potrzebny TORX 6. Po odkręceniu 6 wkrętów wygląda tak:

Złącze od karty SD jest podłączone taśmą (taką samą jak port mini-USB) do głównej płytki odbiornika.
Ja odpiąłem tył - na zdjęciach złącze i docisk złącza.
Przy ponownym podłączeniu miałem z tym dociskiem złącza największy problem.
Złącze bez taśmy:

Docisk złącza:

Podłączenie gniazda mini-USB do płytki:

Oto w czym był problem - NIECHLUJNY MONTAŻ !!!

Żółte kółko - widać prawidłowo zaciśniętą taśmę w złączu gniazda zewnętrznego portu mini-USB.
Czerwone kółko - niewciśnięty zacisk złącza taśmy na płytce drukowanej.
Po wciśnięciu docisku port ożył i notebook (tudzież Mapsource) od razu rozpoznał urządzenie.
Na brak kontaktu na złączach wskazywało to, że przy podłączaniu do gniazda zapalniczki samochodowej Colorado potrafił się wyłączać lub przełączać w tryb pamięci masowej (jak przy podłączeniu do PC)
P.S. Dzięki wszystkim, a szczególnie PouchX'owi
Potrzebny TORX 6. Po odkręceniu 6 wkrętów wygląda tak:

Złącze od karty SD jest podłączone taśmą (taką samą jak port mini-USB) do głównej płytki odbiornika.
Ja odpiąłem tył - na zdjęciach złącze i docisk złącza.
Przy ponownym podłączeniu miałem z tym dociskiem złącza największy problem.
Złącze bez taśmy:

Docisk złącza:

Podłączenie gniazda mini-USB do płytki:

Oto w czym był problem - NIECHLUJNY MONTAŻ !!!

Żółte kółko - widać prawidłowo zaciśniętą taśmę w złączu gniazda zewnętrznego portu mini-USB.
Czerwone kółko - niewciśnięty zacisk złącza taśmy na płytce drukowanej.
Po wciśnięciu docisku port ożył i notebook (tudzież Mapsource) od razu rozpoznał urządzenie.
Na brak kontaktu na złączach wskazywało to, że przy podłączaniu do gniazda zapalniczki samochodowej Colorado potrafił się wyłączać lub przełączać w tryb pamięci masowej (jak przy podłączeniu do PC)
P.S. Dzięki wszystkim, a szczególnie PouchX'owi
Witam
Podepnę się do tematu.
Mój Garmin Colorado podczas maratonu rowerowego wysunął się z uchwytu i spadł na asfalt. Wszystko działa poprawnie tylko po podłączeniu go do komputera przez oryginalny kabel garmina urządzenie nie jest wykrywane przez system windows 7. Rozkręciłem garmina sprawdziłem taśmę łączącą port usb z płytą główną colorado i tu wydaje się być wszystko ok. Po podpięciu garmina do komputera colorado przechodzi w tryb połączania z komputerem, archiwizuje ślad lecz komputer nadal go nie widzi. Próbowałem podłączyć gps do innego portu i innego komputera i w tedy komputer zaczyna sygnalizować komunikat o nieznanym urządzeniu. Ściągnąłem ze strony garmina sterowniki do usb lecz to nic nie pomogło.
Ma ktoś jakieś pomysły związane z naprawą gpsa lub z możliwością zgrania zarchiwizowanych śladów z pamięci colorado?
Pozdrawiam
Podepnę się do tematu.
Mój Garmin Colorado podczas maratonu rowerowego wysunął się z uchwytu i spadł na asfalt. Wszystko działa poprawnie tylko po podłączeniu go do komputera przez oryginalny kabel garmina urządzenie nie jest wykrywane przez system windows 7. Rozkręciłem garmina sprawdziłem taśmę łączącą port usb z płytą główną colorado i tu wydaje się być wszystko ok. Po podpięciu garmina do komputera colorado przechodzi w tryb połączania z komputerem, archiwizuje ślad lecz komputer nadal go nie widzi. Próbowałem podłączyć gps do innego portu i innego komputera i w tedy komputer zaczyna sygnalizować komunikat o nieznanym urządzeniu. Ściągnąłem ze strony garmina sterowniki do usb lecz to nic nie pomogło.
Ma ktoś jakieś pomysły związane z naprawą gpsa lub z możliwością zgrania zarchiwizowanych śladów z pamięci colorado?
Pozdrawiam