MapSource trasa topo/drogowa?

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
raffocus
Nowy

MapSource trasa topo/drogowa?

Post autor: raffocus »

Witam, sorry, zróbcie mi coś, ale nie potrafię tego znaleźć.
Chodzi mi o MapSource, mam wgrane mamy Topo Polska, i UM Drogowa. Teraz mam pytanie jak wytyczyć trasę i po drodzę i po szlaku? Na topo tylko się da po szlaku a na drogowej szlaków nie ma. Jeżdzę dużo na rowerze po Beskidach i raz po drodze, raz po lesie.
Ma ktoś jakąś solucje tego zagadnienia:)?

Czy nowa wersja MapSourca (moja jest z 08), jeśli taka jest, pomoże, czy jest to nie wykonalne?

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: MapSource trasa topo/drogowa?

Post autor: GPS Maniak »

raffocus pisze:Witam, sorry, zróbcie mi coś, ale nie potrafię tego znaleźć.
Trudno coś znaleźć, czego nie ma. A wśród rzeczy, których nie ma jest recepta na przeskakiwanie routingu z mapy na mapę. Takie sztuczki się nie udają. Tzn. nie ma takiej recepty.

Wyjściem może być np. zakupienie GPMapy Topo. Tam jest routing i po drogach i po szlakach.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

Ale w gpmapie topo trasę można wyznaczyć zarówno po szlaku jak i po drodze, ja nie mam z tym problemów zarówno w odbiorniku jak i w mapsource. Nie wiem co masz na myśli pisząc Topo Polska jeżeli gpmapę to coś nie tak jeżeli Topo Pl 100 to tam rzeczywiście drogi są nierutowalne na niektórych obszarach np. park tatrzański a na niektórych rutowalne np. bieszczady i nic na to nie poradzisz.

Znowu drugi, kurcze nawet jak gdzieś pierwszy jestem czuję się jak drugi :lol:
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
raffocus
Nowy

Dziękuje za odpowiedź, mapę Topo_PL_100 pozowoliłem sciągnąć sobie ze strony szanownego przedmówcy Maniak:)
Ok narazie zostaje przy Topo, jak znajdę funduszę może zakupie GPMapę.
W zasadzie w porównianiu na stronie Maniaka, wynika, że mapy zasadniczo się nie róźnią, jedyne co to u mnie w Beskidzie Śląskim, mapki wyglądają lepiej i jest więcej info na niej. Dodatkowy plus z możliwością wytyczania trasy po drodze i szlaku.
Jeszcze raz dzięki za info.

Podrawiam serdecznie:)
raffocus
Nowy

Udało mi się:) zaznaczyłem odcinek szlaku na TOPO nastęonie zmieniłem mapę na UMP i zaznaczyłem drogę następnie wróciłem na TOPO i wszystko jest, sprawdzilem profil trasy i też jest, jednak się da:)

pzdr
Przy okazji polecam, tą trasę, 55 km po górach:)

:/ ale gdy zrzuciłem na Viste to jak robię podgląd trasy na mapie to niestety pokazuje linie proste zamiast kleic do drogi, może, rzeczywiście na różnych mapa trasy nie pokaże na Viscie.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

raffocus pisze::/ ale gdy zrzuciłem na Viste to jak robię podgląd trasy na mapie to niestety pokazuje linie proste zamiast kleic do drogi, może, rzeczywiście na różnych mapa trasy nie pokaże na Viscie.
To nie ma nic wspólnego z tym, że robisz to na dwóch mapach. Tak jest zawsze: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=63466#p63466

Dodam też, że nawigację można prowadzić po śladzie, zatem gdy w MapSource wygenerujesz taką "kombinowaną trasę" można spróbować przekonwertować ją na ślad - zgodnie z taką koncepcją: http://gpsmaniak.com/new/porady-memory-konwersja.htm

Oczywiście nie musisz tego robić tą właśnie metodą. Chodzi o samą ideę rezygnacji z trasy na rzecz śladu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
sandwich
Bywalec

Post autor: sandwich »

Czy sprawa bierze się stąd, że szlaki UMPtopo nie są powiązane z droggami przez sieć routingu, a w 100_topo tak?
Jeżeli będę miał szlaki w odbiorniku jako nakładkę transparent to jaka jest szansa wyznaczenia w odbiorniku routingu po szlakach?
pozdrawiam
Sandwich

Oregon 300 GPMapaTopo, SPV M650(HTC), mapy papierowe, busola, mech, słońce, mrowiska, kontakt z tubylcami
sawicz@gazeta.pl
Peter
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Peter »

Nakładka UMP-Szlaki jest z założenia rutowalna. A posiadanie punktów wspólnych z siatką drogową to już zależy od obszaru - np. na terenie UMP-Kraków powinno być ponad 90% zgodności, reszta do poprawki kiedyś :twisted:
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Xathloc
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Xathloc »

GPS Maniak pisze:[...]gdy w MapSource wygenerujesz taką "kombinowaną trasę" można spróbować przekonwertować ją na ślad - zgodnie z taką koncepcją: http://gpsmaniak.com/new/porady-memory-konwersja.htm[...]
Czy istnieje jakaś metoda konwersji bez wykorzystania komercyjnej wersji Memory-Map? Kupowania softu żeby używać go jako konwerter wolałbym uniknąć :(
pozdrawiam
Krzysiek
SPV M650 + Automapa
Vista HCx + GPMapa TOPO, TOPO_PL_100, UMC pcPL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Xathloc pisze:Czy istnieje jakaś metoda konwersji bez wykorzystania komercyjnej wersji Memory-Map?
Ponieważ od 2001r posiadam MMN, to nie interesowałem się innymi rozwiązaniami. Sądzę jednak że można znaleźć jakiś freewarowy soft, który posiada taką możliwość, zwłaszcza że i GPX i pliki w formacie oziego są plikami tekstowymi, a różnice i zależności pomiędzy plikiem śladu i plikiem trasy są stosunkowo łatwe do wychwycenia, zatem każdy kto choćby nieco liznął podstaw informatyki da radę napisać skrypt konwertujący.

Stąd wyciągam wniosek, że zapewne stosowne rozwiązania krążą gdzieś w sieci. Sprawdź może, czy GPSBabel tego nie robi? http://www.gpsbabel.org
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

sandwich pisze:Jeżeli będę miał szlaki w odbiorniku jako nakładkę transparent to jaka jest szansa wyznaczenia w odbiorniku routingu po szlakach?
Jeżeli punkt początkowy i końcowy projektowanej trasy będą na szlaku, to odbiornik wyznaczy trasę właśnie po mapie szlaków. W przeciwnym wypadku jest ryzyko, że będzie starał się dobrać bardziej optymalną "aktwyną" mapę - w skrajnym przypadku może to nawet być mapa bazowa.

Rozwiązaniem współpracy dwóch map mogłoby być - o czym wspomniał Peter - idealne dopasowanie węzłów na obu mapach. Ale czy wówczas odbiornik w miarę inteligentnie dobierze sobie dane raz z tej, raz z innej mapy nie potrafię powiedzieć, bo nigdy takich prób nie robiłem.

Ponieważ dzisiaj na Zlocie będę miał okazję poznać Petera osobiście, to mam nadzieję, że problem szerzej przedyskutujemy :D
Pozdrawiam Lechu

Xathloc
Początkujący
Kontakt:

GPS Maniak pisze:[...]Sprawdź może, czy GPSBabel tego nie robi? http://www.gpsbabel.org
Sprawdzone, działa jak złoto :)
Wielkie dzięki za pomoc,
pozdrawiam
Krzysiek
SPV M650 + Automapa
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Xathloc pisze:Wielkie dzięki za pomoc,
A ja dziękuję za info :!:
Program "z literatury" znam od lat, ale jakoś nigdy nie miałem okazji go przetestować :D
Pozdrawiam Lechu

Xathloc
Początkujący
Kontakt:

W sumie po Twoim poście ściągnąłem go, obejrzałem i jestem pełen podziwu. Mnogość formatów i opcji daje bardzo duże możliwości :)
pozdrawiam
Krzysiek
SPV M650 + Automapa
frequency
Początkujący

Post autor: frequency »

GPSBabel jest bardzo dobrym programem ale jeżeli chodzi o konwersję trasy wygenerowanej w Mapsource na slad to niestety sobie nie radzi. Ślad w taki sposób uzyskany składa się z odcinków prostych więc z kształtem trasy to nie ma wiele wspólnego. Można oczywiście wyklikać trasę z wieloma punktami pośrednimi i dopiero dokonać konwersji ale ....... jest znacznie lepsze rozwiązanie - program WinGDB http://www.sackman.info/. Umożliwia dowolnie skomplikowaną trasę wyeksportować do śladu, można ograniczyc liczbę punktów do 500 jak ktoś chce. Polecam.
Pozdrawiam
Adam
Użytkownik: GPSMAP 60CSX, QSTARZ BT-Q1000Platinum, IPAQ 210, GPMapa 2007.4, UMP
ODPOWIEDZ