GPMapa 2008.4 - ograniczenia prędkości i kalkulacja tras
GPMapa 2008.4 - ograniczenia prędkości i kalkulacja tras
na stronie GP Mapy znalazłem informację:
GPMapa 2008.4 zawiera informacje o ograniczeniach prędkości na wybranych drogach krajowych oraz drogach głównych kilkunastu miastach (Ciechanów, Ciechocinek, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Kraków, Legnica, Łódź, Piła, Poznań, Przemyśl, Sieradz, Skierniewice, Sopot, Starogard Gdański, Tarnobrzeg, Tczew, Warszawa, Wrocław
jak to działa w praktyce ????
GPMapa 2008.4 zawiera informacje o ograniczeniach prędkości na wybranych drogach krajowych oraz drogach głównych kilkunastu miastach (Ciechanów, Ciechocinek, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Kraków, Legnica, Łódź, Piła, Poznań, Przemyśl, Sieradz, Skierniewice, Sopot, Starogard Gdański, Tarnobrzeg, Tczew, Warszawa, Wrocław
lotiss
Garmin Nuvi 300 / Garmin Nuvi 3597 & TomTom 5200
Garmin Nuvi 300 / Garmin Nuvi 3597 & TomTom 5200
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: GP Mapa 2008.4 - info o ograniczeniach prędkości
W sensie technicznym: w niektórych modelach NUVI (w 300 raczej nie!) pojawia się dodatkowa ikonka w lewym dolnym rogu ekranu:lotiss pisze:jak to działa w praktyce ????

Odbiornik jednak nie informuje, o przekroczeniu tego limitu. Przynajmniej w NUVI-760 i NUVI-205 nic nie słychać
Ponadto odnoszę wrażenie, że podczas kalkulacji trasy czy obliczania czasu dojazdu nawigator bierze poprawkę na te limity. Ale pewności nie mam.
W sensie jakości tej informacji: Błędy się zdarzają, ale ogólnie jest przyzwoicie. Inna rzecz, że póki co pokrycie tymi informacjami jest słabiutkie.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Niestety, albo "stety" bierze. Tym właśnie spowodowana jest zmiana sposobu wyznaczania tras.GPS Maniak pisze:Ponadto odnoszę wrażenie, że podczas kalkulacji trasy czy obliczania czasu dojazdu nawigator bierze poprawkę na te limity. Ale pewności nie mam.
Pozdrawiam,
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 4 times
- Kontakt:
Czy możliwe będzie że wersja nie NT będzie wyznaczać trasy inaczej w związku z brakiem ograniczeń?
Trasy są tak samo wyznaczane bez względu na to czy jest to wersja NT czy nieNT.Zachu pisze:Czy możliwe będzie że wersja nie NT będzie wyznaczać trasy inaczej w związku z brakiem ograniczeń?
Różnica z ograniczeniami prędkości pomiędzy tymi wersjami polega tylko na opcji wyświetlania lub nie tych ograniczeń na mapie.
W obydwu wersjach prędkości ograniczeń zastąpiły prędkości domyślne dla odcinka drogi i bezpośrednio "biorą teraz udział" w routingu. Stąd ich, nie zawsze być może pożądany, wpływ na wyznaczoną trasę.
Pozdrawiam
Julita
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Dzięki. To ważna informacjaJulitaG pisze:W obydwu wersjach prędkości ograniczeń zastąpiły prędkości domyślne dla odcinka drogi i bezpośrednio "biorą teraz udział" w routingu.
Pozdrawiam Lechu
- nocnyMarek
- Bywalec
Zgadzam się, to ważna informacja, zwłaszcza w zestawieniu z tą wcześniejszą:GPS Maniak pisze:Dzięki. To ważna informacja
"zawiera informacje o ograniczeniach prędkości na wybranych drogach krajowych
oraz drogach głównych kilkunastu miastach"
To moim zdaniem ma bezpośredni związek z sygnalizowanym w innym wątku
pogorszeniem sie jakości kalkulacji tras obecnego wydania mapy.
Przyczyna jast banalna, wybrane drogi krajowe i główne na wskutek wprowadzenia
ograniczeń prędkości, mają obecnie zaniżony średni indeks prędkości w stosunku
do sąsoadujących z nimi dróg niższych kategorii, które również takie ograniczenia posiadają
(być może nawet maja ich wiecej), a które to ograniczenia nie są uwzględniane
przy kalkulacji tras.
W ten sposób pozostałe drogi uzyskały nieuzasadnione preferencje w routingu,
co skutkuje odczuwalnym pogorszeniem się jakości kalkulowanych tras.
Tu mamy do czynienia z procesem, którego nie da się 'ulepszyć na raty',tak więc należy
liczyć się z tym że z trasami będzie gorzej, aż do czasu kiedy będzie lepiej
czyli do czasu, kiedy te ograniczenia będą uwzględniane na wszystkich drogach.
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
-
SP2BZW
No nie wiem, czy tak jest. Warszawa - Katowicka - A4 - Zakopane - nieNTGPS Maniak pisze:Dzięki. To ważna informacjaJulitaG pisze:W obydwu wersjach prędkości ograniczeń zastąpiły prędkości domyślne dla odcinka drogi i bezpośrednio "biorą teraz udział" w routingu.
Warszawa - Radom - Kielce - Kraków - Zakopane - NT
Pozdrawiam,
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: GPMapa 2008.4 - ograniczenia prędkości i kalkulacja tras
Pozwoliłem sobie na zmianę tytułu wątku .....
A ponieważ w innym - już zamkniętym wątku - rzuciłem taką oto myśl: "Zauważyłem natomiast, że kalkulacja tras w GPMapie 2008.4 w stosunku do wersji 2008.3 doznała znaczącego kroku wstecz (oczywiście uwzględniając subiektywne preferncje użytkownika, jakim jest GPSManiak ), zatem pozostałem przy wersji 2008.3" - należy się kilka słów wyjaśnienia.
Zwracam uwagę, że napisałem: "uwzględniając subiektywne preferencje użytkownika". I tu właśnie jest pies pogrzebany. Jak każdy - mam swoje przyzwyczajenia, a im jestem starszy tym bardziej się do nich przywiązuję
problem GPMapy 2008.4 nie leży w tym, że ona źle kalkulauje trasy, bo obiektywna ocena tego faktu nie jest wcale taka prosta, problemem GPMapy 2008.4 jest fakt, że kalkuluje inaczej niż GPMapa 2008.3, a co ważniejsze - kalkuluje inaczej niż moje wieloletnie przyzwyczajenia
Drobne przykłady.
1. Trasa Poznań - Wrocław (z prawobrzeżnej części Poznania)
2008.3 - kalkuluje via Śrem, a 2008.4 via Leszno. Dla niewtajemniczonych: Szosa via Śrem odcinkami nieco gorsza, ale w sumie trasa jednak szybsza, a co najważniejsze bez "tłoku" i nadmiaru tirów.

2. Poznań - Smolary / Krucz (Puszcza Notecka)
2008.3 z Szamotuł na Obrzycko i w Piotrowie na zachód na Wronki, 2008,4 z Szamotuł na zachód na Ostroróg.

Były jeszcze inne "zaskoczenia" niezgdone z moimi przyzwyczajeniami, ale teraz nie bardzo je kojarzę. Jak mi się coś przypomni dam znać.
---------------------------------------------------
Trafiłem też na jeden pozytyw. Przejazd przez Łódź od Piotrkowa w stronę A2 -na zjazd Emila (do Poznania)
2008.3 kalkuleje prawie "na krechę", podczas gdy 2008.4 omija centrum od strony zachodniej. Przejazd "na krechę" moim zdaniem fatalny. Zatem tu 2008.4 jest lepsza - tak zresztą obie mapy kalkulują w przeciwnym kierunku

A ponieważ w innym - już zamkniętym wątku - rzuciłem taką oto myśl: "Zauważyłem natomiast, że kalkulacja tras w GPMapie 2008.4 w stosunku do wersji 2008.3 doznała znaczącego kroku wstecz (oczywiście uwzględniając subiektywne preferncje użytkownika, jakim jest GPSManiak ), zatem pozostałem przy wersji 2008.3" - należy się kilka słów wyjaśnienia.
Zwracam uwagę, że napisałem: "uwzględniając subiektywne preferencje użytkownika". I tu właśnie jest pies pogrzebany. Jak każdy - mam swoje przyzwyczajenia, a im jestem starszy tym bardziej się do nich przywiązuję
Drobne przykłady.
1. Trasa Poznań - Wrocław (z prawobrzeżnej części Poznania)
2008.3 - kalkuluje via Śrem, a 2008.4 via Leszno. Dla niewtajemniczonych: Szosa via Śrem odcinkami nieco gorsza, ale w sumie trasa jednak szybsza, a co najważniejsze bez "tłoku" i nadmiaru tirów.

2. Poznań - Smolary / Krucz (Puszcza Notecka)
2008.3 z Szamotuł na Obrzycko i w Piotrowie na zachód na Wronki, 2008,4 z Szamotuł na zachód na Ostroróg.

Były jeszcze inne "zaskoczenia" niezgdone z moimi przyzwyczajeniami, ale teraz nie bardzo je kojarzę. Jak mi się coś przypomni dam znać.
---------------------------------------------------
Trafiłem też na jeden pozytyw. Przejazd przez Łódź od Piotrkowa w stronę A2 -na zjazd Emila (do Poznania)
2008.3 kalkuleje prawie "na krechę", podczas gdy 2008.4 omija centrum od strony zachodniej. Przejazd "na krechę" moim zdaniem fatalny. Zatem tu 2008.4 jest lepsza - tak zresztą obie mapy kalkulują w przeciwnym kierunku

Pozdrawiam Lechu
UMP z góry też omija centrum łodzi, ale od dołu puszcza na kreche...GPS Maniak pisze: Trafiłem też na jeden pozytyw. Przejazd przez Łódź od Piotrkowa w stronę A2 -na zjazd Emila (do Poznania)
2008.3 kalkuleje prawie "na krechę", podczas gdy 2008.4 omija centrum od strony zachodniej. Przejazd "na krechę" moim zdaniem fatalny. Zatem tu 2008.4 jest lepsza - tak zresztą obie mapy kalkulują w przeciwnym kierunku![]()
Ostatnio zmieniony 24 mar 2009, 08:55 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto zrzut ekranowy umieszczony post wyżej
Powód: Usunięto zrzut ekranowy umieszczony post wyżej
Krzysiek
w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Można jeszcze zamiast głosu "Jadźki" słuchać głosu "Lecha"h2o pisze:UMP z góry też omija centrum łodzi, ale od dołu puszcza na kreche...Chyba kupie w końcu jakiś wyższy model i zaczne sam sobie wytyczać trasy albo zacznę jeździć tylko z mapą
Gdy swego czasu szwagierka zapytała mnie, czy da radę z Garminem (N-200 z GPMapa 2008.3) spokojnie przejechać przez Łódź (właśnie w kierunku północnym), powiedziałem: "TAK, ale gdy na pierwszym skrzyżowaniu w Łodzi dostaniesz komunikat: skręć w prawo, to pamiętaj aby skręcić w lewo, a resztę Garminek zrobi tak jak trzeba". Posłuchała i przyjechała do Poznania zadowolona.
Pozdrawiam Lechu
to może do każdej mapy powinna być errata, która poprawiłaby te niedociągnięciaPosłuchała i przyjechała do Poznania zadowolona.
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
lotiss pisze:na stronie GP Mapy znalazłem informację:
Witam ,
Skąd pobrać tą wersję 2008.4 ?
pzdr
klossj23