Przy jakiej skali widoczne są punkty mapy?

O narzędziach do tworzenia własnych map, takich jak MapEdit czy cGPSmapper, a także o serwisach udostępniania, wymiany i przetwarzania danych geograficznych takich jak MapCenter, OpenStreetMap czy SDD (SRTM). Ogólnie, o wszystkim co związane z radością UMPowania.
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Przy jakiej skali widoczne są punkty mapy?

Post autor: filips »

Witam,
robię sobie mapkę POI. Trochę już ją opanowałem. Chciałem natomiast się dowiedzieć, skąd wiadomo, przy jakiej skali będą wyświetlać punkty danej kategorii? Czy gdzieś jest jakiś dokument garmina w tej sprawie? (chodzi o to, że np moje punkciki znikają już przy skali 300m /Vista HCx/).

Druga dziwna sprawa: ustawiłem sobie w menu mapy widoczność punktów mapy 1.2 km, a tymczasem one znikają już przy 200m. Da się to jakoś zmienić/ustalić/przeforsować? Punkty mam typu 0x6600 jeśli to ma jakieś znaczenie.
GeoKrety.org - darmowa alternatywa dla travelbugów
Baza skrzynek dla urządzeń przenośnych (też darmowa)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Re: Przy jakiej skali widoczne są punkty mapy?

Post autor: GPS Maniak »

Wpływ na widoczność obiektów na mapie w odbiorniku Garmina mają następujące elementy:
1. informacje zaszyte "w mapie", a dokładniej układ poziomów (leveli) mapy i odpowiednie przypisanie obiektów do stosownych leveli aby uzyskać zamierzony GPS Zoom:

Obrazek

- screenshot pochodzi stąd: http://gpsmaniak.com/new/PRADY-MAPEDIT-1.htm

2. ustawienie oraz firmware odbiornika zobacz: http://gpsmaniak.com/new/gps-obiekty.htm
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Witam,
dzięki za szybką odpowiedź. W mapie mam ustawione tak:

Kod: Zaznacz cały

Levels=3
Level0=24
Level1=22
Level2=16
w odbiorniku ustawiłem - zgodnie z tym, co piszesz na stronie (gdzie zajrzałem już uprzednio) - Punkty Mapy = 5 km (czy inną dużą wartość). Tym niemniej, przy ustawieniu szczegółowość = normalna, punkciki znikają już przy 200 m...

Czy będzie to zależeć od rodzaju punktu (ja mam 0x6600)? Ew jak zrobić tak, żeby punkty było widać?
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

filips pisze:W mapie mam ustawione tak:
Powstaje jeszcze pytanie, czy przypisałeś ("podniosłeś") swoje punkty do poszczególnych leveli?
Zobacz parametr EndLevel:

Obrazek

Przed chwilą sprawdziłem w Rino HCX tę mapkę i punkty 0x6600 są widoczne przy dalszych zoomach. Oczywiście po "najechaniu" kursorem na mapkę:

Obrazek
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Pięknie, działa!
Dzięki wielkie i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Problem rozwiązany więc pozwolę sobie na mały Off Topic.
Szykuje się jakaś nowa mapka skrzynek geocache :?: Trochę wypadłem z obiegu... dlatego pytam.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

Chyba chodzi o tę mapę: http://geokrety.org/geomapa.php :)
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
filips
Bywalec
Kontakt:

Magnoom pisze:Problem rozwiązany więc pozwolę sobie na mały Off Topic.
Szykuje się jakaś nowa mapka skrzynek geocache :?: Trochę wypadłem z obiegu... dlatego pytam.
Ano tak. Że się zautocytuję za http://forum.opencaching.pl/viewtopic.php?t=3648

czołem,
pomyśleliśmy, że skoro geokrety.org gromadzą na swój użytek współrzędne keszy z różnych serwisów, to czemu by nie zrobić w oparciu o te dane mapki keszy na świecie.

I tak też zrobiliśmy [1]. Pod adresem http://geokrety.org/geomapa.php jest do pobrania testowa mapka wszystkich keszy zarejestrowanych na gk. Na chwilę obecną to ok 42000 sztuk - całkiem sporo.

Skrinszot:
Obrazek Obrazek Obrazek

Aaaaaaaaaaby zainstalować mapkę, ściągamy installer (exe) i samo nam się zainstaluje pod mapsource. Możemy też pobrać zipa i wysłać mapę sendmapem.

To jest an razie testowa wersja, więc możliwe, że nie będzie działać tak, jak powinna albo może nie działać wcale. Tym niemniej zachęcam do przetestowania. Niech moc będzie z Wami!

[1] angelo, filips
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

Dziękuję za wyjaśnienia. Pewnie jak znajdę więcej czasu wolnego i wrócę do zabawy to skorzystam. Faktycznie taka ilość skrzynek zachęca do stworzenia mapy, aby uniknąć innych ograniczeń w naszych urządzeniach.
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
ODPOWIEDZ