Awaryjność urządzeń - joystick / manipulator w Vista HCX

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
goobie
Początkujący
Kontakt:

Awaryjność urządzeń - joystick / manipulator w Vista HCX

Post autor: goobie »

Witam, proszę o informację na temat awaryjności / psucia się lub nie psucia joysticka w urządzeniu Vista HCx

po czasie znalazłem jeszcze taki wątek:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... rex#p41099

Jak to wygląda przy dłuższym - wieloletnim użytkowaniu?? czy ten joystick nie sprawia problemów ??

Pytam bo podejmuję już ostateczną decyzję Vista czy GPSMap 60 CSx
- oczywiście czytałem już inne wątki na ten temat oraz artykuł gpsmaniak i na razie skłaniam się do Visty z uwagi na cenę i gabaryty, energię itd.

Rozumiem dobrze, że urządzenia te mają dokładnie te same funkcjonalności ??

Planuję aby urządzenie służyło mi wiele lat, i tak:
vista: obawy o joystick i gumę złażącą...
60Csx: obawy o antenę i włącznik/wyłącznik (który ponoć lubi się popsuć)

Tak sobie myślę, że idealny dla mnie byłby GPS60Csx bez anteny (czyli z anteną paskową jak w Viscie) :mrgreen: a może ktoś przerabia :mrgreen:
Ostatnio zmieniony 19 kwie 2009, 20:51 przez goobie, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: Awaryjność urządzeń - joystick / manipulator w Vista HCX

Post autor: wodzirej »

Nie pamiętam na Garniaku wątku nt. psującego się joysticka w eTrexach. Też sporo uzywałem Visty HCx i sprawował się dobrze. Narzekanie jest na gumę, czego masz świadomość.
goobie pisze:Tak sobie myślę, że idealny dla mnie byłby GPS60Csx bez anteny
Nie ma idealnego odbiornika :) Masz za sobą dobre rozeznanie zalet i wad różnych odbiorników. Wybierasz wady, które jesteś w stanie zaakceptować, kupujesz i używasz.
Albo wtopiłeś w temat i kupujesz dwa, trzy różne odbiorniki, ech...
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
Awatar użytkownika
WojtekM
Początkujący

Post autor: WojtekM »

też nie słyszałem, żeby dzojstik się popsuł. chyba w jakims starym legendzie...
mam 60 od dwóch lat i włacznik działa jak działał....
60CSx; Silva Ranger 16; Nikon D80, Sigma 17-70 i reszta
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Joystickiem raczej bym się nie przejmował. Od problemu gumy niestety nie uciekniesz.
Wyłącznik w 60CSX to zapewne kwestia szczęścia, bądź podejścia do elektroniki. Mój ciągle działa :wink:

Różnice pomiędzy tymi odbiornikami są faktycznie "powierzchowne", ale są. Poza wymienioną przez Ciebie ceną, wielkością i energożernością zwróciłbym uwagę na:
- inną klawiszologię i nieco inną ergonomię
- wielkość i rozdzielczość wyświetlacza oraz wielkość piksela
- jasność wyświetlacza bez podświetlenia i z podświetleniem (w zasadzie 60csx zawsze używamy bez podświetlenia i w kategorii wyświetlacza bez podświetlenia na pewno jest to number one, podczas gdy w ciemnym lesie Vista wymaga już światła. Z drugiej strony podświetlenie w 60CSX jest dość nieszczęśliwe i z podświetleniem najlepszym wyświetlaczem może pochwalić się właśnie vista)
- rodzaj anteny, a co za tym idzie sposób noszenia odbiornika, zwłaszcza w sytuacji gdy zależy nam na jakości śladu. Osobiście, to co Ty uważasz za zaletę tzn. antena paskowa w moim odczuciu jest jednak wadą etrexów. Zresztą teraz mam Rino z dwoma antenami wystającymi na zewnątrz i wcale nie narzekam :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
tboniasty
Radny
Kontakt:

Post autor: tboniasty »

U mnie guma w Viście to zapewne kwestia szczęścia, bądź podejścia do urządzenia. Moja ciągle nie odłazi ;-)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

tboniasty pisze:U mnie guma w Viście to zapewne kwestia szczęścia, bądź podejścia do urządzenia. Moja ciągle nie odłazi ;-)
:D :D :D :D

Sądzę, że w dużym stopniu to kwestia
- dbałości o elektronikę oraz ....
- warunków użytkowania

Po pierwsze należy jak najrzadziej używać port USB, aby nie naciągać gumy. A da się. Wgrywanie map i zgrywanie śladów z karty można robić via czytnik po wyjęciu karty z odbiornika. Niestety moje doświadczenia z etrexami dotyczą odbiorników bez kart. Bezmapowy Summit z rzadka podłączany do PCta przez półtora roku wytrzymał, ale w czarno białej Viście - praktycznie non stop wpiętej do PCta - guma zaczęła odłazić po niecałym roku :oops:

Jeżeli chodzi o warunki eksploatacji - moim zdaniem - należy unikać przegrzania kleju, czyli należy unikać wystawiania odbiornika na słońce, a zwłaszcza na słońce w samochodzie. Po podgrzaniu do 60-70°C klej zacznie "płynąć" i będzie po ptokach.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
goobie
Początkujący
Kontakt:

a no właśnie Panie Lechu!

a ja planuję w samochodzie i to dużo dość... na rowerze też dużo...
a więc i słońce i odchylona guma - bo zasilanie :oops:
(wiem o ograniczeniach jakie to niesie za sobą, ale od 2 lat jeżdże służbowo z GarminMobileXT
w telefonie kom i bez problemu daję radę więc chyba i z tym sobie poradzę... z kolei b dużo czasu
spędzam w terenie na rowerze lub podeszwie więc ew. prawdziwy odbiornik do samochodu zepchnięty jest na plan dalszy) - wolę
coś do terenu co pomoże także w aucie... i tyle.

Vista bardziej zgrabna, poręczna i tańsza ale moje obawy rosną...

Rozumiem że 60-ki te obawy nie dotyczą ?? (jakieś gumy - bo też są) i ew użytkowanie w samochodzie czy w ogóle targanie go tu i tam - do tego chyba jest ten sprzęt przenzczony. Tylko ta antena - boje się że coś się jej przytrafi, bo często jestem w podróży i może będę go upychał po torbach kieszeniach plecakach sakwach.... więc mam nadzieję że rozumiecie moje obawy o antenę...

Swoją drogą to Garmin naprawdę dał ciała z tą gumą!! jak można - a tyle jest dobrych klejów przemysłowych, które kleją na amen... nie mogę tego przeboleć :|

bardzo dziękuję wszystkim za odpowiedzi - wszystkie są naprawdę przydatne dla targanego niezdecydowaniem przyszłego Garminkownika... :D
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

GPS Maniak pisze:Jeżeli chodzi o warunki eksploatacji - moim zdaniem - należy unikać przegrzania kleju, czyli należy unikać wystawiania odbiornika na słońce, a zwłaszcza na słońce w samochodzie. Po podgrzaniu do 60-70°C klej zacznie "płynąć" i będzie po ptokach.
Potwierdzam. Dodatkowo nie należy trzymać odbiornika przy wentylatorze laptopa przy zgrywaniu śladów. Należy również stanowczo zrezygnować z naciąganego na odbiornik pokrowca z karabińczykiem, który był w moim przypadku bezpośrednią przyczyną oderwania gumy.
Problem gumy nie dyskwalifikuje jednak odbiornika. Odchodząca guma nie rozszczelnia go, a samą naprawę obejmuje gwarancja. W przypadku nabycia odbiornika z zagranicy, można pokusić się o samodzielną naprawę za pośrednictwem f. Excel ze Szczecina - koszt zestawu naprawczego na dziś to ok. 33zł.
GPS Maniak pisze:...w zasadzie 60csx zawsze używamy bez podświetlenia i w kategorii wyświetlacza bez podświetlenia na pewno jest to number one, podczas gdy w ciemnym lesie Vista wymaga już światła. Z drugiej strony podświetlenie w 60CSX jest dość nieszczęśliwe i z podświetleniem najlepszym wyświetlaczem może pochwalić się właśnie vista)
Potwierdzam. Na rowerze w pełnym słońcu również trzeba używać 100% podświetlenia w sytuacji, gdy światło słoneczne nie pada na ekran. Jadąc "pod słońce" widoczność ekranu spada do zera, w związku z czym konieczne jest jego podświetlanie. Poza tym podświetlenie działa rewelacyjnie, niestety dość drastycznie obniżając czas pracy na baterii (do ok. 15 godz.)
goobie pisze:Tylko ta antena - boje się że coś się jej przytrafi, bo często jestem w podróży i może będę go upychał po torbach kieszeniach plecakach sakwach.... więc mam nadzieję że rozumiecie moje obawy o antenę...
Vistę HCx bez problemu zmieścisz w kieszeni spodni jeansowych czy marynarki.
Brak anteny heliakalnej powoduje gorszą jakość śladu, ale wystarcza do nawigacji.
GPS Maniak pisze:- wielkość i rozdzielczość wyświetlacza oraz wielkość piksela
W Viście wielkość piksela i wyświetlacza jest tak mała, że w zasadzie nie da się czytać ekranu.
Po co więc kupować mapowego etrexa? - dla punktów POI zapisanych w mapie i możliwości nawigacji do tych punktów.
Skuteczna nawigacja, podobnie jak w bezmapowych etrexach, odbywa się z wykorzystaniem zaplanowanej trasy - od punktu do punktu, bądź w samochodzie - po drogach. Dobrze sobie zmienić linię kursu/namiaru na ciemny kolor.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Awatar użytkownika
goobie
Początkujący
Kontakt:

Czyli - żeby była jasność

z urządzenia 60 Csx nie odchodzi nigdzie guma nie odpada żadna klapka itd itp.. ??

zastanawiam się tylko czy byłby sens mocować to na kierownicy roweru czy jednak lepiej uwiesić na szyi ??

sam już nie wiem, ale jeszcze raz dzięki za podpowiedzi ;)

uwaga Marko dot. naprawy gwarancyjnej bardzo cenna - dzięki - w końcu gwarancja jest na okres 3 lat więc można i gumę 3x zmienić :)
dylemat jeszcze większy ;)
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

goobie pisze:Tak sobie myślę, że idealny dla mnie byłby GPS60Csx bez anteny (czyli z anteną paskową jak w Viscie) :mrgreen: a może ktoś przerabia :mrgreen:
Owszem, Garmin przerabia takie odbiorniki i sprzedaje pod nazwą GPSMAP 76CSx ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
goobie
Początkujący
Kontakt:

popej pisze: Owszem, Garmin przerabia takie odbiorniki i sprzedaje pod nazwą GPSMAP 76CSx ;-)
no to mi teraz dałeś bobu !!!

mam rozumieć, że to jest to samo co 60Csx tylko w innej obudowie ??
czy obsługuje również drogowe z routingiem np mapy CNE 2009 NT ??
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Tak, to jest praktycznie to samo, firmware mają wspólny. Nie pamiętam już dokładnie, może 76CSx ma coś ekstra w funkcjach morskich.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

przede wszystkim PŁYWA :D
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:W Viście wielkość piksela i wyświetlacza jest tak mała, że w zasadzie nie da się czytać ekranu.
No, bez przesady. Jakoś radzę sobie z Rino (ten sam wyświetlacz co Vista) bez okularów, zatem nie jest aż tak źle :wink:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 10 times
Been thanked: 1 time

Post autor: Marko »

goobie pisze:a ja planuję w samochodzie i to dużo dość... na rowerze też dużo...
@GPSManiak
W trakcie jazdy (rower, samochód) raczej zerkamy na ekran niż go studiujemy i taką sytuację miałem przede wszystkim na myśli pisząc o małych pikselach Visty. W trakcie marszu oczywiście mamy więcej czasu na przeglądanie i czytanie mapy.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
ODPOWIEDZ