Mapa do nuvi 250W

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Mapa do nuvi 250W

Post autor: darek_w3 »

:wink: Witam Wszystkich
Posiadam NUVI 250W chciałbym kupić mapy do mojego modelu zarówno drogowe jak i (jeżeli jest taka możliwość) turystyczną a może są one razem nie wiem. Zależy mi na dokładności i precyzji działania,częstych aktualizacjach. Co Byście mi polecili żeby połączyć wszystkie te cechy.
Proszę o pomoc i porade. Pozdrawiam darek :P :P :P :P :P
Pozdrawiam GARMIMANIAKÓW NUVI 2597 LMT :) Potrzebujesz coś szybko posklejać, pisz na pewno dobierzesz odpowiedni klej. :)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Mapa do NUVI 250W

Post autor: beetle-m »

Witaj Darku. Jakie mapy masz w nim teraz ? Jaki obaszar Cię interesuje (tylko PL czy również EU) ?

Przy okazji :arrow: Wybrane zagadnienia czyli popularne tematy Garniaka
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Re: Mapa do nuvi 250W

Witaj
Mam typowy standard to co sprzedają z nawigacją. Uzupełniłem trochę pkt.POI i tyle aktualizacja była jedna. Chciałbym zmienić bo mapką którą mam teraz trochę jest mało dokładna i nieraz się zdarza że wyprowadza dokładnie mówiąc w pole. Błędy w odczytywaniu nr.domów i prowadzi w polną drogę mimo ustawień ich omijania. Więc to moja prośba o pomoc w wyborze mapy. Mam nadzieję że to poprawi precyzję i dokładność nawigacji, zwłaszcza ze sporo się przemieszczam nie tylko po drogach ale i po szlakach - dzikich ostępach ,może by udało się mawi. wykorzystać do turystyki pieszej. Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 08:08 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: bez koloru jest lepiej
Pozdrawiam GARMIMANIAKÓW NUVI 2597 LMT :) Potrzebujesz coś szybko posklejać, pisz na pewno dobierzesz odpowiedni klej. :)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

darek_w3 pisze:Mam typowy standard to co sprzedają z nawigacją.
Zadałem konkretne pytanie licząc na konkretną odpowiedź. Jeśli Ci się nie chce sprawdzić to i mnie się nie chce pisać o wszelkich możliwych mapkach po raz kolejny :?
Poszukaj na forum.
:arrow: Wybrane zagadnienia czyli popularne tematy Garniaka
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

He, he. Może nie uwierzysz, ale takie coś jak: " typowy standard to co sprzedają z nawigacją" naprawdę nie istnieje, bo mamy dwa standardy mapowe.
Wjedź w Narzędzia->Ustawienia->Mapa->MapaInfo i napisz Mariuszowi jaką masz mapę :!:
darek_w3 pisze: dzikich ostępach ,może by udało się mawi. wykorzystać do turystyki pieszej
Jak będziesz pamiętał żeby nie chodzić z włączonym GPSem, żeby go nie rozładować to da się. Ale to już raczej rozmowy zarezerwowane do działu "Na szlaku". A przy okazji rzuć może okiem na ten wątek: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... opo_pl_100
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Witam
A więc - Zainstalowana mapa to City Navigator Europe NT 2008 [1]ALL.
Ostatnio zmieniony 22 kwie 2009, 08:09 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: bez koloru jest lepiej
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

"A więc" ... poszukaj informacji na temat następujących map:
- UMPpcPL
- GPmapa 2008.4
- City Navigator Europe 2010.1 (uwaga na kiepską kategoryzację dróg, którą już znasz z wersji 2008)
to dla Polski najbardziej aktualne opcje.
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Serdeczne dzięki za pomoc...
:arrow: :wink: Witam a mam jeszcze lakoniczne pytanko, czy te mapy co podałeś mogę mieć załadowane na kartę wszystkie razem cz navi zwarjuje ze szczęścia przy wyborze dla siebie mapy.Pytam bo zaczynam dopiero z navi. :wink:

[EDIT] Możesz, przy pewnej dozie kombinacji. A na pewno możesz dwie z nich do nawigacji, a trzecią na kartę. Ale nie pytaj jak, bo to NA PEWNO było posywane kilka razy. Albo możesz kupić trzy karty, które są tanie jak barszcz. Alf/red/
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2009, 09:42 przez Alf/red/, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: konsolidacja, wyrzucenie kolorka (nauczysz się wreszcie?), odpowiedź
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Możesz, trzymając się podstawowych zasad dotyczących:
- nazewnictwa pliku dla map na karcie SD (plik: gmapsupp.img w folderze \Garmin karty SD)
- zaznaczania do nawigacji/kalkulacji tylko jednej mapy jako "aktywna".

OT BTW czy Twoja czcionka musi być kolorowa w standardzie ? :evil:
Czy wyróżniając tekst będziesz stosował kolor czarny :? ?
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Mapy w NUVI 250W

Witam
Posiadam NUVI 250W z karta 4GB. Chciałbym wgrać więcej map, między innymi z rozszezeniem TOPO.
Ile map mogę wrać max, i jak je opisać lub posegregować żeby moja mavi je wszystkie odczytywała i korzystała. Niestety nie widzi więcej niż dwie mimo ze wgrałem oczywiście do katalogu garmin z rozszeżeniem .img. Na karcie też mam katalog \garmin\....
Dzięki za pomoc.
darek
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, 14:01 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono dwa wątki o tej samej tematyce !
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Re: Mapy w NUVI 250W

Post autor: Antonio »

Możesz wgrać w zasadzie dowolną ilość map, jednak nuvi będzie widział tylko pliki o nazwie gmapprom.img, gmapprom1.img oraz gmapsupp.img w pamięci wewnętrzej urządzenia, oraz gmapsupp.img na karcie pamięci. Na kartę możesz wgrać więcej map z poziomu Map Source wysyłając je w jednej sesji. Możesz mapy również połączyć programem GMapTool i wgrać na kartę.
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

Musisz tylko pamiętać o ograniczeniu 10 mapsetów z własnymi plikami TYP (a już chyba wszystkie nowe mapy je mają). Przy większej ilości map niektóre mapy będą wyświetlane z domyślną grafiką Garmina.
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Dzięki za pomoc.
darek

A może powkładać w osobne katalogi np Garmin\garmi\garmin itd...
bo nadal nie odczytuje....
:)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, 15:25 przez Zachu, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: połączone posty
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

"Nie idź tą drogą".
Napisz dokładnie co już zrobiłeś i jak.
Przeczytaj post Antonio i pamietaj, że na karcie SD plik IMG musi być w katalogu \Garmin (nie "głębiej").
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
darek_w3
Początkujący
Kontakt:

Zrobiłem tak:
-skopiowałem pl.z roz. IMG do kat....\Garmin,do nuvi (CityNawigator 2011.20.ing Ful EU NT) a potem chciałem dograć na kartę dodatkowo mape GPMapa NT 2010.1. może z TOPO. I oczywiście CitNAv widzi ale reszty nie. Może muszę zmienić mapę bazową lub wogule wywalić (gmapbmap.img) ?
darek
ODPOWIEDZ