Ja nie jestem czysto mac'owy.Maku70 pisze:Ale fajnie, że nie jestem tu sam
Pozdrawiam,
I tu się bardzo mylisz. EXIF w RAW-ach (przynajmniej tych z lustrzanek Nikona) jest znacznie bardziej rozbudowany niż napisałeś. D200 ma nawet opcję bezpośredniego zapisu w EXIF-ie danych z GPS-a podczas wykonywania zdjęcia (tylko, że kabel kosztuje fortunę). Natomiast wszystkie dane dotyczące ekspozycji są umieszczone w EXIF-ie RAW-a. Po to jest RAW, żeby pewne parametry (np. WB) można było zmienić.Doczu pisze: Nie taki sam bo siłą rzeczy nie może w nich być zawarty czas ekspozycji, balans bieli itd. Mają jedynie nazwę urządzenia jakim zostały wykonane i ISO.
Dlatego tez po wywołaniu programy najprawdopodobniej uznają te dane za błędne
Herhor pisze: I tu się bardzo mylisz. EXIF w RAW-ach (przynajmniej tych z lustrzanek Nikona) jest znacznie bardziej rozbudowany niż napisałeś. D200 ma nawet opcję bezpośredniego zapisu w EXIF-ie danych z GPS-a podczas wykonywania zdjęcia (tylko, że kabel kosztuje fortunę).
no to to akurat wiemHerhor pisze:Po to jest RAW, żeby pewne parametry (np. WB) można było zmienić.
sorry ale nie mogłem się powstrzymaćProrok1 pisze:Poszukuję programu który dopisywałby do Exif`a nazwę najbliższej miejscowości.
Witam. To akurat najmniejszy problem. Ściągnij sobie n.p. genialnego, dosowego jhead.exe (http://www.sentex.net/~mwandel/jhead/), uruchom sesję DOS albo skorzystaj z Nortonocommanderopodobnego programu i w katalogu ze zdjęciami odpal "jhead.exe -ft *.jpg" co spowoduje nadanie plikowi daty zgodnej z zapamiętaną w exifie.fjk pisze:to co mi sie najbardziej nie spodobalo to to ze zmienia date utworzenia plikow...
No przyznam że bardzo fajny. I co najważniejsze działa.fjk pisze:ja tez cos dorzuce
probowalem testowac te programy ale z kazdym jest cos nie tak
a to jest platny a te darmowe nie chca dzialac
ja znalazlem to: http://sourceforge.net/projects/dgmanager-net/
i musze powiedziec ze calkiem fajny jest i sprawnie mozna nim geokodowwac zdjecia.
Nie jest zbyt bogaty w opcje ale jakies minimum ma. to co mi sie najbardziej nie spodobalo to to ze zmienia date utworzenia plikow...