Usuwanie map nuvi 205 oraz Zumo
Usuwanie map nuvi 205 oraz Zumo
Pytanie, jak usunąć mapę z pamięci nawigacji, nie z karty? Czy ręcznie jakieś pliki, czy jakiś program? Czy można sformatować nawigację i wgrać soft od nowa? Z góry dziękuje za odpowiedz.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2009, 06:53 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Rozszerzono tytuł wątku o model Zumo
Powód: Rozszerzono tytuł wątku o model Zumo
- beetle-m
- Garniak
- Has thanked: 2 times
Re: Usuwanie map nuvi205
Użyłeś juz wyszukiwarki na forum. Bardzo dobrze działa.
Przykład dotyczący usuwania mapy UMPpcPL:
Jak usunąć mapę UMPpcPL z pamięci nuvi
Przykład dotyczący usuwania mapy UMPpcPL:
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Może nie umiem jej używać, chodź na innych forach idzie mi świetnie. Znalazłem, tylko o formatowaniu karty, nie pamięci wewnętrznej. I o usuwaniu map z kompa nie z nawigacji.
- PouchX
- Radny
- Been thanked: 3 times
- Kontakt:
Wywal wszystkie pliki gmap*.img i nie masz map.
Sformatować nawigacje też można.
Są jednak wyrozumiali ludzie na tym forum, Dzięki PouchX. Tak sformatować na pewno można i co dalej?
A jak sprawdzić, którą to mapę usunie-gp czy cn?Ściągnąłem aktualizację city nav. i chcę zainstalować i woła o wolne miejsce więc muszę najpierw usunąć starę wersję.PouchX pisze:Wywal wszystkie pliki gmap*.img i nie masz map.
- beetle-m
- Garniak
Poznasz po rozmiarze pliku *.img w pamięci nuvi. Zrób przed usuwaniem kopie wszystkich plików img z nuvi na dysk komputera. To ostatni dzwonek !!!DarekN pisze:A jak sprawdzić, którą to mapę usunie-gp czy cn?
Przykład:
City Navigator w wersji *.img ma ponad 1.4 GB (zależnie od wersji), natomiast GPmapa tylko około 100MB (też zależnie od wersji). Traktuj te rozmiary plików jako "orientacyjne".
Upgrade CNE 2010.1 NT nadpisze poprzednią wersję CNE. Jeśli była preinstalowana "fabrycznie" to masz ją w pliku gmapprom.img (nuvi). Sprawdź rozmiar.
Jeśli będziesz wysyłał mapę z MapSource'a to nadpisze plik gmapsupp.img bez względu na jego dotychczasową zawartość.
Pozdrawiam, mariuszD
Re: Usuwanie map nuvi 205
Niestety moja mapa nie nadpisuje starej city nav. Była to wersja 2008 dokupiona. Usunąłem ten plik i faktycznie mapa europy zniknęła -pozostała tylko gp mapa. Następnie zainstalowałem mapę 2010 cn zgodnie ze wskazówkami na laptopie i na zumo550. W zumo już mam aktualną mapę ale zniknęła mi gp mapa. Obawiam się,że teraz jak wrzucę mapę gp z powrotem to znowu będzie problem z pamięci.
PS Plik city nav , który ściągnąłem z garmin.com miał 3 gb a pamięc zumo ma 2gb. Czy to nie problem?Fakt ,że program tworzył plik do garmina więc pewnie jest on mniejszy ale nie zdążyłem jeszcze sprawdzić ...
W każdym bądź razie mapa europy jest w zumo- dzięki za pomoc
PS Plik city nav , który ściągnąłem z garmin.com miał 3 gb a pamięc zumo ma 2gb. Czy to nie problem?Fakt ,że program tworzył plik do garmina więc pewnie jest on mniejszy ale nie zdążyłem jeszcze sprawdzić ...
W każdym bądź razie mapa europy jest w zumo- dzięki za pomoc
- beetle-m
- Garniak
3GB ma "instalka" upgrade'u. Po wrzuceniu do urządzenia (czyli plik *.img) zajmie około 1.7GB
GPMapę odtworzysz pobierając instalki ze swojego konta na gpmapa.garmin.pl
By mieć dwie mapy jednocześnie w pamięci nuvi wykorzystaj obie nazwy dla plików map: gmapprom.img oraz gmapsupp.img
Dla karty SD zastosuj tylko nazwę gmapsupp.img (folder: \Garmin).
By mieć dwie mapy jednocześnie w pamięci nuvi wykorzystaj obie nazwy dla plików map: gmapprom.img oraz gmapsupp.img
Pozdrawiam, mariuszD
Skoro juz wrzuciłeś CNE do zumo, to zmień nazwę tej mapy w zumo z gmapsupp.img na gmapprom.img.
Jeśli teraz wyślesz GPMapę z Mapsource'a to nie skasuje ona już CNE z pamięci urządzenia
Wojtek
Jeśli teraz wyślesz GPMapę z Mapsource'a to nie skasuje ona już CNE z pamięci urządzenia
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Dzięki za rady. Nic nie zmieniałem i przesłałem mapę z map source i jest ok. Usunąłem parę mp3 bo początkowo krzyczał,że brakuje mu z 20mb
Czy mogę mieć 2 mapy na karcie sd? Wgrywam z MS na kartę 2 mapy - komputer widzi 2 pliki ale na zumo widzę tylko jedną mapę - tę drugą wgrywaną? Trzeba zmienic nazwybeetle-m pisze:3GB ma "instalka" upgrade'u. Po wrzuceniu do urządzenia (czyli plik *.img) zajmie około 1.7GB
Tak, możesz, ale w jednym pliku gmapsupp.img.DarekN pisze:Czy mogę mieć 2 mapy na karcie sd?
1.W MS na pasku narzędziowym zaznacz (włącz) ikonkę "Map tool" (taki wielokąt)
2.Z listy produktów (lewa część paska) wybierz pierwszą "mapę"
3.Zmień powiększenie aby widzieć interesujące Ciebie obszary na mapie
4.Zaznacz myszą interesujące Ciebie fragmenty mapy
5.TERAZ UWAGA: wybierz z listy (->2.) inną mapę
6.Powtórz 3. i 4. dla drugiej mapy.
7.I dopiero teraz naciskasz ikonkę "Wyślij do urządzenia", wskazując kartę SD.
Pozdrowienia