Od kilku dni mam przyjemność używać nowy model nawigacji z pod znaku niebieskiego trójkąta NUVI 865t.
Z poprzednikiem 860t niestety nie zaprzyjaźniliśmy się ze względu na jego AWARYJNOŚĆ.
Jakie jest nowe urządzenie?
W zasadzie identyczne jak model poprzedni. Tak wiec nie ma sensu rozwodzić się nad jego funkcjonalnością itp.
Tutaj - http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 480#p57480 przeczytać można o co urządzenie zawiera.
Nie dodano żadnych nowych funkcji ani nie zmieniono znacząco sposobu obsługi urządzenia.
Wprowadzone zmiany mają charakter kosmetyczny, jednak poza tym Garmin zrobił coś jeszcze
ZNACZNIE ZWIĘKSZYŁA SIĘ STABILNOŚĆ PRACY.
Jest to moim zdaniem najważniejsza modyfikacja urządzenia. Można mieć zastrzeżenia o to co tego co mogłoby się w nim znaleźć (całkiem długa lista :) ale spełnia pokładane w nim nadzieje - PEWNIE POWADZI DO CELU bez problemów opisanych w przypadku poprzednika - modelu 860t.
Jakie jeszcze zmiany zastosował producent:
- Zmiana wyglądu mapy na ten znany w nowych NUVI (moim zdaniem przyjemniejszy i praktyczniejszy niż w poprzedniku)

- albo nie umiem albo jest to niemożliwe ale nie mogę zmienić informacji na przyciskach tak jak mogą to robić posiadacze 765.
- mapa nie posiada budynków 3D
- co ciekawe - posiada całkiem dokładna mapę bazową USA

- pozostał stary problem z MSI na UMP (do twórców mapy - może warto to poprawić?)

- w dalszym ciągu nie działa wybieranie nr z POI. Urządzenie wydzwania błędnie na początku +352 i dalej potrzebny nr.
Testowałem w domu sterowania głosem. Działa to całkiem znośnie. Wymaga jednak przełączenia języka tekstu na angielski. Po naciśnięciu przycisku sterowania na pilocie - na wyświetlaczu pojawia się ikonka (zielone półkole w prawym górnym rogu) i można czytać wszystko co jest na ekranie i wybrane funkcje załączają się. Nie dotyczy to wszystkich ekranów. Na ekranach nie obsługiwanych nie pojawia się wcześniej opisana ikona.
Podsumowanie
Nowe urządzenie Garmina model Nuvi 865 to krok w dobrym kierunku. Producent znacząco poprawił jakość swojego produktu. Pozostaje tylko niedosyt, że nie wyposażył go we wszystkie funkcje modelu 765 (np przestrzenne budynki) jednak jeśli mniejsza ilość "wodotrysków" przełoży się na stabilniejsza prace to strata jest niewielka...
pozdrawiam
ir