NUVI 865t - po kilku dniach użytkowania.

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Been thanked: 3 times
Kontakt:

NUVI 865t - po kilku dniach użytkowania.

Post autor: irko »

Witam!

Od kilku dni mam przyjemność używać nowy model nawigacji z pod znaku niebieskiego trójkąta NUVI 865t.
Z poprzednikiem 860t niestety nie zaprzyjaźniliśmy się ze względu na jego AWARYJNOŚĆ.

Jakie jest nowe urządzenie?

W zasadzie identyczne jak model poprzedni. Tak wiec nie ma sensu rozwodzić się nad jego funkcjonalnością itp.
Tutaj - http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=1 ... 480#p57480 przeczytać można o co urządzenie zawiera.
Nie dodano żadnych nowych funkcji ani nie zmieniono znacząco sposobu obsługi urządzenia.

Wprowadzone zmiany mają charakter kosmetyczny, jednak poza tym Garmin zrobił coś jeszcze
ZNACZNIE ZWIĘKSZYŁA SIĘ STABILNOŚĆ PRACY.
Jest to moim zdaniem najważniejsza modyfikacja urządzenia. Można mieć zastrzeżenia o to co tego co mogłoby się w nim znaleźć (całkiem długa lista :) ale spełnia pokładane w nim nadzieje - PEWNIE POWADZI DO CELU bez problemów opisanych w przypadku poprzednika - modelu 860t.

Jakie jeszcze zmiany zastosował producent:
- Zmiana wyglądu mapy na ten znany w nowych NUVI (moim zdaniem przyjemniejszy i praktyczniejszy niż w poprzedniku)

Obrazek Obrazek

- albo nie umiem albo jest to niemożliwe ale nie mogę zmienić informacji na przyciskach tak jak mogą to robić posiadacze 765.
- mapa nie posiada budynków 3D
- co ciekawe - posiada całkiem dokładna mapę bazową USA

Obrazek Obrazek

- pozostał stary problem z MSI na UMP (do twórców mapy - może warto to poprawić?)

Obrazek Obrazek

- w dalszym ciągu nie działa wybieranie nr z POI. Urządzenie wydzwania błędnie na początku +352 i dalej potrzebny nr.

Testowałem w domu sterowania głosem. Działa to całkiem znośnie. Wymaga jednak przełączenia języka tekstu na angielski. Po naciśnięciu przycisku sterowania na pilocie - na wyświetlaczu pojawia się ikonka (zielone półkole w prawym górnym rogu) i można czytać wszystko co jest na ekranie i wybrane funkcje załączają się. Nie dotyczy to wszystkich ekranów. Na ekranach nie obsługiwanych nie pojawia się wcześniej opisana ikona.

Podsumowanie

Nowe urządzenie Garmina model Nuvi 865 to krok w dobrym kierunku. Producent znacząco poprawił jakość swojego produktu. Pozostaje tylko niedosyt, że nie wyposażył go we wszystkie funkcje modelu 765 (np przestrzenne budynki) jednak jeśli mniejsza ilość "wodotrysków" przełoży się na stabilniejsza prace to strata jest niewielka...

pozdrawiam
ir
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 10:42 przez irko, łącznie zmieniany 1 raz.
był Garmin 865t , jest 2689 LTM ZUMO XT http://www.bluephoto.pl
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Re: NUVI 865t - po kilku dniach użytkowania.

Post autor: szy »

irko pisze:Obrazek
Rzadko mi się garminowe samochodowe nawi podoba - tym razem tak jest
- bo jest bardzo TomTom-like! :]

Szy.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2009, 11:20 przez szy, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
frasun
Radny

Re: NUVI 865t - po kilku dniach urzytkowania.

Post autor: frasun »

Może to właśnie urzytkowanie, a nie użytkowanie powoduje problemy irka. ;)
Mam nadzieję, że irko nie będzie rozczarowany po dłuższej przygodzie z 865.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Kontakt:

szy pisze:Szybciutko popraw błąd w tytule! :]
Niestety w edycji tytułu nie działa sprawdzanie błędów google chrome :(
A staram się pisać poprawnie.
Dzięki za uwagę

Co do wyglądu - poprzedni też mi nie leżał ;)

Obrazek

Pozdr.
IR
kawo
Początkujący

Post autor: kawo »

szy pisze:
irko pisze:Obrazek
Rzadko mi się garminowe samochodowe nawi podoba - tym razem tak jest
- bo jest bardzo TomTom-like! :]

Szy.
moze mi ktos wytłumaczyć co tu jest takiego fascynującego i innego w stosunku do starych modeli, bo nie lapę o co biega...?
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

Hyhy, moją opinią w temacie Nuvi sugeruj się jako ostatnią.

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Kontakt:

kawo pisze:moze mi ktos wytłumaczyć co tu jest takiego fascynującego i innego w stosunku do starych modeli, bo nie lapę o co biega...?
Przecież wyżej masz porównanie...
Pozycja auta wyświetlana jest niżej dzięki czemu więcej widać przed.
Sugestie co do skrętu wyświetlają się w postaci strzałki i wyraźnego opisu w nowym, dużym polu w lewym, górnym rogu.
Przyciski na dole są mniejsze i dyskretniejsze. Mnie podobają się bardziej ale to może rzecz względna.
Pasek komunikatów jest mniejszy i dyskretniejszy.

Wg widok mapy jest całkiem przyjemny (przydałoby się więcej informacji)
Ale to moje zdanie.

IR
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Kontakt:

Po dłuższym czasie używania modelu Garmina NUVI 865 mogę wyrazić kilka swoich opinii nt działania nawigacji.
- czasami restartuje się tak jak model 865
- dosyć długo oblicza trasy, nawet te niebardzo długie (jakby dłużej niż 860)

- jeszcze mi się nie zawiesił tak jak poprzednik w długiej trasie (problemy z odświeżaniem, brak reakcji na przyciski)
- soft nie zacina się przy próbie oglądania historii

ogólnie jest lepiej :)
ir

dodane 22.06.2009
--------------------------------------------------------------------

Już się zawiesza.
Po wyznaczeniu długiej trasy, zaciłął sie jak zwykle pod konieć.
Dodatkowo restartuje się przy próbie obejrzenia historii.

pomógł reset (niestety konieczna pracochłonna personalizacja uządzenia - telefony, pumkty itp)

Becker Z200 w tym samym czasie wytyczył 4 trasy (szybka, optymalną, ciekawą najkrótszą)
:(
Ostatnio zmieniony 22 cze 2009, 13:00 przez irko, łącznie zmieniany 1 raz.
art.mariusz
Początkujący

Post autor: art.mariusz »

765 tez ma od dwoch miesiecy i tez mial juz zwiechy.
Mialem dwie wersje 765 i 765t nie wiem o co chodzi ale ta tych samych mapach i tym samym sofcie 765 t ciagle cos bylo nie tak i jak by wolniej dzialal tzn. odswiezal widok przy zoomowaniu i czasem na obrotach przy rondzie. Moze to rozne uklady scalone? Resetowanie było w obu użądzeniach. Plus taki, że po zresetowaniu urządzenie samo się włącza i podejmuje ostatnią trasę.

Nie wkurza was w mapach CN, ze wszystkie ulice sa takiej samej grubosci?

Z drugiej strony Garmin proponuje filozofie aby nie dezorientowac czyli minimum na ekranie od ekranu pierwszego az po widok nawigacji gdzie drogi poboczne znikaja wraz z predkoscia i to mi sie podoba ale mogly by chociaz zostawac te główne..., chociaz ciagle nie waham sie czy z przyzwyczajenia czy z prawdziwej potrzeby bo nie miałem jeszcze tak abym to chciał wykorzystać. Łatwo dodaje się punkty pośrednie.
Druga rzecz jeśli w drodzę zapragnę wstapic do sklepu to da się to robić b. sprawnie i szybko i to wieli plus ale jak dojade do sklepu ale to bedzie duzy parking to nie da sie szybko pozbyc tego punktu posredniego z nawigacji.
Jak sobie z tym radzicie skoro opcja edycji bieżącej trasy jest tak głęboko zaszyta?
Nie przeszkadza wam też fakt, ze przycisk kasowania aktualnej trasy znajduje sie w miejscu klawisza Wroc?
Kiedy usuwam ten punkt pośredni lub kiedy jestem np w odtwarzaczu MP3 wciskajac powrot kilka razy skasowałem aktualną trasę, a wtym urządzeniu nie ma czegoś takiego jak ostatnia trasa i trzeba od poczatku budować trasę. Wciskanie klawisza i przytrzymanie może być niemożliwe jeśli jedziesz po drodze i właśnie podskakujesz wtedy właśnie następuje skasowanie trasy zaraz po wyjściu z pod menu.

Garmin nie przwidział potrzeby wyświetlania nazwy bieżącego miasta na erkanie nawigacji, zamiast tego można dotknąć ikonki pojzdu aby się przełączyć do funkcjonalnego ekranu z aktualną pozycją. Problem mam taki, że w mojej wersji jeśli jestem poza miastem to nie podaje mi najbliższego adresu i pole najbliższy adres jest puste. Czy w Twojej wersji też tak jest? Jak zbadać szybko w jakim jestem aktualnie mieście na trasie?
No i czy naprawdę nie da się szybko przełączyć stałego podglądu czasu lub dystansu do celu czy już to obcykałeś?

765 i 865 to nowe modele, obecnie jest wersja aktualizacji softu do 3.4 kiedy wg waszego doświadczenia Garmin zareaguje nowym uaktualnieniem doprowadzając ten soft do pełnej sprawności?
Czy można się spodziewać po Garminie, że udostępni do tych wersji nowe oprogramowanie w wersji np. 4.0 które będzie jakąś np. zdecydowanie ulepszoną wersją obecnego lub nawet będzie wprowadzał nowe funkcje jak np. EcoRoute? Czy raczej poprawiają problemy i jak już nie ma zgłoszeń awarii to nowy soft będzie tylko do nowego modelu mino iż działałby nawet na starym?
Jaka jest filozofia działania w tych sprawach garmina?
Ostatnio zmieniony 10 cze 2009, 13:36 przez art.mariusz, łącznie zmieniany 4 razy.
Plezi
Bywalec

Post autor: Plezi »

Ktos juz podawal przydatna wskazowke ze przytrzymanie <wroc> przez chwilke powoduje powrot do glownego menu.
;)
Nuvi 765T & GMXT z N95; CNE 9, GPMapa 2008.4, UMP pcPL
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Kontakt:

art.mariusz pisze:765 tez ma od dwoch miesiecy i tez mial juz zwiechy.
Sprzęt z tzw wyższej półki Garmina jak juz zauważyłeś tak już ma.
Nikomu go nie polecam, co inne go proste modele.
art.mariusz pisze:Nie wkurza was w mapach CN, ze wszystkie ulice sa takiej samej grubości?
Wkurza. Z tego powodu używam wyłącznie UMP. Jest wprawdzie mało dokładna poza dużymi miastami (tu przełączam na CNE) ale moje trasy zamykaja sie w Wawie a tu jest bardzo dobrze (poza numeracja ulic niestety).
I ładnie wygląda ;)

Punktów pośrednich właściwie nie używam. Nie wypowiem się.
art.mariusz pisze:Garmin nie przwidział potrzeby wyświetlania nazwy bieżącego miasta na erkanie nawigacji, zamiast tego można dotknąć ikonki pojzdu aby się przełączyć do funkcjonalnego ekranu z aktualną pozycją. Problem mam taki, że w mojej wersji jeśli jestem poza miastem to nie podaje mi najbliższego adresu i pole najbliższy adres jest puste. Czy w Twojej wersji też tak jest? Jak zbadać szybko w jakim jestem aktualnie mieście na trasie?
Niestety, tez mi to doskwiera.
Klikam w mapę w dowolnym punkcie i po przejściu w 2D pomniejszam aż się pojawi jakaś nazwa :?

art.mariusz pisze:No i czy naprawdę nie da się szybko przełączyć stałego podglądu czasu lub dystansu do celu czy już to obcykałeś?
Po wyznaczeniu trasy czas dojazdu wyświetla sie na bieżąco.
Odległości do celu nie da się ustawić. Można podejrzeć po kliknięciu prędkości. Pojawia się ekran statystyk a w nim w prawym, górnym rogu pole z flagą i ilością km do celu.
W 765 jedno z tych dolnych pól jest programowalna (w 865 NIE) - trzeba przycisnąć i wyświetli sie lista z wyborem. Gdzies widziałem screen z talim ekranem.

pozdrawiam
ir
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Kontakt:

Chciałbym jeszcze uzupelnic swoja opinnie nt urzadzenia przy poslugiwaniu sie nim w dlugich trasach

- bardzo dlugich tras oczywiście nie oblicza
- po probie wytyczenia takiej trasy potrzebny byl twardy reset (utrata danych) poniewaz restartowal się po wkliknieciu historii czy jazdy do domu.
- trasa Warszawa-Zakopane oblicza sie ślamazarnie (okolo 5 minut). Jest to irytujace przy zgubieniu sie po drodze. Nuvi zamiast podac prawidłowy kierunek jazdy ciagle liczy i liczy. Tak go to pochlania, że zawiesza sie cała mapa na irytujaco długi czas.
- tradycyjnie restartuje sie w czasie jazdy (wstaje dosyc szybko wiec nie jest to dokuczliwe)

Podsumowujac - moja opinia o produkcie Garmin nuvi 865

- jest to dobre urzadzenie na krótkie wycieczki za miasto
- na dluzszych trasach nie sprawdza sie (problemy z przeliczaniem)
- ubogie menu wyswietlane na ekranie odstaje od produktów konkurencji
- bajery w stylu wyboru samochodzika ciesza przez chwile zeby przejsc w irytacje z powodu kiepskiego działania
- proponowana przez producenta mapa CNE jest dokładna jednak kategoryzacja dróg na głowne i pozostałe denerwuje. Te pozostałe to zarówno asfalt jak i gruntowe czy czasami nawet ścieżki (patrz drogi pod pomnikiem jazdy polskiej w wawie - alejki pokazane jako drogi :)

pozdr
ir
Załączniki
Ostatnio zmieniony 24 cze 2009, 08:18 przez irko, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
irko
Bywalec
Kontakt:

i jeszcze jedno
Załączniki
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Jakich tras nie chce Ci przeliczyć?
Daj jakieś przykłady.
kawo
Początkujący

Post autor: kawo »

irko pisze:Podsumowujac - moja opinia o produkcie Garmin nuvi 865

- jest to dobre urzadzenie na krótkie wycieczki za miasto
- na dluzszych trasach nie sprawdza sie (problemy z przeliczaniem)
- ubogie menu wyswietlane na ekranie odstaje od produktów konkurencji
- bajery w stylu wyboru samochodzika ciesza przez chwile zeby przejsc w irytacje z powodu kiepskiego działania
- proponowana przez producenta mapa CNE jest dokładna jednak kategoryzacja dróg na głowne i pozostałe denerwuje. Te pozostałe to zarówno asfalt jak i gruntowe czy czasami nawet ścieżki (patrz drogi pod pomnikiem jazdy polskiej w wawie - alejki pokazane jako drogi :)
słuchaj jak czytam twoje wypowiedzi na temat 865 to az nie moge uwierzyć, ze to takie g...

nie ma co porównywać do poczciwej 760... i co z tego, ze ma szmery bajery sterownie głosem i inne głupoty jak trase do zakpca z way przelicza 5 min.....?!!! toz to smiechu warte. ja z moja 760 przejchałem już ładnych kilka tysiecy km i nigdynie miałem nawet raz resetu (nwawet nie wiem co to takiego...) ani poważnej wpadki typu zawiecha, wyłączanie czy inne.

raz wyprowadził mnie w pole w okolicach Rowów, bo kazał jechac przez bagnisty las zamiast trasą dłuższa, ale "normalną". wybaczyłem mu.

całą reszt ajest git. jeździłem po całej polsce od bieszczdów po pomorze i trasę do belgii oraz duzó po samej belgii. zadnych problemów.

a w tym 865 to komedia po prostu. garmin coś zwalił i ityle.

aha. jakiś czas temu bł tu wątek, w którym wszysc sie dziwili jak to jest, ze 760 czasem nie chce wyznaczyć trasy w poprzek europy (dł. ok. 4000 km). a tu 865 ma probklemy, zeby po polsce wyznaczyć!! mnie udało sie wyznaczyć np. trasę z helsinek do aten (ok. 2 minut) czy z Porto do aten, a to naprwdę są trasy na przełaj kontynentu. z wyznaczaniem tras po polsce i bliższej zagranicy 760 nie ma żadnych problemów i trwa to niedługo.

wniosek jest taki, ze 865 to jakisniedopracowany bądź przełądowany model i tyle. póki co jesli tego nie poprawią to szkoda na to kasy.
ODPOWIEDZ