Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie
Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie
Znalazłem ze 2-3 wątki temu poświęcone, ale rozwiązania nie znalazłem.
Na mojej Viście mam zamontowane 7 map. I wyszukiwanie adresu odbywa się tylko na GPMapie. Innych wybrać nie mogę. Ale to mi akurat odpowiada.
Jednak na nowej Hcx kumpla, gdzie wgrał obie mapy GP oraz UMP wyszukiwanie jest tylko na UMP właśnie. A chciałby też po GPMapie. Można coś z tym zrobić?
Na mojej Viście mam zamontowane 7 map. I wyszukiwanie adresu odbywa się tylko na GPMapie. Innych wybrać nie mogę. Ale to mi akurat odpowiada.
Jednak na nowej Hcx kumpla, gdzie wgrał obie mapy GP oraz UMP wyszukiwanie jest tylko na UMP właśnie. A chciałby też po GPMapie. Można coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 08 cze 2009, 20:40 przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu
Powód: korekta tytułu
Re: Wyszukiwanie adresów Hcx bis
Doszedłem do wniosku, że to nowa UMP jest chyba jakaś agresywna. 
Ja miałem starą, sprzed roku, jeszcze samą Polskę. Teraz zainstalowałem i zrobiłem update nowej, i u mnie też wyszukiwanie adresu jest teraz tylko na UMP. Dopiero po jej usunięciu w regionach pojawia się GPMapa (oczywiście tylko ona).

Ja miałem starą, sprzed roku, jeszcze samą Polskę. Teraz zainstalowałem i zrobiłem update nowej, i u mnie też wyszukiwanie adresu jest teraz tylko na UMP. Dopiero po jej usunięciu w regionach pojawia się GPMapa (oczywiście tylko ona).
Witiam,
Niestety muszę potwierdzić, że coś jest nie tak.
Hardware:
Vista HCx (Firmware v3.00)
Software:
Gmaptool z lini komend (muszę sprawdzić wersję).
Mapy:
UMP pcPL topo (28.05.2009)
Stary CNE 2008 (tylko do testów)
Przygotowania:
1. Z Mapsourca wgrałem UMP pcPL topo na Vistę.
2. Plik gmapsupp.img z karty Visty zgrałem na komputer
3. gmapsupp.img (UMP pcPL topo) połączyłem z gmapsupp.img (CNE 2008) za pomocą Gmaptool
4. Wynikowy plik gmapsupp.img wgrałem na karę Visty
Testy:
1. Wszystkie mapy ukryte: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
2. Ukryta UMP pcPL topo wyświetlony CNE 2008: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
3. Ukryty CNE 2008 wyświetlony UMP pcPL topo: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
4. Wyświetlone UMP pcPL topo oraz CNE 2008: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
Potwierdzam, że kiedyś było inaczej, ale nie wiem, od kiedy nie działa bo juz od dawna używam tylko UMP pcPL topo na swojej Viście.
Pozdrawiam
Piotrek
Niestety muszę potwierdzić, że coś jest nie tak.
Hardware:
Vista HCx (Firmware v3.00)
Software:
Gmaptool z lini komend (muszę sprawdzić wersję).
Mapy:
UMP pcPL topo (28.05.2009)
Stary CNE 2008 (tylko do testów)
Przygotowania:
1. Z Mapsourca wgrałem UMP pcPL topo na Vistę.
2. Plik gmapsupp.img z karty Visty zgrałem na komputer
3. gmapsupp.img (UMP pcPL topo) połączyłem z gmapsupp.img (CNE 2008) za pomocą Gmaptool
4. Wynikowy plik gmapsupp.img wgrałem na karę Visty
Testy:
1. Wszystkie mapy ukryte: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
2. Ukryta UMP pcPL topo wyświetlony CNE 2008: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
3. Ukryty CNE 2008 wyświetlony UMP pcPL topo: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
4. Wyświetlone UMP pcPL topo oraz CNE 2008: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
Potwierdzam, że kiedyś było inaczej, ale nie wiem, od kiedy nie działa bo juz od dawna używam tylko UMP pcPL topo na swojej Viście.
Pozdrawiam
Piotrek
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
Sprawdź, czy może kolejność map w pliku ma wpływ na wybór mapy do wyszukiwania.
Ja sprawdzałem. Zarówno starym join.bat jak i najnowszym gmaptoolem. Kolejność plików nie ma znaczenia - wyszukiwanie tylko po UMP. Po usunięciu UMP wyszukuje po GPTopo.popej pisze:Sprawdź, czy może kolejność map w pliku ma wpływ na wybór mapy do wyszukiwania.
A tak OT - wiesz, że "poprawionym" MS można zrzucać mapy na HDD? Idzie o wiele szybciej niż kabelkiem.pimo pisze: 1. Z Mapsourca wgrałem UMP pcPL topo na Vistę.
Re: Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie
Nie, wiem. 
A co znaczy "poprawionym"?
Możesz opisać dokładniej?
Tak bardziej step by step?
Pozdrawiam
Piotrek

A co znaczy "poprawionym"?
Możesz opisać dokładniej?
Tak bardziej step by step?
Pozdrawiam
Piotrek
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
- nocnyMarek
- Bywalec
Spójrz na przyklejone wątki, a wszystko będzie jasne.
hint: poprawiony=~ulepszony
hint: poprawiony=~ulepszony
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Wszystko jasnenocnyMarek pisze:Spójrz na przyklejone wątki, a wszystko będzie jasne.

Dzięki
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
Witam,
Dzisiaj zainstalowałem ulepszoną wersję Mapsourca i zrobiłem testy z nową UMP-pcPL topo.
Po zmianie kolejności plików adresy mogę wyszukiwać w CNE a nie w UMP-pcPL topo.
Ponadto jak wyszukuje to punkty POI mam teraz często podwójnie (z CNE i z UMP) niezależnie, która mapa jest aktywna.
Ktoś może jeszcze sprawdzał?
Na Nuvim wszystko wydaje się być OK.
Pozdrawiam
Piotrek
Dzisiaj zainstalowałem ulepszoną wersję Mapsourca i zrobiłem testy z nową UMP-pcPL topo.
Po zmianie kolejności plików adresy mogę wyszukiwać w CNE a nie w UMP-pcPL topo.
Ponadto jak wyszukuje to punkty POI mam teraz często podwójnie (z CNE i z UMP) niezależnie, która mapa jest aktywna.
Ktoś może jeszcze sprawdzał?
Na Nuvim wszystko wydaje się być OK.
Pozdrawiam
Piotrek
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
U mnie to samo, tzn. mając wgraną GPMapę TOPO i UMP Topo mogę wyszukiwać adresy jednynie na UMP Topo.solar21 pisze:Doszedłem do wniosku, że to nowa UMP jest chyba jakaś agresywna.
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Problem wyszukiwania adresów w ręczniakach "starszego" typu znany jest od lat. Pisywaliśmy o tym jeszcze na garmin.pl - w czasach kiedy nie było Garniaka. Wowczas dyskusja dotyczyła możliwości wyszukiwania adresu na CNE, podczas gdy w odbiorniku były i CNE i GPmapa (wgrywane MapSourcem). Priorytet GPMapy, która wchodziła z automatu można było ominąć wyłącznie przez myk polegajacy na "wyjechaniu" kursorem poza Polskę. Wówczas uzyskiwaliśmy możliwość wyszukiwania na CNE - w tym także ...... w Polsce
Od czasu kiedy kupiłem NUVIego problem przestał mnie jakby interesować. Nie korzystam z wyszukiwarki adresów w outdoorowcach.
Widzę jednak, że problem nadal istnieje .......

Od czasu kiedy kupiłem NUVIego problem przestał mnie jakby interesować. Nie korzystam z wyszukiwarki adresów w outdoorowcach.
Widzę jednak, że problem nadal istnieje .......
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Tak to działa w opcji "Szukaj" bez wybrania opcji "Szukaj po nazwie". Outdoorowiec przeszukuje wówczas wszystkie mapy. Niezależnie od tego czy są one aktywne czy nie. Kiedy jednak wywołamy Menu i wybierzemy opcję szukaj wg nazwy, ponowne wywołanie Menu powinno uaktywnić opcję: "Wybierz mapę". Piszę z pamięci może zatem coś poknociłem,pimo pisze:Ponadto jak wyszukuje to punkty POI mam teraz często podwójnie (z CNE i z UMP) niezależnie, która mapa jest aktywna.

Pozdrawiam Lechu
Sprawdziłem na swojej Viście HCx i jest dokładnie jak pisze Lechu.GPS Maniak pisze:Tak to działa w opcji "Szukaj" bez wybrania opcji "Szukaj po nazwie". Outdoorowiec przeszukuje wówczas wszystkie mapy. Niezależnie od tego czy są one aktywne czy nie. Kiedy jednak wywołamy Menu i wybierzemy opcję szukaj wg nazwy, ponowne wywołanie Menu powinno uaktywnić opcję: "Wybierz mapę". Piszę z pamięci może zatem coś poknociłem, ale chyba tak to z grubsza działa.
Ogólnie nie wiem jak działa priorytet map, ale albo jest to losowe, albo kolejność podawania plików do Gmaptool'a ma znaczenie.GPS Maniak pisze:Wowczas dyskusja dotyczyła możliwości wyszukiwania adresu na CNE, podczas gdy w odbiorniku były i CNE i GPmapa (wgrywane MapSourcem). Priorytet GPMapy, która wchodziła z automatu można było ominąć wyłącznie przez myk polegajacy na "wyjechaniu" kursorem poza Polskę. Wówczas uzyskiwaliśmy możliwość wyszukiwania na CNE - w tym także ...... w Polsce
Na razie jak testowałem ustawił mi się CNE z wyższym priorytetem niż UMP-pcPL topo. Więc myk z kursorem nie działa (sprawdzałem) no bo oczywiście CNE "przykrywa" UMP-pcPL.
Postaram się jeszcze raz odwrócić priorytety zmieniając kolejność podawania plików w Gmaptool'u i jak się uda to powiem czy myk nadal działa.
Niestety dla osób używających UMP-pcPL i GPmapy myk znów nie będzie działać, bo nie ma jak wyjechać kursorem na GPmapę ponieważ UMP-pcPL ją "przykryje".
Lechu jeszcze raz wielkie dzięki za rzucenie trochę światła na tą dziwną sprawę.
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 13:28 przez pimo, łącznie zmieniany 1 raz.
nüvi 205 + UMP-pcPL
nüvi 205 + UMP-pcPL
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wówczas, kiedy toczyliśmy te dyskusje nie było jeszcze GmapToolapimo pisze:Ogólnie nie wiem jak działa priorytet map, ale albo jest to losowe, albo kolejność podawania plików do Gmaptool'a ma znaczenie.

Pozdrawiam Lechu