Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
solar21
Początkujący

Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie

Post autor: solar21 »

Znalazłem ze 2-3 wątki temu poświęcone, ale rozwiązania nie znalazłem.
Na mojej Viście mam zamontowane 7 map. I wyszukiwanie adresu odbywa się tylko na GPMapie. Innych wybrać nie mogę. Ale to mi akurat odpowiada.
Jednak na nowej Hcx kumpla, gdzie wgrał obie mapy GP oraz UMP wyszukiwanie jest tylko na UMP właśnie. A chciałby też po GPMapie. Można coś z tym zrobić?
Ostatnio zmieniony 08 cze 2009, 20:40 przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu
solar21
Początkujący

Re: Wyszukiwanie adresów Hcx bis

Doszedłem do wniosku, że to nowa UMP jest chyba jakaś agresywna. :)
Ja miałem starą, sprzed roku, jeszcze samą Polskę. Teraz zainstalowałem i zrobiłem update nowej, i u mnie też wyszukiwanie adresu jest teraz tylko na UMP. Dopiero po jej usunięciu w regionach pojawia się GPMapa (oczywiście tylko ona).
pimo
Początkujący

Post autor: pimo »

Witiam,
Niestety muszę potwierdzić, że coś jest nie tak.

Hardware:
Vista HCx (Firmware v3.00)

Software:
Gmaptool z lini komend (muszę sprawdzić wersję).

Mapy:
UMP pcPL topo (28.05.2009)
Stary CNE 2008 (tylko do testów)

Przygotowania:
1. Z Mapsourca wgrałem UMP pcPL topo na Vistę.
2. Plik gmapsupp.img z karty Visty zgrałem na komputer
3. gmapsupp.img (UMP pcPL topo) połączyłem z gmapsupp.img (CNE 2008) za pomocą Gmaptool
4. Wynikowy plik gmapsupp.img wgrałem na karę Visty

Testy:
1. Wszystkie mapy ukryte: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
2. Ukryta UMP pcPL topo wyświetlony CNE 2008: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
3. Ukryty CNE 2008 wyświetlony UMP pcPL topo: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump
4. Wyświetlone UMP pcPL topo oraz CNE 2008: można wyszukiwać adresy tylko po Polska-Ump

Potwierdzam, że kiedyś było inaczej, ale nie wiem, od kiedy nie działa bo juz od dawna używam tylko UMP pcPL topo na swojej Viście.

Pozdrawiam
Piotrek
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Sprawdź, czy może kolejność map w pliku ma wpływ na wybór mapy do wyszukiwania.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
solar21
Początkujący

popej pisze:Sprawdź, czy może kolejność map w pliku ma wpływ na wybór mapy do wyszukiwania.
Ja sprawdzałem. Zarówno starym join.bat jak i najnowszym gmaptoolem. Kolejność plików nie ma znaczenia - wyszukiwanie tylko po UMP. Po usunięciu UMP wyszukuje po GPTopo.
solar21
Początkujący

pimo pisze: 1. Z Mapsourca wgrałem UMP pcPL topo na Vistę.
A tak OT - wiesz, że "poprawionym" MS można zrzucać mapy na HDD? Idzie o wiele szybciej niż kabelkiem.
pimo
Początkujący

Re: Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie

Nie, wiem. :(
A co znaczy "poprawionym"?
Możesz opisać dokładniej?
Tak bardziej step by step?
Pozdrawiam
Piotrek
nüvi 205 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Spójrz na przyklejone wątki, a wszystko będzie jasne.

hint: poprawiony=~ulepszony
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
pimo
Początkujący

nocnyMarek pisze:Spójrz na przyklejone wątki, a wszystko będzie jasne.
Wszystko jasne :D
Dzięki
nüvi 205 + UMP-pcPL
pimo
Początkujący

Witam,
Dzisiaj zainstalowałem ulepszoną wersję Mapsourca i zrobiłem testy z nową UMP-pcPL topo.
Po zmianie kolejności plików adresy mogę wyszukiwać w CNE a nie w UMP-pcPL topo.
Ponadto jak wyszukuje to punkty POI mam teraz często podwójnie (z CNE i z UMP) niezależnie, która mapa jest aktywna.
Ktoś może jeszcze sprawdzał?
Na Nuvim wszystko wydaje się być OK.

Pozdrawiam
Piotrek
nüvi 205 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
PiK
Bywalec

Post autor: PiK »

solar21 pisze:Doszedłem do wniosku, że to nowa UMP jest chyba jakaś agresywna. :)
U mnie to samo, tzn. mając wgraną GPMapę TOPO i UMP Topo mogę wyszukiwać adresy jednynie na UMP Topo.
W szufladzie - Vista, Colorado. Vista HCx poszła do ludzi. W użyciu - Nuvi 250W, Virb, Oregon 600, eTrex 30. Wycieczki rowerowe.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Problem wyszukiwania adresów w ręczniakach "starszego" typu znany jest od lat. Pisywaliśmy o tym jeszcze na garmin.pl - w czasach kiedy nie było Garniaka. Wowczas dyskusja dotyczyła możliwości wyszukiwania adresu na CNE, podczas gdy w odbiorniku były i CNE i GPmapa (wgrywane MapSourcem). Priorytet GPMapy, która wchodziła z automatu można było ominąć wyłącznie przez myk polegajacy na "wyjechaniu" kursorem poza Polskę. Wówczas uzyskiwaliśmy możliwość wyszukiwania na CNE - w tym także ...... w Polsce :!:

Od czasu kiedy kupiłem NUVIego problem przestał mnie jakby interesować. Nie korzystam z wyszukiwarki adresów w outdoorowcach.
Widzę jednak, że problem nadal istnieje .......
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

pimo pisze:Ponadto jak wyszukuje to punkty POI mam teraz często podwójnie (z CNE i z UMP) niezależnie, która mapa jest aktywna.
Tak to działa w opcji "Szukaj" bez wybrania opcji "Szukaj po nazwie". Outdoorowiec przeszukuje wówczas wszystkie mapy. Niezależnie od tego czy są one aktywne czy nie. Kiedy jednak wywołamy Menu i wybierzemy opcję szukaj wg nazwy, ponowne wywołanie Menu powinno uaktywnić opcję: "Wybierz mapę". Piszę z pamięci może zatem coś poknociłem, :wink: ale chyba tak to z grubsza działa.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
pimo
Początkujący

GPS Maniak pisze:Tak to działa w opcji "Szukaj" bez wybrania opcji "Szukaj po nazwie". Outdoorowiec przeszukuje wówczas wszystkie mapy. Niezależnie od tego czy są one aktywne czy nie. Kiedy jednak wywołamy Menu i wybierzemy opcję szukaj wg nazwy, ponowne wywołanie Menu powinno uaktywnić opcję: "Wybierz mapę". Piszę z pamięci może zatem coś poknociłem, ale chyba tak to z grubsza działa.
Sprawdziłem na swojej Viście HCx i jest dokładnie jak pisze Lechu.
GPS Maniak pisze:Wowczas dyskusja dotyczyła możliwości wyszukiwania adresu na CNE, podczas gdy w odbiorniku były i CNE i GPmapa (wgrywane MapSourcem). Priorytet GPMapy, która wchodziła z automatu można było ominąć wyłącznie przez myk polegajacy na "wyjechaniu" kursorem poza Polskę. Wówczas uzyskiwaliśmy możliwość wyszukiwania na CNE - w tym także ...... w Polsce
Ogólnie nie wiem jak działa priorytet map, ale albo jest to losowe, albo kolejność podawania plików do Gmaptool'a ma znaczenie.
Na razie jak testowałem ustawił mi się CNE z wyższym priorytetem niż UMP-pcPL topo. Więc myk z kursorem nie działa (sprawdzałem) no bo oczywiście CNE "przykrywa" UMP-pcPL.
Postaram się jeszcze raz odwrócić priorytety zmieniając kolejność podawania plików w Gmaptool'u i jak się uda to powiem czy myk nadal działa.
Niestety dla osób używających UMP-pcPL i GPmapy myk znów nie będzie działać, bo nie ma jak wyjechać kursorem na GPmapę ponieważ UMP-pcPL ją "przykryje".

Lechu jeszcze raz wielkie dzięki za rzucenie trochę światła na tą dziwną sprawę.
Pozdrawiam
Piotrek
Ostatnio zmieniony 19 cze 2009, 13:28 przez pimo, łącznie zmieniany 1 raz.
nüvi 205 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

pimo pisze:Ogólnie nie wiem jak działa priorytet map, ale albo jest to losowe, albo kolejność podawania plików do Gmaptool'a ma znaczenie.
Wówczas, kiedy toczyliśmy te dyskusje nie było jeszcze GmapToola :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ