Dokładność map
Re: Dokładność map
muszę tylko doczytać jak się to przesyła;
pozdrawiam chopin67
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Nuvi 765T v.Taivan GPMapa 2009.3 + CNE NT 2010.3 + UMP pcPL; TomTom GO750; AsusA 636N + Automapa
Myślę, że wystarczy, jeśli napiszesz tutaj, że w Złotowie k. Piły nie można skręcić z ulicy X w ulicę Y, bo stoi tam znak zakazu. Resztą zajmie się ktoś, kto wie, jak to poprawić.chopin67 pisze:muszę tylko doczytać jak się to przesyła;
eTrex Venture HC (jeszcze), eTrex Legend HCx (już), UMP-pcPL
Witam
Posiadam 3 mapy wgrane na nuvi 255w: Nawteq City Nawigator , GPMapę i UMP.
Czy istnieje możliwość scalenie mapy GP i UMP tak żeby nawigacja widziała jednocześnie mapę z obu map tzn, żeby obie mapy się wzajemnie uzupełniały?
Zrobiłem już tak że przez Map Source wgrałem zestaw dwóch map i nuvi widziało obie mapy ale po zaznaczeniu żeby korzystało w dwóch to nie widziało obwodnicy Chojnic woj. Pomorskie, czyli tak jakby GPmapa miała pierwszeństwo w interpretacji?
Oczywiście po wybraniu tylko ump to ta obwodnica jest widoczna.
Czy mogę tak zrobić żeby po zaznaczeniu 2 map UMP i GPMapy to np. ta obwodnica była widoczna zawsze jak i wiele innych takich miejsc w Polsce ??
Posiadam 3 mapy wgrane na nuvi 255w: Nawteq City Nawigator , GPMapę i UMP.
Czy istnieje możliwość scalenie mapy GP i UMP tak żeby nawigacja widziała jednocześnie mapę z obu map tzn, żeby obie mapy się wzajemnie uzupełniały?
Zrobiłem już tak że przez Map Source wgrałem zestaw dwóch map i nuvi widziało obie mapy ale po zaznaczeniu żeby korzystało w dwóch to nie widziało obwodnicy Chojnic woj. Pomorskie, czyli tak jakby GPmapa miała pierwszeństwo w interpretacji?
Oczywiście po wybraniu tylko ump to ta obwodnica jest widoczna.
Czy mogę tak zrobić żeby po zaznaczeniu 2 map UMP i GPMapy to np. ta obwodnica była widoczna zawsze jak i wiele innych takich miejsc w Polsce ??
Witaj na forum,werbel86 pisze:Czy istnieje możliwość scalenie mapy GP i UMP tak żeby nawigacja widziała jednocześnie mapę z obu map tzn, żeby obie mapy się wzajemnie uzupełniały?
nie wiem, czemu piszesz w tym watku, bo tutaj to OT?
A odnosnie pytania: nie mozesz "scalic" tych map, tylko wybrac zawsze jedna, wg ktorej beda pokazywane drogi w nawigacji.
Jesli czegos na UMP nie ma, na http://www.ump.waw.pl mozesz, klikiem na mape, dodac sam informacje (a ktos za ciebie to wrzuci do mapy)
Pozdrawiam, Michal
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
GPSMAP 60CS, StreetPilot c510, nuvi 255wt, CNE 2008-2010, ump, topo_100 i dalsze..
Witam.
Technicznie chyba jest możliwe jedna mapa musiała by być przeźroczysta ale powstanie inny problem nakładania się obiektów z obydwu map. Uwzględniając pewne nieuniknione przesunięcia obiektów taka mapa z pewnością nie spełniła by Twoich ani moich oczekiwań.
Są takie mapy ale ograniczają się do uzupełnienia na przykład szlakami turystycznymi.
Pozdrawiam.
Technicznie chyba jest możliwe jedna mapa musiała by być przeźroczysta ale powstanie inny problem nakładania się obiektów z obydwu map. Uwzględniając pewne nieuniknione przesunięcia obiektów taka mapa z pewnością nie spełniła by Twoich ani moich oczekiwań.
Są takie mapy ale ograniczają się do uzupełnienia na przykład szlakami turystycznymi.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Temat, który poruszam nie koresponduje wprawdzie z poprzednimi wypowiedziami, natomiast kojarzy się z tematem wątku. Przedstawiam dwa zrzuty ekranowe dwóch sąsiednich miast powiatowych.
W Leżajsku widoczne są ulice, w Jarosławiu ich nie widać. Na obu tzw. skala mapy (wg MapSource) to 1 km. W którym przypadku prawidłowo zdefiniowano typy dróg?

W Leżajsku widoczne są ulice, w Jarosławiu ich nie widać. Na obu tzw. skala mapy (wg MapSource) to 1 km. W którym przypadku prawidłowo zdefiniowano typy dróg?

Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
wg mnie Leżajsk jest OK, gdy ulice osiedlowe mają Elements=1, to w MapSource są widoczne z 1km. Drogi gruntowe mają Elements=0 i wtedy są widoczne w MapSource od 700m. [gdy ja robię wrzutkę to właśnie tak robię]
W Jarosławiu natomiast ulice osiedlowe najprawdopodobniej mają Elements=0 czyli są widoczne od 700m.
Ale niech się wypowie ktoś z autorytetem
Może jest coś takiego, że ktoś celowo rysuje całe osiedle z mniejszym Elements, bo uznaje je za mało istotne? (np jest przy jakimś lesie, i mało kto tam z tego korzysta)
W Jarosławiu natomiast ulice osiedlowe najprawdopodobniej mają Elements=0 czyli są widoczne od 700m.
Ale niech się wypowie ktoś z autorytetem
Dokładnie tak właśnie jestfredzio pisze:wg mnie Leżajsk jest OK, gdy ulice osiedlowe mają Elements=1, to w MapSource są widoczne z 1km. Drogi gruntowe mają Elements=0 i wtedy są widoczne w MapSource od 700m..........
Ale tu nie ma nic do uznawania lub nie. Elementy 0x6 powinny mieć EndLevel=1 i tyle. To co widać na zrzutach Jarosławia powyżej, jest po prostu do poprawy.fredzio pisze:ktoś celowo rysuje całe osiedle z mniejszym Elements, bo uznaje je za mało istotne?
Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Witam.
Mam pytanie dotyczące dokładności map. Na jakiej podstawie można określić błąd mapy? czy da sie to jakoś obliczyć ?
informacje te potrzebne sa do mojej pracy mgr mam 2 mapy i mam zbudować dwa modele przestrzenne które muszę porównać oraz obliczyć przemieszczenia poziome i pionowe. Dokładność mapy umożliwi mi analizę błędu map.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Mam pytanie dotyczące dokładności map. Na jakiej podstawie można określić błąd mapy? czy da sie to jakoś obliczyć ?
informacje te potrzebne sa do mojej pracy mgr mam 2 mapy i mam zbudować dwa modele przestrzenne które muszę porównać oraz obliczyć przemieszczenia poziome i pionowe. Dokładność mapy umożliwi mi analizę błędu map.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.
Ojej, porównać można z czymś, co uznamy za doskonałe. Tutaj możesz co najwyżej porównać dwie mapy (dwa zbiory danych), co do których nie masz pewności, jakie one same w sobie są. Pogadaj z promotorem, czego on w zasadzie chce...