UMP-pcPL-TOPO?- jak zaktualizować,oraz odinstalować w maps

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
nordof
Początkujący

UMP-pcPL-TOPO?- jak zaktualizować,oraz odinstalować w maps

Post autor: nordof »

Pytanie jak w temacie,próbuje tę mapę zaktualizować,ale mimo sciągnięcia nowej wersji,kasowania pliku z poprzednią czały czas mam w maps wersję z 31jul. To samo tyczy sie odinstalowania tej mapy, nie znajduję nigdzie pliku uninstal do tej mapy. Proszę o wskazówki.

Albo pytanie takie banalne,albo za trudne dla forum?
wheelerwasp02
Nowy

Re: UMP-pcPL-TOPO?- jak zaktualizować,oraz odinstalować w maps

Post autor: wheelerwasp02 »

Mam pytanie podobnej natury.. jakiś czas temy przy aktualizacjach na moim nuvi 200 ściągnałem tą mapę topo.. i tylko ją obejrzałem i tyle.. nie wgrywałem.. potem kasowałem wszystkie programy od garmina.. a teraz ściągnałem nowe mapki do nuvi i po zainstalowaniu nowego mapsource.. pojawia mi się błąd że źle zainstalowano mapę ump.pcpl topo.. i że mam ją przeinstalować wtedy będe mógł dopiero uruchomić mapsource.. i jak coś na to poradzić.. kilkakrotne odinstalowywanie i instalowanie nic nie dawało..
Wojtek Szydlowski
Garniak
Been thanked: 6 times

Post autor: Wojtek Szydlowski »

wheelerwasp02 pisze: i że mam ją przeinstalować wtedy będe mógł dopiero uruchomić mapsource.. i jak coś na to poradzić.. kilkakrotne odinstalowywanie i instalowanie nic nie dawało..
Najlepiej (no może nie najlepiej, ale najłatwiej, jeśli grzebanie w rejestrze windows może być dla Ciebie kłopotliwe) byłoby:

- ściągnąć i uruchomić program MapSetToolKit (linka znajdziesz w googlach, darmowy)
- przy pomocy tego programu odinstalować UMP i wywalić folder z instalacją UMP, zapewne jest to katalog C:\Garmin\UMP-pcPL
- ściągnąć instalkę UMP, zainstalować, w razie potrzeby zaktualizować

To co powyżej oczywiście da się zrobić kilkoma dośc prostymi ruchami w rejestrach Windows - mapSource to "bydlę' niestety dość czułe na lokalizację danych w stosunku do informacji, jaką program czerpie z rejestru, więc jeśli potrafisz to zrobić, to nie potrzebujesz mojej pisaniny do tego, a jeśli nie to powyższe czynności, chociaż trochę dookoła, pomogą.

Pozdrawiam
wojtek
GPSMap H1 + Forerunner 965
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Wojtku, wszystko fajnie tylko kolega walczy z wersją TOPO.
Generalnie problem jest z rejestrem a raczej z wpisami. Nie wiem tylko czy chodzi o wersje Mapsource 6.14 czy 6.13. W wersji topo jest plik *.reg. tam muszisz wpisać miejsce rozpakowania mapy i uruchomić go. Tak jest dla 6.13 nie wiem czy tak samo dla 6.14.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Post autor: olpi »

Witam
Nie chcę mnożyć nowych wątków więc skorzystam i zadam pytanie tutaj, gdyż mam problem z aktualizacją UMP pc pl TOPO.
Ok. 2 tygodnie temu ściągnąłem tę mapkę i pierwszy raz udało mi sie ją zainstalować w MS :D . Niestety od wczoraj każda ściągieta mapa różni się od tej wcześniejszej brakiem plików instal.bat i instal.reg. W ostatniej ściągniętej wersji nie ma również pliku tekstowego howto.txt, dzięki któremu poprzednio wiedziałem co mam zrobić aby zainstalować tę mapę pod MS.
Nie bardzo wiem co teraz należy zrobić aby zaktualizować sobie UMP pc PL TOPO, jeśli ktoś umie mi to w prosty sposób wytłumaczyć to będę bardzo wdzięczny.
pozdrawiam
piotr
pozdrawiam
Piotr

Colorado 300 + Forerunner 50 + Edge 500 + Nuvi 255W + Forerunner 220 +
Edge 800
fredzio
Bywalec

Post autor: fredzio »

olpi normalnie jest tak.
W przypadku wersji topo, nie można jej aktualizować przez Update; zawsze pobieramy ze strony głównej nową wersję.

Już zainstalowaną mapę najłatwiej wywalić otwierając MapSetToolKit (klikasz na mapset z fid 125 i dajesz uninstall) po czym z C:\Garmin usuwasz folder UMP-pcPL-topo.
Teraz instalujesz po wypakowaniu nową mapę. Wystarczy kliknąć w install.bat (otwioera się notatnik z info który zamykasz) oraz potem w kliknąć UMP-pcPL-topo.reg. To wszystko

olpi twój problem pewnie polega na tym że wersji z 23go ktoś zapomniał dodać plik install.bat (normalnie install i reg sa w każdej nowej wersji).
Czyli jeśli masz starszą wersję na kompie przenieś sobie ten install.bat, lub poczekaj na nowe topo już z 29go.

Ja zawsze trzymam na kompie ostatnią wersję, zawsze w nowej może być coś nie tak i wtedy powracam do starszej.
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
AndrzejH
Początkujący

Post autor: AndrzejH »

Nie można tylko podmienić nowymi plikami stare ?
Pozdrawiam Andrzej
------------------------
nuvi 250W -> CNE NT 2012.1 + GPMapa 2010.3 + Topo_PL_100 + UMP-pcPL
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Można.
Można też pomóc sobie MapSetToolKit.
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
fredzio
Bywalec

Post autor: fredzio »

Nie wiem, ja się na tym nie znam :) Napisałem jak ja robię, ale wygląda na to że można.
Był: Edge 705 (3.10) + HR CAD
Jest: 62s (2.80) + HR CAD . Mapa UMPpcPL Topo.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

fredzio pisze:olpi twój problem pewnie polega na tym że wersji z 23go ktoś zapomniał dodać plik install.bat (normalnie install i reg sa w każdej nowej wersji).
Czyli jeśli masz starszą wersję na kompie przenieś sobie ten install.bat, lub poczekaj na nowe topo już z 29go.

Ja zawsze trzymam na kompie ostatnią wersję, zawsze w nowej może być coś nie tak i wtedy powracam do starszej.
Bardzo dziękuję za pomoc :) . Teraz wszystko jasne. Zaczekam zatem do następnej aktualizacji (czyli tej z 29go) i zaktualizuję.
pozdrawiam
piotr
pozdrawiam
Piotr

Edge 800
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Od niedawna wszystkie wersje można aktualizować rsyncem.
Alfred na liście napisał:
rem WERSJA=latest-og.txt ogonki, WERSJA=latest-to.txt topo,
WERSJA=latest.txt robocza
set WERSJA=latest-NI.txt
co należy rozumieć w ten sposób, że w katalogu z działającą którąkolwiek z wersji mapy należy umieścić pochodzący z podstawowej wersji plik Update_UMP-pcPL_rsync.bat z odpowiednio dla tej wersji ustawioną zmienną set WERSJA.
Oprócz tego muszą być dostępne dla systemu (czyli np. też w tym katalogu) pochodzące z podstawowej wersji UMP-pcPL pliki:
check-MS-run.vbs
ok.vbs
rsync.exe
cygwin1.dll
Sprawdziłem na świeżutkiej wersji ogonkowej - działa :)
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Witam ponownie
Właśnie ściągnąłem ostatnią wersję UMP TOPO. Niestety znowu nie ma w paczce pliku instal.bat. Próbuję zainstalować mapę Mapset Toolkit'em. Coś jednak robie nie tak :( . Założyłem katalog na C/Garmin i wypakowałem tam pliki z paczki. Odpaliłem Mapset Toolkit i po wpisaniu wszystkich informacji jakie program chciał po naciśnięciu instal dostaję komunikat: "Enter a valid IMG file". O co chodzi? Do tej pory instalowałem kilka map Mapset Toolkit'em i nigdy nic takiego nie występowało :(
Jeśli ktoś wie co źle robię to proszę o pomoc
piotr
pozdrawiam
Piotr

Edge 800
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

Jeśli chcesz zainstalować mapę UMP-pcPL-topo ściągnięta stąd: http://ump.waw.pl/update/48000009.zip to:
1. Wypakuj pliki do katalogu C:\Garmin\UMP-pcPL-topo\
2. Uruchom plik UMP-pcPL-topo.reg
Mapa powinna działać.
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
olpi
Bywalec

Ok. działa
Dziękuję Spider
pozdrawiam
piotr
pozdrawiam
Piotr

Edge 800
Awatar użytkownika
cichy_men
Początkujący

Post autor: cichy_men »

Artur pisze:Od niedawna wszystkie wersje można aktualizować rsyncem.
...
Oprócz tego muszą być dostępne dla systemu (czyli np. też w tym katalogu) pochodzące z podstawowej wersji UMP-pcPL pliki:
check-MS-run.vbs
ok.vbs
rsync.exe
cygwin1.dll
Sprawdziłem na świeżutkiej wersji ogonkowej - działa :)
Faktycznie update działa bez problemu:).
Ja przy instalacji uruchmiłem tylko install_UMP-topo.bat i mapa się zainstalowała i działała.
Trochę się już pogubiłem w tych wersjach -NI -og -to... Rozumiem to tak że w przypadku wersji topo nie należy nic zmieniać gdyż jest tylko w jednej wersji a NI i og to wersje dla normalnego UMP (Europy)?
Pozdrawiam
Jaro (cichy_men)

60CSx + CNE NT 2009 + inne
Moja galeria
ODPOWIEDZ