nuvi 250 - czas dotarcia do celu...

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
artuditu2
Nowy

nuvi 250 - czas dotarcia do celu...

Post autor: artuditu2 »

Witam,
mam dziwny problem z nawigacją... chodzi o to, że ostatnio zaczęła się "mylić". Po podaniu celu podróży, najpierw zaczęła błędnie podawać czas dotarcia do celu (różnica była rzędu kilku/kilkunastu godzin na terenie Polski). Nie było to jakoś wyjątkowo kłopotliwe więc problem pominąłem. Teraz doszło jednak to, że w trakcie podróży zawiesza się - znaczy nie aktualizuje pozycji pojazdu, długo oblicza trasę, lub wpada w "pętlę" pokrzykując "...przeliczam trasę..."
Nie wiem o co chodzi, wgrane są GPMapa oraz CityNavigator, ale od przynajmniej 6 miesięcy nic nie było zmieniane w oprogramowaniu. Co może być tego przyczyną i jak zaradzić...
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 15 cze 2009, 15:27 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniesiono z działu "Hardware & Firmware".
pimo
Początkujący

Re: nuvi 250 - czas dotarcia do celu...

Post autor: pimo »

artuditu2 pisze:Po podaniu celu podróży, najpierw zaczęła błędnie podawać czas dotarcia do celu (różnica była rzędu kilku/kilkunastu godzin na terenie Polski)
Czy masz ustawioną kalkulację dla samochódu? Może jednak jest ustawiony pieszy, albo rower?
Ja tak miałem jak nawigacja mi się myliła o kilka godzin i oczywiście nie wiedziałem o co chodzi :?
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
artuditu2
Nowy

Post autor: artuditu2 »

Dzięki za podpowiedź :), okazało się, że ostatnio jak żona była w Brukseli to przestawiła na tryb pieszy :).
Ciekawi mnie tylko, czy te zwisy i ciągłe przeliczanie trasy też wynika z tego trybu pieszego... pewnie też. Dzięki raz jeszcze :)
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

r2d2_2 zawsze możesz posiłkować się resetem. :arrow: Ukryte funkcje nuvi - podsumowanie
Zrób wcześniej kopię wszystkiego na PC.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

Nie wiecie przypadkiem w jaki sposób Nuvi oblicza czas dotarcia do celu?
Czy bierze pod uwagę jedynie dopuszczalne prędkości na odcinku jaki mamy do przejechania, czy również analizuje sposób jazdy na podstawie już przejechanego odcinka drogi i wprowadza poprawkę zależnie od stylu jazdy :?:
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
mc205
Początkujący

Post autor: mc205 »

Miełemm przypadki gubienia się nawigacji pomimo z pewnością dobrych?niezmienianych nastawów. Gubił się biedaczek kilka kilometrów przed celem. Ale to chyba miało związek z włączoną mapą UMP. Teraz tylko na CNE dociera do celu, ale długo sobie kombinuje. Myślę, że historia ciąży mu bardzo a nie była usuwania chyba nigdy. Co do pytania poprzednika to nie sądzę, aby urządzenie miało możliwość wykorzystywania do kalkulacji inne źródło niż mapa.
nuvi 255W, CNE NT 2009.11 ALL
ODPOWIEDZ