Dokładność oznaczeń ulic np. 1B, 3B itd...

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
robert4003
Nowy

Dokładność oznaczeń ulic np. 1B, 3B itd...

Post autor: robert4003 »

Na byłem kilka dni temu nawigację Garmin nuvi 760. Jestem początkujący co chodzi o jej obsługę. Ale zauważyłem ,że nie da się wpisywać oznaczeń ulic liczbowych z literowymi np . Główna 6A tylko można wpisać Główna 6. To jest dla mnie ważne , gdyż oznaczenia tych ulic to są dwa zupełnie inne, oddalone od siebie budynki.
Czy ktoś może mi powiedzieć czy jest to kwestia ustawień w nawigacji ,czy poprostu nie ma takiej opcji ustawienia.
z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: Dokładność oznaczeń ulic np. 1B, 3B itd...

Post autor: wodzirej »

To ani kwestia ustawień w nawigacji, ani obecności takiej opcji ustawienia nawigacji. To kwestia mapy.
Czyli: jeśli dane (np. oznaczenie adresów 1B, 3B itd. są na mapie, to odbiornik GPS (nawigacja) Ci je pokaże. A jeśli danych na mapie nie ma, to nie istnieje odbiornik GPS, który pokaże nieistniejące dane.
Przez analogię: jeśli Twój kumpel na swoim kompie nie ma Twojej ulubionej gry, to za żadne skarby nie zagrasz w tę grę na jego kompie.
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
robert4003
Nowy

Dziękuję za odpowiedź, ale mógłbyś mi jeszcze doradzić co w takim przypadku mogę zrobić. Nie wiem może aktualizować mapę, bo nawet jak wpisuję tylko nazwę miejscowości bez nazwy ulicy bo jej poprostu nie ma tylko numer domu, to też nic nie znajduje.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

robert4003 pisze:Dziękuję za odpowiedź, ale mógłbyś mi jeszcze doradzić co w takim przypadku mogę zrobić.
Zrezygnować z Garmina i przejść na AutoMapę. I mówię to całkiem poważnie, bo to nie jest tylko kwestia map, ale także filozofii platformy. W USA nie bawią się w takie duperele jak dzielenie posesji na "A", "B" czy "J" i dlatego nie wierzę aby kiedykolwiek Garmin wprowadził tego typu usprawnienia.

Zresztą o ile pamiętam w iGO też nie miałem "A", "B" czy "C". Zatem jeżeli to dla Ciebie tak ważne zagadnienie pozostaje przesiadka na PDA z AutoMapą.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
robert4003
Nowy

hmmm.... no tak dzięki za odpowiedź. Tylko ,ze ja mieszkam i kupilem tą nawigację za granicą, więc chyba poprostu z tego co piszecie pozostaje mi zwrócić tą nawigację do sklepu albo używać takiej jaka jest.
Wielkie dzięki i pozdrawiam Robert
Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

Post autor: sikor »

GPS Maniak pisze: W USA nie bawią się w takie duperele jak dzielenie posesji na "A", "B" czy "J" i dlatego nie wierzę aby kiedykolwiek Garmin wprowadził tego typu usprawnienia.
To niedobrze o nich świadczy. Uważam że skoro produkują mapę na Europę, czy Polskę gdzie obowiązują takie oznaczenia, to powinni dostosować się do standardów obowiązujących w danim kraju.......

...bo co gdyby nieakceptowali np. Marszałka Piłsudskiego, to nie będzie na mapie ulic o tej nazwie :?:

ADRES to ADRES

Według mnie to trochę nie halo :evil:
Ostatnio zmieniony 21 cze 2009, 11:07 przez sikor, łącznie zmieniany 1 raz.
nuvi 250W... CNE+GPMapa+UMP-pcPL
Awatar użytkownika
piotrek.sz
Bywalec

Post autor: piotrek.sz »

sikor pisze:
ADERS to ADRES
:) :) :)
Pozdrawiam, Piotrek.

Nuvi 300+ CNE NT 2008+ UMP-pcPl+ GPMapa 2010.3
Nuvi 2495LMT+ CNE NTU 2017.10All+ UMP-pcPl
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

sikor pisze:To niedobrze o nich świadczy .... powinni dostosować się do standardów obowiązujących w danim kraju.......
Jasne. Już się martwią Twoją opinią :D
sikor pisze:...bo co gdyby nieakceptowali np. Marszałka Piłsudskiego, to nie będzie na mapie ulic o tej nazwie :?:
I nie ma. W CNE jest ulica PILSUDSKIEGO.

Od 20 lat mamy wolny rynek. Zatem zawsze możesz dać wyraz swojej dezaprobacie wobec tej czy innej firmy nie kupując ich produktu, a kupując produkt konkurencji. Jak wspomniałem - na pewno "literówki" przy numerach posesji są w AutoMapie (być może, tylko w AutoMapie!) stąd moja rada: sprzedać Garmina, kupić AutoMapę i .... ewentualnie marudzić na PDA Club :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

Jestem od dawna zwolennikiem Garmina, i wcale mi to nie przeszkadza...
...wyrażam tylko swoją opinię na ten temat.

Na tym forum jest wątek "Błędy GPMapy", gdzie duża większość forumowiczów psioczy na producenta....

...czy oni wszyscy mają przejść np. do Automapy bo jest wolny rynek?, niesądzę.

Wydaje mi się że między innymi po to jest to forum żeby dyskutować o taki sprawach, a nie na odwal się napisać:

"jak ci nie pasuje idź do konkurencji" ...śmieszne
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

sikor pisze:...wyrażam tylko swoją opinię na ten temat.
Ja też. Tyle, że ja na temat.
sikor pisze:Na tym forum jest wątek "Błędy GPMapy", gdzie duża większość forumowiczów psioczy na producenta....
Po to jest właśnie tamten wątek - żeby psioczyć. Bo tam zaglądają przedstawiciele producenta mapy i jest nadzieja, że wskutek naszego psioczenia coś poprawią, a Twój post w bieżącym wątku to zupełnie inna bajka. On nie wnosi (do wyjaśnionej zresztą sprawy) niczego nowego. Dzięki Twojemu postowi Robert na pewno nie odnajdzie ulicy Przemysława 15C. Ani dziś, ani jutro.
sikor pisze:"jak ci nie pasuje idź do konkurencji" ...śmieszne
Będzie mniej śmiesznie jak napiszesz do Garmina, że chcesz odnaleźć ulicę Przemysława 15C, a oni Tobie odpiszą że za rok będzie taka możliwość i Ty podzielisz się z nami taką informacją. Póki co - niestety jedyna rada dla Roberta, który chce szukać adresów wraz z litekami przy numerach jest taka jaką udzieliłęm w pierwszym poście: Zrezygnować z Garmina i przejść na AutoMapę. I wcale nie widzę w tym niczego śmiesznego, to konkretna i na dzień dzisiejszy jedyna słuszna odpowiedź na pytanie: "co w takim przypadku mogę zrobić?" :( No jest też inna możliwość, którą jak rozumiem wybrał ostatecznie Robert - można się ..... obyć :)
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
sikor
Początkujący

Dokładnie, można się obyć bez literek przy numerkach :lol:
...ja to robię od 2007 roku :wink:

Zawsze można napisać że na obrysach budynków jest numeracja wraz z literkami :lol:

Nie ma co się kłucić,

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Howgh :wink: :D
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Np na moim osiedlu w Poznaniu, Automapa ma literki przy numerach klatek.
Tyle, że od wersji 4.0 ( ba taką używałem kiedyś).. do wersji obecnej .. te literki są poustawiane kompletnie odrotnie A-Z = Z-A :)
wiencek
Początkujący

Post autor: wiencek »

GPS Maniak pisze:W USA nie bawią się w takie duperele jak dzielenie posesji na "A", "B" czy "J" i dlatego nie wierzę aby kiedykolwiek Garmin wprowadził tego typu usprawnienia.
Eee tam, chyba jednak gryzie ich sumienie :wink:

W Nuvi 760 przy włączonej GPMapie lub CNE gdy wpisujemy numer budynku to widzimy taki oto obrazek
Obrazek
No i jak widać nie da rady wpisać tam żadnych literek, ale....

...brygada UMP-pcPL shakowała platformę ;-) i gdy włączymy UMPę to do wyboru już mamy literki
Obrazek

klikamy A i wpisujemy literki

Obrazek
no, na razie tylko A ale prace trwają.... :mrgreen:

Czy ktoś wie co jest na rzeczy?
60CSx, Nüvi 760, DriveLuxe 50 + CNE, UMP-pcPL, TOM navi
ODPOWIEDZ