Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
pimo
Początkujący

Re: Vista HCx - wyszukiwanie adresu na wielu mapach równocześnie

Post autor: pimo »

Oczywiście Lechu mam tą świadomość :)
Raczej chodziło o to, czy jednak dałoby się zmieniać ten priorytet używając Gmaptoola.
Jeśli tak to osoby używające GPmapy i UMP-pcPL miałby możliwość szukania adresu po GPmapie.
Postaram się zbadać tą sprawę jak tylko znów odzyskam dostęp do swojego komputera.
Vista HCx + UMP-pcPL topo + Topo_PL_100
nüvi 205 + UMP-pcPL
pimo
Początkujący

Witam,
Sprawdź, czy może kolejność map w pliku ma wpływ na wybór mapy do wyszukiwania.
Zgodnie z zaleceniem Popeja rozpocząłem testy. Rezultat jest trochę zaskakujący więc postanowiłem sie nim podzielić:

SETUP
Hardware:
Vista HCx (Firmware v3.00)

Software:
Gmaptool z lini komend

Mapy:
UMP pcPL topo (28.05.2009) - nie wiem czy to jest wersja NT czy NIE NT
CNE - NT
GPmapa - NIE NT
i inne

Testy:
// 2 mapy
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img UMP GpMapa - Adresy GPmapa
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img GpMapa UMP - Adresy UMP
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img CNE GpMapa - Adresy GPmapa
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img GpMapa CNE - Adresy CNE
// Po tych 4 testach byłem przekonany, że adresy są wyszukiwane po ostatnim argumencie.

// 3 mapy
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img CNE GpMapa UMP - Adresy UMP
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img UMP GpMapa CNE - Adresy CNE
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img GpMapa UMP CNE - Adresy CNE
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img GpMapa CNE UMP - Adresy UMP
// Do tej pory adresy są wyszukiwane po ostatnim argumencie.
// A teraz dziwne przykłądy - przy trzech mapach, GPmapa na ostatnim argumencie nie działa.
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img UMP CNE GpMapa - Adresy CNE !!!!
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img CNE UMP GpMapa - Adresy UMP !!!!

// Więcej map
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img GPSWielkopolska Topo_PL_100 Warstwice UMP GpMapa - Adresy GpMapa
F:\gmt\gmt.exe -j -o F:\gmt\Vista\gmapsupp.img GPSWielkopolska Topo_PL_100 Warstwice UMP CNE GpMapa - Adresy CNE, znów GpMapa nie działa

Moje wnioski z powyższych testów.
Adresy zazwyczaj są wyszukiwane po ostatnim argumencie podanym do gmaptoola.
Podejrzewam, że wyjątki są zawiązane z wersjami NT i nie NT.
Jak na razie nie udało mi się użyć tych trzech map jednocześnie (CNE GpMapa UMP) i mieć adresy z GpMapy.
Czy ktos ma może jakieś komentarze?

Pozdrawiam
Piotrek

P.S. Wszystkie testy wykonane co najmniej 2 razy.
nüvi 205 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

pimo pisze:Czy ktos ma może jakieś komentarze?
Mam komentarz chociaż jest on nieco OT, nieco w oderwaniu od Twoich testów: ciśnie się na usta dość popularne ostatnio na Garniaku sformułowanie: "Marny Garmin" :? To naprawdę wstyd aby takiego buga nie potrafili (nie chcieli?) usunąć przez kilka lat funkcjonowania odbiornika na rynku.

Co ciekawe, pomimo że Rino należy zaliczyć raczej do "klasycznych", a nie "nowoczesnych" outdoorowców to jednak problem adresów tu nie istnieje. Najzwyczajniej w świecie działa w nim opcja "Wybierz Mapę". Znaczy: można zrobić dobry firmware :oops:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
pimo
Początkujący

Znaczy: można zrobić dobry firmware
Podmiana firmware na Nuvi jest przez osoby na forum opanowana.
Zastanawiam się jak trudno by było poprawić firmware na Vistę HCx.
Pisałem kiedyś już kod na urządzenia embedded, ale zawsze miałem pełną dokumentację.
Więc na razie nie wiem jak się za to zabrać.
Wszystkie osoby posiadające jakiekolwiek informację prosiłbym o jakieś info na forum lub wiadomość.
nüvi 205 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Post autor: Scubany »

Witam wszystkich jako nowy użytkownik forum :)

Mogę dodać od siebie że podobny problem jest w GPSMAP 60Csx i też byłbym bardzo zainteresowany rozwiązaniem.
Zależy mi właśnie by główne wyszukiwanie było z GPMapy TOPO.

Wgrywając zestaw GPMapa TOPO, UMP-pcPL Topo, TOPO 100 PL odbiornik szuka domyślnie z GPMapy a po przeniesieniu kursora na teren innego kraju niż Polska wyszukiwał z regionu Polska-UMP (takie rozwiązanie by mnie satysfakcjonowało, ale niestety nie działa po dołożeniu do tej paczki innych map). Nie pamiętam kolejności tych map
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)
Motywator wysiłku fizycznego - Forerunner 305

Był:
GPSmap 60CSx + GPMapa TOPO 2009
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Korzystając z http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=5 ... tlania+map wpadłem na pomysł by sprawdzić działanie priorytetu mapy i parametrów TRE.

Testy przeprowadziłem dosyć niedbale z powodu braku czasu, więc proszę o weryfikację poniższych wiadomości na innych mapach czy odbiornikach.

Moim celem było utworzenie zestawu map przy działającym wyszukiwaniu z GPMapy TOPO. Okazało się, że odpowiednio modyfikując parametry TRE (dokładnie 3 parametr TRE) można wymusić nie tylko kolejność wyświetlanych map ale także wyszukiwanie.

Oto mój zestaw:
GPMapa Topo 2008 - 22
Slovakia TOPO v2 - 21
TOPO Czech 2 PRO - 20
Topo PL 100 - 19
UMP-pcPL topo - 16
UMP-pcPL - 15

Po myślniku znajduje się 3 parametr TRE

Ważne było by nadać każdej mapie inny TRE i by dla najważniejszej mapy był mniejszy od 23 (Gdy się ustawi 23 dla GPMapa Topo to w Polsce wyszukuje po UMP). Podobnie ważna jest kolejność "sklejania" map w GMapTool (korzystałem z windowsowskiej wersji a nie z linii poleceń). Najprawdopodobniej zachodzi zależność o której pisał Pimo -
...adresy są wyszukiwane po ostatnim argumencie...
Piszę najprawdopodobniej, gdyż raz udało mi się zrobić tak by GPMapa nie była "sklejana" jako ostatnia, a mimo to wyszukiwanie działało po GPMapie. Później jednak nie potrafiłem tak zrobić...

Żeby wyszukiwać z mapy Słowacji czy Czech trzeba kursorem "głęboko wjechać" w te państwa bo w niektórych miejscach można szukać tylko, w moim przypadku, po GPMapie TOPO. Ogólnie trzeba tak trochę "na czuja" szukać miejsca w którym pokaże nam się inny region niż GPMapy. Podobnie sprawa wygląda z mapą UMP - kursor poza tereny innych map i mamy szansę (bo czasem właśnie wchodzi znów region GPMapy) korzystać w wyboru regionów z mapy UMP.

Podsumowując - wszystko należałoby jeszcze dokładnie przetestować, na co ja nie mam obecnie czasu.

Mam nadzieję że te informację się przydadzą - bawiłem się z tym na GPSmap60Csx z firmware 3.92 by PouchX. Pisząc powyżej GPMapa miałem ma myśli GPMapę TOPO.

Pozdrawiam serdecznie
Aktualnie:
Motywator wycieczek wszelakich - GPSmap 62s + różniste mapki (UMP-pcPL topo, mapy GPS Maniak'a)

Był:
pimo
Początkujący

Bardzo ciekawe eksperymenty.
Scubany pisze:wszystko należałoby jeszcze dokładnie przetestować, na co ja nie mam obecnie czasu
Jak tylko w weekend znajdę czas to sprawdzę to na mojej Viście HCx
nüvi 205 + UMP-pcPL
pimo
Początkujący

Potwierdzam doniesienia Scubany'ego. Modyfikując parametry TRE można wymusić, na której mapie ma odbywać się wyszukiwanie.
Moje eksperymenty dawały różne rezultaty, ale co działa na pewno:
Ustawiamy 3 parametr TRE jak opisał Scubany. Po czym do gmaptoola podajemy mapy w kolejności zgodnie z tym parametrem.
nüvi 205 + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Scubany
Początkujący

Dokładnie jak napisał Pimo
Po czym do gmaptoola podajemy mapy w kolejności zgodnie z tym parametrem.
Inaczej możemy mieć problemy z szukanie w innych regionach - np. najeżdżamy głęboko na Słowację a tam nie ma żadnego regionu...

(zauważyłem dziś rano jak próbowałem w moim 60CSx znaleźć dane adresowe ze Słowacji w Slovakia TOPO)

No to dzięki wspaniałemu oprogramowaniu jakim jest gmaptool obeszliśmy problem którego Garmin nie potrafił? (nie wierzę, chyba bardziej nie chciał...) rozwiązać. Co prawda jest trochę roboty, ale grunt że działa :)

Dzięki Pimo za poświęcony czas na weryfikację moich eksperymentów
Aktualnie:

Był:
ODPOWIEDZ