Jak zmniejszyć pobór energii

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Re: Jak zmniejszyć pobór energii

Post autor: krusz »

Czytając wasze posty wygląda na to że moją ładowarką (GP) niszczę akumulatory :) Ale trudno, 4 nowe kosztują 30zł, ładowarka 700ka 4xtyle niestety...
Colorado 300 + GPMapa TOPO + inne mapy...
BoDro
Bywalec

Post autor: BoDro »

nawet jeśli nie wyznajesz voodoo, to możesz przetestować metodę regeneracji "na morsa", opisaną w połowie poniższego artykułu :-)

http://softgsm.pl/readarticle.php?article_id=59

wczesną wiosną moje stare Forevery 2,2 Ah w cyfraku pozwalały zrobić góra kilkanaście fotek. Niewątpliwie relatywnie niskie, wiosenne temperatury dodatkowo wpływały na małą wydajność starych aku.
Potraktowałem je więc zamrażarką. Efekty mnie zaskoczyły: np. ostatnie dwa ładowania to po 150 fotek na sesję...
Nie wiem, czy ta regeneracja na długo przywróciła aku do życia - zobaczymy :-)
Bogdan
Legend C
SP2BZW

Post autor: SP2BZW »

Kuba kiedyś pisał na forum o tej metodzie :wink:
w.p.
Początkujący
Kontakt:

Post autor: w.p. »

Przeglądając wypowiedzi w tym wątku, a także w innych wątkach, poświęconym akumulatorkom na tym forum oraz na innych forach (fotograficzne, telefoniczne, rowerowe), wyciągam następujące wnioski:

- Akumulatorki wszystkich "markowych" producentów o podobnej pojemności i wyprodukowane w podobnym czasie zachowują się w podobny sposób

- Istnieją teorie, opisujące sposoby ładowania, rozładowywania, pielęgnowania akumulatorków, poparte badaniami naukowymi oraz analizą zjawisk fizykochemicznych, występujących w chemicznych źródłach energii. Nie stwierdzono występowania w przyrodzie akumulatorków, które zachowywały by się dokładnie tak, jak głosi teoria.

- Nie należy kupować i używać akumulatorków, których cena w rażący sposób odbiega od cen "markowych" producentów lub gdy ich deklarowana pojemność jest większa od pojemności ogólnie spotykanej (na dziś 2,7Ah).
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Co do ladowarki, to jakis czas temu kupilem BC-900 za cene rzedu 100-130 PLN
Zysk z takiej ladowarki jest podwojny:

1. Zbyt mocna ladowarka ma tendencje do niedoladowywania baterii. innymi slowy nie dosc, ze baterie zyja krocej, to jeszcze od poczatku maja gorsze parametry... Oczywiscie im mniejsza pojemnosc nominalna baterii, tym problem wiekszy. Majac mozliwosc ustawienia parametrow, mozesz wplynac na ich zywotnosc
2. Taka ladowarka laduje kazdy akumulator z osobna, do tego mozesz sprawdzic ich pojemnosc. czasem jest tak, ze jeden akumulatorek padnie i caly zestaw chodzi ponizej swoich mozliwosci... znajac indywidualne pojemnosci mozesz lepiej dobrac akumulatory w zestaw.
Awatar użytkownika
lukson
Początkujący

Post autor: lukson »

krusz pisze:wygląda na to że moją ładowarką (GP) niszczę akumulatory Ale trudno, 4 nowe kosztują 30zł
To że akumulatorki się „niszczą” samo w sobie nie jest problemem, raczej trzeba by się zastanowić z czym to się wiąże, oprócz tych 30zł.

Zazwyczaj jest tak że zanim kupimy nowe akumulatorki, to najpierw stare muszą ileś razy zadziałać zdecydowanie krócej niż się spodziewaliśmy, a na koniec zaliczyć „efektowną” klapę gdzieś w terenie, a zwykle w zimie.
Ładowarka (np. typu BC700) ma ten plus że wiesz na czym stoisz, znasz aktualną pojemność akumulatorków, wiesz że działają one w pełni swoich możliwości.
Jeśli któryś się „zepsuł” i ma zdecydowanie niższą pojemność od reszty zestawu, to możesz go zidentyfikować i odstawić, zamiast podchodzić z nieufnością do całego zestawu czy też go wymieniać (pisał o tym Kwieto i mi również się tak zdarzyło, więc pewnie to nie taka rzadkość).

Oprócz kwestii finansowej (gdzie i tak większa kwota wydana na ładowarkę może stopniowo się zwracać przez odświeżanie starszych aku. i zachowywanie najbardziej sprawnych), bardziej zwracam uwagę na kwestię jakości spełniania powierzanych akumulatorkom zadań, czyli pewności posiadanego sprzętu. 8) :D
Pozdr
Ostatnio zmieniony 25 cze 2009, 08:25 przez lukson, łącznie zmieniany 1 raz.
Oregon 400t, Oregon 550t, Fenix 6X pro
stepow
Nowy
Kontakt:

Post autor: stepow »

Dodam jeszcze że ładowarki BC-700 i BC900 mają bardzo przydatną metodę pojemności, działa to tak że ładowarka rozładowuje poszczególne akumulatory zadanym prądem np. 100 mA, znając czas rozładowania np. 25 godzin możne określić pojemność ogniw.
Prosta rzecz a cieszy. Można sobie dobrać zestawy akumulatorów o możliwie zbliżonej pojemności.
Korzystam też z funkcji odświeżania ogniw które leżą sobie przez dłuższy czas nieużywane, wkłada się do ładowarki i po kilku dniach odzyskują sensowną pojemność. Do GPS używam czteroletnie Energizery odświeżane w ten sposób (w aparacie fotograficznym nie dają już rady ze względu na znacznie większy chwilowy pobór prądu).

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
Garmin Vista HCx
http://www.stepow.pl/
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

No mnie przekonaliście już dawno, powiedzcie to mojej żonie :D
Awatar użytkownika
saper
Bywalec

Post autor: saper »

No to dawaj Ją na gg. :D
Nuvi 760, Oregon 300 nuMaps Lifetime + ostatnia GPMapa, HTCwildfire + 3-oś kompas, Navigon, Rmaps.
Samsung Galaxy tab p-1000 + mapamap PL-2011Q3
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Nie ma szans, ma już alergię na słowo ładowarka i wszelkie jej synonimy. :)
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Powiedz jej, ze chodzi o urzadzenie kondycjonujace...
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Spróbuj przeforsować opcję zakupu łączonego: ładowarka + sukienka (ładowarka + buty) ... .
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Pomysł z sukienką + ładowarka gratis* całkiem dobry.

*koszt przesyłki zestawu ok. 160zł
Awatar użytkownika
lukson
Początkujący

Post autor: lukson »

Witam,
nasunęły mi się jeszcze takie pytania w temacie poboru energii:
1) Czy wyjmując kartę pamięci na której są rzadko używane mapy, i korzystając tylko z wbudowanej pamięci, wydłuży się czas działania GPS-a (np. Oregona 400t) ?
2) Czy użycie szybkiej karty, np. klasy „6”, wydłuży czas działania GPS-a, w porównaniu do sytuacji ze najzwyklejszą, najtańszą kartą microSD/SDHC (np. w LegendzieHCx który nie ma pamięci wbudowanej)?
Pozdr.
Oregon 400t, Oregon 550t, Fenix 6X pro
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Jak długo trzymają akumulatorki 2700 po naładowaniu (chodzi mi o efekt samorozładowania)? Nie wiem czy jest sens ładować je po weekendowej wycieczce jeśli następną mam w planie dopiero za tydzień albo dwa.
ODPOWIEDZ