Powiem tak: jak Energizery i Sanyo były nowe to po pół roku leżenia ogniw w szufladzie nie zauważałem ich samorozładowania. Teraz jak mają blisko 4 lata ładuję je przed każdym planowanym użyciem
Pozdrawiam,
No i właśnie z tego powodu na rynku pojawiły się takie wynalazki jak Eneloop: aby długo trzymały.krusz pisze:Jak długo trzymają akumulatorki [...] (chodzi mi o efekt samorozładowania)?
No powstały, powstały, ale mają "tylko" 2000mAh, więc będę je brał tylko jako rezerwowe.sdsyc pisze:No i właśnie z tego powodu na rynku pojawiły się takie wynalazki jak Eneloop: aby długo trzymały.krusz pisze:Jak długo trzymają akumulatorki [...] (chodzi mi o efekt samorozładowania)?
Tak jak pisze asandrzej - oddaj je do auchana, czy innego tesco. One mają (przynajmniej w auchanie u mnie tak jest) pojemniki gdzieś w okolicach punktu obsługi klienta - wrzucasz i idziesz dalejstepow pisze:Tak przy okazji - co robicie ze starymi ogniwami?
Jednak lepiej kupować akumulatory "firmowe"krusz pisze:A no to fajnie, ja mam forevery 2 letnie (tzn. miałem bo wywaliłem je już)
po pierwsze powinny być kosze na tego typu rzeczy w sklepach elektrotechnicznych. Po drugie - jeśli masz niedaleko na Politechnikę Wrocławską, to są na niej w kilkunastu co najmniej miejscach wydzielone specjalne kosze na zużyte baterie, z których możesz skorzystać.stepow pisze: Tak przy okazji - co robicie ze starymi ogniwami? (Zna ktoś sprawdzone miejsce we Wrocławiu?).
Mam świadomość że daje to dobre rezultaty, ale przy takich ograniczeniach powstaje pytanie po co w ogóle "na stałe" włączony GPS?xcmichal pisze: -wylaczyc lub zmiejszyc czestotliwosc zapisu sladu (duzo zjada)
-wylaczyc kompas
-mapa w trybie "Polnoc gora'
-mapa z mozliwie najmniejsza iloscia szczegolow
- no i oczywiscie brak podswietlenia
Żeby mieć tracklogGPS Maniak pisze: po co w ogóle "na stałe" włączony GPS?![]()
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Dlatego do dziś nie rozumiem, dlaczego w odbiornikach Garmina (poza Oregonem) nie ma możliwości wyłączenia ekranu.Azzie pisze:Żeby mieć tracklog