GPmapa TOPO czy jest sens kupić ?

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Louis
Początkujący

GPmapa TOPO czy jest sens kupić ?

Post autor: Louis »

Witam, chcę kupić 60csx. Mam wątpliwość czy warto kupować go z mapą TOPO. Wieczorem długo czytałem to forum. Potem spałem - krótko, ale nawet mi się śniło, że czytam dalej. Efekt taki, że już nie wiem co czytałem a co mi się śniło :mrgreen:

Potrzebuję mapy w teren, na rower, motocykl, koń, pieszo. Z tego co czytałem/śniłem, to ten software ma i zwolenników jak i "zwolenników inaczej". Możecie mi pomóc w podjęciu decyzji ? Przeszukuje to forum ale "TOPO" to tak popularne tu hasło, że ciężko coś wyłuskać.
Awatar użytkownika
jack
Początkujący

Re: GPmapa TOPO czy jest sens kupić ?

Post autor: jack »

jeśli śniłeś o gpmapie topo to nie warto, lepiej używać darmowych map - są bardziej szczegółowe
Louis
Początkujący

jack pisze:jeśli śniłeś o gpmapie topo to nie warto, lepiej używać darmowych map - są bardziej szczegółowe
Tylko, że darmowe mapy póki co nie pokrywają chyba obszaru całego kraju, więc tam gdzie ich nie ma lepsza chyba nawet ta GPMapa TOPO niż nic albo niż zwykła GPMapa?
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

Decyzję czy warto czy nie musisz podjąć samemu. Ale w podjęciu tej decyzji może pomóc Ci następujący wątek na forum:
:arrow: GPMapa Topo - po konferencji prasowej.
oraz artykuł GPSManiaka:
:arrow: GPMapa TOPO v.2 (XII 2008)
Jednak jeśli się zdecydujesz na zakup to poczekaj chwilę bo podobno w lipcu ma wyjść nowa wersja GPMapy Topo (?)
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Louis
Początkujący

Dzięki trochę poczytałem (ponownie :) ) . Oświećcie mnie proszę jeszcze w jednej kwestii czy Topo_PL_100 obejmuje obszar całego kraju ?
Awatar użytkownika
Ajger
Bywalec

Post autor: Ajger »

No niestety nie.
Topo_PL_100.JPG
Pozdrawiam Jano

Garmin: Oregon 600, GPSMap 62s, w szufladzie: eTrex, Foretrex 201, Quest, StreetPilot, był: GPSMap 60CSx, Colorado 300, GPSMap 76 CS
Smartphone: Samsung Xcover 3, Automapa, c:geo, Locus Pro
Obrazek
w.p.
Początkujący
Kontakt:

Post autor: w.p. »

Louis pisze:Potrzebuję mapy w teren, na rower, motocykl, koń, pieszo.
A w jakich okolicach będziecie jeździć z tym koniem na rowerze ;)??
Ja oceniałem mapy w następujący sposób: zainstalowałem MapSource oraz mapy biorące udział w ocenie, czyli UMP_pcPL, Topo_100, GPMapę-Topo. Następnie wytypowałem kilka rejonów, w których planuję w najbliższym czasie wędrować (przykładowo: Roztocze, Pogórze Przemyskie, Suwalszczyzna). Każdy z tych rejonów obejrzałem na wszystkich mapach. Wyciągnąłem wnioski.
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

Louis pisze:Potrzebuję mapy w teren, na rower, motocykl, koń, pieszo.
To nie jestem pewny, czy akurat 60-ka jest optymalnym rozwiązaniem :">

Co do mapy - GPMapa Topo ma swoje zalety, ma też wady.
Z tego co wiem, mamy w jej przypadku dość dobrą bazę POI, tudzież innych obiektów turystycznych (np. wyciągi narciarskie)
No i jest to "zwykła" GPMapa + dane terenowe, więc masz też w komplecie mapę drogową.
Atutem (przynajmniej dla mnie) są dane DEM umożliwiające plastyczne odwzorowanie terenu (plastyka terenu tylko w odbiornikach typu Colorado/Oregon).

Minusem jest to, że do mapy turystycznej z prawdziwego zdarzenia jest jej jeszcze dosyć daleko... Jest wiele map przyzwoitych map turystycznych, jeśli masz szczęście i Twój region jest nimi objęty, może się okazać, że kupować GPMapy nie ma sensu.
Louis
Początkujący

Mieszkam na Wyspie Wolin, tak więc tego obszaru niekomercyjne mapy nie obejmują. Z tym, że własny teren to ja akurat dobrze znam, a map to raczej będę potrzebował na obcym terytorium ;)

Im więcej czytam tym bardziej się przekonuje do elitarnego zestawu dla konesera czyli papierowa mapa + kompas :?
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Louis pisze:Mieszkam na Wyspie Wolin, tak więc tego obszaru niekomercyjne mapy nie obejmują.
Zobacz, może coś da się kupić:
http://www.um-zachodniopomorskie.pl/index.php?k=272
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Louis
Początkujący

Spider pisze:Jednak jeśli się zdecydujesz na zakup to poczekaj chwilę bo podobno w lipcu ma wyjść nowa wersja GPMapy Topo (?)
Czy to znaczy, że kupując GPMapa TOPO v.2 nie będę miał prawa do bezpłatnej aktualizacji do nowszej wersji :?:
Awatar użytkownika
Spider
Radny
Kontakt:

Post autor: Spider »

W tej chwili na to pytanie odpowie Ci tylko chyba Excel:
http://gpmapatopo.pl/pl/pomoc/kontakt
Garmin: GPSMap 66s
Android: Xiaomi Redmi 4X

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Trochę już odpowiedział:
"W przyszłości aktualizacje map, czy też kolejne jej wersje, udostępniane będą raz w roku. Aktualizacje GPMapy Topo są aktualizacjami płatnymi i nie obowiązuje w ich przypadku procedura subskrypcji, jak ma to miejsce w przypadku GPMapy w wersji drogowej."

http://garmin.pl/tech/index.php?mod=new ... ct=article
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

zanim kupisz sprawdź czy interesujące cię mapki nie znajdują się tu:
http://mapcenter.cgpsmapper.com/
http://mapcenter2.cgpsmapper.com/
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Post autor: krusz »

Od niedawna w sumie używam gps-a, ale w polskich górach używam raczej mapy TOPO Garminowskiej, ma cieniowanie, bogatą bazę POI, obsługę dróg... Mapę GPS Maniaka w połączeniu z którąś darmową (na jednej był tylko jeden szlak z interesujących mnie a na drugiej - drugi :) ) używałem ostatnio przy wejściu Wielką Raczę od Słowacji. Tutaj wychodzą minusy mapy garmina - "ucina" się na granicy... To samo jest w Tatrach Słowackich. Szczerze mówiąc w Polsce wolę GPmapę TOPO (niekoniecznie potrzebuję widzieć gdzie są ścieżki i cieki wodne, zawsze jakaś się znajdzie, wystarczy że wiem gdzie jestem, bo zawsze mam mapę papierową która daje mi pogląd na całą okolicę ze wszystkimi szczegółami) ale tylko z tą mapą (bez TOPO_100 czy innych niekomercyjnych) kiepsko by było :)
Colorado 300 + GPMapa TOPO + inne mapy...
ODPOWIEDZ