Miałem GPMape 3 - kupiłem GPMape 2007.2 .... chyba żałuje.

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.

Moderatorzy: frasun, wojtek, Artur, sdsyc, Alf/red/

Miałem GPMape 3 - kupiłem GPMape 2007.2 .... chyba żałuje.

Postprzez Wojtek Szydlowski » So, 01 wrz 2007 18:03

Pierwsza jazda z mapą: trasa Warszawa - Biała Podlaska. Trójka zawsze prowadziła po sznurku, włączam nawigację 5-ką, wszystko ok, ale ... zaraz za Warszawą, mapa kaze zjechac na jakis objazd - ominąć zupełnie kilkanascie kilometrów międzynarodowej drogi A2 i jechac jakimiś drogami miernej jakosci. I uparcie przez kilkanaście kilometrów, mapa chce koniecznie zjechać z A2 na rzecz dróg gruntowych! To przeciez jedna z głównych dróg Polski. Wracając, w samej w-wie na trasie 20 km zauwazyłem co najmniej kilka drobniejszych błędów. Reasumując... troche jestem rozczarowany. Kupiłem mapę licząc na dobrą nawigację a nie tylko na kilkaset planów miast, w których i tak zapewne nigdy nie będę. Trochę żenujące jest to, ze na jednej z podstawowych dróg Polski pomylono klase drogi, lub to, ze na trasie W-wa - Lublin nie ma wiaduktów, które wybudowano co najmniej 1,5 roku temu i przynajmniej 2 razy na tej trasie mapa głupieje i prowadzi jakąś idiotyczną trasa w powietrzu. Sorry za dość ostry ton, ale po przesiadce z 3-ki na 2007.02 oczekiwałem mniejszych rozczarowań

wojtek
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1089
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18

Postprzez popej » So, 01 wrz 2007 18:44

To zapewne kwestia ustawień w odbiorniku. Ustaw samochód i najkrótszy czas, powinno wyliczyć poprawnie.

Inna sprawa, że wyliczenia GPS zwykle nie pokrywają się z tym, jak ja chciałbym jechać. Zawszę wolę sprawdzić, co wyliczył i ewentualnie dołożyc jakiś punkt via.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Wojtek Szydlowski » So, 01 wrz 2007 18:55

popej napisał(a):To zapewne kwestia ustawień w odbiorniku. Ustaw samochód i najkrótszy czas, powinno wyliczyć poprawnie.



Wlasnie tak mam ustawione. Jesli mozesz - sprawdź prosze, czy u Ciebie tez tak sie kalkuluje trasa Warszawa - Terespol. Dzięki serdeczne

wojtek
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1089
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18

Postprzez popej » So, 01 wrz 2007 20:24

LOL. Miedzy Sulejówkiem a Mińskiem Mazowieckim, na zachód od miejscowości Wielgolas Brzeziński, droga E30 staje się 2-pasmowa, przy czym oba pasma prowadzą na Warszawę. W drugą stronę nie da się przejechać :-)

Poza tym błędem, reszta trasy wygląda poprawnie.
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Postprzez Ciutnik » So, 01 wrz 2007 20:25

Wojtek Szydlowski napisał(a):sprawdź prosze, czy u Ciebie tez tak sie kalkuluje trasa Warszawa - Terespol

Witam. Z ciekawości sprawdziłem. Faktycznie jest jakiś babol na mapie. GPMapa 5.0.a2 za żadne skarby nie chce przejechać w stronę Terespola dwupasmowym odcinkiem pomiędzy miejscowościami Brzeziny i Wielgolas Brzeziński gdyż - jak mi się wydaje - oba pasy są oznaczone (na krótkim odcinku) jako jednokierunkowe... w stronę Wawy :)

EDIT: Popej - byłeś o sekundy szybszy :D
Ostatnio edytowano So, 01 wrz 2007 20:34 przez Ciutnik, łącznie edytowano 1 raz
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30
Avatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec
 
Posty: 159
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:19
Lokalizacja: Wawa (2oo Zone)

Postprzez Wojtek Szydlowski » So, 01 wrz 2007 20:33

Dzieki. Zgłosiłem bład do autorów. Moze w kolejnej edycji poprawią - chociaz, jestem raczej sceptyczny :-( .A! Byłbym w tym narzekaniu zapomniał, ze z nowymi TYP-ami dróg wytrzymałem jeden dzień. Nie da sie z tym jezdzic, od razu wróciłem do "starego" wyglądu. Ok, już dość na dzisiaj narzekania. Jest tez pozytyw - jest w końcu plan Sanoka - za tydzień jade w Bieszczady i przyda mi sie nawigacja do "Zamku' :)

pozdrawiam i dzieki Wam za testy
wojtek
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1089
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18

Postprzez Ciutnik » So, 01 wrz 2007 20:58

Wojtek Szydlowski napisał(a):Moze w kolejnej edycji poprawią - chociaz, jestem raczej sceptyczny :-(

Bądźmy dobrej myśli. Błędy natury czysto technicznej poprawiają. W końcu nie wymaga to od producenta weryfikacji danych na miejscu, tak jak to może mieć miejsce z błędami i brakami kartograficznymi. A nawet pamiętam, ze kiedyś zgłosiłem jakąś literówkę w nazwie miejscowości i poprawili przy najbliżej edycji mapy :)

Wojtek Szydlowski napisał(a):za tydzień jade w Bieszczady

O? Dokładnie za tydzień i ja tam jadę (Tarnawa Niżna i może Wołosate) aż na 10 dni co już teraz cieszy mnie niezmiernie! Pogoda - odpukać - ma być złotopolskojesienna :D
Maciej 'Ciutnik' Woźniak ::: 276c + eTrex 30
Avatar użytkownika
Ciutnik
Bywalec
 
Posty: 159
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 15:19
Lokalizacja: Wawa (2oo Zone)

Postprzez Wojtek Szydlowski » So, 01 wrz 2007 21:06

Wojtek Szydlowski napisał(a):za tydzień jade w Bieszczady

O? Dokładnie za tydzień i ja tam jadę (Tarnawa Niżna i może Wołosate) aż na 10 dni co już teraz cieszy mnie niezmiernie! Pogoda - odpukać - ma być złotopolskojesienna :D[/quote]

Ja w okolice Baligrodu, na 8 dni. Juz tylko tym żyje :) Co od GPMapy - ciesze sie, ze ją mam - mam nadzieje, ze wykupiona aktualizacja da mi satysfakcję w postaci poprawionej trasy praca - dom... :) To juz byloby coś!

pozdrawiam serdecznie
wojtek
Wojtek Szydlowski
Bywalec
 
Posty: 1089
Dołączył(a): N, 18 mar 2007 23:18

Postprzez papillon » So, 01 wrz 2007 21:15

Również potwierdzam na krajowej 2 jest błąd wystarczy wyznaczyć trasę z W-wy np do Siedlec i niezależnie od ustawień, komputera lub odbiornika trasa na siłę kieruje na objazd drogami gruntowymi aż do Mińska. W GPmapa 4 tego nie miałem, w kierunku siedlec jeżdżę kilka razy w roku.
Wydaje mi się, że błąd powstał podczas aktualizacji tej trasy, gdyż od niedawna przed Mińskiem wybudowali rondo.
Co ciekawe trasa od Mińska do W-wy przebiega prawidłowo.
Również trochę się zawiodłem, gdyż była to pierwsza trasa którą jechałem po aktualizacji GPMapy z 4 na 2007.2

pozdr
Pozdrawiam, Papillon papillon@konto.pl
DriveSmart 61, Oregon 600
były: nüvi 3760, StreetPilot 7200, GPSMap 60cs, Becker Professional .6
papillon
 
Posty: 74
Dołączył(a): Śr, 01 sie 2007 1:22
Lokalizacja: Mokotów/Mniszew

Postprzez PouchX » So, 08 wrz 2007 21:54

Jeśli ma to czytać IMAGIS i chcą to potraktować poważnie, to proponuje założyć osobny wątek w którym będą same przykłady ze screenami lub szczegółowymi opisami błędu. Żadnych zbędnych komentarzy itp.
Ostatnio edytowano So, 08 wrz 2007 23:00 przez PouchX, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Postprzez frasun » So, 08 wrz 2007 22:58

PouchX napisał(a):Jeślim na to czytać IMAGIS i chcą to potraktować poważnie, to proponuje założyć osobny wątek w którym będą same przykłady ze screenami lub szczegółowymi opisami błędu. Żadnych zbędnych komentarzy itp.

All right...
Już wycinam do wątku Błędy GPMapa5a2.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
frasun
Radny
 
Posty: 3775
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:34


Powrót do Na drodze

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości