Jak zmniejszyć pobór energii

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
stepow
Nowy
Kontakt:

Re: Jak zmniejszyć pobór energii

Post autor: stepow »

Musisz sobie poeksperymentować.
Powiem tak: jak Energizery i Sanyo były nowe to po pół roku leżenia ogniw w szufladzie nie zauważałem ich samorozładowania. Teraz jak mają blisko 4 lata ładuję je przed każdym planowanym użyciem :-) jeszcze nigdy mnie nie zawiodły ;-)

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
Garmin Vista HCx
http://www.stepow.pl/
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Post autor: krusz »

A no to fajnie, ja mam forevery 2 letnie (tzn. miałem bo wywaliłem je już) to mam wrażenie że nie miały już nawet połowy pojemności a rozładowywały się bardzo szybko.
Colorado 300 + GPMapa TOPO + inne mapy...
stepow
Nowy
Kontakt:

Post autor: stepow »

Też miałem forevery po dwóch latach przyszedł ich koniec.

Tak przy okazji - co robicie ze starymi ogniwami? Ja mam pełny 2 litrowy słój w piwnicy - zużyte baterie alkaliczne, ogniwa niklowo-wodorkowe i litowo-polimerowe. Nie chcę wyrzucać na śmietnik ze względów ekologicznych. Można to gdzieś bezpiecznie zutylizować? (Zna ktoś sprawdzone miejsce we Wrocławiu?).

Pozdrawiam,
Marek, Wrocław
Garmin Vista HCx
http://www.stepow.pl/
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Zużyte baterie i akumulatory możesz oddać w każdym punkcie o powierzchni powyżej 25m kw prowadzącym sprzedaż. Sklepy wielko powierzchniowe napewno mają to rozwiązane w sposób wygodny dla klienta.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
sdsyc
Radny
Has thanked: 5 times

Post autor: sdsyc »

krusz pisze:Jak długo trzymają akumulatorki [...] (chodzi mi o efekt samorozładowania)?
No i właśnie z tego powodu na rynku pojawiły się takie wynalazki jak Eneloop: aby długo trzymały.
Awatar użytkownika
krusz
Początkujący

Post autor: krusz »

sdsyc pisze:
krusz pisze:Jak długo trzymają akumulatorki [...] (chodzi mi o efekt samorozładowania)?
No i właśnie z tego powodu na rynku pojawiły się takie wynalazki jak Eneloop: aby długo trzymały.
No powstały, powstały, ale mają "tylko" 2000mAh, więc będę je brał tylko jako rezerwowe.
stepow pisze:Tak przy okazji - co robicie ze starymi ogniwami?
Tak jak pisze asandrzej - oddaj je do auchana, czy innego tesco. One mają (przynajmniej w auchanie u mnie tak jest) pojemniki gdzieś w okolicach punktu obsługi klienta - wrzucasz i idziesz dalej :) Swoją drogą, 2l baterii robi wrażenie ;)
Colorado 300 + GPMapa TOPO + inne mapy...
kwieto
Garniak

Post autor: kwieto »

krusz pisze:A no to fajnie, ja mam forevery 2 letnie (tzn. miałem bo wywaliłem je już)
Jednak lepiej kupować akumulatory "firmowe"

Najstarsze posiadane przeze mnie mają pojemność 1300mAh, co powinno świadczyć o ich wieku...
Teraz używam ich do myszy czy innych takich urządzeń.
mbaszyns
Bywalec

Post autor: mbaszyns »

stepow pisze: Tak przy okazji - co robicie ze starymi ogniwami? (Zna ktoś sprawdzone miejsce we Wrocławiu?).
po pierwsze powinny być kosze na tego typu rzeczy w sklepach elektrotechnicznych. Po drugie - jeśli masz niedaleko na Politechnikę Wrocławską, to są na niej w kilkunastu co najmniej miejscach wydzielone specjalne kosze na zużyte baterie, z których możesz skorzystać.
Michał
GPS II+, 60CSx, Colorado 300, Nuvi1350T + LA/JCV, PL To po, Motorola Defy+ Android 4.4.4 (CM11), Lenovo Yoga 8, Locus, OSMAnd
xcmichal
Nowy

Post autor: xcmichal »

Ja zauwazylem ze najlepsze rezultaty na viscie osiagnalem w ten sposob:
-wylaczyc WASS\EGNOS
-wylaczyc lub zmiejszyc czestotliwosc zapisu sladu (duzo zjada)
-wylaczyc kompas
-mapa w trybie "Polnoc gora'
-mapa z mozliwie najmniejsza iloscia szczegolow
- no i oczywiscie brak podswietlenia

Nie wiem jeszcze czy mozna cos pokombinowac z barometrem ale z racji tego iz uzywam gps na paralotni nigdy go nie wylaczalem.

Pozdrawiam
Misiek Warda
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

xcmichal pisze: -wylaczyc lub zmiejszyc czestotliwosc zapisu sladu (duzo zjada)
-wylaczyc kompas
-mapa w trybie "Polnoc gora'
-mapa z mozliwie najmniejsza iloscia szczegolow
- no i oczywiscie brak podswietlenia
Mam świadomość że daje to dobre rezultaty, ale przy takich ograniczeniach powstaje pytanie po co w ogóle "na stałe" włączony GPS? :wink:
Lepszy efekt i pod względem oszczędzania energii i funkcjonalności odbiornika osiągniemy moim zdaniem, gdy odbiornik wyłączymy, a włączać będziemy sporadycznie tylko w razie kłopotów orientacyjnych, ale za to z podświetleniem i normalnie szczegółową mapą zorientowaną wg kompasu.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Azzie
Radny

Post autor: Azzie »

GPS Maniak pisze: po co w ogóle "na stałe" włączony GPS? :wink:
Żeby mieć tracklog :-)
Obecnie:Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa
Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor
Dawniej:Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

To trzeba włączać co kwadrans ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
kwieto
Garniak

Azzie pisze:Żeby mieć tracklog :-)
Dlatego do dziś nie rozumiem, dlaczego w odbiornikach Garmina (poza Oregonem) nie ma możliwości wyłączenia ekranu.
Akurat też się zaliczam do tych, co to zbierają ślady :")

Oprócz Garmina mam dataloger który działa c.a. tyle samo czasu co przeciętny GPS Garmina (18h plasuje go pomiędzy Oregonem a Vistą). Tyle że osiąga ten wynik na bateryjce bodaj 1 100 mAh (lub nawet 850mAh) :").
OK, bateria jest LiOn, czyli nieco inne napięcie, licząc jednak wydajność prądową - nawet w gorszym przypadku:
(3.6 x 1 100 = 3 960) i porównując ją do wydajności 2 akumulatorków 2 700mAh (2 700 x 2 x 1,2 = 6 480) mamy około 60% większą wydajność...

Co oznacza, że takie Colorado, gdyby miało opcję wyłączenia ekranu, mogłoby "pociągnąć" około 25-26h (16h x 160%)
Nie mówiąc o Viście, dla której czas pracy zbliżałby się do 40h

Na rowerze nie ma to znaczenia, ale dla pieszych, jak sądzę, byłaby to opcja nie do pogardzenia.
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Podświetlanie chyba się wyłącza? Jak jeszcze ustawisz ekran, na którym nic się nie rusza, to będzie prawie jak wyłączenie.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
kwieto
Garniak

Ciężko znaleźć taki ekran, na którym nic sięnie rusza :")
Zwlaszcza biorąc pod uwagę brak blokowania rollera.
ODPOWIEDZ