Błędy UMP-pcPL - ZREALIZOWANE

Tutaj można dyskutować na temat błędów w UMP-pcPL przed zgłoszeniem ich w oficjalnym systemie Flyspray.

Moderatorzy: frasun, Alf/red/, Artur

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Artur » So, 01 sie 2009 9:18

Skąd wziąłeś takie wielkości :shock: ? Co to za mapa i jak wysyłana? Przed chwilą wysyłałem z MS z ostatniej wersji ogonkowej i Gdańsk to 5616 KB.

edit:
Wyjaśnienie jest - błąd kompilatora, który powoduje, że MS źle pokazuje wielkość.
Alf/red napisał(a):Tak, taki zestaw nie daje się wysłać na kartę 128MB na przykład

Użyj zatem wersji garniakowej MS i wyślij na dysk a potem skopiuj do urządzenia.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Artur
Moderator
 
Posty: 1484
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 22:39
Lokalizacja: Płock

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Zachu » So, 01 sie 2009 9:37

NT i og ostatnie. Widać w MapSource.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 7130
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Bas » So, 01 sie 2009 22:10

Faktycznie MS pokazuje kosmiczne wartosci dla UMP...
Dla samej tylko Polski 340 MB :shock:
GPSMap 76CS + GA25MCX, UMP-pcPL + ...
Android: OsmAnd, 7ways...
Avatar użytkownika
Bas
Bywalec
 
Posty: 1476
Dołączył(a): Pt, 31 sie 2007 17:11
Lokalizacja: Łódź

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » N, 02 sie 2009 5:43

U mnie też kosmos z wartościami, MS Garniakowy nie widzi CNE 2010,oczywiście dalej nie mogę wytyczyć trasy z Gdańska do Gubina,a miało być tak dobrze.
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez Alf/red/ » N, 02 sie 2009 14:34

Podsumowanie.

Objaw.
Wersje NI oraz ogonkowa pod Mapsource raportują monstrualne wielkości obszarów, np. Warszawa 21.5MB zamiast 4,5MB. Mogło okazać się niemożliwe wysłanie do odbiornika, szczególnie bezkartowego (np. etrexy do wersji HC włącznie).
Obejście problemu.
    Wgrać wersję topo.
    Wgrać wersję roboczą (chociaż nadal nie polecam).
    Użyć wersji Mapsource, która potrafi wysłać zestaw map do pliku, a potem taki plik wgrać ręcznie na kartę.
    Poczekać do wieczora.
Rozwiązanie w przyszłości.
Tylko wersja ogonkowa będzie miała taki "feler". Uznaliśmy z Frasunem, że odbiorniki ogonkowe mają dużą kartę i sobie poradzą. Do momentu oczywiście usunięcia głównej przyczyny w kompilatorze.
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
Avatar użytkownika
Alf/red/
Radny
 
Posty: 1090
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 10:27
Lokalizacja: Szczęśliwice

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » N, 02 sie 2009 21:13

Właśnie wróciła moja 765 z wymiany baterii ,wgrałem aktualną UMP i co ? śmiga że hej :) szybko wylicza trasę do mojego Gubina dosłownie sekundy i jest gotowy do nawigacji ,ale w mojej 360 problem pozostał nadal a szkoda.
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wopozka » N, 02 sie 2009 21:25

Jak wyjdzie nowa wersja mapy sprawdź czy będzie wyliczał poprawnie i daj znać. Jeśli będzie ok, to będzie wiadomo że to też problem kompilatora.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 574
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez czeslaw555 » Cz, 06 sie 2009 18:22

Wgrałem aktualizacje UMP z 3 sierpnia do 360 i dalej jest "błąd kalkulacji trasy", w 765 jest OK ,działa
Nuvi 2595LM
czeslaw555
Bywalec
 
Posty: 276
Dołączył(a): So, 17 mar 2007 14:24
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez EGON » N, 09 sie 2009 13:24

Witam.
A ja bym jeszcze poruszył taki problem:
Mam na karcie dwie mapy: UMP-pcPL i GPMapa NT 2009.1. Kiedy są "zaptaszkowane" obie to nazwy ulic wyświetlane są z polskimi znakami diakrytycznymi lub nie.
Oczywiście z polskimi literkami pochodzą od GPMapy, a te bez są z UMP. Kiedy załączę tylko GPMapę problem ten nie występuje.
Zauważyłem że obie mapy mają ten sam priorytet, czyli 24. Jak zmienię priorytet UMP na niższy, np. 21 to wydaje się że wszystko jest O.K.
Moja propozycja jest taka żeby już na etapie kompilacji nie dublować priorytetu GPMapy, tylko dać niższy. Oczywiście można to później robić samemu, ale po co.
Co o tym myślicie?
Pozdrawiam.

EDIT:
To jednak nie jest kwestia priorytetów map.
Walczę z tym problemem.
Wnioski przedstawię w późniejszym terminie.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490 + UMP pcPL + CNE
Xiaomi Redmi 3 Pro Android 5.1.1
Avatar użytkownika
EGON
Bywalec
 
Posty: 1156
Dołączył(a): So, 26 kwi 2008 15:53
Lokalizacja: Wrocław

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez irko » Wt, 11 sie 2009 20:31

moze już poprawione a moze juz nie

Warszawa
al. Jerozolimskie rog Włodarzewskiej
- nie można z wlodarzewskiej wjechać na al. i trzymajac sie lewej wjechac na wiadukt - ciagla linia (zalacznik)
trzeba jechać prawą jezdnią i dalej dołem obok wiaduktu
[EDIT] mało krytyczne, więc przyjrzę się przy okazji i wtedy poprawię Alf/red/

- po remoncie Młynarskiej w Zytnią nie mozna skrecić w lewo (z obu koncow - zakaz)
[EDIT] tak jest, może nie od momentu uruchomienia ulicy, ale od jakichś 2 tygodni na pewno Alf/red/

pozdr
ir
Załączniki
2002.jpg
był Garmin 865t , jest 2689 LTM
http://www.bluephoto.pl
Avatar użytkownika
irko
Bywalec
 
Posty: 368
Dołączył(a): N, 04 sty 2009 8:21

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wilmington19805 » Śr, 12 sie 2009 21:13

Witam
Chorzów N50 18.068 E18 57.124 - skręt lewo w Katowicką niemożliwy. Obowiązujący kierunek jazdy w prawo. Katowicka na tym odcinku jest podzielona podwójną ciągłą. Więc skręt z Katowickiej w lewo w Krakusa też jest niemożliwy.
Zgłosiłem ten problem w Flyspray, ale wpis zniknął a poprawy nie ma. Nie jestem pewny czy nie zrobiłem jakiegoś błedu.
Ale opisane skrzyżowanie jest na 100 % pewne.
Pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
wilmington19805
Bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 12:01
Lokalizacja: N49.60000 E20.70000

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wopozka » Cz, 13 sie 2009 0:07

1) Nie zniknął tylko został zamknięty jako implemented, o czym informację powinienieś dostać na maila
2) Zgłoszenie wysłałeś 10 sierpnia o 12.00 a zostało zamknięte tego samego dnia o 14.00
3) Na której wersji mapy sprawdzałeś że nie działa? Jak się zastanowisz to pewnie dojdziesz do wniosku że nie ma prawa działać, bo pewnie mapa jest starsza niż poprawka.
4) No i czwarty punkt w końcu. Na przykładzie tego zgłoszenia bardzo dobrze widać jak ważne jest dokładne podawanie informacji. Gdybym się nie dopytał czy w przeciwną stronę też obowiązuje zakaz, tylko wprowadził tak jak było zgłoszenie to wtedy błąd by nadal był. Tak więc bardzo proszę zgłaszać ale z głową.

Odrobinę cierpliwości proszę. Na mapach testowych te zakazy są już od 10 i działają, na mapie w wersji NI zapewne się niedługo pojawią. Nie działa na najnowszej mapie? Sprawdzić jaka jest data wydania mapy. Jeśli wydana jest później a poprawka nie działa, sprawdzić kiedy został skompilowany dany jej rejon, jeśli wszystko wygląda na nowsze niż poprawka i problem dalej występuje, dopiero wtedy zgłaszać.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 574
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wmdk » Cz, 13 sie 2009 12:01

Witam,
Mam Nuvi 250 , MapSource co prawda pokazywał kosmiczne wielkości map, ale po załadowaniu do odbiornika wartości wróciły do normy. Podejrzewam, że MapSource błednie odczytuje wielkości plików. Trasy wylicza prawidłowo.
Pozdrawiam
wmdk
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 13 sie 2009 11:56

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wopozka » Cz, 13 sie 2009 12:05

Błąd już został namierzony i wszystko powinno wrócić do normy wraz z nową wersją kompilatora. Aktualne mapy są kompilowane w taki sposób, że ten problem nie powinien już występować.
wopozka
Bywalec
 
Posty: 574
Dołączył(a): Cz, 18 paź 2007 9:48

Re: Błędy UMP-pcPL

Postprzez wilmington19805 » Cz, 13 sie 2009 21:48

Witam.
Dwie nowe stacje paliw.
Męcina N49 40.913 E20 31.812 stacja bez rozpoznawalnej nazwy czynna od 7do 20 z reklamy wynika że handluje produktami Orlenu - do nabycia wszystkie rodzaje płynnych i LPG.
Marcinkowice N49 40.154 E20 39.069 czynne całą dobę wszystkie płynne oraz sklep z art.motor i art.spożywcze. Oraz stacja diagnostyczna.
Nazwa stacji to "GRÓD"
Pozdrawiam
Nuvi 205 - Oregon 300-GPMapa- UMP-pc PL - Topo PL
wilmington19805
Bywalec
 
Posty: 225
Dołączył(a): Śr, 30 kwi 2008 12:01
Lokalizacja: N49.60000 E20.70000

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Błędy UMP-pcPL

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 0 gości