Nuvi 765T - komunikaty drogowe

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
Awatar użytkownika
Ondraszek
Nowy

Nuvi 765T - komunikaty drogowe

Post autor: Ondraszek »

Garniak nie wyswietla komunikatów drogowych. Zaobserwowałem to w Niemczech wiele razy były korki, kolizje itp. a mój garniak milczy.
Ostatnio zmieniony 07 wrz 2009, 08:40 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zmieniono tytuł wątku
Garmin nuvi 765T
Awatar użytkownika
nuv660FM
Bywalec

Re: Garmin 765T

Post autor: nuv660FM »

cześć garniak to forum i jako forum nie wysyła i nie odbiera żadnych komunikatów drogowych :lol:
a tak na poważnie to żeby twój Garmin nuvi 765 odbierał komunikaty drogowe musisz mieć wykupiona licencje na dany kraj np. Niemcy, oraz odbiornik TMC dostajesz go wraz z nuvim o ile kupiłeś wersje T
jeżeli w prawym górnym rogu pojawia ci się ikonka z samochodzikami to znaczy ze odbierasz komunikaty drogowe i teraz zależnie od jej koloru wskazuje Ci korki lub ich brak.
pozdrawiam
Obrazek Nuvi 3590LTM, Nuvi 765T + Oregon 400T
Awatar użytkownika
Ondraszek
Nowy

Wiem że forum nie wysyła komunikatów drogowych :D , ale jeżeli ktoś używa takiego samego garniaka 765T to może mi coś pomoże. Mianowicie czy w menu powinna być ikona "komunikaty drogowe", bo ja jej nie mam. Nie mam wykupionej żadnej licencji na Niemcy i nie słyszałem aby taka była potrzebna. Mapy zainstalowane mam fabrycznie, robiłem jedynie aktualizacje software do 4.60. proszę o poradę być może mam wadliwe oprogramowanie lub sprzęt.
Garmin nuvi 765T
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Post autor: EGON »

Po pierwsze, to zostało Ci już wyjaśnione że Garniak to nazwa forum, a Twoje urządzenie to Garmin i tej terminologii się trzymajmy.
Po drugie, to czy aby na pewno masz odbiornik TMC? Znajduje się on na kablu zasilającym. Masz zwykły kabel zasilający, czy taki z dodatkową anteną w formie cienkiego kabelka z przyssawkami do szyby?
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
nuv660FM
Bywalec

Ondraszek pisze: Nie mam wykupionej żadnej licencji na Niemcy i nie słyszałem aby taka była potrzebna.
to Ci powinno pomóc: https://buy.garmin.com/shop/shop.do?cID=268 8)
Awatar użytkownika
Ondraszek
Nowy

Koledzy wyjaśnijmy sobie parę drobiazgów, mianowicie napisałem w tytule "Garmin 765T" więc taki posiadam , ma on antenę przy przewodzie zasilającym. To jak nazwałem swojego Garmina pewnie nikt się nie obrazi, nie wywierajcie presji na nowych użytkownikach gdzie ich miejsce. Co do subskrypcji opcji premium jest ona mi nie potrzebna, podstawowe opcje dotychczas mi wystarczały i są wysyłane za darmo. Problem mam z tym odbiornikiem i proszę grzecznie o poradę.
Garmin nuvi 765T
Awatar użytkownika
nuv660FM
Bywalec

tak jak napisałem w swoim pierwszym poście, żeby twój TCM działał np w Niemczech musisz wykupić subskrypcje na ten kraj, są "podobno darmowe" informacje TMC w Niemczech ale ja się z nimi jakoś nigdy nie spotkałem :o . Czasami Garmin daje darmową subskrypcje na dany kraj wraz z odbiornikiem tak jak np. w UK, ale jest to subskrypcja tylko na ten kraj.
Nie daj się zmylić nazwą Premium, nic ona nie znaczy, nie ma podziału na Basic i Premium.
Pozdrawiam
frasun
Radny

Post autor: frasun »

W Niemczech dostępny jest darmowy TMC oraz dużo lepsza, płatna wersja TMCpro.
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Ondraszek
Nowy

Widzę że mój problem nie zostanie rozwiązany na łamach tego forum więc pozostaje mi tylko wysłać Garmina do serwisu.
Garmin nuvi 765T
frasun
Radny

Post autor: frasun »

Ale co Ty chciałeś rozwiązać? Jak sprawdzałeś działanie TMC? Czy Twój 765 widzi odbiornik / antenę TMC?
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
Ondraszek
Nowy

Właśnie tego chciałem się dowiedzieć, jak sprawdzić czy odbiornik widzi antenę TMC? Zrobiłem aktualizację TMC , więc teraz będę mógł jeszcze raz zobaczyć czy odbiera. Ale od początku używania nie działało tj od kwietnia . Nie mam możliwości częstego odwiedzania forum, dopiero za parę tygodni wrócę z trasy.Pozdrawiam cześć.
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2009, 08:07 przez Ondraszek, łącznie zmieniany 1 raz.
Garmin nuvi 765T
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Re: Nuvi 765T - komunikaty drogowe

Post autor: beetle-m »

Pamietaj by sprawdzić aktualne ustawienia opcji: "Unikane" w swoim nuvi.
Tam też da się zautomatyzować "komunikaty drogowe".
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
tagor
Bywalec

Post autor: tagor »

Na ustawieniach domyślnych (fabrycznych) mój 765T już w Świnoujściu wyświetlił ikonkę dostępności komunikatów.
Pozdrowienia,
Marek
N765LMT
N3490LMT
czeslaw555
Bywalec

Post autor: czeslaw555 »

Witam właśnie parę dni temu wgrałem nowe oprogramowanie do 765T i dzisiaj jadąc w Niemczech informacja TMC raz działa za chwilę sie wylącza i zowu działa. Przed aktualizacją wszytko chodziło super .Jeżdżę bardzo często do Niemiec na pewno jest słabe działanie TMC jest po aktualizacji. Nie wiem co robić.
Nuvi 2595LM
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

frasun pisze:W Niemczech dostępny jest darmowy TMC oraz dużo lepsza, płatna wersja TMCpro.
A na czym konkretnie polega ta "dużolepszość" Premium? Od pół roku używam zwykłego TMC, głównie jeżdżąc po Wuppertalu i na trasie Wuppertal-Dusseldorf (krótki odcinek, ale po trzech autostradach) i ładnie informuje, np. kiedy lepiej jechać do pracy autostradą, a kiedy "przez miasto" (do roboty mam 10 km ze środka do końca Wuppertalu, który jest kiszkowaty i ma, często zakorkowaną, autostradę wzdłuż). Jednak TMC nigdy nie pokazał mi korka w mieście, ale pewnie raczej z powodu ograniczeń usługi, a nie z braku korków - czy Premium coś w tej kwestii zmienia?
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
ODPOWIEDZ