Problem Mapy Garmin nuvi 250

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.

Moderatorzy: Zachu, wojtek, Spider, PouchX

Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez cichy » Wt, 13 sty 2009 9:04

Witam wszystkich
Mój pierwszy post a już zaczynam z problemem :( A więc mam taki problemik pobrałem wczoraj mapy do Garmin-a nuvi 250 a dokładnie tą GARMIN_CITY_NAVIGATOR_EUROPE_2009_NT wszystko byłoby chyba dobrze jeśli wcześniej wszedł bym na jakie kol wiek forum i się doradził osób które się na tym znają a nie kolegi który niby już tak robił :evil: a więc przed wgraniem mapy kazał mi skopiować stare mapy z GPS (bo mam zainstalowane na GPS bez karty SD) i po skopiowaniu usunąć je i wkleić nowe :| po wykasowaniu tych map (oczywiście mam ich kopie na dysku) wklejałem nowe z tym że te nowe niby ważą 1.6GB ja mam niby wolnego miejsca tzn miałem 1.8 po wklejaniu tych map pojawił mi się komunikat ,,Brak wolnego miejsca na dysku" więc długo nie myśląc postanowiłem te nowe mapy wykasować z GPS-u i wgrać (wkleić) znowu stare (aż nie dokupię karty SD) no i teraz mam problemik ponieważ jak chcę wkleić stare mapy to już na moim GPS-ie nie ma wystarczającego miejsca gdzieś czytałem na forum (tylko nie uzyskałem odpowiedzi) że po każdo razowym usunięciu mapy oraz wklejaniu automatycznie zmniejsza się pojemność wewnętrzna GPS-u więc mam do was takie pytanko jak mogę wgrać stare mapy do mojego urządzenia ? posiadałem mapy całej Europy + Irlandia (najważniejsza jak dla mnie) + UK i inne bez UKA BLA BIH oraz SRB jeśli ktoś może mi pomóc proszę o poradę jak to zrobić aby wszystko wróciło i działało jak powinno Dziękuję z góry za odpowiedź pozdrawiam Paweł
Ok aby było jasne napisze tak podłączam kablem GPS do kompa (pliki ze starymi mapami mam na pulpicie) Urządzenie synchronizuję się z komputerem po podłączeniu do kompa otwieram bebechy GPS-u (pliki) i chcę skopiować z pulpitu do pliku GPS-u 2 pliki jeden waży malutko a drugi ponad 1.3gb jak chcę wkleić te dwa pliki odrazu pojawia mi się komunikat ,,mało miejsca w urządzeniu(na dysku)" po czym wciskam ok i widzę że ten plik o małej wadze skopiował się lecz ten drugi nie chce się skopiować choć już tam przecież był? kiedy włanczam GPS pojawia mi się komunikat ,,NO detailed maps found that support routing The nuvi cannot be used without them"
Czyli z tego co rozumiem to nie odnalazlo zadnych map oraz bez nich nie moge jego uzwac po chlopsku nie ma poprostu map wiec go nie wlacze prosze o pomoc pozdrawiam
cichy
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 13 sty 2009 7:41

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez popej » Wt, 13 sty 2009 10:33

Witam,

nuvi podłączony do PC działa jak normalny dysk. Prawdopodobnie namieszałeś coś z tymi operacjami i masz gdzieś nieskasowane pozostałości po kopiowaniu. Trzeba to po prostu uporządkować. Najlepiej zacznij od backupu całości, bo jak skasujesz za dużo, to nuvi przestanie działać.

I na wszelki wypadek przeczytaj to: viewtopic.php?f=7&t=1483
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez cichy » Wt, 13 sty 2009 11:01

Pobrałem z internetu ponieważ dużo osób tak robi lecz do końca tego nie przemyślałem bo bardziej to skopałem niż ulepszyłem a mogłem zapłacić normalnie za nowe mapy z instrukcja i teraz nie miałbym takich problemów ale człowiek to nie maszyna i całe życie na błędach się uczy :roll:
Wracając do tego co napisałeś to powiedz mi czy mogę skopiować wszystkie pliki z dysku wewnętrznego GPS-u do oddzielnego pliku na kompie i sformatować mu dysk? a potem po sformatowaniu skopiować wszystko od nowa? proszę o odpowiedź pozdrawiam
cichy
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 13 sty 2009 7:41

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez popej » Wt, 13 sty 2009 12:35

Jako backup wystarczy skopiować wszystko na PC. Nigdy nie formatowałem nuviego, więc nie wiem, jak to wyglada w praktyce. Z tego co pisał PouchX, można sformatować pod warunkiem, że skopiuje się wszystkie pliki z powrotem bez odłączania nuviego od PC po formacie.

Ja bym raczej użył jakiegoś managera plików typu Total Commander i wyczyścił zawartość z niepotrzebnych plików. Załączam spis plików, które były w moich nuvi. Twój nuvi może się nieco różnić, ale z grubsza będziesz wiedział co jest właściwe a co nie.
Załączniki
nuvi-dir.zip
(16.83 KiB) Pobrane 718 razy
popej
Dakota, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; Redme Note 4, Locus, OsmAnd
Avatar użytkownika
popej
Bywalec
 
Posty: 6848
Dołączył(a): Wt, 10 kwi 2007 23:22
Lokalizacja: Gdańsk

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez lolek1234 » N, 18 sty 2009 16:15

Witam
Mam ten sam problem co kolega wyżej , pliki skopiowane z nuvi 250 na dysk kompa i za żadne skarby nie mogę z powrotem wgrać pliku o pojemności 1,3 GB.
Twierdzi że za mało miejsca w urządzeniu jest.
Poradźcie mi co z tym zrobić , męczę sie już dwa dni z tym . :(
Wgrałem już brakujący plik na kartę do folderu garmin ,ale dalej urządzenie nie widzi karty ?
Jaka pojemność flsh ma to urządzonko ? A może wymienić firmware w nim ?
lolek1234
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): N, 18 sty 2009 16:11

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez Zachu » N, 18 sty 2009 17:48

Pewnie masz inne nazwy map.
To masz problem z kartą nie z mapami. Zobacz czy np POI zobaczy na karcie.
Prawdopodobnie na kacie umieściłeś plik z mapą, której nuvi nie obsługuje.
Poczytaj i ewentualnie opisz konkrety.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8069
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez lolek1234 » N, 18 sty 2009 18:00

Witam
Chcę tylko wgrac z powrotem pliki które były na tym urządzeniu.
Wszystkie pliki mogę wgrać z powrotem na navi oprócz gmapprom.img o pojemności 1.3 Gb
Czy musi być zainstalowany w windowsie specjalny driver do usb do garmina ?
Sciągnąłem jakiś driver z netu ale niechce mi się to zainstalować.
Już mi ręce opadają , dlaczego do tego flesha nie można wgrać z powrotem tej mapy.
lolek1234
Newbie
 
Posty: 2
Dołączył(a): N, 18 sty 2009 16:11

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez Zachu » N, 18 sty 2009 18:35

Na razie mi ręce opadają ;)
Tu masz sterownik do USB http://www.gpsinformation.org/perry/usb_drivers/
Jeśli widzisz zawartość Nuvi to widzisz co zajmuje miejsce. Mogłeś zgrać to czemu nie można w drugą stronę.
Jeśli kombinujesz z zawartością innego Nuvi to wcześniej zapoznaj się: viewtopic.php?p=14077#14077

Na koniec uwaga, więcej czytać forum.
Nuvi & DriveAssist & Colorado & fenix
Obrazek
Zachu
Radny
 
Posty: 8069
Dołączył(a): N, 01 lip 2007 7:10
Lokalizacja: Warszawa

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez 999 » Śr, 05 sie 2009 0:37

Witam!
Wątek stary ale problem widzę że nie rozwiązany. Mnie dopadło coś podobnego. Po wcześniejszym zrzuceniu gmapprom i gmapbmap na kompa usunąłem je z Garmina. Gmapbmap udało się przywrócić, lecz gmapprom nie wchodzi - (za mało miejsca na dysku). Nie rozumiem jak to możliwe, skoro nic więcej nie kopiowałem do Garmina. Co ciekawe gdy wchodzę we właściwości, windows pokazuje mi 630mb wolnego miejsca z 1.8Gb, natomiast sumując wagę plików w katalogach na dysku Garmina, wychodzi mi niecałe 500mb. Co więc się stało z pozostałym ponad 1Gb?
Garmin Navi 760
Z góry dziękówa za jakieś wyjaśnienie.
Pozdrawiam
999
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 05 sie 2009 0:20

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez PouchX » Śr, 05 sie 2009 1:11

Skopiuj to co masz w Nuvi na PC.
Potem format Nuvi (FAT32)
PO FORMACIE NIE ODŁACZAJ NUVI OD PC !!!!!!!!!!!!!!!!
Wrzuć do Nuvi...to co miałeś na PC.
Avatar użytkownika
PouchX
Radny
 
Posty: 4509
Dołączył(a): Pt, 16 mar 2007 8:22
Lokalizacja: Poznań

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez 999 » Śr, 05 sie 2009 11:55

Dziękówa za szybką reakcję !
Rozumiem że formatowałeś swoją 250'tkę, czy istnieje ryzyko że posadzę navi po formacie (nawet jeśli będę postępował według Twoich instrukcji)? Jeśli tak czy istnieje plan B?
Często używam nawigacji więc wolałbym nie pozbawić się urządzenia na dłuższy okres.
Pozdrawiam
999
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 05 sie 2009 0:20

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez cliner » Śr, 12 sie 2009 9:41

Zrob tak jak mowione -kopia plikow na PC,format,bez odlaczania USB backup plikow do Garmina,bedziesz mial normalna ilosc miejsca na mapy.Po tym zabiegu wstaje normalnie do uzytku.Dziala na 250 i 255.
Ostatnio edytowano Cz, 13 sie 2009 6:43 przez beetle-m, łącznie edytowano 1 raz
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego.
cliner
Newbie
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 13 maja 2009 12:36

Re: Problem Mapy Garmin nuvi 250

Postprzez 999 » Cz, 13 sie 2009 1:05

Witam!
Zrzuciłem, sformatowałem, wrzuciłem i działa(navi 760).
Jeszcze raz dziękówa za pomoc.
Pozdrawiam
999
Newbie
 
Posty: 5
Dołączył(a): Śr, 05 sie 2009 0:20


Powrót do Software

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zalogowanych użytkowników i 7 gości