Bieszczady ....

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
jaculo
Początkujący

Bieszczady ....

Post autor: jaculo »

Jade niedlugo w bieszczady, i mam pytanie, czy to co mam w topo pl. z bieszczadow, to wszystko co mozna miec? czy sa moze jakies inne ciekawsze mapy do garmina?

----------------------------------------------------------
EDIT - 2010-03-14 GPS Maniak dopisał:

W tzw. "międzyczasie" udało mi się stworzyć serwis, który w miarę kompleksowo rozwiązuje sporą część GPSowych problemów w Bieszczadach. Zapraszam do odwiedzenia serwisu: http://gps.bieszczady.pl/
Garmin Csx60 Navroad + Auto Mapa
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Re: Mapa bieszczadów..

Post autor: wodzirej »

GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
jaculo
Początkujący

dzieki kolego, to wlasnie mam....
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

jaculo pisze:czy sa moze jakies inne ciekawsze mapy do garmina?
Są.

EDIT: Mapa udostępniona grzecznościowo. Link nieaktualny.

W tej chwili, to zdecydowanie najlepsza mapa turystyczno - topograficzna tamtego regionu.

EDIT: Należy jednak mieć świadomość, że - jak to bywa z wektoryzacją map papierowych - wielu tych "kreskowanych" dróg polnych i leśnych tak ładnie wyglądających na mapie - w realu, w terenie nie ma już od dawna, o czym przekonałem się na własnej skórze. Niemniej mapa na pewno prezentuje się znacznie ciekawiej niż Topo_Pl_100.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Ja bym nie dawał mapy, dopóki autor nie poprawi tytułu wątku ;-)
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
jaculo
Początkujący

Dzięki za link, i sory za przejezyczenie w tytule, (powinno byc mapa Bieszczad) ale nie jestesmy na matyrze z polskiego.. ;) I oczywiscie mam problem z zainstalowaniem ale to pozniej opisze o co chodzi i poprosze o pomoc...
dzieki
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

jaculo pisze: sory za przejezyczenie w tytule (powinno byc mapa Bieszczad)
Spoko. Bieszczadów jest ponoć poprawniejszą formą ...
Problemem jest jednak wielkość litery "b" :wink:
jaculo pisze: I oczywiscie mam problem z zainstalowaniem ....
Plik gmapsupp.img rozbić GmapToolem z parametrem -S ( o ile dobrze pamiętam) http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=9&t=1314
A potem zgodnie z tym co napisał popej zastosować MapSetToolKita: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?p=3007#p3007

Inna opcja - tylko dla odbiornika :!: - wgrać plik gmapsupp.img na kartę do katalogu Garmin i włożyć kartę do odbiornika :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
jaculo
Początkujący

Dzieki, ale po podaniu hasla i rozpakowywaniu mam taki komunikat
gmapsupp to nie jest prawidlowy plik mapsource i nie mozna go otworzyc.... :(
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

jaculo pisze:... gmapsupp to nie jest prawidlowy plik mapsource i nie mozna go otworzyc.... :(
A czy ja napisałem, że plik gmapsuup.img można otworzyć MapSourcem? :shock:

Napisałem co trzeba zrobić. Przeczytaj uważnie mój post oraz wątki do których odsyłam - wątki w których znajdziesz linki do takich narzędzi jak GmapTool i MapSetTooolKit. Wiem, że dla początkujących to nie są łatwe zagadnienia, ale to abecadło turysty - garminowca. Jeżeli chcesz korzystać z różnych map prędzej czy później będziesz musiał to opanować.
Pozdrawiam Lechu

jaculo
Początkujący

Ok dzieki..... dla ciebie jest to proste, a dla mnie czarna magia, ale wiele razy mialem juz takie same klopoty, i komende wiec to nie jest pierwszy moj tego typu plik, ktory chcialem otworzyc w mapsourcs, a nie moglem... zaczynam jednak rozumiec o co tu chodzi, napewno dluga droga przedemna ale lubie takie lamiglowki, wiec dzieki -posciagam to wszystko, poczytam i pokombinuje... jak nie bede dawal rady to jeszcze sie odezwe... a w akcie desperacji poprosze o "poprowadzenie mnie za reke" :) przez skype, mysle ze ktos sie znajdzie aby mi pomoc....

dzieki
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
Instalacja GarminMobilePC w pewnym zakresie trochę ułatwia można w nim przeglądać (wstępnie) pliki .img wystarczy wkleić plik .img do katalogu GarminMobilePC i uruchomić. Drugi sposób to uruchomić plik.img programem MapEdit następnie Viev> levels ustawić wartość ( 0 ).
Wymienione programy nie ułatwiają wstawienia pliku.img do MapSource ale umożliwiają przeglądanie map (wstępna weryfikacja) z pliku.img.
Pisząc o weryfikacji nie mam na myśli tej mapy Bieszczad, ale z pewnością będziesz nie raz chciał przejrzeć jakieś mapy a problemy instalacyjne mogą Ciebie
na początku zniechęcać.
Pozdrawiam.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
jaculo
Początkujący

dzieki, dzis zrobilem tak jak radzil kolega GPSmaniak, czyli rozpakowalem od razu na karte, i wyglada wszystko rewelacyjnie, jest o wiele szczegolowsza niz topo i kolorystycznie ladniejsza... a prosze mi tez powiedziec, -bo w tej chwili jest ona sama w sobie, na odzielnej czystej karcie.... a czy moge tak samo ja rozpakowac na karte na ktorej mam juz topopl, i ump?... czy nie beda sie gryzly i czy nie trzeba bedzie znow jakis kombinacji tworzyc../

dzieki jeszcze raz za uzyczenie mapy, i czekam na odpowiedzi.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Będą się gryzły - dokładniej nazwy plików będą identyczne. Nie da się wgrać na kartę dwóch plików gmapsupp.img, a zmiana nazwy spowoduje że plik będzie niewidoczny dla Garmina.

Zatem albo zrobisz to, o czym pisałem wcześniej i wepniesz tę mapę do MapSource, albo wykorzystując GmapToola połączysz pliki mapsetów (gotowe pliki IMG) w jeden. Tyle, że tu już nie bardzo jest o co pytać. Po prostu musisz poczytać wątek poświęcony GmapTool'owi.
Pozdrawiam Lechu

sierżant
Początkujący

Post autor: sierżant »

Czy tez mógłbym prosić o udostępnienie mapy?
piotrplp
Początkujący

Post autor: piotrplp »

Tez się nieśmiało dołączę do prośby poprzednika.

Pozdrawiam !

PL
ODPOWIEDZ