Nowe Nuvi 755/765/775/785

O seriach nüvi, dēzl, zūmo, a nawet StreetPilot czy Quest. O mapach CityNavigator, GPMapie i UMP-pcPL, a także o bazach radarów, komendach głosowych, TMC, 3D Traffic oraz wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów w samochodzie czy motocyklu.
frasun
Radny

Re: Nowe Nuvi 755/765/775/785

Post autor: frasun »

czeslaw555 pisze:nie działa co prawda w Polsce ale zagranicą jest super
Działa, działa. ;)
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Proponuje pomacać jeszcze w jakimś salonie Garmina:
Nuvi 1390 i Nuvi 1490
czeslaw555
Bywalec

Post autor: czeslaw555 »

OOO to nie wiedziałem że działa w Polsce ,być może poruszam się po drogach jakiś nie takich albo soft mam inny
Nuvi 2595LM
Awatar użytkownika
PouchX
Radny
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: PouchX »

Obrazek
frasun
Radny

Przy użyciu firmware'u EU wygląda to odrobinę inaczej, ale również działa. :lol:
Pozdrawiam,
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
3490 (UMP, CNE 2013.30, GPMapa 2010.3) + Smartphone Link - Live Traffic & Safety Cameras
Obrazek
czeslaw555
Bywalec

a to to mi się tez wyświetla ,myślałem wyświetlaniu jak jest np. na autobanie rozjad w różne kierunki i wtedy wyświetla się w nawi i odwzorowane takiego rozjazdu wygląda to jak w realu
Nuvi 2595LM
frasun
Radny

Mylisz asystenta pasa z Junction View.
Pozdrawiam,

Beetl(e)dit: Pozwolę sobie "gościnnie" dodać link:
:arrow: Nuvi - Lane Assist, Junction View, Landmarki, bryły 3D
Piotrek
Obecnie Nuvi 3790T/
Obrazek
Greg_S
Nowy

Post autor: Greg_S »

Witam,
Moja 765-ka nie chce się dogadać z Nokią E51. Zmiana nazwy nie pomogła. Garmin resetuje się przy odbieraniu kontaktów z Nokii. I jeszcze jedno - podczas odtwarzania mp3 każdy komunikat głosowy (typu fotoradar) przełącza odtwarzacz do następnego utworu :wink:
Czy ktoś się z tym zetknął?

Pozdrawiam
Greg
Awatar użytkownika
RAV
Bywalec
Kontakt:

Post autor: RAV »

Jak pewnie niektórzy pamiętają, jeszcze rok temu zajmowałem się testowaniem GPSów, ale czasy się zmieniają, trochę wypadłem z obiegu i teraz sam potrzebuję porady w sprawie zakupu. Od listopada do lutego grozi mi zsyłka do Niemiec, więc postanowiłem kupić Nuvi w ciągu najbliższego miesiąca. Kusi mnie 765T, ale po tym, co tu poczytałem, mam wątpliwości. Testowałem kiedyś 760 i był to mój ulubiony GPS samochodowy, ale już 860 mi się nie spodobał.

Czy 765T już wyrósł z "chorób wieku dziecięcego" i da się go normalnie używać?

Czy ten model (z "T") jest dystrybuowany przez Excela? Kiedyś zapowiadano, że nie będzie, na stronie go nie ma, ale w "zaprzyjaźnionych" z Excelem sklepach (np. tu) jest...

O ile pamiętam, 765 różni się od 765T obecnością odbiornika TMC. Tymczasem Excel pisze o 765: "Ruszaj w drogę unikając korków, dzięki zintegrowanemu odbiornikowi TMC", "Odbieraj ostrzeżenia o korkach czy przebudowach dróg występujących na Twojej trasie dzięki dołączonemu odbiornikowi TMC (zobacz tabelę porównawczą)" (a z czym mam porównać, jeśli 765T nie ma w ofercie?), ale w opisie "W pudełku" kabla z TMC brak. Czy to mój brak czytania ze zrozumieniem, czy może niedbalstwo lub nawet nieuczciwość Excela?

Proszę o pomoc użytkowników 765...
Pozdrawiam

RAV
Nuvi 765T, 76CSx
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

Post autor: beetle-m »

Nie patrz na to co pisze strona Excel'a. Niestety zawiera wiele błędów i jest mi żal, że nie poprawiają ich nawet po zwróceniu uwagi. :|
Skorzystaj raczej ze strony technicznej Excela: http://www.garmin.pl/tech/index.php Jest tam mniej błędów.

Jeżdżę teraz z 765T . Mimo, że mam nadal 760'tkę nie potrafię już jednak wrócić do starego modelu.
To, co podczas jazdy widoczne jest na ekranie 765 jest teraz dla mnie niezbędnym minimum dla nawigacji samochodowej.

Problemy ze sprzętem (przejściowe).
Wymieniłem na wstępie dwa egzemplarze 765T z uwagi na uszkodzenie modułu ładowania akumulatora. Bateria starczała na 10 minut mimo wielogodzinnych ładowań z kabelka 12V lub zasilacza 230V Garmina. Dlatego przed rejestracją na myGarmin.com warto potestować sprzęt przez kilka dni.

Wymagane (koniecznie !) po zakupie urządzenia zaktualizowanie firmware'u WebUpdaterem do wersji 3.60
Correct problem where units entered a loop of Updating GPS firmware
Minusy 765 w mojej ocenie (porównując z 760):
- słabszy kontrast wyświetlacza, co wynika z innego typu ekranu w porównaniu z 760. Przy promieniach słonecznych padających na ekran jest nędzniej :(

Moja ogólna ocena na dzień dzisiejszy wypada jednak pozytywnie.
To na razie jedyny odbiornik wyświetlający landmarki i budunki 3D.
Jest nadal (w obu modelach) możliwość aktywowania ukrytego TrackLog'a bez zmiany firmware'u (poprzez "Gdzie jestem").
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
czeslaw555
Bywalec

Też miałem wątpliwości co kupić ale wybrałem 765T i nie żałuję bez "T" nic nie działa to oczywisty babol w opisie.

Jeżeli chodzi o baterie też musiałem ale "tylko"jeden raz wymieniać i teraz jest dobrze ale nie najlepiej bo mogła by dłużej trzymać.
Ostatnio zmieniony 16 wrz 2009, 15:18 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Połączono posty użytkownika. Stosuj klawisz EDYTUJ.
Nuvi 2595LM
stery
Nowy

Post autor: stery »

To ja mam chyba też uszkodzony ten moduł ładowania, bo po odłączeniu 765 czy to z uchwytu, czy z kabelka USB niemal od razu włącza się upierdliwy komunikat "słaba bateria". To też jest chyba jakiś błąd programowy, bo komunikat mógłby wyskoczyć na ekranie raz na kilka minut, a nie co kilka sekund...

Jeszcze mała uwaga po wyjeździe we wrześniu do Włoch. Nie kupowałem najnowszej aktualizacji mapy, sądząc że nic nie może się zmienić w ciągu kilku miesięcy w tak rozwiniętych komunikacyjnie państwach jak Austria czy Włochy, a tu mała niespodzianka. W okolicach Wenecji moja mapa nie miała jeszcze naniesionego nowego przebiegu A4... Podobnie natrafiliśmy jeszcze w kilku miejscach na nieaktualny przebieg trasy, tak jak np. pod Pizą...
Tomek B.
Początkujący

Post autor: Tomek B. »

Witam!
Spróbuję zebrać w jednym kawałku moje doświadczenia z 765T. Na początek przyznam, że to moja pierwsza nawigacja, zatem moje uwagi mogą być mocno subiektywne.
Szybkość działania, wyznaczanie nowej trasy po zjeździe z obliczonej - moim zdaniem dobra na krótszych trasach, powyżej 500 km przejeżdża się sporo kilometrów zanim nawigacja się namyśli. Bardzo pomocny jest asystent pasa ruchu i Junction view. Zwłaszcza JV, choć jeśli pojawia się na ponad 1,5 kilometra przed rozjazdem, to IMHO jest to za wcześnie. "Bezszelestnie" zmienia sobie mapy na granicy i to w obie strony.
Wad jednak pojawia się co niemiara. Po pierwsze potrafi znienacka kazać skręcić w a) szczere pole mówiąc, że tam jest droga, b) w drogę, która ewidentnie jest dłuższa niż obliczona. Przykłady: dwa razy jechałem w tym roku z Warszawy na Pomorze i Kaszuby trasą przez Golub Dobrzyń. Za pierwszym razem nawigacja była bezbłędna, za drugim nuvi kazał mi skręcić w pole, a za jakiś czas pojechać bocznymi drogami, wyraźnie bez sensu. Ustawienia nawigacji za każdym razem te same - krótszy czas. I bez sensu prowadzi przez centrum Chełmży, mimo że można je ominąć wcale nie nadkładając drogi. Naprawdę zadziwił mnie jednak w zeszłym tygodniu podczas podróży do Berlin i nazad :) . MapSource wyznacza trasę logicznie - po autostradzie. Nuvi też, tyle że przed Koninem kazał mi skręcić na starą 2-kę :twisted: . Ponownie przed granicą kazał mi skręcić do Słubic, zamiast pokazać drogę prosto na przejście i autostradę niemiecką. Oczywiście go w obu przypadkach zignorowałem, ale nawigacja nie powinna być tylko dla tych, którzy znają trasę. Naprawdę zadziwił mnie w drodze powrotnej. Trasę wczytał sobie poprawnie, wyszło mu chyba 628 km. Ale gdy przegapiłem skręt i musiał sobie przeliczyć pojawiła mu się nowa wersja:
3515.jpg
Skąd mu się to wzięło?
Gdy w końcu zignorowałem sugerowany skręt do Gdańska, przeliczył sobie na nowo i dalej już było dobrze.
Choć nie do końca. Po zjeździe na parking błyskawicznie przeliczył sobie nową drogę każąc jechać jakieś 100 km opłotkami. OK, jestem w stanie zrozumieć. Ale po powrocie na autostradę pokazywał coś takiego:
159.jpg
450.jpg
W końcu autostrada mu się zeszła z trasą i dalej było już dobrze
Przeskakiwanie mp3 przy komunikatach o radarach to znany problem, i ja juz o tym też pisałem.
Gorszym problemem jest zanik głosu - całkowity i z głośnika i z nadajnika FM. Wydaje mi się, że wynika to z przegrzania nuviego. Latem zdarzało mi się to w każdej podróży (jeśli jechałem w kierunku słońca, to bardzo szybko), teraz w trasie Berlin-Warszawa-Berlin ani razu.
Podawanie numerów zjazdów z ronda. Sprawdza się tylko na małych rondach. Na wielkich pseudorondach typu warszawskiego ronda Babka, gdzie dodatkowo trzeba pilnować pasa na którym należy się ustawić by zjechać właściwym zjazdem już nie. Nie sposób liczyć zjazdów, gdy trzeba zwracać uwagę na oznaczenia pasów, otaczający ruch (godziny szczytu w wielkim mieście) i jeszcze zerkać na nawigację. Ja na obcym mi rondzie w Berlinie nie dałem rady.Na dodatek nuvi najprawdopodobniej narysował skręt w niewłaściwy zjazd. Nie dam za to głowy, ale i ja i siedzący obok mnie syn (facet 21 lat, więc teoretycznie myślący) odczytaliśmy to tak samo.
Chwilami mam ochotę wyrzucić go za okno. Co nie znaczy, że inna firma sprawdziła by się lepiej. Nie wiem, bo jak pisałem wyżej nie mam możliwości porównania.
P.S. Ale jazdy w nieznane bez tego ustrojstwa juz nie jestem sobie w stanie wyobrazić :D
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
Garmin: nüvi 765T +CNE (Lifetime) +UMP-pcPL
Nie-Garmin: "jakieś coś od Orange" z Mapamap
Awatar użytkownika
nuv660FM
Bywalec

Post autor: nuv660FM »

Co do problemu z zanikającym głosem to zdaża mi sie to nawet w pochmorne dni z niska temperaturą, wiec przegrzewanie jako takie odpada (ale też tak myslalem na poczatku)
zgłosiłem ten problem do Garmina i jet to mój 3 nuvi wysłany przez Garmin Uk, z tym samym problemem :evil: , ale go nie wymieniam bo mi się to już znudziło, pogodziłem się z tym i po prostu wypatruje następnej nawigacji z tym, ze nie wiem czy będzie to Garmin, zobaczymy ;-)
Obrazek Nuvi 3590LTM, Nuvi 765T + Oregon 400T
Awatar użytkownika
maytki
Początkujący
Kontakt:

Post autor: maytki »

To ja mam kilka pytań :)
Nie wiem czy mam za duże wymagania (mam tez Viste HCX) czy jest coś nie tak z moim 765T.

1. wyświetlanie nazw miejscowości podczas jazdy.
Mam UMPu, GPmapę i CN 2010, szczegółowość mapy "wysoka" no i niestety podczas jazdy pokazuje mi zarysy miejscowości, lasy, drogi ale nazw miast nie :( Ale jak kliknę na mapie by coś znaleźć to nagle nazwy się pojawiają.
2. POI itp znowu wyświetlanie na mapie
Nie da się tego ustawić by się wyświetlało kiedy JA chce, a nie tylko przy zoomie 300m ?? (bo szukanie benzyny na autostradzie przy takim zoomie i prędkości ponad 120km/h jest do ....)
3.Przyciąganie do drogi - da się to wyłączyć ?? (nie lubię jechać "obok" autostrady)
4.Wam też się Jadzka zacina gdy wymawia "w prawo" ??
5.Brak jakiejkolwiek skali przy widoku 3D - to tak ma być ??

To chyba tyle po pierwszych 2000km
Pozdrawiam
Przemek
http://www.kluchojady.waw.pl
Nuvi 765, Edge 500, Vista HCX
ODPOWIEDZ