UMP dla TrekBuddy

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
Awatar użytkownika
Fickus
Bywalec

UMP dla TrekBuddy

Post autor: Fickus »

Witam
Próbuję znaleźć jakieś info jak przygotować mapę UMP aby po wgraniu do telefonu działała pod zainstalowanym w Sony Ericson W995 TrekBuddy.
Po odpaleniu TrekBuddy może on załadować mapę z wskazanego miejsca w pamięci telefonu. Rozumiem że TrekBuddy czyta mapę w swoim formacie. UMP jest pod Garmina (?)
Czy należy ją jakoś przygotować aby TrekBuddy ją zobaczył?
Proszę podpowiedzcie, może już gdzieś ktoś to opisał?
Garmin 76CSx :-)
Artur
Moderator
Kontakt:

Re: UMP dla TrekBuddy

Post autor: Artur »

Jak chcesz koniecznie pod TB i koniecznie UMP to najlepszy efekt uzyskasz korzystając z http://mapa.ump.waw.pl/ump-www/.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
Fickus
Bywalec

Wszystko to super Jestem współautorem UMP od ponad roku... Ale proszę o podpowiedź techniczną: Jak zaaplikować mapę UMP aby TrekBuddy ją widział.
Czy mam ją po prostu sciągąć i wgrać do telefonu i już? czy też w jakiś sposób ją przygotować. Nie jestem zbyt bystry w sztukach softwarowych...
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Fickus pisze:Czy mam ją po prostu sciągąć i wgrać do telefonu i już?
No nieeeee. UMP jest mapą wektorową a TB obsługuje rastry. Napisałem o wersji na www, bo ta jest właśnie "zrastrowana" i powinna ładnie wyglądać w TB. A jak ją zdobyć w formie akceptowalnej dla TB to musisz podpytać np. przez PW Rangera jako speca od TB lub Marcina Rudowskiego jako autora "zrastrowania" UMP.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Sam mam własny programik, który skleja mi skalibrowane pod Ozi rastry UMP w dowolnej rozmiarze/zoom i chciałem go nawet opublikować (trochę obcinając ;) ), ale niedawno natknąłem się na:
http://trekbuddyatlasc.sourceforge.net/

Od jakiegoś czasu ma wsparcie dla UMP-pcPL na podstawie właśnie mapy widocznej na ump-www, więc polecam przyjrzeć się. Używałem i nawet przyjemny i pozwala dość łatwo przygotować atlas do wgrania do komórki.

Przy okazji, jeśli nie znasz się na trekbuddy (atlasy, mapy, wgrywanie itp), polecam:
http://www.trekbuddy.net/forum/index.php
w szczególności wszelkie howto i faq.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
Bas
Garniak

Post autor: Bas »

Zdecydowanie wspomniany TAC ;)
http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopi ... 8664#28664

Potrafi pobrac mapy z wielu serwisow, w tym z UMPpcPL i DoCelu.pl, ale i Google, OSM, czy Yahoo. Warto sie z nim zapoznac.
Android: OsmAnd... + UMP-pcPL
Awatar użytkownika
Fickus
Bywalec

Zwalczyłem jakoś TB. Mapy wgrałem z netu cztery ćwiartki Polski.
-Baardzo trudno jest znaleźć w necie jakiekolwiek informacje n/t obsługi TB ostatniej wersji. Właściwie odpalam go na czuja. Nie wiem jak go poustawiać, jak nawigować itp???
Telefon będzie mi przydatny właściwie jako lokalizator aby wysłać SMS o swojej pozycji.
Pierwsza próba zakończyła się sukcesem -po wpisaniu wartości z SMS (który nota bene był strasznie "zaszyfrowany"), inny GPS pokazał punkt o 23m od tego w którym stałem lokalizując się za pomocą TB.
Druga próba -niestety porażka- ok 12km różnicy...
Mógłby ktoś podrzucić gdzie znajdę instrukcję do wersji TB 2.8.9?
Jak by była po polsku lub po angielsku to bym był wdzięczen. :?:
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
W drugim telefonie jest ta sama mapa czy inna.
Stawiam ze przyczyną jest „skopana” mapa.
SMS – to dane tekstowe,w formacie który odczytuje program może to być gpx lub format własny. Co wysyłasz to otrzymuje odbiorca.
Jeżeli drugi telefon jest blisko to zapisz punkty lub ślad do pliku i przenieś do drugiego nie musisz wysłać SMS-a żeby sprawdzić czy punkty siadają
Pozdrwiam
Edit: Ćwiczyłem w Memory Map tam punkt wysyłany jest mailem działa bez zarzutów.
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Fickus
Bywalec

W drugim telefonie jest ta sama mapa czy inna.
Drugi jest "profesjonalnym GPSem"
Stawiam ze przyczyną jest „skopana” mapa.
SMS – to dane tekstowe,w formacie który odczytuje program może to być gpx lub format własny. Co wysyłasz to otrzymuje odbiorca.
Jeżeli drugi telefon jest blisko to zapisz punkty lub ślad do pliku i przenieś do drugiego nie musisz wysłać SMS-a żeby sprawdzić czy punkty siadają
Pozdrwiam
Edit: Ćwiczyłem w Memory Map tam punkt wysyłany jest mailem działa bez zarzutów.[/quote]
-Jeżeli ktoś podrzuciłby mi namiar na prawdxziwą instrukcję do TB życie stałoby się prostsze...
Awatar użytkownika
nocnyMarek
Bywalec

Post autor: nocnyMarek »

Fickus pisze:-Jeżeli ktoś podrzuciłby mi namiar na prawdxziwą instrukcję do TB życie stałoby się prostsze...
A truskawki też zwykle kupujesz u rzeźnika?
http://www.trekbuddy.net/forum
Palmax & AM3/4/5/6, NE, /Sygic, AP, N2/9, OM-free
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

Poza podawanym już z dwa razy forum trekbuddy, przydatny może okazać się również adres (nie licząc google ;) ):
http://wiki.trekbuddy.net/
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
ODPOWIEDZ