Jaki sens ma CAD w Edge 705?
Jaki sens ma CAD w Edge 705?
Sens pomiaru kadencji rozumiem. Nie za bardzo rozumiem sens pomiaru prędkości z obrotu koła, jak w typowych licznikach rowerowych, o ile dobrze rozumiem, że taka metoda pomiaru tam jest, skoro pomiar prędkości z GPS-u jest dokładniejszy. Istnieje problem gubienia sygnału z satelitów, ale to słaby powód, bo zdarza się to rzadko. W typowych licznikach rowerowych trzeba wpisywać obwód koła, którego nigdy nie udaje sie dokładnie zmierzyć i zawsze miałem niezbyt dokładny pomiar odległości i prędkości. Czy poza "ochroną" przed gubieniem sygnału jakieś zalety ma ten pomiar?
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
Był: Garmin Montana 610
Re: Jaki sens ma CAD w Edge 705?
Np. do tego: Edge 705 a trening pod dachem
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
-
Zachu
- Radny
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 5 times
- Kontakt:
Mylisz się bardzo. W gęstym lesie wskazanie na GPS miałem mniejsze o 5 km/h niż wskazanie licznikowe.Gradory pisze:Nie za bardzo rozumiem sens pomiaru prędkości z obrotu koła, jak w typowych licznikach rowerowych, o ile dobrze rozumiem, że taka metoda pomiaru tam jest, skoro pomiar prędkości z GPS-u jest dokładniejszy. Istnieje problem gubienia sygnału z satelitów, ale to słaby powód, bo zdarza się to rzadko.
Wydaje mi się ,że najdokładniejszy pomiar to licznik rowerowy (z dobrze podanym odwodem koła) , bo to iloraz obwodu koła i ilości obrotów .
Nic nie może tego wypaczyć , nie biorę pod uwagę wadliwego kontaktronu czy złego montażu .
Z bezprzewodowymi to czasami się cuda dzieją .
Nic nie może tego wypaczyć , nie biorę pod uwagę wadliwego kontaktronu czy złego montażu .
Z bezprzewodowymi to czasami się cuda dzieją .
Z obwodem koła zawsze miałem problemy. Nigdy nie był zmierzony dokładnie. Czy nie lepiej darować sobie i korzytać przy pomiarze dystansu i prędkości tylko z GPS-u? Sporadyczne błędy pomiarów z GPS-u i tak będą w sumie dużo mniejsze niż błąd licznika (takiego, który mierzy prędkość z obrotu koła).
Garmin Edge 830, Garmin nüvi 205, Garmin Dakota 20, smartfon
wszystkim ktrórzy uważają, że GPS dokładnie mierzy dystans polecam lektórę fofum MTBmaraton i tzw golonkokilometry. W terenie przy dystansie około 100km gps potrafi zaniżyc liczbe przejechanych kilometrów nawet o 5. GPS sprawdza się na szosie w terenie już nie. Wystarczy, że dużo kluczymy. O przeszkodach nie będę pisał (drzewa itp)
Ostatnio zmieniony 25 wrz 2009, 20:31 przez beetle-m, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego. Nie cytujmy całego poprzedniego postu, plisss
Powód: Usunięto pełny cytat postu poprzedzającego. Nie cytujmy całego poprzedniego postu, plisss
połowa problemów odłożonych rozwiązuje się sama
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
pozdrawiam
pocio
B&K Herbapol rowerowanie.pl
Edge 705; Nuvi 1200T
E tam bajki. Te wszystkie rozbieżności wynikają z błędnych obwodów kół wpisanych do liczników. Ja tam nie zauważyłem, żeby GPS mi źle mierzył dystans.
Witam.
To podjedź pod górkę lub zjedź.
Po zdrówka Wiesiek.
To podjedź pod górkę lub zjedź.
Po zdrówka Wiesiek.
Po zdrówka Wiesiek
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)
kręcę, kręcę pedałami aż głowa boli
Montana 600 + UMP_PC.PL + PL Topo
Faja (Wiesiek)
Podjazdy i zjazdy to inna bajka, ale żeby miały realny wpływ na dystans, to musi ich być trochę i muszą być nieco większe niż 2-3%. Poza tym np w MTB gdy na stromym podejściu niesiemy rower, to licznik nic nie liczy, a GPS tak.
Najpierw ustalmy fakty:
A teraz po tym wywodzie muszę szczerze przyznać że nie mam 100% pewności czy Edge właśnie tak robi czy nie
Posty innych forumowiczów to właśnie sugerują, ale mój Oregon po prostu ignoruje pomiar prędkości przy pomocy czujnika kadencji/prędkości.
- Pomiar GPS obarczony jest błędami, nieraz grubymi (przesłonięta część nieba, odbicia)
- Pomiar obwodu koła, nawet obarczony małym błędem, ma systematyczny wpływ na pomiar odległości (błąd nie uśrednia się a kumuluje)
- GPS mierzy odległość po elipsoidzie (po "płaskim"), a koło mierzy odległość w 3D
- GPS mierzy odległość z "rozdzielczością" 1Hz (pomiar co sekundę), koło toczy się po wszystkich wybojach i zakrętach (choć z powodu kwantyzacji nie nadaje się do pomiaru małych prędkości)
A teraz po tym wywodzie muszę szczerze przyznać że nie mam 100% pewności czy Edge właśnie tak robi czy nie
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Sprawdzałem Edge'a i jest tak, że gdy dostępny jest sensor na kole, to pomiar prędkości i dystansu jest tylko z koła, nie z GPS.
Instrukcja obsługi EDGE 705, strona 9: "In the Wheel Size field, select Auto to have the GSC 10 (przyp.: czujnik kadencji/obrotów koła) automatically detect your tire size using GPS data, or select Custom to enter your wheel size."Azzie pisze:(...) niezłym pomysłem jest powolna kalibracja obwodu koła przy pomocy pomiarów GPS oraz pomiar odległości poprzez zliczanie obrotów koła. A teraz po tym wywodzie muszę szczerze przyznać że nie mam 100% pewności czy Edge właśnie tak robi czy nie (...)
"Problem jest tak długo nie do rozwiązania, jak długo nie znajdzie się ktoś, kto o tym nie wie i problem ten rozwiąże."
Albert Einstein
Albert Einstein
Zastanawiam się jak dokładnie można wyznaczyć promień koła przy pomocy kalibracji GPS. I jak się to ma do dokładności pomiaru metodami domowymi (przejazd odcinka testowego lub pomiar metrem krawieckim) oraz jego stabilności (ciśnienie w oponach i ciśnienie atmosferyczne, zmiana właściwości opony i dętki pod wpływem temperatury, obciążenie roweru, etc.)dan pisze:"In the Wheel Size field, select Auto to have the GSC 10 (przyp.: czujnik kadencji/obrotów koła) automatically detect your tire size using GPS data, or select Custom to enter your wheel size."
Jak się jedzie wolno, to prędkość będzie się przełączać pomiędzy prędkością minimalną (jeden "tick" czujnika w okresie pomiarowym) a zerem. Ta prędkość minimalna będzie oczywiście zależna od wyznaczonego promienia koła. Czy ktoś zaobserwował żeby w praktyce ta prędkość się jakoś istotnie zmieniała w czasie? Na przykład w wyniku kalibracji promienia koła przy pomocy GPS?
| Obecnie: | Garmin 3590LMT z City Navigator Europe - trasa |
| Garmin 62S z Topo Switzerland v3 - outdoor | |
| Dawniej: | Garmin Vista, 60CS, Oregon 300 i inne |
Training Center bazuje na danych zapisanych w <DistanceMeters>.....</DistanceMeters> (dane te pokrywają się również z danymi pokazywanymi w Edgu).
Sport Track liczy dystans, wyznacza prędkość na podstawie współrzędnych geograficznych zapisanych w tracku. Jeżeli usunie się współrzędne geograficzne to ST do analizy korzysta z danych <DistanceMeters>.....</DistanceMeters> i to pozwala na porównanie danych z tego samego tracka.
Na wykresie poniżej pokazuje jak przy załączonym GPS-ie Edgu zmiana rozmiaru koła ma wpływ na dane rejestrowane w pliku historii:
niebieski - prędkość wyznaczona na podstawie współrzędnych geograficznych zapisanych w pliku historii
czerwony - prędkość wyznaczona na podstawie dystansu zapisanego w pliku historii (<DistanceMeters>.....</DistanceMeters>).

ps. Przy automatycznym wyznaczaniu rozmiaru w przypadku mojego koła wstępnie początkowy rozmiar koła jest większy od rzeczywistego co zresztą widać na wykresie.
Wydaje mi się, czujnik prędkości jest ignorowany w sytuacji gdy jest wprowadzony jakiś kosmiczny rozmiar koła, ale muszę jeszcze raz przeprowadzić taki test
.
Sport Track liczy dystans, wyznacza prędkość na podstawie współrzędnych geograficznych zapisanych w tracku. Jeżeli usunie się współrzędne geograficzne to ST do analizy korzysta z danych <DistanceMeters>.....</DistanceMeters> i to pozwala na porównanie danych z tego samego tracka.
Na wykresie poniżej pokazuje jak przy załączonym GPS-ie Edgu zmiana rozmiaru koła ma wpływ na dane rejestrowane w pliku historii:
niebieski - prędkość wyznaczona na podstawie współrzędnych geograficznych zapisanych w pliku historii
czerwony - prędkość wyznaczona na podstawie dystansu zapisanego w pliku historii (<DistanceMeters>.....</DistanceMeters>).

ps. Przy automatycznym wyznaczaniu rozmiaru w przypadku mojego koła wstępnie początkowy rozmiar koła jest większy od rzeczywistego co zresztą widać na wykresie.
Wydaje mi się, czujnik prędkości jest ignorowany w sytuacji gdy jest wprowadzony jakiś kosmiczny rozmiar koła, ale muszę jeszcze raz przeprowadzić taki test
LeCH