Maps Google i nanoszenie śladów *.gpx

O oprogramowaniu do obsługi naszych Garminów. BaseCamp, MapSource, MapSetToolKit, sendMap, WebUpdater, POI Loader, OziExplorer, GarPatch i wiele wiele innych. Także o serwisach typu GPS Visualizer czy GPSies. Ogólnie o szeroko rozumianej personalizacji odbiorników oraz ich wsparciu przy pomocy dodatkowego oprogramowania.
KAZUMI
Nowy

Maps Google i nanoszenie śladów *.gpx

Post autor: KAZUMI »

Witam
W jaki sposób i przy użyciu jakiego programu można umieścić ślady w formacie .gpx na maps google.
Założyłem konto na maps google i nie widzę takiej możliwości jedynie można samemu tworzyć trasy poprzez umieszczania punktów pośrednich :?
Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Awatar użytkownika
miecho
Bywalec

Re: Maps Google i nanoszenie śladów *.gpx

Post autor: miecho »

Można wykorzystać do tego GPS Visualizer.
LeCH
Edge 1030 , Oregon 650, Forerunner 945
Awatar użytkownika
Radek
Początkujący

Post autor: Radek »

W Google Maps fajnie jest zapisać ślad jako własną mapę i chyba o to walczysz. A można to zrobić w prosty sposób. Konwertujemy plik ze śladem .gpx do .kml za pomocą freewareowego softu (ściągnij stąd), po zalogowaniu na GM klikamy kolejno: "Moje mapy" ---> "Utwórz nową mapę" ---> "Importuj" i wskazujemy plik wynikowy konwersji, którą wczesniej przeprowadziliśmy. Zostanie wyświetlony nasz ślad, który możemy edytować i zapisać. Do tego jeszcze dochodzi możliwość zgeotagowania fot jeśli takowe posiadamy i umieszczenia ich w naszej bibliotece map na GM, polecam do tego GPicSync. Jak widać Google Maps jest wdzięczną platformą do archiwizowania wirtualizacji z naszych wycieczek :) .
Nuvi 500 / Oregon 450
dawidsadd
Początkujący

Post autor: dawidsadd »

Czesc

Zdecydowanie polecal bym program Map Calibrator 2.6 (GPS Tuner), aczkolwiek nie wiem czemu ale w tej chwili mi nie laduje nowych map po instalcji nowego systemu - jeszcze powalcze chwile.
Program potrafi ladowac mapy google w wersji city, topografia, i hybrydy oraz eksportowac mape z plikiem kalibrujacym. Wygodne jest jeszcze to ze potrafi korzystac z map bez internetu ktore juz byly ladowane wczesniej.

http://www.gpstuner.com/5.4/download

Pozdrawiam
Dawid
Awatar użytkownika
Radek
Początkujący

Post autor: Radek »

Program ciekawy ale niestety nie ładuje map :( .Co się może dziać?
Nuvi 500 / Oregon 450
ODPOWIEDZ