Granice powiatów
Granice powiatów
Komu potrzebne są w UMP-cpPL granice powiatów?
Piechurom / rowerzystom / kierowcom / żeglarzom / lotnikom? Nie bardzo mogę zgadnąć, do czego.
Już wiem! Starostom! Idzie sobie taki starosta z Garminem i .... I się dziwi: dlaczego kawałek mojego powiatu leży w sąsiednim województwie?
Dyskretnie proponuję: może usunąć i nie wracać do nich???
Piechurom / rowerzystom / kierowcom / żeglarzom / lotnikom? Nie bardzo mogę zgadnąć, do czego.
Już wiem! Starostom! Idzie sobie taki starosta z Garminem i .... I się dziwi: dlaczego kawałek mojego powiatu leży w sąsiednim województwie?
Dyskretnie proponuję: może usunąć i nie wracać do nich???
Wojtek Pysz
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
Maniak nieustannie początkujący, wierny użytkownik urządzenia OREGON-400 i eTrex-20
Re: Granice powiatów
Jak tu go nie ma, to gdzie jest?Alf/red/ pisze:...Tyle, że tu go nie ma.
Jak najbardziej przychylam się do tego pomysłu. Uważam, że o ile granice województw mają jakieś znaczenie dla wielu użytkowników mapy, to już granice powiatów nie.
Pozdrawiam, Krzysztof
Vista HCX, etrex 30 + UMP-pcPL
Tak, na liście są same woksy. Może tutaj znajdą się jakieś populeKrzywoj pisze:Jak tu go nie ma, to gdzie jest?Alf/red/ pisze:...Tyle, że tu go nie ma.Bo na liście mailingowej tylko zamknięte grono użytkowników.
Wojtek Pysz
Celne zdanie. Zmusza mnie do dwóch wątków odpowiedzi.Krzywoj pisze:Jak tu go nie ma, to gdzie jest?Bo na liście mailingowej tylko zamknięte grono użytkowników.
Raz, nie widzę listy mailingowej jako zamkniętej. Na garniaka i wiele innych for też trzeba się zapisać, żeby czytać niektóre działy, i tego nie określa się jako zamknięcie. Na maila ump@ możesz coś wysłać, i to przejdzie, dopóki nie będzie spamem na poziomie "konferencja w Kijowie". Na Garniaku jest ledwie kilka osób z UMP (ja, Artur, Wojtek, z rzadka Ar't, Marcin i Jacek - bo Frasun się zdezaktywował ostatnio). Na liście ich jest kilkadziesiąt.
Dwa, powiem może mało populistycznie, ale prawdziwie. My robimy mapę dla nas samych. Nas to bawi, chcemy mieć fajną mapę w naszych odbiornikach, i mieć na nią wpływ. My nie sprzedajemy tej mapy. Z rzadka (raz na miesiąc?) dostajemy "zapłatę" w postaci miłego słowa*. Czasem dyskutujemy jakieś zmiany, które nam będą się podobały - nie ma dyktatury, więc dopóki kilka osób więcej nie pochwali zmiany niż ją skrytykuje, to zmiany nie wprowadzamy. Szczególnie, jeśli zmiana sprowadza się do stracenia pewnych informacji, jak w tym przypadku. Więc jeżeli nawet na Garniaku ustalicie, że granic powiatów ma nie być - to tylko ustalicie.
Acha, możliwe jest wyjście pośrednie - że powiaty znikną w wersji powiedzmy auto (dawniej NI), a zostaną w powiedzmy full (dawniej topo). Coś takiego właśnie się niespiesznie klaruje.
Dodając oba punkty - pokażę ten wątek na liście (taa, tej zamkniętej na cztery spusty) i się zobaczy.
* uwagi zwane wrzutkami oczywiście kilka/naście dziennie, ale trudno nazwać je zapłatą, gdy po trzech dniach oczekiwania danej wrzutki przychodzi ponaglenie "hej, co jest grane, że to tak długo czeka?". Ale to inny temat.
Eee..., chyba przesadzasz. Nie szukaj w tym poście jadu, bo go wcale nie wylewałemAlf/red/ pisze:Celne zdanie.
Zrozumiałem, że chcesz poddać sprawę pod dyskusję szerszej grupy nie tylko twórców, ale i użytkowników. Lista mailingowa oczywiście nie jest zamknięta, ale z własnego doświadczenia wiem, że trafia się na nią dość późno. I Ty też to wiesz, bo tu: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Awans drogę do listy umieściłeś dopiero w ósmym punkcie z dwunastu.
Mapa jest super i to pewnie mój błąd, że dotąd nie byłem zbyt wylewny w komplementowaniu zarówno samego dzieła, jak i jego ojców chrzestnych
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Krzysztof
O jakim jadzie mówisz? Ja jestem facetem, a faceci są prostolinijni. Chciałem powiedzieć, że zdanie celnie dotyka pewnych... bolączek, powiedzmy.Krzywoj pisze:Eee..., chyba przesadzasz. Nie szukaj w tym poście jadu, bo go wcale nie wylewałem
Po prostu wcześniej nie jest to konieczne.Krzywoj pisze:tu: http://ump.fuw.edu.pl/wiki/Awans drogę do listy umieściłeś dopiero w ósmym punkcie z dwunastu.
Ale ale, właśnie dostałem rekomendację co do pewnego podsyłacza. Zgadnij jego nick
I tak trzymać, Ty i inni sympatycy. Znaczy bawmy się wszyscy dobrze.Krzywoj pisze:wrzutki robię, bo chcę, lubię, sprawia mi to satysfakcję i dzięki wkładowi swojej pracy czuję, że to również jest moja mapa, za którą w pewnym stopniu jestem odpowiedzialny.
- Mariusz65
- Radny
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 5 times
A ja głosuję za pozostawieniem powiatów!Alf/red/ pisze:...nie ma dyktatury, więc dopóki kilka osób więcej nie pochwali zmiany niż ją skrytykuje, to zmiany nie wprowadzamy.
Lubię wiedzieć gdzie jestem
Mapa powinna być raczej wzbogacana i aktualizowana a nie odchudzana...
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/
Mnie granice powiatów potrzebne są do obliczeń
Projektując instalację radiową dla klienta, muszę wiedzieć na jakim terenie będzie pracowało radio. Jest to ważne, bo opłata dla UKE (od nowego roku) będzie za widmo x ilość powiatów lub gmin lub województw lub cały kraj. Na mapkach, które są w sieci nie mogę sobie postawić swojego waypointa i zobaczyć jak to wszystko wygląda. A sołtysom nie jest taka mapa do niczego potrzebna, bo oni dokładnie wiedzą, gdzie się kończą ich kompetencje 
A! i jeszcze wędkarze mogą skorzystać. Będą dokładnie wiedzieć, gdzie kończy się woda PZW i można łowić tylko z kartą wędkarką na wodzie publicznej
A! i jeszcze wędkarze mogą skorzystać. Będą dokładnie wiedzieć, gdzie kończy się woda PZW i można łowić tylko z kartą wędkarką na wodzie publicznej
Krzysiek
w schowku: nuvi 2497LMT+CNE LifeTime + UMP-pcPL
na ryby: Oregon 650 + VMAP + PL Topo
na ręku: Garmin Instinct2 Tactical
na strzelnicę: Garmin XERO C1 Pro
na stanie: nuvi 255WT+UMP
Ja wędkarzem nie jestem, ale wiem, że w oddziałach PZW można otrzymać mapę wód należących do Okręgu PZW.h2o pisze:gdzie kończy się woda PZW.
Często jest to ksero, ale jest.
Ps.
można zajrzeć http://www.rybobranie.pl/mapa_wedkarza/3
Oregon 650 T
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Czyli wygodniejsze od granic powiatów w postaci linii byłyby powiaty w postaci obszarów. Tak jak np. w PL_Topo są zrobione gminy, gdzie nie widząc nawet granic "pod kursorem" wyskakuje nazwa gminy. Inna sprawa że oczywiście jedno nie wyklucza drugiego - tzn. najlepszym rozwiązaniem byłyby powiaty w postaci obszarów plus dodatkowo linie z granicami.h2o pisze:Mnie granice powiatów potrzebne są do obliczeńProjektując instalację radiową dla klienta, muszę wiedzieć na jakim terenie będzie pracowało radio.
Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Było by dobrze, aby to było widoczne w MS.
Krzysiek
W MS-e to może nie będzie widoczna, ale w Base Camp, już tak, mapa granic powiatów jest w Geoportalu.
Oregon 650 T