Export UMP do OSM

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
mozdyn
Nowy

Export UMP do OSM

Post autor: mozdyn »

Witajcie,
Po dłuższej przerwie zerknąłem na strony UMP i doznałem szoku! To niesamowite ile udało się Wam zrobić w ciągu tych kilku lat - dziękuje i gratuluje. Chyba odkurzę Simpada, zainstaluje Navita zacznę ponownie navigować bo w końcu jest na czym...

Ale w sumie ja nie o tym. Ostatnio rysowałem plan mojej miejscowości w OSM na podstawie map z gminy. Niestety okazuje się, że UMP jest bardziej rozbudowana jak mapy dostępne publicznie w gminie... Zastanawiam się czy jest jakaś prosta możliwość exportu fragmentu UMP do OSM? Na stronach UMP znalazłem info tylko o konwersji w drugą stronę.

Chcemy (grupka lokalnych działaczy samorządowych) użyć OSM jako interfejsu do stworzenia bazy danych o miejscowościach/ciekawostkach w naszej gminie - łatwa edycja, powszechnie dostępne narzędzia, otwarty format... Za to UMP ma już informacje o jakie bezskutecznie staramy się w gminie...

Może to głupie pytanie, ale nie myśleliście aby podzielić się Waszym wkładem w omapowanie Polski z OSM?
wopozka
Bywalec

Re: Export UMP do OSM

Post autor: wopozka »

mozdyn pisze:Witajcie,
Po dłuższej przerwie zerknąłem na strony UMP i doznałem szoku! To niesamowite ile udało się Wam zrobić w ciągu tych kilku lat - dziękuje i gratuluje. Chyba odkurzę Simpada, zainstaluje Navita zacznę ponownie navigować bo w końcu jest na czym...
A polecam, polecam. Rzeczywiście jest na czym ponawigować :D, ale i jeszcze wiele do zrobienia :D.
mozdyn pisze: Ale w sumie ja nie o tym. Ostatnio rysowałem plan mojej miejscowości w OSM na podstawie map z gminy. Niestety okazuje się, że UMP jest bardziej rozbudowana jak mapy dostępne publicznie w gminie... Zastanawiam się czy jest jakaś prosta możliwość exportu fragmentu UMP do OSM? Na stronach UMP znalazłem info tylko o konwersji w drugą stronę.
Polecam zerknięcie na polskie forum osm, były tam takie tematy poruszane. Z tego co wiem jest narzędzie, które jest w stanie to zrobić, ale czasami są problemy (zwłaszcza w miejscach gdzie w osm są już jakieś drogi dostępne, pojawiają się duplikaty itd).
http://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=1545
no i polecam całe polskie forum:
http://forum.openstreetmap.org/viewforum.php?id=23
mozdyn pisze: Chcemy (grupka lokalnych działaczy samorządowych) użyć OSM jako interfejsu do stworzenia bazy danych o miejscowościach/ciekawostkach w naszej gminie - łatwa edycja, powszechnie dostępne narzędzia, otwarty format... Za to UMP ma już informacje o jakie bezskutecznie staramy się w gminie...
Można do tego użyć również ump, które pięknie prezentuje się na www. Brakujące rzeczy na mapie można dodać (można, bo nie wiem co to jest dokładnie). Ump można łatwo zintegrować ze swoją stroną www itd. Chyba nie będzie dużej różnicy w stosunku do osm.
mozdyn pisze: Może to głupie pytanie, ale nie myśleliście aby podzielić się Waszym wkładem w omapowanie Polski z OSM?
Myśleć myśleliśmy, ale są duże problemy. Po pierwsze sam export i import (do i z osm) stwarza dużo problemów. Format obu map jest bardzo różny, przez co ciężko cokolwiek synchronizować.

Po drugie piękna idea osm (każdy może rysować mapy) nie jest do końca tym co chcielibyśmy mieć w ump. Ump jest mapą przeznaczoną do nawigacji. Aby dobrze spełniała swoją rolę, nie można rysować ot tak, ale trzeba mieć odpowiednią wiedzę. Z tego powodu nie ma możliwości importu czegoś z osm ot tak sobie. Trzeba wszystko przejrzeć i sprawdzić czy jest dobrze narysowane. Dlatego raczej nie ma szans, abyśmy wszystko przenieśli do osm i z osm czerpali dane dla generowania map.

A tak ogólnie, to ludzie z osm bardzo często korzystają z naszej pracy i importują co chcą na potęgę. My z resztą też, o ile mamy pewność co do jakości tych danych. Jednak to raczej dla małych obszarów można zrobić. Globalny import w obie strony, raczej nie wchodzi w grę.
Awatar użytkownika
Alf/red/
Radny
Kontakt:

Post autor: Alf/red/ »

mozdyn pisze:To niesamowite ile udało się Wam zrobić w ciągu tych kilku lat - dziękuje i gratuluje.
Dzięki dzięki. Ale parę lat to kawał czasu, i dużo się może zdarzyć, prawda? :)
mozdyn pisze:nie myśleliście aby podzielić się Waszym wkładem w omapowanie Polski z OSM?
A jaki w tym mamy interes? Tzn. czemu mamy *my* się naprężać i tracić nasz czas, żeby zrobić dobrze *im*? Udostępniamy źródła, udostępniamy wiedzę co one znaczą, i to wystarczy.
Zresztą, znanym faktem jest że oni jednocześnie narzekają na nasze dane, i podbierają je.
I wice wersa. :lol:
Alf/red/ + jutrzejsze UMP-pcPL + nüvi 360/CNE2008 + nüvi 765/CNE2010 + Vista HCx.
Obrazek
mozdyn
Nowy

Dzięki za odpowiedzi.
Po drugie piękna idea osm (każdy może rysować mapy) nie jest do końca tym co chcielibyśmy mieć w ump. Ump jest mapą przeznaczoną do nawigacji. Aby dobrze spełniała swoją rolę, nie można rysować ot tak, ale trzeba mieć odpowiednią wiedzę. Z tego powodu nie ma możliwości importu czegoś z osm ot tak sobie. Trzeba wszystko przejrzeć i sprawdzić czy jest dobrze narysowane. Dlatego raczej nie ma szans, abyśmy wszystko przenieśli do osm i z osm czerpali dane dla generowania map.
Szkoda że się nie da ot tak przeimportować. Nie myślę o przeniesieniu UMP całkowicie do OSM, tylko ujednoliceniu danych w obu bazach. Dla Społeczności było by to korzystne. Bo jednak OSM jest dużo bardziej znane niż UMP...
mozdyn napisał(a):Chcemy (grupka lokalnych działaczy samorządowych) użyć OSM jako interfejsu do stworzenia bazy danych o miejscowościach/ciekawostkach w naszej gminie - łatwa edycja, powszechnie dostępne narzędzia, otwarty format... Za to UMP ma już informacje o jakie bezskutecznie staramy się w gminie...

wopozka napisał(a):Można do tego użyć również ump, które pięknie prezentuje się na www. Brakujące rzeczy na mapie można dodać (można, bo nie wiem co to jest dokładnie). Ump można łatwo zintegrować ze swoją stroną www itd. Chyba nie będzie dużej różnicy w stosunku do osm.
Za OSM przemawia:
-bardziej znana marka
-łatwa edycja - co roku przybywa nam w gminie kilkadziesiąt nowych ulic
-możliwość łatwej integracji ze zdjęciami, dźwiękiem itp.
-przeznaczenie - OSM to baza danych kartograficznych ogólnego przeznaczenia, UMP - mapa do nawigacji.
A jaki w tym mamy interes? Tzn. czemu mamy *my* się naprężać i tracić nasz czas, żeby zrobić dobrze *im*? Udostępniamy źródła, udostępniamy wiedzę co one znaczą, i to wystarczy.
Zresztą, znanym faktem jest że oni jednocześnie narzekają na nasze dane, i podbierają je.
To przykro, że się kłócicie o takie pierdoły... IMHO nie ma czegoś takiego jak Wy i Oni, tylko Hedoniści i My - Społeczność Open Source'owa - to dla niej warto się naprężać, ale może jestem idealistą...
wopozka
Bywalec

Post autor: wopozka »

mozdyn pisze: Szkoda że się nie da ot tak przeimportować. Nie myślę o przeniesieniu UMP całkowicie do OSM, tylko ujednoliceniu danych w obu bazach. Dla Społeczności było by to korzystne. Bo jednak OSM jest dużo bardziej znane niż UMP...
Ależ nic nie stoi na przeszkodzie aby je ujednolicić, tyle że w osm zrobisz to sam, a w ump zrobimy to my. Daj nam tylko znać i się poprawi co trzeba. Tym bardziej, że można łatwo i przyjemnie zgłaszać (proste) poprawki przez naszą stronę www.
mozdyn pisze: Za OSM przemawia:
-bardziej znana marka
-łatwa edycja - co roku przybywa nam w gminie kilkadziesiąt nowych ulic
-możliwość łatwej integracji ze zdjęciami, dźwiękiem itp.
-przeznaczenie - OSM to baza danych kartograficznych ogólnego przeznaczenia, UMP - mapa do nawigacji.
Co do marki to nie ma nawet o czym dyskutować, osm jest bardziej znane. Co do edycji to już można na ten temat dyskutować. Podeślesz nam dane i dane w ciągu kilku dni wylądują na naszej mapie. O integracji zdjęć i muzyki się nie wypowiem, bo nie wiem dokładnie o co chodzi, ale ump jest generowana na www przy wykorzystania technologii osm, więc też nie powinno być problemu.
mozdyn pisze: To przykro, że się kłócicie o takie pierdoły... IMHO nie ma czegoś takiego jak Wy i Oni, tylko Hedoniści i My - Społeczność Open Source'owa - to dla niej warto się naprężać, ale może jestem idealistą...
My się nie kłócimy nic a nic. Nigdy do żadnej kłótni nie doszło. Co nie przeszkadza w stwierdzeniu faktu że czasami dane osm są mizernej jakości i vice wersa. I tak jak napisałem, łatwość edycji osm jest dla nas nie do zaakceptowania, bo aby narysować mapę która będzie dobrze prowadzić, musisz wiedzieć jak to zrobić. OSM z definicji czegoś takiego zapewnić nie jest w stanie.

Poza tym oba projekty czerpią od siebie garściami, więc nie jest tak źle jak ci się wydaje.
mozdyn
Nowy

O integracji zdjęć i muzyki się nie wypowiem, bo nie wiem dokładnie o co chodzi, ale ump jest generowana na www przy wykorzystania technologii osm, więc też nie powinno być problemu.
Zauważyłem, że w OSM jest możliwość tworzenia obiektów zawierających zdjęcia danego miejsca, albo jego odgłos, co można zobaczyć lub usłyszeć klikając na mapie. Nie wiem jeszcze dokładnie jak to działa, ale może być to fajna opcja do opisania ciekawych miejsc. Na razie badam temat, być może faktycznie lepiej będzie nam współpracować z UMP bo wasz serwer map WWW dział dużo szybciej. Niezależnie od tego na co się zdecydujemy, na pewno będę podsyłał aktualizacje dla swojej miejscowości i postaram się namówić innych aby też to robili.
Peter
Bywalec
Kontakt:

Post autor: Peter »

Jeśli jeszcze zdradzisz nam, jaka to miejscowość, to jest szansa, że znajdzie się jakiś lokalny UMPowicz i będzie szansa na nawiązanie bliższej współpracy 8)
60CSx + VistaCx + NokiaN82 + Nuvi 860 + UMP PcPL + GPMapa2009.3 + CNE 2010.20
Obrazek
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

mozdyn pisze:Zauważyłem, że w OSM jest możliwość tworzenia obiektów zawierających zdjęcia danego miejsca, albo jego odgłos, co można zobaczyć lub usłyszeć klikając na mapie. Nie wiem jeszcze dokładnie jak to działa, ale może być to fajna opcja do opisania ciekawych miejsc.
Nie wiem jak działa na OSM, ale na UMP-WWW jest możliwość dodawania markerów z różnymi elementami HTML(linki, obrazki, podstawowe style). Przy wstawieniu mapy do swojej strony, pewnie też by się dało w miarę bezboleśnie użyć tych samych plików JavaScript, ale nie sprawdzałem, na ile jest to skomplikowane.

Przykład ze zdjęciem

Można również wstawić do swojej strony poprzez iframe wpisując ten url(click)

Używając szukaczki (kliknąć na mapie po wybraniu tej zakładki) można zobaczyć, jak mogłaby wyglądać wersja z więcej niż jednym markerem z dymkami po najechaniu (wymagałoby to napisania podobnego kodu tworzenia markerów dla własnych potrzeb).
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
zibik
Nowy

Post autor: zibik »

wopozka pisze: I tak jak napisałem, łatwość edycji osm jest dla nas nie do zaakceptowania, bo aby narysować mapę która będzie dobrze prowadzić, musisz wiedzieć jak to zrobić. OSM z definicji czegoś takiego zapewnić nie jest w stanie.
Zgadzam się, narysować dobrą mapę to sztuka :) Ale pomimo tego, że w UMP są sami najwyższych lotów wyjadacze to też zdarza się grom trywialnych błędów typu niepołączone drogi :P
Poza tym OSM nie samym Potlaczem żyje :P
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

zibik pisze:zdarza się grom trywialnych błędów typu niepołączone drogi :P
To nie chichocz ;) tylko pokazuj - poprawimy i będzie dobrze i w OSM.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
zibik
Nowy

Hej
Hmm, chętnie, ale byłoby to trudne...
Ostatnio robię import z UMP-Rzeszow i w całym tym obszarze JOSM (validator) zgłosił mi 480 "way end node near other highway", więc jeśli chcesz wyłapać te błędy to zainstaluj JOSM-a, wtyczkę validator do niegoż, ściągnij sobie plik .osm z http://www.openstreetmap.pl/ump/ i go sprawdź.
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

Narzędzia do tego mamy, tylko Rzeszów akurat chyba jest bezpański...
Trochę się mu przyjrzę. A Ty zamiast poprawiać w OSM mógłbyś w UMP a nie czekasz na gotowe ;)

Edit:
Popatrzyłem. Cholerne ścieżki dla sarenek. Będę trochę poprawiał, choć lepiej by było, żeby to robił tambylec...
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Zachu
Radny
Has thanked: 2 times
Been thanked: 5 times
Kontakt:

Post autor: Zachu »

Artur poczekaj aż kolega poprawi i później zaimportujesz :)
Nuvi & DriveAssist & Zumo & fenix
Obrazek
zibik
Nowy

Ja się tak zastanawiałem skąd wy znacie przebieg tych wszystkich dróżek leśnych. np. w okolicach Mielca... nawet bym ich nie zauważył gdyby mnie to, że było ich dużo i nie miały połączeń między sobą.
@Zachu, jeśli chcecie importować z OSM to nie ma problemu... swoją drogą polityka UMP-pcPL pozwala na korzystanie z danych OSM? Pytam z ciekawości, bo nie wiem...
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

Obie mapy mają licencję CC-by-SA. Jedna v2 druga v3, tylko jakoś nie znajduję między nimi różnicy :mrgreen:
Tak jak już Alf pisał, mamy sporo importów z OSM, nie na terenie Polski oczywiście. OSM ma większość danych z Polski zaimportowanych od nas :wink: Narzekają strasznie, jeden z najbardziej narzekających obsmarowuje regularnie wyrysowane przeze mnie miasto, a ja w głowę zachodzę dlaczego go nie usunie i nie wyrysuje od początku i prawidłowo :lol: ale co tam, niech narzeka, zmobilizował mnie przynajmniej do naniesienia małych poprawek :mrgreen:
A co do danych typu 'rzeszowskiego' to są jeszcze takie dziwne miejsca. Jeśli obszar ma regularną opiekę, to systematycznie są porządkowane i część zostaje a część znika bądź zmienia swoją kategorię. Jak sam jednak widzisz, ilość danych jest ogromna i ogarnięcie jej zajmuje sporo czasu. W sporej części ten części ten czas jest potrzebny bo dane zostały wrzucone bez należytej staranności.
Skąd są dane akurat rzeszowskie czy mieleckie to nie wiem, ale jeśli spojrzysz np. powyżej Wałcza (tego obok Piły) to zobaczysz masę ścieżek w lesie. Te zostały zebrane przez osobę z tego miasta podczas jazdy po lesie. To wiem bo sam je obrabiałem, kilka dni na czyszczenie węzłów poszło. Tak czy inaczej, skok jakościowy w UMP jest ogromny.
I jeszcze w temacie importów do OSM ... UMP zmienia się b.szybko. W najlepiej zrobionych obszarach przyrost danych to od kilku do kilkudziesięciu KB między kompilacjami NI, czyli tak mniej więcej co tydzień. OSM importuje raz na ...więc i tak ma dane nieaktualne.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
ODPOWIEDZ