Rozmowy różne - wersja robocza !!!

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Re: Garmin Custom Maps czyli własne rastry w odbiorniku

Post autor: kwieto »

Marko pisze: Już wyciągam :)
Mapa rastrowa tam, gdzie jej miejsce - na papierze, w plecaku. Mapa wektorowa w odbiorniku, pod bokiem lub na kierownicy roweru.
Czyli jak chcesz coś zobaczyć na papierze, to zatrzymujesz się, ściągasz plecak i grzebiesz w nim w poszukiwaniu mapy. Wot, wygoda korzystania z wektora ;")
Marko pisze:Mógłbyś mi np. znaleźć i pokazać na UMP wyciąg narciarski w Małastowie? Albo chociaż znajdujące się tam schronisko?...
Zaskoczyłeś mnie już samą nazwą miejscowości - Małastów. Nie byłem tam, stąd, aby się przekonać gdzie to jest, wpisałem w wyszukiwarce - szukaj - miejscowość - Małastów i uzyskałem wynik.[/quote]

Jesteś pewien, że znalazłeś właściwy?
Ja kiedyś wpisałem "Jasło" i wyjechałem 20km od miasta, do którego chciałem dotrzeć :")
Marko pisze:Trwało to 5 sekund (samo wpisywanie). Ile zajęłoby szukanie na turystycznej (bez indeksu) mapie rastrowej w odbiorniku?
Przeoczyłeś chyba moje uwagi odnośnie papierowego planu W-wy.
Oczywiście że wektor jest szybszy w wyszukiwaniu, co sam we wspomnianym tekście napisałem. Gdyby nie ta trafialność wyników...
Ranger
Garniak

Re: Rozmowy różne, które docelowo dadzą parę ciekawych tematów.

Post autor: Ranger »

@Lechu
A rozumiem, potrzebujesz do kompletu np.jeszcze tego ?

Obrazek

DPI wyświetlaczy w urządzeniach typu Colo rośnie, stąd Custom Maps np. w postaci takich zdjęć staje się w niektórych odbiornikach możliwe. Myślę że byś nie chciał ich oglądać przy zbyt małym dpi wyświetlacza ;-)
Kompromisy bywają trudne.
Pozdrawiam
Ranger
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

kwieto pisze:* - w kwestii "mostu w Płocku" skontaktuj się z Arturem z UMP (którego niniejszym pozdrawiam)
Bo ja jak Katon Starszy o Kartaginie przy każdej kolejnej mapie TT pytam o most w Płocku :lol: . Katon chciał burzyć Kartaginę a TT chciałby chyba, żeby zburzyć ten most skoro tak uparcie go nie nanosi... :evil:
Dzięki za pozdrowienia.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
kwieto
Garniak

Miałeś mi podać współrzędne.... to bym zgłosił, mimo że i tak korzystam z map TT sprzed dwóch lat :")
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

kwieto pisze:...jak chcesz coś zobaczyć na papierze, to zatrzymujesz się, ściągasz plecak i grzebiesz w nim w poszukiwaniu mapy. Wot, wygoda korzystania z wektora ;")...
Nie wgrałeś jeszcze żadnego pliku w CustomMaps? To odpowiedź na Twoje "wygodnictwo" ;)
Skoro mamy tak dokładne i przejrzyste rastry, jako podkład pod wektora (mniej lub bardziej dopracowanego) - co stoi teraz na przeszkodzie w wygodnym korzystaniu z map w odbiorniku?
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
Ranger
Garniak

@Marko
No właściwie ... nic ;-)
Natomiast myślę że miejscami zbyt upraszczasz. Zastanów się spokojnie - Lechu podaje przykłady map z zejściem do dziesiątek. Z jaką szczegółowością ? Masz warstwę co prywatne a co nie ? Widzisz płoty ?
Pozdrawiam
Ranger
kwieto
Garniak

Marko pisze:Nie wgrałeś jeszcze żadnego pliku w CustomMaps? To odpowiedź na Twoje "wygodnictwo" ;)
Nie bardzo rozumiem... ?
Obecnie w moim odbiorniku siedzą cztery pliki kmz (każdy z osobną CustomMapą) plus sześć plików "mapwelowych" (z czasów gdy nie było jeszcze CustomMaps).

Jaka jest więc ta "odpowiedź" ?
Marko pisze:Skoro mamy tak dokładne i przejrzyste rastry, jako podkład pod wektora (mniej lub bardziej dopracowanego) - co stoi teraz na przeszkodzie w wygodnym korzystaniu z map w odbiorniku?
Nic... A coś stoi?
Natomiast są tacy, którzy twierdzą, że to bez sensu :"P

BTW, ciągnąc temat Małastowa i okolic.
Od lewej ten sam teren w: UMP; CNE; GPMapie Topo;

ObrazekObrazekObrazek

Oraz: Topo PL 100; mapa której nie ma; raster wczytany do odbiornika;

ObrazekObrazekObrazek

Wnioski wyciągnij sam...
Artur
Moderator
Kontakt:

Post autor: Artur »

kwieto pisze:Miałeś mi podać współrzędne.... to bym zgłosił
Lepiej wiesz jakie dane potrzebujesz do zgłoszenia - z naszej mapki markerem weź współrzędne tych punktów jakich potrzebujesz.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Awatar użytkownika
szy
Bywalec

Post autor: szy »

kwieto pisze:
Marko pisze: Już wyciągam :)
Mapa rastrowa tam, gdzie jej miejsce - na papierze, w plecaku. Mapa wektorowa w odbiorniku, pod bokiem lub na kierownicy roweru.
Czyli jak chcesz coś zobaczyć na papierze, to zatrzymujesz się, ściągasz plecak i grzebiesz w nim w poszukiwaniu mapy. Wot, wygoda korzystania z wektora ;")
Nie zapominajcie, że niektórzy to lubią jedno i drugie mieć przed sobą... :>

Szy.
Obrazek
Najlepsze szlaki rowerowe w Polsce i w Europie
Obserwuj na Facebooku i na Instagramie
kwieto
Garniak

Artur pisze:weź współrzędne tych punktów jakich potrzebujesz.
[/quote]

Ooo... podziękował. Jakoś nie wpadłem na to, żeby uruchomić TT i sprawdzić, którego mostu w nim brakuje :oops:
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze:W kwestii formalnej: Porównujesz różne skale i co za tym idzie masz na ekranie "luźniej" niż na zrzucie porównawczym
No właśnie o to chodzi - to chciałem pokazać :D
Na tym polega jeden z głównych problemów wykorzystania mapy rastrowej.
- po pierwsze są robione (w Polsce) w skalach poglądowych, nie za bardzo (moim zdaniem) nadających się do swobodnej turystyki
- pod drugie kompromis pomiędzy zastosowaną skalą a maksymalną ilością szczegółów jaką producent chce "sprzedać" odbiorcy powoduje że mapki są kreślone bardzo subtelnymi "pociągnięciami pędzla", w efekcie uzyskujemy bardzo estetyczną, wręcz urodziwą mapkę, ale niestety w odbiorniku niezbyt czytelną, a przynajmniej zdecydowanie mniej czytelną (dłuższy czas analizy i bardzo często konieczność użycia okularów) od mapy wektorowej, nie dość że kreślonej wyraźniejszą krechą to jeszcze dzięki możliwości swobodnego skalowania - jak słusznie zauważyłeś - mapkę która może być "luźniejsza".
- po trzecie grafikę mapy wektorowej (w sensie kolorystyka, kształt i grubość obiektów liniowych, wielkość ikon) mogę swobodnie kształtować tak aby mapka była dla mnie jak najbardziej przyswajalna, a w przypadku rastra jest pupa. To autor zadecydował co ma być bardziej, a co mniej rzucające się w oczy :oops:

Tak więc - nieco przez przypadek - sprawę "czytelności" mamy chyba ostatecznie wyjaśnioną :D
Pomijam tutaj fakt, że analizujemy screenshoty. W terenie w określonych warunkach oświetleniowych różnica pomiędzy subtelną, delikatną mapą rastrową, a kreśloną zdecydowaną linią mapą wektorową jest jeszcze większa. Na korzyść wektora rzecz jasna.
kwieto pisze:Natomiast są tacy, którzy twierdzą, że to bez sensu :"P
Ja nie twierdzę że to bez sensu. Ja wiem, że dla mnie to jest bez sensu.
Ranger pisze: A rozumiem, potrzebujesz do kompletu np.jeszcze tego ?
Owszem. Zwracam tylko uwagę, że dyskusja dotyczy różnic pomiędzy mapą rastrową a mapą wektorową oraz na fakt, że w temacie rastra nigdy nie negowałem przydatności zdjęć SAT czy przydatności map historycznych, choćby z tego powodu że czasami sam tego używam :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Witam.
kwieto pisze: Może dlatego, że mam tendencję do pętania się po różnych dziwnych, mało turystycznych miejscach. Takich, które nie są na pierwszej liście priorytetów twórców map danego terenu.
Zwróć uwagę - nawet GPS Maniak de facto używa nawigacji rastrowej (w mapniku) a GPS jest dla niego tylko pomocą. Wyciągnij wnioski..
.
To jednak nie jest problem pętlenia się w różne dziwne miejsca to sposób opracowania map.
Mapa turystyczna komercyjna obarczona jest skutkiem adaptacji z mapy drogowej. Obszary, które zostały już wcześniej opracowane szczegółowo pod kątem drogowym przy przeniesieniu do mapy turystycznej nie dostosowano dróg dla pieszych po prostu nikt tym się już nie interesuje.
Problem nie jest w tym, że coś nie zostało naniesione, ale w tym, że nie bardzo mamy możliwość sprawdzenia biorąc pod uwagę, że obiekty umieszczone są w różnych warstwach. Jeżeli na mapie w znanej mi okolicy znajduję ‘x’ błędów ‘x’ nienaniesionych obiektów o dużym znaczeniu turystycznym w tym regionie nabieram pewności, że w okolicę gdzie się chcę udać jest podobnie. Kiedyś na forum padło już takie sformułowanie, „ rzucę okiem i wiem, że mapa jest….” dotyczyło to mapy wektorowej, jeżeli dotyczyłoby to rastra mógłbym się zgodzić.
Jak piszecie o mostach to ja też coś dołączę (most o nie dużym znaczeniu komunikacyjnym)
Pozdrawiam.
Załączniki
Wektor.jpg
Raster.jpg
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

kwieto pisze:Oraz: Topo PL 100; mapa której nie ma; raster wczytany do odbiornika;
Na mapie "której nie ma" nie włączyłeś wyświetlania szlaków i wyciągów - a zapewne są w dodatkach :wink: :D
kwieto pisze:Wnioski wyciągnij sam...
Nawet przy tej skali czytelniejsza od rastra wydaje się być mapa której nie ma, a jeżeli jeszcze przezomujesz obie mapy do sensowniejszej skali i odbiornik wystawicz za okno robiąc fotki, a nie "laboratoryjne" screenshoty, to cała Twoja teoria "wyciągania wniosków" pęknie jak bańka mydlana :wink:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Ranger
Garniak

A rozumiem. Chodzi Ci o to z podobną czytelnością

Obrazek

Tylko czy to aby nie jest już lekka przesada ?
Pozdrawiam
Ranger
kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze:Na mapie której nie ma nie włączyłeś wyświetlania szlaków i wyciągów - a zapewne są :wink: :D
Albo korzystam z wersji, gdzie ich nie ma, albo nie wiem jak włączyć :(
GPS Maniak pisze:Nawet przy tej skali czytelniejsza od rastra wydaje się być mapa której nie ma, a jeżeli jeszcze przezomujesz obie mapy do sensowniejszej skali i odbiornik wystawicz za okno robiąc fotki, a nie "laboratoryjne" screenshoty, to cała Twoja teoria "wyciągania wniosków" pęknie jak bańka mydlana :wink:
Widzisz, ty się skupiasz na kolorkach i kontrastach, ja na informacji nawigacyjnej.
OK, raster jest nieco "rozmyty" w stosunku do pozostałych map.

Tyle że:
A) widzę na nim, że w Małastowie jest sklep, dwa przystanki PKS, Hotel lub schronisko a znajdujacy się tam kościół (cerkiew) jest zabytkowy.
B) widzę na nim, że u podstawy wyciągu narciarskiego, c.a. 500-600m ode mnie, znajduje się sezonowe pole namiotowe
C) widzę na nim, że na skrzyżowaniu szlaku zielonego i niebieskiego jest schronisko, do tego funkcjonujące jako stacja GOPR.
D) widzę na nim, że do Magury Małastowskiej (nie Mafgury, jak by chciała GPMapa :"P ) biegnie od południa czarny szlak.
E) widzę na nim, że od wschodu taki sam czarny szlak dobiega do Małastowa
F) widzę na nim dawny trakt handlowy (obecnie ścieżka przyrodnicza?) o nazwie "węgierska droga"
G) widzę żółty szlak rowerowy, biegnący do schroniska od południa

Wymieniać dalej?
Tego nie znajdziesz na żadnym z tych wektorów, więc nawet skompilowanie z nich jednej "super-duper-mapy" nie załatwi tych braków.

Naprawdę, w tym momencie mało mnie interesuje, czy i na ile to wszystko jest rozmydlone na ekranie.
Ważne że JEST, podczas gdy na wektorze nie ma tego ani na mapie, ani w wyszukiwarce.
Tak wygląda praktyka w polskich górach... A przedstawiłem przecież czołowe produkty wektorowe, które obejmują sobą ten teren. Lepszych map wektorowych tego rejonu nie ma, przynajmniej ja takich nie znam.

BTW, na tych zrzutach widać jeszcze jedną ciekawą rzecz. Widać np. długości szlaków oraz czasy przejścia na tychże szlakach. O ile pierwszą informację możemy łatwo uzyskać wytyczając routing (zakładam, że wektory są routowalne), o tyle z drugą może być gorzej, zwłaszcza że Garmin liczy "po płaskim".
Można taką informację zaszyć w opisie szlaku, tyle że wtedy zostaje pytanie - jeśli kliknę w jakimś punkcie, i przeczytam np. 30minut, to skąd mam wiedzieć, dokąd mam w owe 30 minut dojść? Garmin nie podświetli mi całego odcinka trasy, o któą chodzi...
ODPOWIEDZ