Rozmowy różne - wersja robocza !!!

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
kwieto
Garniak

Re: Rozmowy różne, które docelowo dadzą parę ciekawych tematów.

Post autor: kwieto »

GPS Maniak pisze:Tyle, że fakt czy mam przewidywać nocleg na polu namiotowym, czy liczyć na "ewakuację" PKS-em jest już mi znany na etapie planowania wycieczki, gdyż te dane (jeżeli są) widzę na mapie papierowej dzień przed wycieczką.
O widzisz, tu wychodzi kolejna różnica między naszymi potrzebami. Ty wiesz gdzie będziesz nocował dzień wcześniej, ja często się tego dowiaduję dopiero przed zmierzchem. Moje wędrowanie (czy inna szeroko pojęta turystyka) jest o wiele bardziej "przypadkowe" niż w Twoim przypadku... Często zdarza mi się zmienić plany, skręcić gdzieś tylko dlatego, że zobaczyłem coś interesującego na mapie. Dlatego też niejako z założenia staram się przewidzieć pewien element nieprzewidzianych zdarzeń. O ile bowiem miejsce noclegowe mogę sobie jakoś wstępnie założyć, o tyle np. w przypadku gdy coś mi się stanie i będę potrzebował dowlec się do najbliższej stacji GOPR, planowanie dzień wcześniej zda się zwyczajnie psu na budę.

Dla mnie więc wpakowanie rastrów do odbiornika to nie jest kwestia tego czy ładniej i czytelniej, ale zwyczajnego zapewnienia sobie elastyczności i zabezpieczenia się przed skutkami zdarzeń nieprzewidzianych z jednej strony, oraz komfortu korzystania z tegoż zabezpieczenia (w przeciwieństwie do płachty mapy papierowej) z drugiej strony.
Co jest o tyle łatwiejsze, że megabajty, które zajmuje raster, nie ważą...

W sumie mało mnie obchodzi "co lepsze", bardziej zaś - co skuteczniejsze w danej, realnej sytuacji.
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Ranger pisze:Wiesz co mnie dziwi ? Nawigatorzy sportowi często korzystają z map Compassu w skali 1:50k na zawodach (Adventure Races, MTBO itp) i im to w zupełności do nawigacji również w leśnym górskim terenie wystarcza.
A Niemcy w 1933r wybrali Hitlera :wink:
Ranger pisze:Można postawić pytanie, dlaczego turysta z gps-em potrzebuje do nawigacji więcej ?
Może jest koneserem? Może ma słabszty wzrok i mało co widzi z tych ładniutkich, ale zupełenie "bezbarwnych" fragmentach rastra prezentowanych w mysim pudełku? A może w przeciwieństwie do biegaczy nie biega po z góry wyznaczonej trasie? A może .... najzwyczajniej w świecie woli rozwiązania lepsze niż dobre?

-----------------------------------------------------------------
kwieto pisze:W sumie mało mnie obchodzi "co lepsze", bardziej zaś - co skuteczniejsze w danej, realnej sytuacji.
Pełna zgoda :!: Ja też wolę skuteczniejsze rozwiązania w danej, realnej sytuacji. Dlatego też "Twój" teoretycznie lepszy raster mnie nie interesuje, bo podczas wędrówek jest mniej skuteczny niż "mój" wektor - zwłaszcza gdy chcę używać sprzęt bez lupy :mrgreen:
kwieto pisze:O ile bowiem miejsce noclegowe mogę sobie jakoś wstępnie założyć, o tyle np. w przypadku gdy coś mi się stanie i będę potrzebował dowlec się do najbliższej stacji GOPR, planowanie dzień wcześniej zda się zwyczajnie psu na budę.
No ale gdzie niby widzisz problem? Przecież dokładnie tę samą mapę, której kopię Ty masz w małym pudełeczku, ja mam w oryginale :shock:
kwieto pisze:... komfortu korzystania z tegoż zabezpieczenia (w przeciwieństwie do płachty mapy papierowej) z drugiej strony.
A! W tym rzecz. W komforcie. Pełna zgoda :!: Tyle,że komfort jest pojęciem względnym. To nie tylko "noszenie ciężarów". To także przyjemność z ich (ciężarów) wykorzystania. Owszem "klocków" na kilkudniową wycieczkę nie mogę zabrać, zatem na wycieczkach po prostu nie słucham muzyki, bo substytut - czyli odsłuchiwanie muzy na mini słuchaweczkach uważam za mało komfortowe. Oglądanie map rastrowych w małym pudełeczku - często przy niezbyt wysokiej widzialności wyświetlacza - też uważam za mało komfortowe, tyle że w przeciwieństwoe do "klocków" mapa papierowa waży niewiele, zatem tę zabieram i w ten sposób zapewniam sobie maksymalny komfort. Na dodatek - powtarzam się :( - ponieważ z reguły używam zoom=200/120m gdzie raster ze swoją pikselozą (gdybym używał Colo) tylko by przeszkadzał, chcąc coś sprawdzić na rastrze musiałbym się przeklikać przez załączenie i potem wyłączenie Custom Maps. Zanim bym to zrobił, na papierze zdążyłbym sprawdzić to już ze dwa razy. :D Oczywiście Ty tego nie wiesz, bo jak sam wspomniałeś masz mapę na dnie plecaka (zakładając że w ogóle ją masz :wink: ) Czyli prawda jest taka, że sam sobie utrudniłeś życie, a teraz szukasz substytów. Ale po co substytuty? Wróć do korzeni, a zobaczysz że życie bez rastra (w sensie mapy w GPSie) jest - w przypadku piechura - po stokroć przyjemniejsze.

A już zupełnie poważnie. Chyba nie bardzo różnimy się w podejściu do życia. Każdy z nas stawia na rozwiązania lepsze w określonej sytuacji i bardziej komfortowe. Różnimy się raczej w podejściu do pewnych pojęć i pewnych definicji. Częściowo to zapewne sprawa różnego wieku, częściowo genów, a przede wszystkim ... rodzaju uprawianej turystyki.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze:A Niemcy w 1933r wybrali Hitlera :wink:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Prawo_Godwina
:twisted:
GPS Maniak pisze:No ale gdzie niby widzisz problem? Przecież dokładnie tę samą mapę, której kopię Ty masz w małym pudełeczku, ja mam w oryginale
Bo widzisz wieje, i tę płachtę mi roznosi... :"P

GPS Maniak pisze:Oglądanie map rastrowych w małym pudełeczku - często przy niezbyt wysokiej widzialności wyświetlacza - też uważam za mało komfortowe, tyle że w przeciwieństwoe do "klocków" mapa papierowa waży niewiele, zatem tę zabieram i w ten sposób zapewniam sobie maksymalny komfort. Na dodatek - powtarzam się :( - ponieważ z reguły używam zoom=200/120m gdzie raster ze swoją pikselozą (gdybym używał Colo) tylko by przeszkadzał, chcąc coś sprawdzić na rastrze musiałbym się przeklikać przez załączenie i potem wyłączenie Custom Maps.
Nie przekładaj doświadczeń z Visty czy 60-ki na nowoczesne odbiorniki. Nawet Mapwel teraz się wyświetla całkiem porządnie.
Właśnie bawię się CustomMapami Compassu otrzymanymi do testów:

ObrazekObrazek

Jak dla mnie przy zoomie rzędu 120-200m jest całkiem przyzwoicie, co nie zmienia akurat tego, że w przypadku ekranu Colorado stosowanie takich zoomów nie ma sensu - 300-500m jest znacznie bardziej optymalny:

Obrazek
GPS Maniak pisze:Zanim bym to zrobił, na papierze zdążyłbym sprawdzić to już ze dwa razy. :D Oczywiście Ty tego nie wiesz, bo jak sam wspomniałeś masz mapę na dnie plecaka (zakładając że w ogóle ją masz :wink: ) Czyli prawda jest taka, że sam sobie utrudniłeś życie, a teraz szukasz substytów. Ale po co substytuty? Wróć do korzeni, a zobaczysz że życie bez rastra (w sensie mapy w GPSie) jest - w przypadku piechura - po stokroć przyjemniejsze.
Do mapy w kieszeni?
Bo z mapnika zrezygnowałem po tym, jak się okazało, że aby zobaczyć co jest za zagięciem, muszę mapę i tak z niego wygiąć, rozłożyć i złożyć na nowo. W GPS'ie sobie szybko przewijam...
Już lepszym rozwiązaniem był patent mojego ojca, który sobie niektóre mapy (na rower) ciął i laminował w małych "arkuszach". Tyle że to również powoduje wachlowanie kartkami...
GPS Maniak pisze:A już zupełnie poważnie. Chyba nie bardzo różnimy się w podejściu do życia. Każdy z nas stawia na rozwiązania lepsze w określonej sytuacji i bardziej komfortowe. Różnimy się raczej w podejściu do pewnych pojęć i pewnych definicji. Częściowo to zapewne sprawa różnego wieku, częściowo genów, a przede wszystkim ... rodzaju uprawianej turystyki.
Amen :")
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Stuprocentowe pudło. Problem roku 1933 wyjaśniałem już w tym wątku. Widocznie tekst przeoczyłeś. :(
Nie chodzi o nazism czy Hitlera. Chodzi o to, że rok 1933 w potwierdza jak mało który fakt w historii, ża większość, nawet działając na gruncie demokracji nie jest nieomylna. Dlatego moją podstawową zasadą w dyskusjach jest odrzucanie wszelakich argumentów w stylu: "miliony much siadają na g.... stąd wniosek że jest smaczne". :wink: Tyle, że powiedzonko "miliony much nie mogą się mylić" zajął już ktoś inny, zatem jeżeli ktoś mi zaczyna wyjeżdżać z teksatmi w stylu: "inni wybrali .... " ja pisuję: "A w 1933r ..... ".

Teraz Amen.

Jakaś tam demokracja na Forum musi być, zatem poczekamy na ewentualny komentarz Jurka, a potem wątek zamknę i od przyszłego tygodnia postaram się zacząć wyławiać z niego bardziej sensowne wypowiedzi grupując je w wydzielone tematy. Tam demokracji już nie będzie - powybieram posty wg własnego uznania :mrgreen:
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Re: Rozmowy różne - wersja robocza !!!

Post autor: Marko »

kwieto pisze:W GPS'ie sobie szybko przewijam...
Rola mapy papierowej w turystyce zorganizowanej

Widzę, że zapominamy o ważnej roli mapy papierowej.
GPS doskonale ułatwia wprawdzie nawigację, ale nie stał się automatycznie substytutem mapy papierowej.
Mapę zawsze wozimy ze sobą, w plecaku czy też na kierownicy - to bez znaczenia.

Mapa papierowa (formatu np. A1), po jej rozwinięciu, pozwala omówić trasę w większym gronie, ocenić pokonany dystans i stwierdzić, ile jeszcze przed grupą do pokonania.
http://wirtualny.cieszyn.pl/index.php?a ... =478;image
http://lh3.ggpht.com/_Pl2M1iZYWjE/SgcAQ ... CF8285.JPG
W GPS-ie widzisz fragment mapy ty i tylko ty - jak na załączonym obrazku: http://wirtualny.cieszyn.pl/index.php?a ... =508;image
Gdy wieje - użyj kamieni, gdy pada - zaopatrz się w mapę laminowaną.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
kwieto
Garniak

Marko pisze:Gdy wieje - użyj kamieni, gdy pada - zaopatrz się w mapę laminowaną.
Nie.
Mapę papierową trzeba mieć, bo elektronika też czasem zawodzi - jest to zdecydowanie najsłabsze ogniwo sprzętu wypadowego (najłatwiej zepsuć i najtrudniej zastąpić czym innym)

Natomiast tak zwany szeroko pojęty komfort rozwiązania pt. GPS powinien sprawić, że mapa papierowa, w sprzyjających okolicznościach, w ogóle nie jest wyciągana w trakcie wycieczki.
Po prostu dlatego, że jest to niewygodne. Można stosować różne techniki - mapnik, mapa laminowana... sam mam np. spodnie, które mają naszytą kieszeń, specjalnie zwymiarowaną przez producenta tak, żeby mieściła się w niej mapa. Tyle że to nie zmienia tego, iż w momencie gdy idziesz z plecakiem, czasem trzymając w rękach kijki trekkingowe czy inny dziwny sprzęt (np. aparat fotograficzny) rzut oka na pudełko z ekranem jest po prostu szybszy, wygodniejszy.
Już byle śnieg jest kłopotliwy (ok, laminowana się nie zniszczy, ale gdzie znaleźć pod śniegiem kamienie? ;"P)
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 11 times
Been thanked: 3 times

Post autor: Marko »

kwieto pisze:GPS powinien sprawić, że mapa papierowa, w sprzyjających okolicznościach, w ogóle nie jest wyciągana w trakcie wycieczki. Po prostu dlatego, że jest to niewygodne
Mapa zawsze jest wyciągana w trakcie wycieczki.
Ty jesteś outsiderem, wędrujesz sam, optymalizujesz tylko pod siebie samego. Ja wędruję z grupą, dlatego mapę wyjmuję znacznie częściej od Ciebie i mam potrzebę pokazania i omówienia jej treści również współtowarzyszom.
Fenix 6 PRO, Fenix 5 Plus, Oregon 700, eTrex 30x, Dakota 20, Tempe; rower:TwoNav Cross Plus, Wahoo Elemnt Bolt V1, Wahoo Roam V1
kwieto
Garniak

Marko pisze:Ty jesteś outsiderem, wędrujesz sam, optymalizujesz tylko pod siebie samego. Ja wędruję z grupą, dlatego mapę wyjmuję znacznie częściej od Ciebie i mam potrzebę pokazania i omówienia jej treści również współtowarzyszom.
OK, tyle że takie coś robi się np. na dłuższym postoju, gdy jest spokój i każdy może sobie spokojnie popatrzeć.
W sytuacji gdy pada rzęsisty deszcz lub wieje halny, raczej nie będziecie omawiać treści mapy, tylko patrzeć którędy zwiewać w bezpieczniejsze miejsce...
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze: Tyle że to nie zmienia tego, iż w momencie gdy idziesz z plecakiem, czasem trzymając w rękach kijki trekkingowe czy inny dziwny sprzęt (np. aparat fotograficzny) rzut oka na pudełko z ekranem jest po prostu szybszy, wygodniejszy.
Bingo :!: Widzę, że za chwile dojdziemy do dwustuprocentowego porozumienia :wink:

Rzut okiem, czyli nie analiza dupereli. Nie poszukiwanie ledwo co widocznej jednej czy drugiej kropki na mapie. To nie analiza szczegółów i tych subtelnych odcieni zielonego, aby sprawdzić czy za chwilę dojdziemy do sadu z jabłkami czy sadu z wiśniami :wink:

Kwieto. Bądźmy dorośli. Przecież tego (analiza dupereli) nie robi się podczas marszu. To się robi podczas postoju (choćby tego dla wyrównania oddechu) i wówczas wykonujemy nie rzut okiem ale nieco spokojniejszą analizę mapy. A ponieważ lubię dobre rozwiązania, to chcę analizować mapę w możliwie najlepszej jakości (widzialności) i w sensownej perspektywie. Czyli ...... papier, a raczej jego część włożoną do oprawki legitymacji ZUS, którą noszę w kieszeni spodni. Sprawdź to, a zobaczysz że powrót do korzeni ma naprawdę sens.

A podczas marszu? Tu masz rację. Podczas marszu robi się właśnie "rzut okiem". Np. na:
- komputer podróży
- mapę w celu sprawdzenia układu dróg/ścieżek.
Tyle, że do tego drugiego celu lepiej nadaje się bardziej kontrastowy i nieco mniej "przegadany" wektor.
Im wyraźniejsze drogi na mapie tym szybszy rzut okiem - chyba tego nie zanegujesz? :D

Dokładnie tak wygląda moje korzystanie z map w terenie:
* podczas marszu gdzie interesuje mnie szybki rzut okiem - mapa w GPSie. Zoptymalizowana do wędrówki - czyli kontrastowy wektor orientowany track-up oglądany przy zoomie 120-200m, a w porywach 300m.
* podczas głębszej analizy terenu - papier, bo zapewnia lepszą widzialność i lepszą perspektywę niż raster.

No i niech mi teraz ktoś mądry powie - czy naprawdę to moje postępowanie jest aż tak bardzo nielogiczne, że musimy o tym biadolić przez cały tydzień? :shock: Weźcie też pod uwagę czynnik ludzki. Ja naprawdę nie zabieram na wycieczki okularów i naprawdę na wielu tych subtelnych rasterkach mało co widzę. Zwłaszcza podczas tego kwietowego "rzutu okiem". Nieważne czy to raster czy papier muszę przymrużyć oczy i nieco odsunąć mapę. Podczas postoju OK. Ale podczas marszu? Po co miałbym się męczyć z delikatnym rasterkiem, skoro mam tak świetny "wynalazek" jak plik TYP dla wektorowej mapy dla Garmina?
Pozdrawiam Lechu

Ranger
Garniak

Post autor: Ranger »

OK, rozumiem - pora na porządki.

Co do Custom Maps - czas pokaże co i jak.
Myślę że ważny jest obecny punkt startowy, bo na dzisiaj widać, że przy złożeniu różnych istniejących map różne zaszłości wychodzą. Nowe możliwości - nowe problemy :-)
Ważne, że producenci ze swej strony są otwarci na temat i rozbudowę oferty produktowej również w tym kierunku.
To w jakiejś mierze gwarantuje, że w tej materii jest szansa na normalność.
W gruncie rzeczy przecież chodzi o zapewnienie możliwości, o jakie użytkownicy od dawna zabiegali.

Pozdrawiam
Ranger

@Lechu
Mylić się mogą i miliony i jednostki, więc tematów do polemik nie zabraknie :-)
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

kwieto pisze:W sytuacji gdy pada rzęsisty deszcz lub wieje halny, raczej nie będziecie omawiać treści mapy, tylko patrzeć którędy zwiewać w bezpieczniejsze miejsce...
I co wektor do tego celu nie wystarczy?
Konrad Sorry. Ale jesteś znacznie większym demagogiem niż .... GPSManiak. Naprawdę :twisted:
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Ranger pisze:OK, rozumiem - pora na porządki.
Spokojnie. Są inne wątki pootwierane - możemy walczyć dalej, zwłaszcza że ten wątek wbrew pozorom nie dotyczył CustoMaps :P
Pozdrawiam Lechu

kwieto
Garniak

GPS Maniak pisze:I co wektor do tego celu nie wystarczy?
W większości przypadków starczy :")
To był raczej przykład na to, po co nam to pudełko... A mapa w środku ma być taka, która zapewnia osiągnięcie celu. Technologia jest nieważna.

W tej chwili mam optimum. Jadę sobie drogą (wektorową), która się co prawda kończy, ale... na CustomMapie widzę, że tak naprawdę łączy się z inną, po czym dociera do głównej.
I o to chodzi :")
Dlugi
Początkujący

Post autor: Dlugi »

Witam

Może to nieodpowiedni watek, ale tu już dyskutowano o "Bieszczadach" - w numerze 4-tym miał być dalszy ciąg artykułów GPSManiak-a, kupiłem, szukam i skucha. Wie ktoś co się stało?
GPS Maniak nie odbiera PW :-(

Pozdrawiam
Dlugi
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Dlugi pisze:GPS Maniak nie odbiera PW :-(
Nie odbiera, a nie odpowiada to drobna różnica :wink:
Inna rzecz, że bawiłem blisko dwa tygodnie poza domem i faktycznie dość długo nie korzystałem z netu.

Co do numeru nr 4 - wydaje się że powinien już dzisiaj być w sprzedaży. Ale UWAGA: nie ma w nim kolejnego artykułu na temat GPS. Bezpośrednio przed składaniem numeru 4 dowiedziałem się o CustomMaps i to trochę wywróciło koncepcję artykulu, który miał być poświęcony mapom GPS. Dlatego artykułu nie posłałem do druku. Po pewnych modyfikacjach zrobię to dopiero dzisiaj - zatem artykuł o mapach ukaże się w numerze grudniowym.
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ