[Mobile XT] - Dziwne przelicznie trasy UMP-pcPL

O UMP-pcPL - darmowej mapie Polski. Jak instalować? Jak aktualizować? Jak rozbudowywać?
tkura
Nowy

[Mobile XT] - Dziwne przelicznie trasy UMP-pcPL

Post autor: tkura »

Mam na telefonie Garmina XT v. 5.00.60 wraz z UMP-pcPL i GpMapą 2009.2, przy czym GpMapa w ustawieniach (MapSource) jest odznaczona. Zauważyłem bardzo dziwne zachowanie programu, polegające na tym, że bardzo dziwnie :) przelicza trasę. Wyznaczam trasę z aktualnej pozycji (Katowice) do Rybnika. Trasa z reguły jest OK. W czasie jazdy zdarza się (szczególnie już w Rybniku, ale nie tylko) że ze względu na korki jadę inaczej niż prowadzi mnie nawigacja. Problem polega na tym że najczęściej już po pierwszym automatycznym wyznaczeniu nowej trasy, wyznacza ją do granicy z Czechami i z powrotem do wyznaczonego punktu. Np. trasa do Carrefour przy Gliwickiej - trasa autostradą pod Gliwice, Gliwicką przez Rybnik do Chałupek (tuż obok sklepu) i z powrotem do Rybnika. Trasa do Obi (Żorska) - wiślanką przez Żory do Cieszyna, z powrotem do Żor i do Rybnika :shock: . Tworząc w telefonie trasy pomiędzy tymi punktami zachowuje się raz dobrze, a raz tak jak opisałem. Gdy używałem tylko GpMapy było zawsze dobrze. Gdzie może tkwić problem?
Ostatnio zmieniony 28 paź 2009, 22:11 przez wojtek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: korekta tytułu
wojtek
Moderator

Re: Dziwne zachowanie Garmin XT wraz UMP-pcPL

Post autor: wojtek »

Zajrzyj na kartę do katalogu \Garmin.
Jest tam zapewne plik gmapbmap.img, przenieś go na próbę do innego katalogu (po prostu aby Mobile XT go nie widział) i spróbuj ponownie.

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
tkura
Nowy

Re: [Mobile XT] - Dziwne przelicznie trasy UMP-pcPL

Post autor: tkura »

Niestety nie pomogło :( Zostawiłem w katalogu samą UMP i dalej działa raz dobrze, raz źle. Podejrzewam że problem może wynikać z tego że aplikację zainstalowałem na karcie (ostatnio dodatkowo po uruchomieniu zniknęły mi ustawienia Garmina - musiałem konfigurować od nowa). Odinstaluję, zainstaluje w pamięci telefonu i będę obserwował czy pomoże.
ODPOWIEDZ