Garmin Dakota 10 i Dakota 20

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Re: Garmin Dakota 10 i Garmin Dakota 20

Post autor: Maarek »

Mi najbardziej przeszkadza, że żeby wyszukać poi blisko jakiejś innej pozycji, to muszę wejść w wyszukać, blisko, wskazać ten punkt... zamiast jakoś od razu z ekranu mapy. Przełączenie pomiędzy ekranami jak dla mnie jest OK. Widok altimetru to porażka. Włączanie podświetlania na poziom x, full, wyłączone było w Viście fajniejsze niż w Dakocie, gdzie przyciskiem przywołujemy tylko "menu" podświetlania a wybór mocy musimy zrobić na ekranie dotykowym.

Ale z drugiej strony jest sporo fajnych rzeczy (porównuję z Vistą):

profile - super sprawa, mam pieszy, rower po gruntowych, rower po asfaltach, samochód -> w każdym profilu inne ustawienia routingu, kompasu, inna mapa, inne szczegóły, inne pola. Bardzo wygodne. Przy zmianie profilu odbiornik automatycznie przelicza.

przeglądanie mapy - oprócz tego, że bardzo wygodnie paluchem, to jak się zaczyna przesuwać to znikają pola z danymi, dzięki czemu widać całą mapę, a półprzezroczyste pole z nazwą aktualnej pozycji i odległością i kierunkiem pojawia się dopiero jak "kliknę" na czymś. Super.

pola z danymi - można osobno ustawić ilość na czas nawigacji i nie nawigacji. Są półprzezroczyste i mniejsze, więc spokojnie można mieć 4, jest też więcej pól do wyboru.

Jak się układa trasę i ma się włączone nawigowanie po drogach, to przy dodawaniu dodatkowych punktów (ja zawsze pośrednie wskazuje na mapie) odbiornik po chwili przelicza i pokazuje trasę po drogach - fajne bo nie zawsze się tak trafi z punktem tak, że odbiornik przeliczy po naszej myśli

trójosiowy kompas

zarządzanie śladami - mogę mieć dużo śladów w odbiorniku, wyświetlać je itp. , przy zapisie ślad nie jest upraszczany

lepsza czytelność map

informacja "zachód/wschód słońca za .." na komputerze podróży - mała rzecz a cieszy - szczególnie jesienią / zimą

wirtualna klawiatura - zaskakująco wygodna i skuteczna - to duża różnica do joysticka, w końcu mam cierpliwość, żeby zmieniać domyślne nazwy tras, śladów, waypointów, wyszukanie adresu dużo szybsze.

dużo lepsze wyświetlanie trasy w trybie po drogach - strzałki i autozoom jak w nuvi

łatwiejsza obsługa - co prawda po 3 etrexach mógłbym się doktoryzować z obsługi visty z zamkniętymi oczami, ale np. dla mojej żony vista była bezużyteczna

no i ładniejszy jest i menu ładniejsze też

ogólnie dużo szybszy w działaniu

PS.
Dzisiaj przejechałem się z Dakotą 100km rowerem i jest bardzo zadowolony :). Ale ten ekran to mogli zrobić lepszy...
Pozdrawiam Marek - fan UMP-pcPL
Był eTrex Legend, Vista C, Vista HCx jest: Dakota 20, Nuvi 250
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Maarek pisze:lepsza czytelność map
Raczej estetyka/plastyczność. Przynajmniej wg mojej defincji "czytelności" mapy :D
Czytelność mapy w GPSie rozumiana jako: "szybciej widzę (bez wytężania wzroku) to co w turystyce najistotniejsze" jest związana m.in. z kontrastowością i jasnością wyświetlacza.
Maarek pisze:Ale ten ekran to mogli zrobić lepszy...
No właśnie ....
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Estetyka/czytelność, w znaczeniu: mapę mam w plecaku i nie chce mi się jej wyjmować a chciałbym zobaczyć gdzie idę, co jest w okolicy jak dalej wygląda szlak. No i mam dobry wzrok :wink:
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Maarek pisze:Estetyka/czytelność, w znaczeniu: mapę mam w plecaku i nie chce mi się jej wyjmować a chciałbym zobaczyć gdzie idę,
Rozumiem, że wolisz mieć raster niż nie mieć. OK. Nie rozumiem jednak, co mapa papierowa w plecaku ma wspólnego z czytelnością mapy w GPSie.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Chyba kiepsko się wysłowiłem. Faktycznie raster lepiej mieć niż nie mieć, chociaż nie specjalnie mi na nim zależy.
Chodziło mi raczej o to, że na mapie w dakocie łatwiej się zorientować.. Planowanie tras na odbiorniku jest dużo łatwiejsze. Łatwiej sobie na Dakocie zobaczyć gdzie warto iść / jechać. I dla mnie to duża zaleta, bo nigdy nie mam super opracowanej trasy przed wyjściem.
A ta mapa papierowa w plecaku - planowanie, orientowanie się w terenie na papierze jest najłatwiejsza, to jasne. Ale mapa w Dakocie lepiej zastępuje papier niż ta w Viście, jest czytelniejsza, w sensie, że co prawda mniej kontrastowa i świecąca, ale szczególnie w dużej skali widać więcej informacji.
Awatar użytkownika
lukson
Początkujący

Post autor: lukson »

Krótko i nie na temat :D , do wycięcia
Maarek pisze:mapę mam w plecaku i nie chce mi się jej wyjmować
W takim razie najlepiej włożyć ją do jakiejś obszernej, bocznej kieszeni spodni na nogawce :wink:
Maarek pisze:mapa w Dakocie lepiej zastępuje papier niż ta w Viście
eeetam, ten plik zużytych "w boju" papierowych map - bezcenne :wink:

Rastry w Garminach to zapewne fajna rzecz (jeszcze nie wiem, bo póki co mój Oregon całkowicie ignoruje pliki .kmz), ale panowie, apeluję, życie samo odbiera nam parę przyjemności na "p", nie rezygnujmy sami z kolejnej! :lol:
Oregon 400t, Oregon 550t, Fenix 6X pro
Awatar użytkownika
Maarek
Bywalec

Rastry w gps-ie akurat mnie jakoś nie powalają, głównie przez to, że bardzo słabo się skalują.
A oregon łyknie kmz jak wgrasz firmware beta ze strony garmina.
Awatar użytkownika
lukson
Początkujący

Post autor: lukson »

Maarek pisze:oregon łyknie kmz jak wgrasz firmware beta ze strony garmina.
Wgrałem 3.22 BETA i zaczęły działać.
Dzięki za radę Maarek!
Oregon 400t, Oregon 550t, Fenix 6X pro
wojtek
Moderator

Post autor: wojtek »

mar_rud pisze:[*]brak wyświetlania rodzaju punktu oraz numeru telefonu (?!?!?) dla POI na szczegółach, jedynie nazwa + adres.
Przed zgłoszeniem buga sprawdziłbym najpierw z jakąś mapą produkcji garmina, choćby z CNE

Wojtek
nuvi 215W, SP 2720
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

wojtek pisze:
mar_rud pisze:[*]brak wyświetlania rodzaju punktu oraz numeru telefonu (?!?!?) dla POI na szczegółach, jedynie nazwa + adres.
Przed zgłoszeniem buga sprawdziłbym najpierw z jakąś mapą produkcji garmina, choćby z CNE
Na to również wpadłem i na GPMapa Topo ma tak samo, zarówno szczegóły POI jak i ikonki domyślne nachodzące na te z TYP.

Wysłałem zgłoszenie opisujące 3 ewidentne problemy z firmware:
- problemy z TYP dla POI i włączonym pokazywaniu etykiet.
- brak telefonu POI
- 3px niedociągnięcia (o dziwo w czasie nawigacji problem nie występuje).
Odpowiedz nawet zachęcająca, przynajmniej nie wygląda zupełnie automatycznie:
Thank you for contacting Garmin Europe.

Many thanks for letting us know about this, I have passed this on to our
software developers for consideration.

If there is anything else I can help you with then please let me know.
Alternatively you can search for a solution here: http://www.garmin.com/support
Jak nie znajdę niczego innego to pewnie zgłoszę jeszcze kilka sugestii odnośnie zarządzania śladami i profilem wysokości, w szczególności możliwość zobaczenia punktu z profilu na mapie.
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

mar_rud pisze:Na to również wpadłem i na GPMapa Topo ma tak samo, zarówno szczegóły POI jak i ikonki domyślne nachodzące na te z TYP.
To samo jest w innych odbiornikach np. w Colorado czy .... w moim NUVI-205.
Co ciekawe w NUVIm nie zauważyłem tego problemu na CNE (śledziłem zachowanie ikonki z logo BP)
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

Zapewne POI w CNE są 3-bajtowe i nie ma dla nich standardowej ikony albo to jest mała kropeczka.
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Być może. Z drugiej strony prawidłowo działa wyszukiwanie stacji paliw .....
Pozdrawiam Lechu

Awatar użytkownika
popej
Garniak
Kontakt:

Post autor: popej »

GPS Maniak pisze:prawidłowo działa wyszukiwanie stacji paliw
No i ciekawostka. Wg edytora TYP-ów, POI dla BP ma 2-bajtowy typ 0007. Reguły się zmieniają?
popej
Montana 700, Enduro 3, 3540T, PL Topo, OSM, CNE; PocoX3Pro, OsmAnd+
Awatar użytkownika
mar_rud
Bywalec
Kontakt:

Post autor: mar_rud »

GPS Maniak pisze:
mar_rud pisze:Na to również wpadłem i na GPMapa Topo ma tak samo, zarówno szczegóły POI jak i ikonki domyślne nachodzące na te z TYP.
To samo jest w innych odbiornikach np. w Colorado czy .... w moim NUVI-205.
Co ciekawe w NUVIm nie zauważyłem tego problemu na CNE (śledziłem zachowanie ikonki z logo BP)
A czy również pomaga wyłączenie etykiet dla POI?
Jak już pisałem, metodą eliminacji określiłem, że właśnie wyświetlanie nazw POI powoduje u mnie pojawianie się domyślnych ikonek, jeśli nie od razu to po paru przesunięciach mapy lub zmianie powiększenia.
Niestety bez nazw POI nie widoczne są również nazwy miejscowości.

Przy okazji jeszcze jedno dziwne zachowanie Dakoty: Jak się wyłączy wszystkie mapy wektorowe to znika również ślad aktywny. Nie pomaga włączenie Custom Maps, musi być jakakolwiek mapa wektorowa, aby pojawił się czarny ślad.

Chciałem po powrocie obejrzeć sobie ślad na rastrze i trochę siatka drogowa przeszkadzała (ustawiłem poziom widoczności rastra na chyba 25), więc wyłączyłem UMP, a tu znikł również ślad, który chciałem obejrzeć :(.

Poprawka, jakiś krótki 10m odcinek jest widoczny, ale praktycznie cały wcześniej przebyty (przed restartem) ślad znika. Możliwe że jakbym się poruszał to byłoby widać więcej. Zresztą, rastry w wersji Garmina są i tak lipne, wolę trekbuddy do tego celu, więc to dla mnie mały problem.

Poza takimi drobiazgami jestem jednak zadowolony. Dzisiaj wypróbowałem na rowerze, do tego w rękawiczkach i było mi o wiele wygodniej obsługiwać niż Vistę.
Udało się bez większych problemów wyszukać punkt po nazwie, wyznaczyć drogę, zmienić parametry (samochód->rower), przełączyć na bezdroże, przełączać między mapą a komputerem podróży, .....

Wgrałem nowy firmware i z drobiazgów, które przyuważyłem:
- Na liście map jest teraz dodatkowy opis pod nazwami (chyba nazwa zestawu, jaki można wpisać w MapSource przy wgrywaniu map)
- Rozmiary wartości na polach komputera podróży czy kompasu są rzeczywiście większe, ale na tych na mapie już takie jak dotychczas
Marcin Rudowski
UMPpcPL@WWW, Dakota 20, Vista Cx, HTC Legend
ODPOWIEDZ