Vista Hcx, różnice w pomiarze odległości

O seriach 62, Montana, Oregon, eTrex, czy fēnix, a nawet Rino, Dakota, Colorado, czy starej dobrej 60. Także o oprogramowaniu BaseCamp oraz mapach topograficznych i turystycznych (w tym o GPMapie Topo i Garmin Custom Maps) oraz o wszystkim co związane z użytkowaniem GPSów na szlakach górskich, krajoznawczych i rowerowych, a nawet w przydomowym lesie.
oldwit73
Nowy

Vista Hcx, różnice w pomiarze odległości

Post autor: oldwit73 »

Witam,
zauważyłem pewne różnice w pomiarze odległości Visty Hcx.
GPS używam podczas biegania. W zakładce STOPER wpisuję zadany dystans np 8 km. Jednocześnie z uruchomieniem stopera włączam rejestrację śladu. Na końcu dystansu po zatrzymaniu odliczania czasu i zatrzymaniu rejestracji śladu okazuje się że wg "STOPERA" przebyłem 8km natomiast długość śladu zawsze jest zaniżona. Dla dystansu 8 km jest to ok 200- 220 m.

Ustawienia rejestracji śladu :
metoda rejestracji : AUTO
interwał : CZĘŚCIEJ
zawija gdy pamięć jest pełna
Opcja klej do drogi jest wyłączona

Czy spotkaliście się z takimi objawami ? Co może być przyczyną różnicy w pomiarze odległości?

Pozdrawiam
Wit
oldwit
Awatar użytkownika
Jarkeczek
Nowy

Re: Vista Hcx, różnice w pomiarze odległości

Post autor: Jarkeczek »

Witam
Zastanawiam się czy ta niedokładność nie jest spowodowana tym że biegniesz i vista wykonuje dwa rodzaje dróg . Pierwszy to dystans z A do B (zadane 8km) a drugi to z h1 do h2 (coś jakby sinusoidalny ruch góra-dół związany z twoim biegiem). I te 8km to suma dróg poziomych i pionowych, a ślad to tylko poziomy wię dlatego jest mniejszy.
Yanek
Nowy

Post autor: Yanek »

Odświeżę temat. Od jakiegoś czasu biegam z Vistą HCx (stoper). Ostatnio postanowiłem sprawdzić jak się zachowuje po zakończeniu biegu. Po zatrzymaniu jeszcze przez kilkanaście/dziesiąt sekund dodaje odległość. Ostatnio przy dystansie ok. 4 km "dodał" mi kilkaset metrów. Czy to prawidłowe zachowanie? Viste mam zawieszoną na szyi.
HCx
Awatar użytkownika
wodzirej
Garniak
Has thanked: 1 time

Post autor: wodzirej »

Odbiorniki tak mają. Przeczytaj ostatnie zdanie na http://www.gpsmaniak.com/new/gps-czulosc.htm
GPSMap 65, Edge Explore 2, Varia RCT715, Enduro 2, Nuvicam
Jeśli geografia jest prozą, mapy są ikonografią. Lennart Meri
ODPOWIEDZ