GPS na rower
Re: GPS na rower
Tak. Używałem w ten sposób PDA z iQue (na rowerze, nartach, w samolocie). Używałem aku 4,5 Ah 12V, do którego przymocowane było gniazdo zapalniczki samochodowej i samochodowego kabelka do PDA. Akumulator jeździł w plecaku, kieszeni kurtki itp. Używałem dopóki nie kupiłem visty hcx i wcale źle tego nie wspominam.
Artur
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Nuvi 2495LMT, Vista HCx, Xda IIi z Navitelem i kiedyś Que teraz MXT, Lark z MapaMap,
Omnia z automapą, UMP-pcPL, bgroutingmap + różne inne głównie dla navitela
Dzięki kolego za szybko odpowiedz, kupuje akumulator i przystępuje do łączenia sprzętu.
To dobre rozwiązanie pod warunkiem, że w aku będzie w plecaku na cudzych a nie własnych plecachWrzos pisze:(waga okolo 1,6kg)
[...] ale bedzie on w plecaku.
Dokładnie, cudze plecy są najlepsze. Ja w czasach Ozziego i Larka wymyśliłem sobie podobnie, tylko że akumulator (z UPSu) wsadziłem do sakwy rowerowej. Ale nie najeździłem się za długo bo kupiłem Viste i odpadł problem braku prądu po 2-3 h.
-
michal13031986
- Bywalec
- Kontakt:
Sorki za odgrzanie tego kotleta, ale jest taka potrzeba. Z racji że coraz bliżej wiosna, cieplej. Będę często na rowerze, praktycznie codziennie i też dalsze trasy, mam aktualnie tel LG GT540 na android, mogę sobie wgrać różne mapy
no i korzystałem w nim z UMP, ale wiadomo dość szybko bateria pada chociaż myślę kupić drugą. Ale chcę coś mieć na rowerze, no i teraz właśnie tu jest problem co byście polecili, z jednej strony chciałbym po prostu żeby zapisywał przejechaną trasę, miał profil wysokościowy z drugiej czasem jednak fajnie spojrzeć na mapę gdzie się jest dokładnie. No i właśnie nie wiem czy brać etrex 10, dołożyć może na dakota 10 lub jednak zdecydować się na np. etrex 30 chociaż to już trochę inna liga cenowa, albo kupić po prostu holux np.
http://allegro.pl/gps-holux-m-241-lcd-b ... 88342.html
lub coś takiego i przy okazji będę miał od razu licznik rowerowy
http://allegro.pl/holux-gr-260-gps-licz ... 11222.html
http://allegro.pl/gps-holux-m-241-lcd-b ... 88342.html
lub coś takiego i przy okazji będę miał od razu licznik rowerowy
http://allegro.pl/holux-gr-260-gps-licz ... 11222.html
etrex20
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
- Been thanked: 6 times
Mam etrexa 30 na zbyciu i myślę, że w bardzo dobrej cenie: http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=13&t=12590michal13031986 pisze: lub jednak zdecydować się na np. etrex 30 chociaż to już trochę inna liga cenowa,
Na rowerze powinien spełnić wszystkie Twoje oczekiwania a nawet więcej...
GPSMap H1 + Forerunner 965
-
michal13031986
- Bywalec
- Kontakt:
No właśnie tylko czy mi tak na prawdę taki potrzebny, no tego nie wiem. Bo jednak lepiej jechać rowerem podziwiać otaczającą przyrodę piękno, a nie patrzeć na drogę, okolice, to jeszcze siedzieć w ekranie. Bo z tym to później mogę na kompie już po patrzeć trasę. Chociaż nie ukrywam że sam wcześniej tworzyłem sobie trasę na kompie i później do tel i spoglądało się czasem na mapę i widziało się gdzie jest, ile trasy pozostało. Dlatego nie wiem czy nie wziąć po prostu jakieś nie drogiego bez mapowca etrex10 lub ten któryś z holux bo bym miał odrazu w tym droższym jako licznik rowerowy. A jak zechcę po prostu spojrzeć gdzie jestem bo załóżmy zgubiłem się to można w tel odpalić gps, mieć zapasową na wszelki wypadek baterię
etrex20
Chciałbym zwrócic uwagę ne pewien niuans. Otóż wcale nie jest tak, ze Etrex 10 to "bezmapowiec". On nIe obsługuje oczywiscie map zewnętrznych, niemniej posiada ekran "mapy" - absolutnie bezcenny! - na którym widać m.in. przebytą drogę, zapisane waypointy. linię kursu/namiaru, skalę, ew. wczesniej zarejestrowane ślady lub elementy mapy bazowej. Możesz ją dowolnie skalować bądź przesuwać. Przy w miarę sensownym gospodarowaniu waypointami nawet na tak uproszczonej mapie bardzo jasno będziesz widział, gdzie się znajdujesz.
Dakota 20 + OSM, Samsung S6 + Locus Pro
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
Ja zaczynałem właśnie od poszukiwania GPS na rower, byłem jeszcze wówczas zupełnie "zielony".
Pierwszy odbiornik to była Vista CX i niezapomniana samotna wyprawa w Bieszczady:

Pomijając problemy z czułością, to był strzał w 10.
Etrex jest kontynuacją tej serii, nie namawiam wcale do zakupu mojego odbiornika
bo sam, gdybym wiedząc to co wiem szukał jedynego odbiornika, wziąłbym 62s albo... poczekał na Oregona 650 
Pierwszy odbiornik to była Vista CX i niezapomniana samotna wyprawa w Bieszczady:

Pomijając problemy z czułością, to był strzał w 10.
Etrex jest kontynuacją tej serii, nie namawiam wcale do zakupu mojego odbiornika
-
michal13031986
- Bywalec
- Kontakt:
No wiesz gdybym miał kasę to za pewne brał bym tego właśnie 62st, ale budżet nie pozwala i szukam czegoś najkorzystniejszego dla mnie, tylko właśnie nie wiem co wybrać 
etrex20
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
@Michał
Jeśli mogę coś doradzić, to negocjacje z Wojtkiem Szydłowskim. Myślę, że ostatecznie można zbliżyć się z ceną 30-tki do 10-tki, a przy takiej cenie już warto rozważyć zakup tego modelu. Ma on tyleż zalet, co wad, ale jest też odbiornikiem "budżetowym".
Swego czasu sam się woziłem z eTrexem Vistą:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 30#p104577
Jeśli mogę coś doradzić, to negocjacje z Wojtkiem Szydłowskim. Myślę, że ostatecznie można zbliżyć się z ceną 30-tki do 10-tki, a przy takiej cenie już warto rozważyć zakup tego modelu. Ma on tyleż zalet, co wad, ale jest też odbiornikiem "budżetowym".
Swego czasu sam się woziłem z eTrexem Vistą:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2 ... 30#p104577
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
-
Wojtek Szydlowski
- Garniak
literkę "t" odradzam - oznacza ona w Garminach odbiornik z mapą turystyczną, w praktyce to mało dokładna i mało użyteczna mapa.michal13031986 pisze:[...] brał bym tego właśnie 62st, [...][
Sa znacznie lepsze mapy - komercyjne i bezpłatne.
Dopłacać do literki "t" kompletnie nie ma sensu.
edit: ok, jest jeszcze jedna różnica - więcej pamięci wewnętrznej (po wywaleniu preinstalowanej mapy)
Marko, 10-tka kosztuje 430 złotych a na 30-tkę najtańsza oferta na alledrogo to w tej chwili 700 zł (jedna sztuka, używany) a potem ceny zaczynają sie od 950 zł - więc jednak to nie ta półka cenowa.Marko pisze: Myślę, że ostatecznie można zbliżyć się z ceną 30-tki do 10-tki,
Nie chcę tu zaśmiecać wątku, jeśli Kolega jest zainteresowany, zapraszam na priv, zawsze można się dogadać.
-
michal13031986
- Bywalec
- Kontakt:
O to chodzi że mam budżet skromny do 550zł. Podajcie mi teraz może wady jak zamontuje na kierownice telefon oczywiście w pokrowcu odpowiednim i z niego będę korzystał podczas nawigacji, a przecież mogę do torby wrzucić 1-2baterie wydam na nie +/- 100zł tylko, Ale jakie są wady tego rozwiązania oprócz że będzie trzeba baterię wymienić
etrex20
Akumulator (zamiennik) kupisz w cenie 18/20 zł, główna wada rozwiązania nad którym się zastanawiasz, to widzialność mapy na ekranie,
GT 540 ma ekran TFT, o ile wiem, to widzialność na tym ekranie ( w tym telefonie) na otwartej przestrzeni w słoneczną pogodę jest bardzo słaba.
Widzialność na ekranie w turystyce rowerowej jest większym problemem niż w turystyce pieszej,
wiąże się to z koniecznością podejmowania szybkich decyzji, w turystyce pieszej jest więcej czasu na podjęcie decyzji
jak również możliwości dostosowania odpowiedniego ustawienia ekranu, ale jeżeli chodzi Ci główne o zapis śladu,
to takie rozwiązanie może być wystarczające.
andrzej
GT 540 ma ekran TFT, o ile wiem, to widzialność na tym ekranie ( w tym telefonie) na otwartej przestrzeni w słoneczną pogodę jest bardzo słaba.
Widzialność na ekranie w turystyce rowerowej jest większym problemem niż w turystyce pieszej,
wiąże się to z koniecznością podejmowania szybkich decyzji, w turystyce pieszej jest więcej czasu na podjęcie decyzji
jak również możliwości dostosowania odpowiedniego ustawienia ekranu, ale jeżeli chodzi Ci główne o zapis śladu,
to takie rozwiązanie może być wystarczające.
andrzej
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
- Marko
- Garniak
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 4 times
Brak Garmina; a gdy przyciśnie brak zasilania: akumlatorków nie kupisz w Biedronce.michal13031986 pisze:Podajcie mi teraz może wady jak zamontuje na kierownice telefon
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe