nuvi 7x5 - aktualizacje firmware

O elektronice i wewnętrznym oprogramowaniu naszych Garminów. Chipsety, anteny zewnętrzne, baterie, karty pamięci, naprawy. Także o nieoficjalnych firmware, przeróbkach sprzętowych i innych rodzajach tuningu.
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak
Has thanked: 2 times

nuvi 7x5 - aktualizacje firmware

Post autor: beetle-m »

Z uwagi na rozległość wątku Nowe Nuvi 755/765/775/785 konieczne stało się wydzielenie tematów związanych ze zmianami firmware'u. Pełna historia modyfikacji dostępna w linku poniżej.

:arrow: nuvi 7x5 (region file only) software version 3.90
Aktualizacja dostępna poprzez WebUpdater'a.

Changes made from version 3.60 to 3.90:
Corrected occasional freeze near some safety cameras.
Corrected failure to calculate some long routes spanning multiple maps.
Added new Transit categories supported by 2010 and newer City Navigator maps.
Corrected some issues with fuel economy calculations.
Corrected problem when searching for cities with certain characters.
MP3 tracks will now resume after a proximity alert.
Corrected the Turkish keyboard.
Corrected some issues when avoiding traffic.
Corrected a shut down when zooming in on a lake with Inland Lakes map data.
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Teraz: Xiaomi 12 (z Google Maps i Android Auto)
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Re: Firmware nuvi 7x5

Post autor: EGON »

Mariusz, dzięki za info. Zaktualizowałem, jutro będę testował.
Pozdrawiam, Piotr

GPSMap 60CSx + PL_TOPO + Walker mapset + UMP pcPL + kilka innych map
Nüvi 3490LM + UMP pcPL + CNE
Huawei Mate 10 Lite Android 8.0.0
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Natrafiłem po raz pierwszy od wielu miesięcy na niespodziewany restart urządzenia podczas klikania po okienkach menu.
W poprzednich wersjach tego nie było.
Przyznaję się od razu, że po aktualizacji nie zrobiłem resetu nuvi więc kolejne obserwacje (tym razem po resecie) trwają ... .
Pozdrawiam, mariuszD
Już bez Garmina na pokładzie. Kiedyś: nüvi 3490LMT // 3790T // 765T // 760 // 250W
Dariusz Młyński
Bywalec

Post autor: Dariusz Młyński »

Całkiem pogubiłem się z tymi resetami.
Chodzi Ci o przywrócenie ustawień fabrycznych (dotknięcie prawego dolnego rogu ekranu i włączenie zasilania - nuvi 765) ?
Stracę wtedy wszystkie moje ustawienia ?
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Tak. Pisałem o resecie do ustawień fabrycznych (palec w prawym, dolnym narożniku ekranu przy załączaniu nuvi).

Stracisz swoje "Ulubione" w nuvi ale możesz zabezpieczyć się kopią przed wykonaniem resetu (plik: current.gpx z katalogu \Garmin\Gpx).
Przywrócenie "Ulubionych" po resecie odbywa się poprzez skopiowanie zachowanego pliku current.gpx do nuvi jako temp.gpx

Po resecie mogą zmienić się również własne, modyfikowane wcześniej indywidualne ustawienia typu:
- zapis formatu współrzędnych
- opcje "Unikane"
- podpowiedzi na rozwijanych listach wpisywanych danych (miejscowości, nazwy punktów szczególnych, etc.).
- ...
Ale to wszystko można stopniowo wprowadzić na nowo, przeglądając menu Narzędzia->Ustawienia lub wpisując dane opcji Dokąd-> ... .
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Mimo resetu do ustawień fabrycznych (po aktualizacji do wersji 3.90) trafia się coś, czego nie widywałem od kilku miesięcy:
Nuvi_765_3.90.PNG
Nuvi_765_3.90.PNG (24.63 KiB) Przejrzano 15069 razy
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

beetle-m pisze:Natrafiłem po raz pierwszy od wielu miesięcy na niespodziewany restart urządzenia podczas klikania po okienkach menu.
Przyznaję się od razu, że po aktualizacji nie zrobiłem resetu nuvi więc kolejne obserwacje (tym razem po resecie) trwają ... .
Myślałem że to tylko u mnie, ale widzę że nie jest to wyjątkowy przypadek. Miałem to samo.
Pozdrawiam, Piotr

Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

W dodatkowych plikach WebUpdater'a pojawiła się do pobrania: Time Zone Map
(plik: gmaptz.img / 591KB)
Pozdrawiam, mariuszD
Dariusz Młyński
Bywalec

beetle-m pisze:Natrafiłem po raz pierwszy od wielu miesięcy na niespodziewany restart urządzenia podczas klikania po okienkach menu.

I jak restarty po resecie urządzenia do ustawień fabrycznych znikneły ? Można wgrywac 3.90 i spać spokojnie czy jeszcze radzisz czekać ?
Awatar użytkownika
Sincere
Początkujący

Post autor: Sincere »

hmm mój nuvi po wgraniu nowego softu ostatnimi czasy zaczął wydawać tak jakby ciągły odgłos zwarcia, lub sprzężenia z głośnika w tyle, nawet gdy głos zostanie wyciszony. Objaw nastąpił kilka dni po wgraniu nowego firmware i kilkunastu km w trasie... oj coś czuje ze będzie wymiana ;/
Nuvi 765 v.4, GPMapa NT 3d 2010.3 + CNE NT 2012.1 + new UMP
Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Dariusz Młyński pisze:I jak restarty po resecie urządzenia do ustawień fabrycznych znikneły ? Można wgrywac 3.90 i spać spokojnie czy jeszcze radzisz czekać ?
Poczekaj :roll: W nowej wersji nie ma nic co byłoby top strategiczne dla urządzenia.
Pozdrawiam, mariuszD
Dariusz Młyński
Bywalec

Witam,

Jak radził beetle-m nie poczekałem i mam karę :(

Po niedawnej aktualizacji firmware do 3.90 (długo wytrzymałem) zauważyłem, że nawigacja się samoczynnie restartuje ( trudno nie zauważyć :) )
Tzn. wytyczam trasę i jadę. W pewnej chwili chcę powiększyć mapę. Klikam na + mapa się odświerza ale ekran jeszcze nie jest odświerzony do końca.
Klikam ponownie na + i jeszcze i itd. - nie czekając na zakończenie odświerzania ekranu. (chcę mapę mocno przybliżyć). W pewnym momencie nastepuje restart urządzenia, czyli pokazuje sie ekran tak jak po włączeniu zasilania, ładuje się mapa i co ciekawe nawigacja dalej "jedzie" wytyczoną wczesniej trasą.
Zdarzyło mi się to już kilka razy - zawsze podczas jazdy w momencie powiększania mapy z ewewntualnym przesuwaniem mapy (ale przy kilkukrotnym kliknieciu na + ). Resrart jest błyskawiczny - trwa kilka sekund.
Po wgraniu nowgo firmware wykonałem "reset" urządzenia do wartości domyślnych.
Dzieje się to zarówno na GP 2009.4 jak i na CNE 2010.10. - zwykła nie 3D. Jeżdzę tylko na jednej aktywnej mapie. Oprócz mapy są wgrane radary - ale te wgrywałem od zawsze.
Jedyną zmianą była aktualizacja firmware. Jak wytyczę trasę i nie "gmeram" za mocno w czasie jazdy wszytko jest ok.
Zaobserwowałem to tylko podczas korzystania z zooma.
Zdarza się to jeszcze komuś ?
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Witam,
Tak, zdarza się. Mam to nie tylko przy zmianie zoomu. Czasem chcę coś przełączyć i robi się czarny ekran, po czym następuje restart.
Pozdrawiam, Piotr

Awatar użytkownika
beetle-m
Garniak

Dariusz Młyński pisze:Jak radził beetle-m nie poczekałem i mam karę :(
Przecież radziłem czekać :wink: . Z drugiej jednak strony jeśli nie masz najnowszego, to nie wiesz, co Cię ciekawego w życiu omija :wink:
Dariusz Młyński pisze:Po niedawnej aktualizacji firmware do 3.90 (długo wytrzymałem) zauważyłem, że nawigacja się samoczynnie restartuje ( trudno nie zauważyć :) ) /...ciach ... / Zdarza się to jeszcze komuś ?
Też to obserwuję zgodnie z opisem EGONa czyli w róznych sytuacjach związanych z klikaniem po ekranie nuvi podczas jazdy.
Pozdrawiam, mariuszD
Awatar użytkownika
EGON
Garniak

Zauważyłem jeszcze, że najczęściej dzieje się to podczas nawigacji do celu. Jak jadę luźno bez określonego celu to raczej się nie restartuje.
Pozdrawiam, Piotr

ODPOWIEDZ