Bieszczady ....
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Re: Mapa bieszczadów..
Koledzy, Garniaka trzeba czytywać na bieżąco 

Pozdrawiam Lechu
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Witam, wielkie dzięki za mapkę. Bardzo sympatyczna
Co do maila to nie wiem jak to się stało, ale ślady załączyły się prawidłowo. Może jednak coś sknociłem.... Skopiowałem je z karty pamięci w Colorado na dysk twardy i załączyłem do poczty. Postaram się je wysłać jeszcze raz. Pozdrawiam.
Jeszcze raz dziękuję GPS Maniakowi za udostępnienie mapki.

Jeszcze raz dziękuję GPS Maniakowi za udostępnienie mapki.
Również wielkie dzięki za mapę.
Coś nie tak przetworzyłem, bo dziwnie mi w Mapsource wygląda, w Mapedit dużo lepiej. W wolnej chwili spróbuję jeszcze raz.
Obejmuje rejon Gór Słonnych na czym mi bardzo zależało. Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam !
PL
Coś nie tak przetworzyłem, bo dziwnie mi w Mapsource wygląda, w Mapedit dużo lepiej. W wolnej chwili spróbuję jeszcze raz.
Obejmuje rejon Gór Słonnych na czym mi bardzo zależało. Jeszcze raz dzięki.
Pozdrawiam !
PL
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Wpiąłeś plik TYP? Oryginał wygląda w MapSource tak:piotrplp pisze: ... dziwnie mi w Mapsource wygląda ...

Pozdrawiam Lechu
nie chce być natarczywy, ale Sudety, kiedy będzie coś konkretnego o Sudetach, szczególnie wschodnich, jeśli się mylę to proszę mnie poprawić, ale coś mi mówi, że świat nie kończy się na Bieszczadach
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
No fakt. Świat i mapka na Bieszczadach się nie kończą. Ale póki co, Sudetów jeszcze nie mam w takiej postaci. Poważnie.
Pozdrawiam Lechu
wierzę jednak, że w najbliższej przyszłości da się coś w tej sprawie zrobić, w razie potrzeby podeślę kilka (moim zdaniem) ciekawych śladów
Ano nie wpiąłem pliku .typ.
Teraz próbowałem z plikiem OBIEKT17.typ, ale bez różnicy.
Wskazałem go w Mapsettoolkit. Na koniec przetwarzania wyświetla mi komunikat "Convert terminated", co wygląda na błąd.
Na załączonym przez ciebie fragmencie widać czerwony szlak. Ostatnio jak tamtędy wędrowałem, widziałem oznakowanie czerwonego szlaku wychodzące z lasu kilkaset metrów wcześniej na wschód niż na topo100pl.
PL
Teraz próbowałem z plikiem OBIEKT17.typ, ale bez różnicy.
Wskazałem go w Mapsettoolkit. Na koniec przetwarzania wyświetla mi komunikat "Convert terminated", co wygląda na błąd.
Na załączonym przez ciebie fragmencie widać czerwony szlak. Ostatnio jak tamtędy wędrowałem, widziałem oznakowanie czerwonego szlaku wychodzące z lasu kilkaset metrów wcześniej na wschód niż na topo100pl.
PL
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Z tym szlakiem jest tak, że - chyba ze względu na wycinkę - jego przebieg bywa zmieniany.
Na papierowych mapach to odejście czerwonego w kierunku północno zachodnim jest dokładnie na wysokości Słonnego.
Jednak kiedy szedłem tamtędy - bodaj wiosną 2008 - było nowe odejście tzn. był wyraźny nowy drogowskaz ok. 300m przed Słonnym (od strony szosy Sanok-Przemyśl). Sam szlak - poza odjeściem - słabo oznakowany i ścieżki praktycznie nie widać, ale w celach "stricte topograficznych" poszedłem tamtędy jakieś 200-300 i jakieś znaki na drzewie znalazłem. Natomiast na samym Słonnym odejścia nie widziałem. Dolna część szlaku czerwonego - już poniżej granicy lasu (na krawędzi screenshotu) jest wzorowana na mapach leśników (LMN), ale jak to wygląda w realu tego nie wiem.
Co do wpięcia mapy do MapSource. Nie wiem. Nie próbowałem
Ale może inni koledzy powiedzą czy im się udało?
Na papierowych mapach to odejście czerwonego w kierunku północno zachodnim jest dokładnie na wysokości Słonnego.
Jednak kiedy szedłem tamtędy - bodaj wiosną 2008 - było nowe odejście tzn. był wyraźny nowy drogowskaz ok. 300m przed Słonnym (od strony szosy Sanok-Przemyśl). Sam szlak - poza odjeściem - słabo oznakowany i ścieżki praktycznie nie widać, ale w celach "stricte topograficznych" poszedłem tamtędy jakieś 200-300 i jakieś znaki na drzewie znalazłem. Natomiast na samym Słonnym odejścia nie widziałem. Dolna część szlaku czerwonego - już poniżej granicy lasu (na krawędzi screenshotu) jest wzorowana na mapach leśników (LMN), ale jak to wygląda w realu tego nie wiem.
Co do wpięcia mapy do MapSource. Nie wiem. Nie próbowałem

Ale może inni koledzy powiedzą czy im się udało?

Pozdrawiam Lechu
Wgrałem do GMXT i jest ok, tzn. stara sprawa skracania nazw, ale to już inny problem.
Ja szedłem 2 sierpnia br. od strony lotniska koło Bezmiechowej i jakieś 200 - 300 m przed stykiem szlaków na topo100pl, zobaczyłem strzałkę w stronę Rakowej. Dalej na cienkim drzewie był namalowany znak. Ścieżki jednak ani śladu, dalej w dół nie schodziłem. Znaki były nowiutkie, niedawno malowane. Możliwe, że szlak znowu przesunięto.
Bliżej serpentyn jest szlak zielony. Tam widać jakieś pozostałości ścieżki, ale też całkowicie zarośnięte.
Poza tym na 2,5 h marszu z lotniska na serpentyny, ani jednego człowieka nie spotkałem i to jest to
PL
Ja szedłem 2 sierpnia br. od strony lotniska koło Bezmiechowej i jakieś 200 - 300 m przed stykiem szlaków na topo100pl, zobaczyłem strzałkę w stronę Rakowej. Dalej na cienkim drzewie był namalowany znak. Ścieżki jednak ani śladu, dalej w dół nie schodziłem. Znaki były nowiutkie, niedawno malowane. Możliwe, że szlak znowu przesunięto.
Bliżej serpentyn jest szlak zielony. Tam widać jakieś pozostałości ścieżki, ale też całkowicie zarośnięte.
Poza tym na 2,5 h marszu z lotniska na serpentyny, ani jednego człowieka nie spotkałem i to jest to

PL
Dzieki za te mapke.
Ja podziliem ja GMapToolem z zanzaczona opcja "generuj pliki dla mapsource" (czy jakos tak). Po czym uruchomilem wygenerowany tam batch i mapka jest ladnie podpieta do mapsource'a.
Ja podziliem ja GMapToolem z zanzaczona opcja "generuj pliki dla mapsource" (czy jakos tak). Po czym uruchomilem wygenerowany tam batch i mapka jest ladnie podpieta do mapsource'a.
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Nieco nowsza wersja mapki, zawiera kilka zmian kosmetycznych. W tym. mi.in. nowy przebieg szlaku niebieskiego z Ustrzyk na Rawkę:

Przy okazji prośba do tych, którzy czasami wychodzą poza połoniny, zwłaszcza w pobliżu studenckiej bazy w Łopience.
Interesuje mnie ślad ze szlaku gminnego od przełęczy P.739 na Łopiennik. Na mapce co prawda jest namalowany, ale jak to się ma do rzeczywistości, tego niestety nie wiem.
EDIT: Jeszcze coś. A może ktoś szedł z GPSem z przełęczy P.739 przez to wzgórze 822 i dalej w kierunku Łopienki lub Polanek, albo robił nową ścieżkę dydatktyczną wokół dawnej wsi Łopienka - tę na południe od cerkwi? Byłbym zobowiązany .....

Uwaga ogólna: Najlepsze rozmowy o mapach bywają podczas osobistych spotkań przy browarku. Niedługo nadarza się taka okazja - kolejny Zlot Garniaka - serdecznie zapraszam

Przy okazji prośba do tych, którzy czasami wychodzą poza połoniny, zwłaszcza w pobliżu studenckiej bazy w Łopience.
Interesuje mnie ślad ze szlaku gminnego od przełęczy P.739 na Łopiennik. Na mapce co prawda jest namalowany, ale jak to się ma do rzeczywistości, tego niestety nie wiem.
EDIT: Jeszcze coś. A może ktoś szedł z GPSem z przełęczy P.739 przez to wzgórze 822 i dalej w kierunku Łopienki lub Polanek, albo robił nową ścieżkę dydatktyczną wokół dawnej wsi Łopienka - tę na południe od cerkwi? Byłbym zobowiązany .....

Uwaga ogólna: Najlepsze rozmowy o mapach bywają podczas osobistych spotkań przy browarku. Niedługo nadarza się taka okazja - kolejny Zlot Garniaka - serdecznie zapraszam

Pozdrawiam Lechu
Próbuję się zorientować. Czy, żeby mieć w odbiorniku mapę topograficzną Bieszczad (wraz ze szlakami) to mam pobrać PL_TOPO_100? Skąd?
Ściągnąłem mapę B6 ze strony http://ump.waw.pl/wszystkie.html ale nie widzę nawet poziomic (eTrex HCx), nie mówiąc o POI.
Czy znajdę gdzieś mapę Bieszczad w postaci pliku IMG?
Ściągnąłem mapę B6 ze strony http://ump.waw.pl/wszystkie.html ale nie widzę nawet poziomic (eTrex HCx), nie mówiąc o POI.
Czy znajdę gdzieś mapę Bieszczad w postaci pliku IMG?
- GPS Maniak
- Radny
- Kontakt:
Topo_Pl_100 nie jest obecnie najlepszą mapą Bieszczadów
Najlepsza (moim zdaniem) "garminowska" mapa wektorowa dla tuptusiów pokrywajaca równomiernie całe Bieszczady, dostępna oficjalnie w sieci to GPS_50_Bieszczady, którą można pobrać z serwisu: http://gps.bieszczady.pl Dla tych, którym nie chce się przebijać przez - skromny póki co - serwis podaję krótkie info oraz bezpośredni link do instalki:
Kategoria: Mapa turystyczno - topograficzna.
* Przydatność mapy w bieszczadzkiej turystyce pieszej (0-5): 4,5
* Obszar 5.400 km.kw. odpowiadający arkuszom map topograficznych: M34-093, M34-094, M34-105, M34-106
* 11.876 km dróg i ścieżek, 889 km szlaków, 424 szczyty, 53 przełęcze
* Uproszczony routing (automatyczna kalkulacja tras) dla piechurów
* Możliwość wyszukiwania punktów wg opcji: najbliższe zawierające
Link do instalki: http://gps.bieszczady.pl/download/GPS_50_Bieszczady.exe
Przy okazji mały cytat z serwisu GPS_Bieszczady, który rzuci dodatkowe światło na genezę mapy: .... wektorowa mapa polskich gór będącą w zamyśle połączeniem wybranych elementów mapy topograficznej 1:50.000 oraz danych turystycznych. Mapa w znacznie większym stopniu niż Topo_Pl_100 bazuje na źródłach komercyjnych, w związku z czym jest typowym produktem “dla użytku własnego” i jako taka nie może być publikowana. Wyjątkiem jest fragment bieszczadzki, publikowany w niniejszym serwisie, który na potrzeby publikacji został nieco odchudzony ..... .

Kategoria: Mapa turystyczno - topograficzna.
* Przydatność mapy w bieszczadzkiej turystyce pieszej (0-5): 4,5
* Obszar 5.400 km.kw. odpowiadający arkuszom map topograficznych: M34-093, M34-094, M34-105, M34-106
* 11.876 km dróg i ścieżek, 889 km szlaków, 424 szczyty, 53 przełęcze
* Uproszczony routing (automatyczna kalkulacja tras) dla piechurów
* Możliwość wyszukiwania punktów wg opcji: najbliższe zawierające
Link do instalki: http://gps.bieszczady.pl/download/GPS_50_Bieszczady.exe
Przy okazji mały cytat z serwisu GPS_Bieszczady, który rzuci dodatkowe światło na genezę mapy: .... wektorowa mapa polskich gór będącą w zamyśle połączeniem wybranych elementów mapy topograficznej 1:50.000 oraz danych turystycznych. Mapa w znacznie większym stopniu niż Topo_Pl_100 bazuje na źródłach komercyjnych, w związku z czym jest typowym produktem “dla użytku własnego” i jako taka nie może być publikowana. Wyjątkiem jest fragment bieszczadzki, publikowany w niniejszym serwisie, który na potrzeby publikacji został nieco odchudzony ..... .
Pozdrawiam Lechu