GPS-om śmierć - nie tylko na Słowacji ;-)

Dyskusje bliżej lub dalej związane z GPSami, zawsze jednak w doborowym towarzystwie.
Awatar użytkownika
Marko
Garniak
Has thanked: 13 times
Been thanked: 4 times

Re: GPS-om śmierć - nie tylko na Słowacji ;-)

Post autor: Marko »

Antonio pisze:Ale sąsiedzi piwko mają przednie i to trochę rekompensuje.
Słowacja ma wiele więcej walorów niż tylko Kelta i Sariśa, w tym komfortową komunikację kolejką elektryczną pod Tatrami.
Ceny wcale nie porażają.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny
Has thanked: 3 times
Been thanked: 5 times

Post autor: Mariusz65 »

GPS Maniak pisze:Oto jaki dodatek do papierowej mapy będę teraz najczęściej używał:

Obrazek

Jak widać zabawka bez GPSu, ale tak jak moje turystyczne Garminy, z tym co najważniejsze: z kompasem i altimetrem :D :D :D :D
Czy można będzie prosić o jakąś małą recenzję tego cacka po jego praktycznym przetestowaniu :?:

Czy jest wart swojej ceny:
:arrow: http://www.allegro.pl/item865072988_zeg ... _lata.html

Nie miałem jeszcze do czynienia z wyrobami firmy Canyon. Jestem również ciekaw jakości wyrobów tej marki!

Czy to prawda, że elektroniczne kompasy (barometry chyba też...?) wymagają kalibracji :?:
Kiedyś tak było co podobno należało do czynności dość upierdliwych... :?
Pozdrawiam Mariusz
W aucie: Nüvi 255 (FW 6.60) + UMP-pcPL - the best
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
JacekN
Bywalec
Kontakt:

Post autor: JacekN »

Nie trzeba kalibrować ,to mierzy ciśnienie powietrza.
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
Awatar użytkownika
Antonio
Bywalec
Has thanked: 1 time
Been thanked: 3 times
Kontakt:

Post autor: Antonio »

Pilzner pisze:O ile pamiętam, to sprostowanie tego bubla legislacyjnego dotyczyło właśnie warunkowej możliwości umieszczania GPSa.
To jest wiadomość :D . Fajnie, że nie będzie trzeba kombinować, gdzie przykleić GPS-a. GPS Maniak może też być spokojny o swoją szybkę na zegarach :lol:
Marko pisze:Słowacja ma wiele więcej walorów niż tylko Kelta i Sariśa
Owszem, przede wszystkim znacznie większą i wyższą część Tatr z przepięknymi jaskiniami, Slovensky Raj z "zapierającymi dech w piersiach" szlakami. Chociaż oznakowanie i utrzymanie tatrzańskich szlaków pozostawia wiele do życzenia i tu przydać się może garminowski outdorowiec. A to już dobry temat na Garniaka :wink: .
Pozdrawiam
Pozdrawiam

Nuvi 255 WT, Oregon 450, Fenix 5, Edge 530, Edge 1030+, mapy: CN Europe NT "nüMaps Lifetime", UMP-pcPL TOPO, Topo_PL_100 i różne OSM

Wspierajmy sport wśród dzieciaków
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Post autor: GPS Maniak »

Mariusz, ja płaciłem mniej niż 300 PLN, ale w tym sklepie: http://www.nawigacja.net/ mam dość dobre układy.

Firma CANYON jest dość popularna, ale to raczej sprzęt niskobudżetowy i oczywiście jeżeli planowałbyś zakup zegarka na nieco dłużej niż 2 sezony to raczej Casio, Timex etc. Inna rzecz, że wówczas cena zegarka z kompasem i altimetrem przekroczy na pewno 500,- PLN.

Jak zegarek (zwłaszcza altimetr) działa w praktyce - w terenie, będę wiedział po kilku wycieczkach.
Póki co moje spostrzeżenia są następujące:
* kalibracja kompasu wygląda identycznie jak w Garminie - minimum 2 obroty zegarkiem. Czy kalibracja będzie potrzebna po zmianie miejsca pobytu, czy wystarczy po wymianie baterii - jeszcze nie wiem.
* bateria - dość duża pastylka (cena w sklepie jw - 6 PLN) chyba taka jak do zasilania płyty PCta, wytrzymuje podobno ok. 6 mcy.
* kalibracja barometru/altimetru. Tu mam na razie problem. Wydaje mi się że całe to ustrojstwo działa następująco:
- w trybie "barometr" zegarek jak się wydaje "zakłada" że jesteś na stałej wysokości i po pierwotnym wprowadzeniu prawidłowego ciśnienia (kalibracja barometru) barometr działa jak trzeba, widać także trend ciśnienia, a na jego podstawie prognozowanie pogody, a wysokość jest constans,
- po przejściu z trybu: "barometr" w tryb "altimetr" sytuacja najprawdopodobniej ulegnie zmianie. Tzn. zegarek będzie zakładał że ciśnienie jest stałe, a ewentualne zmiany ciśnienia traktowane będą jak zmiana wysokości. Ale to moje przypuszczenia, gdyż ze względu na paskudną pogodę okres świąteczny spędziłem w Poznaniu i funkcją "altimetr" tak po prawdzie jeszcze się nie bawiłem. Jest też możliwość, że zegarek działa w miarę "inteligentnie" i szybkie zmiany ciśnienia traktuje jako zmianę wysokości, a wolne zmiany jako zmiany ciśnienia, ale póki co tego jeszcze nie wiem ....
W każdym bądź razie jedna sprawa jest pewna - altimetr na pewno trzeba i na pewno warto kalibrować przed każdą wycieczką. Uproszczeniem kalibracji jest fakt, że zegarek pamięta ostatnio wprowadzaną wartość. Zatem jeżeli kalibracja przebiega przez cały okres wakacji w tej samej kwaterze nie trzeba zbytnio kombinować. Rano przed wyjściem "na szlak" wchodzisz w kalibrację, pojawia się ostatnio wprowadzona wysokość, potwierdzasz i kalibracja zakończona.
Można także nie przejmować się wysokością npm. Zegarek ma opcję, którą bym nazwał: "wysokość od zera". Tzn początek wycieczki jest na poziomie "0". Tyle, że ten początek wycieczki musisz zasygnalizować przez uaktywnienie opcji "zero".

Zegarek ma jeszcze tzw. tryb narciarski. To swojego rodzaju dziennik w którym zapisuje m.in. czas pobytu na stoku, czasy poszczególnych zjazdów (szybka zmiana wysokości traktowana jest wówczas automatycznie jako początek nowego zjazdu), ale to wiem tylko z instrukcji :D
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Samochód: 3490T Był: 200, 205T, 1200T
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

Dzięki za info :!:

Swoją drogą ciekawe jak można sobie "wychować" takiego Mikołaja (czy jak kto woli Gwiazdora) aby przynosił praktyczne gadgety...?
Ja na wszelki wypadek każę swojemu przynosić skarpetki, przybory do golenia etc., bo wiem, że takowe wykorzystam i nie będą bezużytecznie zajmować miejsca w szufladzie lub nie skończą na Allegro pod hasłem "nietrafiony prezent" ;-)
Pozostaje jeszcze kwestia listu do Mikołaja... no ale wtedy to już nie jest całkiem niespodziewana niespodzianka...
No i jak przekonać takiego Mikołaja, że ta rzecz jest akurat niezbędna i żyć się bez niej nie da, zwłaszcza jeśli w grę wchodzi wyższa kwota! :D
Pozdrawiam Mariusz
W kieszeni: Dakota 20/eTrex Touch 35, Na ręku: Fenix 7 Solar, Rower: iGPSPORT BSC300, W powietrzu: DJI Neo 2
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Mój "Gwiazdor" wcale nie jest tak do końca "wychowany", ale - co zapewne widać także na Garniaku - potrafię być upierdliwie uparty. Dwa dni zrzędzenia i już było po sprawie :wink:
Mariusz65 pisze:Pozostaje jeszcze kwestia listu do Mikołaja... no ale wtedy to już nie jest całkiem niespodziewana niespodzianka...
Tu faktycznie jest problem. Ale mimo wszystko wolę czasami zrezygnować z niespodzianki, za to mieć kolejny gadżet w góry.
Pozdrawiam Lechu

Plecak: Garmin Fenix 5X + Xiaomi Mi Max 2 a czasami: Oregon 600T, Rino530HCX Był: Summit, Vista, 60CS, 60CSX, 62ST, eTrex30, eTrex10, Fenix3, Epix
Awatar użytkownika
Mariusz65
Radny

"Zrzędzenie" to również moja metoda, tylko że jej skuteczność jest odwrotnie proporcjonalna do ceny prezentu :lol:
Pozdrawiam Mariusz
Awatar użytkownika
Magnoom
Radny
Kontakt:

Post autor: Magnoom »

No proszę... też jakiś czas temu zastanawiałem się nad bardziej rozbudowanym zegarkiem... ograniczył mnie ostatni budżet, ale kto wie...
Mimo rzadszych wizyt na Garniaku trzymam się trendu :)
Pozdrawiam Damian Gałka
GPS38; Rino530HCX; GPSMap 60CS; GPSMap 66ST: UMP-pcPL-topo oraz Topo PL, Instinct Tactical
Nuvi 760 + GA27C: UMP-pcPL, GPMapa 2007.3, CNE NT 2009; Holux M-215 + Fugawi
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

Antonio pisze: Owszem, przede wszystkim znacznie większą i wyższą część Tatr z przepięknymi jaskiniami, Slovensky Raj z "zapierającymi dech w piersiach" szlakami. Chociaż oznakowanie i utrzymanie tatrzańskich szlaków pozostawia wiele do życzenia i tu przydać się może garminowski outdorowiec.
Pozdrawiam
Obowiązkowo z mapami OpenMaps http://openmaps.eu/
http://www2.garniak.pl/viewtopic.php?f= ... aps#p61636
:)
Obok map Lecha, GPSManiaka, UMP_PL i http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_ ... n/Download jest to jeden z ciekawszych projektów dla Garmina.
Epix 2 Sapphire, eTrex SE, Fenix 5 Plus Sapphire, Dakota 20, Montana 650T, GPSMap 76CSx, Virb Elite, Tempe
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:Obowiązkowo z mapami OpenMaps http://openmaps.eu ....
Obowiązkowo? :shock:
Jako piechur nie używam tego w ogóle i jeżeli chodzi o Tatry czy Slovenski Raj naprawdę nie widzę takiej potrzeby.
No, chyba że chłopaki wszystko już skopiowali z moich map ..... :lol: :lol: :lol:
Pozdrawiam Lechu

asandrzej
Garniak

Post autor: asandrzej »

Na wybór turystycznych map Słowacji nie można narzekać.
Dwa przykłady:
GPS Topo Slovakia dodatkowo przeźroczysta mapa dróg leśnych /wektorowa/
Mapa Dróg Leśnych /rastrowa/
Załączniki
Topo Slovakia.jpg
Lesne Drogi.jpg
" Jak to nie zachwyca Galkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Galkiewiczowi, że go zachwyca,"
z mapami i GPS-em jest podobnie.
cytat: Witold Gombrowicz
Palmtop-aplikacja Garmin Que
Awatar użytkownika
Marko
Garniak

GPS Maniak pisze:No, chyba że chłopaki wszystko już skopiowali z moich map ..... :lol: :lol: :lol:
Lechu,
na pewno nie skopiowali, za to docenili Twój wkład w mapowanie Słowacji - sprawdź sam: http://openmaps.eu/links (4 link) :D
Osobiście w OpenMaps podoba mi się oznakowanie tras "flagami".
Awatar użytkownika
GPS Maniak
Radny
Kontakt:

Marko pisze:na pewno nie skopiowali,
No to lipa - nie warto z tych map korzystać :wink:
A propos oflagowania - na Twoich screenschotach ciągle widzę te flagi :D
Pozdrawiam Lechu

ODPOWIEDZ