City Navigator Europe 2010.30 źle wyznacza trasy :(
City Navigator Europe 2010.30 źle wyznacza trasy :(
Jak w temacie. Ustaliłem sobie trasę we Włoszech, którą mam zamiar jechać podczas tegorocznych wakacji
i uparcie omija wszystkie autostrady.
Po przełączeniu się na 2010.20 i ponownej kalkulacji, idealnie prowadzi po autostradach...
Mowa oczywiście zarówno o MapSource, jak i Nuvim.
Mam nadzieję, że przed wakacjami ukaże się 2010.40 i nie będzie takich kwiatków...
i uparcie omija wszystkie autostrady.
Po przełączeniu się na 2010.20 i ponownej kalkulacji, idealnie prowadzi po autostradach...
Mowa oczywiście zarówno o MapSource, jak i Nuvim.
Mam nadzieję, że przed wakacjami ukaże się 2010.40 i nie będzie takich kwiatków...
Pozdrawiam
Janusz
|| Nuvi 760 | UMP pcPL | CNE nüMaps Lifetime | OSMapaPL || Sygic ||
Janusz
Re: City Navigator Europe 2010.30 źle wyznacza trasy :(
Cześć, właśnie sprawdziłem u siebie na 765 na najnowszych mapach i nawiguje mi bez problemu po autostradach. sprawdź sobie opcje np, omijanie dróg płatnych
możesz podać przykład tej trasy?, wtedy będzie można dokładnie sprawdzić
pozdrawiam
możesz podać przykład tej trasy?, wtedy będzie można dokładnie sprawdzić
pozdrawiam
Napisałem, że chodzi nie tylko o Mapsource, ale i o nawigację (760) oraz, że w 2010.20 liczy dobrze.
Ustawienia są IDENTYCZNE, tylko mapa inna.
A chodzi o trasę mniej więcej z Wenecji nad Gardę (praktycznie powinno być cały czas autostradą A4
a prowadzi równoległą...)
Poniżej przykład innej trasy w okolicach Udine jadąc z Austrii. Ustawienia w Mapsource IDENTYCZNE
Ustawienia są IDENTYCZNE, tylko mapa inna.
A chodzi o trasę mniej więcej z Wenecji nad Gardę (praktycznie powinno być cały czas autostradą A4
a prowadzi równoległą...)
Poniżej przykład innej trasy w okolicach Udine jadąc z Austrii. Ustawienia w Mapsource IDENTYCZNE
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Nie potwierdzam. U mnie w nuvi 250 z najnowszym cne nie ma takich objawów. Z Wenecji do Sirmione prowadzi A4. Jak aktualizowałeś cne? Może przy wyliczaniu trasy uwzględnia tylko bazową?
Niestety - trasa z Mestre (Wenecja) do Sirmione tuż przed zjazdem z autostrady wygląda jak poniżej.
Przypominam, że to symulacja z Mapsource. Na tych samych ustawieniach 2010.20 prowadzi idealnie
Przypominam, że to symulacja z Mapsource. Na tych samych ustawieniach 2010.20 prowadzi idealnie

Pozdrawiam
Janusz
Janusz
to może byś wlazł w te takie same ustawienia i je ustawił
176C&FF320C&SP7200&sporo innych gratów i na dodatek 64st
O co Ci chodzi? Piszę wyraźnie: mam w Mapsource 2010.20 i 2010.30, pierwsza prowadzi dobrze, druga źle.
Ustawienia Mapsource'a są identyczne...
Ustawienia Mapsource'a są identyczne...
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Wejdź w Mapsource w Edycja -> Preferencje -> Kalkulacja tras i sprawdź, czy masz ustawione:
Drogi płatne - nie zaznaczone,
Wybór dróg - przesunięte na prawo, np. przedostatnia pozycja.
Jeżeli tak masz, to kliknij w trasę i w okienku trasy naciśnij "Przelicz ponownie". W obu wersjach CNE powinieneś uzyskać taką samą trasę, prowadzącą po autostradach.
Drogi płatne - nie zaznaczone,
Wybór dróg - przesunięte na prawo, np. przedostatnia pozycja.
Jeżeli tak masz, to kliknij w trasę i w okienku trasy naciśnij "Przelicz ponownie". W obu wersjach CNE powinieneś uzyskać taką samą trasę, prowadzącą po autostradach.
Popej, litości... przecież napisałem, że w obu wersjach mapy trasę wyznaczam przy TYCH SAMYCH ustawieniach
w preferencjach Mapsource. Na przemian robię przelicz ponownie trasę to w jednej, to w drugiej wersji mapy.
w preferencjach Mapsource. Na przemian robię przelicz ponownie trasę to w jednej, to w drugiej wersji mapy.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
No to potwierdzę - faktycznie MS prowadzi dziwacznie. A symulacja w samym w Twoim urządzeniu też tak samo?Janusz_ pisze:Mapsource
Wiesz, wystarczy, że trasę załadujesz z pliku gdb, żeby mieć inny przebieg przy "TYCH SAMYCH" ustawieniach.Janusz_ pisze:Popej, litości... przecież napisałem, że w obu wersjach mapy trasę wyznaczam przy TYCH SAMYCH
Ponieważ nie bardzo chcesz opisać, jakie masz ustawienia ani jak to sprawdzasz, to rodzą się podejrzenia, że masz problemy z obsługą programu (być może niesłuszne podejrzenia ale z tej strony tak to wygląda). Dlatego opisałem procedurę, która mi daje poprawne wyniki. Myślałem, że po prostu to sprawdzisz. Ale nie narzucam się

Edycja: wg moich testów poprawnie działa na mapach skonwertowanych do starego formatu Mapsource.
Edycja: poprawnie jest pod Mapsource 6.13. Nowsze wersje źle wyznaczają trasę.
Sprawdzałem dokładnie tak, jak to opisałeś - oczywiście nie mam większego problemu z obsługą Mapsource.
Próbowałem modyfikować zarówno ustawienia preferencji rodzaju dróg, jak i unikania.
Tras nie ładowałem z plików gdb a "na żywo" ustalałem w Mapsource.
Przykład
Punkt startowy - Mestre (ITA), punkt końcowy - Sirmione (ITA)
Tak jak na poprzednich zrzutach ekranowych widać TA SAMA trasa przeliczona w 2010.20 jest OK
a w 2010.30 już nie.
Faktycznie mam po aktualizacji Mapsource 6.15.10. Co ciekawe, gdy tworzyłem trasy do Europy Zachodniej
(np. Holandia lub Belgia), wtedy idealnie prowadzą obie mapy autostradami.
Dlatego mam podejrzenie, że może chodzić o mapę Włoch...
Próbowałem modyfikować zarówno ustawienia preferencji rodzaju dróg, jak i unikania.
Tras nie ładowałem z plików gdb a "na żywo" ustalałem w Mapsource.
Przykład
Punkt startowy - Mestre (ITA), punkt końcowy - Sirmione (ITA)
Tak jak na poprzednich zrzutach ekranowych widać TA SAMA trasa przeliczona w 2010.20 jest OK
a w 2010.30 już nie.
Faktycznie mam po aktualizacji Mapsource 6.15.10. Co ciekawe, gdy tworzyłem trasy do Europy Zachodniej
(np. Holandia lub Belgia), wtedy idealnie prowadzą obie mapy autostradami.
Dlatego mam podejrzenie, że może chodzić o mapę Włoch...
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Niestety tak samo, poniżej zrzut z nawigacji dla trasy Mestre-Sirmione.sdsyc pisze:A symulacja w samym w Twoim urządzeniu też tak samo?
Jak widać czas przy tej odległości jest "porażający". Przy prawidłowej symulacji wychodzi
ok. 1,5 h.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Potwierdzam,
na podanej trasie - wyznaczona trasa omija autostradę A4.
W ustawieniach miałem wszystko odhaczone.
na podanej trasie - wyznaczona trasa omija autostradę A4.
W ustawieniach miałem wszystko odhaczone.
Pozdrawiam Andrzej
------------------------
nuvi 250W -> CNE NT 2012.1 + GPMapa 2010.3 + Topo_PL_100 + UMP-pcPL
------------------------
nuvi 250W -> CNE NT 2012.1 + GPMapa 2010.3 + Topo_PL_100 + UMP-pcPL
Ale w nuvi wyznacza dobrze trasę po A4. To chyba błąd mapsource.
edge 1000 + radar Varia + Fenix 5 + nuvi 56LM + nuvi 1490T + CNE + UMP, Oregon 450 + Honor 7